UCI overtuigd van kwaliteit eigen motor-scanner

maandag 18 april 2016 om 12:07
UCI overtuigd van kwaliteit eigen motor-scanner

Foto: Twitter LottoNL-Jumbo

De UCI heeft gereageerd op de kritiek naar aanleiding van het onderzoek over mechanische doping in Italiaanse wedstrijden. De Italiaanse krant Corriere della Sera en de Franse televisiezender France 2 menen middels een warmtecamera zeven fietsen met motortjes te hebben ontdekt en dus stellen zij dat de opsporingsmethode van de UCI onvoldoende werkt, maar daar kan de internationale wielerunie zich niet in vinden.

De UCI is ervan overtuigd dat de huidige methode “erg efficiënt” is. Dat zegt de bond tegenover Cyclingnews. “De UCI voert al jaren testen uit om technologische fraude op te sporen. En met het oog op het verbeteren van de efficiëntie van die testen hebben we de voorbije jaren verschillende nieuwe methodes uitgeprobeerd.”

“We hebben gekeken naar methodes die gebruik maken van thermische beelden, x-ray en ultrasonische stralen”, vervolgt de UCI. “Maar de methode die gebruikt maakt van de magnetische resonantie is veruit de meest kostenefficiënte, betrouwbare en accurate manier om de fraude op te sporen. Deze werd samen met een team van specialisten ontwikkeld. De screening gebeurt met een tablet en zorgt ervoor dat het frame en de wielen van een fiets in minder dan een minuut gecontroleerd kunnen worden. We hebben al veel fietsen en wedstrijden gecontroleerd en zullen dit blijven doen. In alle disciplines, het hele jaar door.”

Dat de huidige opsporingsmethode met de tablet werkt, bleek eerder dit jaar toen veldrijdster Femke Van den Driessche betrapt werd met een motortje in de fiets. Het Italaans-Franse media-onderzoek verklapte bij gebrek aan bewijs geen namen.

Dit artikel delen:

21 Reacties

zoetepap 18 april 2016 om 12:25

Teveel pulp-gehalte. Namen doorgeven ja…ze moesten alle 7 van hun bed getild zijn nog voor de reportage. Dan kan je eventueel die Fransen de grond in boren met hun sensatie.

0
123poetertjes 18 april 2016 om 12:31

Dat alternatief leek natuurlijk ook nergens op, wat een farce die reportage.

0
Burn 18 april 2016 om 12:49

Wat een vreemde conclusie dat de huidige opsporingsmethode werkt omdat Femke ermee is gepakt. Een kleine vis vangen is makkelijker dan een grote vis vangen.

0
the student 18 april 2016 om 12:49

Die fransen hebben helemaal niets aangetoond. Hebben jullie de uitzending zelf wel bekeken wielerflits redactie?

0
Polleke 18 april 2016 om 12:54

Deze reportage had een serieus Dag Allemaal gehalte, we kregen niks te zien wat we al niet wisten en verder dan een paar suggestieve beelden herkauwen kwamen de makers niet….de beloofde feiten en namen svp…

0
Romāns Vainšteins 18 april 2016 om 12:59

Enorme bullshit dit allemaal. Het is na FvdD-gate hartstikke sexy om nu de motortjes te vinden en de Fransjes lopen uiteraard weer voorop in deze hetze , zo zijn ze , ondertussen denken ze nog veelal met weemoed terug aan hun landgenoten die mooie sier in de tour maakten zonder er één vertwijfeld woordje tussen te stoppen.

Wat het bedrog 'an sich' aangaat ben ik ervan overtuigd dat het met name plaats vindt in het schemergebied tussen nét niet professioneel richting de eerste betaalde competities en de nichesporten rondom het wielrennen heen.

0
ah-ja 18 april 2016 om 13:20

Er worden hier vuile spellekes gespeeld. Stinkt naar een doofpotaffaire. Er is heel wat bewijs dat stil gehouden wordt. De imagoschade voor de UCI zou ook enorm zijn. Ze houden deze stinkende rioolput liever gedekt.

0
nickdt 18 april 2016 om 13:48

Ze noemen geen namen, zullen dus wel zeven grote vissen zijn omdat ze geen voldoende bewijs hebben. Motortjes in de fiets is toch afdoende bewijs, of zie ik dat nou helemaal verkeerd.

0
Reynaerde 18 april 2016 om 13:54

Sommige mensen op wf lijken wel heel graag een complot te willen zien.

@Nickdt Ze hebben geen bewijs van motortjes in de fiets. Ze hebben warmtebeelden waar kleine warmtevlekjes te zien zijn, die verklaard zouden kunnen worden door een motortje. Of door iets heel anders, maar dat is dus niet duidelijk.

0
ikweetniet 18 april 2016 om 14:17

echt iets voor de fransen, hebben zitten kijken naar de warmte die de batterie afgeeft van elektronisch schakelen

0
Tuubke 18 april 2016 om 14:41

Lijkt op onderzoek met de Franse slag.

0
Romāns Vainšteins 18 april 2016 om 14:41

@Nickdt > Zullen we ze anders allemaal uit hun functie ontheffen ?

0
Mooie_Mario 18 april 2016 om 14:53

Femke hebben ze gepakt na een tip, dus om nu te zeggen dat het apparaat werkt omdat ze Femke gepakt hebben, is een beetje raar.

0
John Bidon 18 april 2016 om 15:22

Die Franse reportage is gewoon een prutje. Ze staan daar met een van de goedkoopste scanners langs de kant en zien bij sommige fietsen een gloedje wat kan duiden om een motortje/magneet. Dat gloedje kan ook afkomstig zijn van andere oorzaken. Daarbij werd weer een fragmenten getoond van Cancellara en de fiets van Hesjedal (dat wiel dat leek door te draaien) zonder enige context.

Mijn mening is dat die 7 fietsen puur sensatie zijn. Mochten ze echt wat hebben dan hadden ze meer onderzoek moeten doen.

0
Orakel 18 april 2016 om 16:13

Lijkt mij niets mis mee om via warmtecamera te kijken welke fietsen verdacht zijn en deze na de finish te controleren (of zelfs één keer de koers stil te leggen en de verdachte fietsen er uit te halen). Nu is de pakkans laag en de kans dat je wegkomt met een fietswissel relatief groot. Zou het waard zijn het risico te nemen bij een pakkans van laten we zeggen 1%, voor een man als Gasparotto?

0
markd 18 april 2016 om 18:48

‘ k Haat verdachtmakingen , suggesties, complottheoriën , maar 1. zulke wielen bestaan 2. ze kosten verschrikkelijk veel geld en 3. een citaat uit de Standaard (dus geen Dag Allemaal) van vandaag op pagina 3 nota bene “Ook Jean -Pierre Verdy, ex directeur van het Franse antidopingsagentschap, vindt dat de UCI de zaak niet ernstig genoeg neemt : “Vorig jaar hebben we de UCI verwittigd dat er met motortjes werd gereden, we noemden namen , maar kregen geen reactie””
Kan allemaal behoren tot het rijk der fabelen , maar de verhalen rond EPO werden daar aanvankelijk ook stante pede naar verwezen en … EPO (+ begeleiding) was initieel ook duur en dus aangewezen voor ” the happy few” , die we later allemaal hebben leren kennen , allen waren het er geen “few” meer

0
ah-ja 18 april 2016 om 19:40

Markd +1

“Vorig jaar hebben we de UCI verwittigd dat er met motortjes werd gereden, we noemden namen , maar kregen geen reactie”
Toch vreemd – waar – als iemand dit met naam en toenaam durf te zeggen. Gaat de UCI voor een zuivere sport, of voor haar – nu al krakkemikkige – imago? Duidelijk een stinkend potje.

0
wakkie 18 april 2016 om 21:09

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160418_02244155
Zo, en dit kan doen vermoeden dat er al veel langer wat aan de hand is. Opvragen die wattages en hartslagen, en scannen maar met alles wat men heeft.
Om welke teams zou het gaan? Rijdt SKY uit zonder achterwielen?

0
klootje kriekeljon 19 april 2016 om 00:10

Wat ook interessant is dat die kerel tegen Cookson zoiets zegt als: deze renner werd 4e. En wie werd er 4e in Strade Bianche? ;)

0
zoetepap 19 april 2016 om 08:56

Tja iemand die durft de omerta te doorbreken,maar wel pas nadat er iemand betrapt is. Hij had wel vlugger naar de pers kunnen stappen. Nouja het blijft een hypocriete wereld. Ik vind mechanische fraude wel veel erger omdat je als renner geen echte passie meer hebt,ook al is het om nog records te vestigen zoals Fabian.

0
SoloSlim 19 april 2016 om 09:26

De reportage van France2 werd geanalyseerd door experts.. zie hier:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160418_02244924

0

Headlines

Populair

Materiaalzone