UCI komt met nieuwe maatregelen na CIRC-rapport

vrijdag 13 maart 2015 om 14:55
UCI komt met nieuwe maatregelen na CIRC-rapport

foto: Sirotti

De internationale wielerunie UCI gaat verdere maatregelen nemen in de strijd tegen doping. De overkoepelende organisatie kwam tot deze besluiten na de publicatie van het CIRC-rapport, dat stelde dat dopinggebruik nog altijd wijdverspreid is in het wielerpeloton.

“Ik ben vastbesloten om via het CIRC-rapport het vertrouwen van de fans, de media en de schone renners te herwinnen”, liet UCI-voorzitter Brian Cookson weten in een persbericht. “We vinden de aanbevelingen van het CIRC-rapport uitermate waardevol en we hebben een interne groep opgezet die ervoor gaat zorgen dat de aanbevelingen opgevolgd worden.”

De nieuwe stappen betreffen:

– Nog strengere voorwaarden voor licenties, waarbij ook gekeken wordt naar de ploegleiders en ploegartsen;
– Samenwerken met het WADA en andere experts, zodat nieuwe trends in een vroeg stadium gevonden kunnen worden;
– Samenwerken met het WADA om zaken omtrent het biologisch paspoort sneller af te handelen;
– Verder gaan met de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), die nog dieper ingaat op de dopingbestrijding;
– Samenwerken met vooraanstaande laboratoria, zodat de huidige situatie vergeleken kan worden met die van vroeger;
– Ervoor zorgen dat het CADF nauwer samenwerkt met politie en justitie, zodat informatie snel gedeeld kan worden;
– De conclusies opvolgen van de National Anti-Doping Agencies (NADO’s), om hiermee zo nauw mogelijk samen te werken met anderen die een schone sport nastreven;
– Het klokkenluidersprogramma nieuw leven inblazen, met behulp van een onafhankelijke instantie;
– Verder bouwen aan de bestaande samenwerking met de farmaceutische industrie, die tot stand komt via WADA, om nieuwe ontwikkelingen te volgen en te helpen bij het identificeren van verboden middelen en – methodes;
– Samenwerken met WADA om atleten van educatie te voorzien;
– Samenwerken met het CADF om een betere opslag en mogelijkheid tot hertesten te realiseren;
– De CADF aanmoedigen in testen op nachtelijke tijdstippen, indien zij dat nodig achten.

“De nieuwe maatregelen bouwen verder op de belangrijke veranderingen die ingevoerd zijn, sinds ik aan het roer van de UCI sta”, aldus Cookson.

Dit artikel delen:

16 Reacties

nickdt 13 maart 2015 om 15:03

Nou, dan heeft Astana volgend jaar geen licentie.

klootje kriekeljon 13 maart 2015 om 15:15

Ik ben wel een btje 'fan' van Cookson, ook al gaat de maatregel van nachtelijke controles te ver. Het mag misschien een nuttig middel zijn, ik vind het het doel voorbij streven. Hoe zeer de sport het ook aan haar zelf te danken mag hebben, gevoelsmatig vind ik dit tegen fundamentele rechten van een mens in gaan.

LaFlorecita 13 maart 2015 om 15:25

@klootje kriekeljon
+1

teunster 13 maart 2015 om 15:54

@klootje kriekeljon
Welk fundamenteel recht bedoel je precies? Ik ben benieuwd!

klootje kriekeljon 13 maart 2015 om 16:08

Algemene en integriteitsrechten (non-discriminatie, gelijke behandeling, bescherming van de persoon en van diens privacy, huis en familieleven, martelverbod)

Maar ik zeg al gevoelsmatig, ik pretendeer geen juristische kennis te hebben.

barthvos 13 maart 2015 om 16:08

@klootje kriekeljon
Er staat een voorwaarde bij, indien zij dit nodig achten. Ik denk dat het voor de UCI wel zinvol is om te beschrijven wanneer de CAFD dit nodig mag vinden. Een protocol dus

klootje kriekeljon 13 maart 2015 om 16:21

Barthvos: had ik gezien ja, dat hier maar zelden gebruik gemaakt van zal worden. Moet zeggen dat ik de whereabouts ook al behoorlijk rigoureus vind. Of de bekende verhalen van de controles op bepaalde momenten. http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/lv1paslr

Verweggistan 13 maart 2015 om 16:29

@klootje, eens.

barthvos 13 maart 2015 om 16:30

Ik zat zelf te denken aan renners met bloedwaarden die iets te constant zijn om geloofwaardig te zijn waarvan in het CIRC rapport sprake is. die renners identificeren en ’s nachts controleren.

hiddas 13 maart 2015 om 17:32

op zich goed dat ze maatregelen nemen, maar het is allemaal wel een beetje vaag… Er worden geen maatregelen genomen die daadwerkelijk de drempel tot dopinggebruik op de pakkans van gebruikers verhogen, maar enkel "beter samengewerkt met". Alleen invoeren van nachtelijke controles is een harde maatregel, maar ik betwijfel of het daadwerkelijk ook zo ver zal komen.

Pieter Peet 13 maart 2015 om 17:37

Is dat nachtelijk controleren ook nog aan regels verbonden, of mogen controleurs ook de nacht voor een wedstrijd komen controleren?
Krijg je straks weer verhalen dat renners halve nachten uit hun slaap worden gehouden door controleurs.

oudebriek 13 maart 2015 om 18:06

Er zal nog een tijd komen dat de renners en slaapzak zullen moeten mee nemen, als ze die nacht wakker worden gemaakt, en ja mag dat met naalden, die bloed af namen, of moet ze in hun vinger snijden

6129ak2 13 maart 2015 om 18:39

Wanneer gaat de FIFA ook zulke maatregelen nemen vooral
bij EK en WK .
Eens kijken wat dit teweeg gaat brengen.

Koffiemolen 13 maart 2015 om 19:28

Ik krijg bij deze maatregelen hetzelfde gevoel als bij het lezen van de conclusies van het rapport: er wordt nog steeds gebruikt, maar eigenlijk kunnen we daar niet zo gek veel aan doen… op de nachtcontroles na zijn dit vooral goede voornemens die op zich wel zinvol zijn, maar geen grote verschillen gaan maken. Ik ben bang dat we er maar gewoon mee moeten leven dat er altijd valsspelers zijn. In het wielrennnen Wordt het ze nu in ieder geval zo moeilijk mogelijk gemaakt.

@ 6129 In plaats van de fifa kun je iedere willekeurige bond behalve het wielrennen invullen.

Alexander 14 maart 2015 om 00:19

Beste regel lijkt mij het educatieprogramma voor renners en staf. Als renners het simpelweg echt niet meer willen in grote meerderheid dan wordt structurele doping bijna onmogelijk. Ik denk dat een individueel geval er altijd zal blijven. Probleem is en was structureel, georganiseerd gebruik vanuit of via de ploeg.

ti-raleigh 14 maart 2015 om 00:34

Ze dóen in ieder geval iets, da’s al heel wat. Ik heb alleen geen idee hoe ze zich dat klokkenluidersprogramma voorstellen. Het is ‘erg’ om als dopingzondaar over straat te lopen, maar het is 100 keer erger om als verrader over straat te lopen. Ik heb nu nog niet het idee dat er veel renners zijn die de omerta willen doorbreken. Maar goed, misschien geven ze er een draai aan die werkt.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone