UCI-kalendermaker sluit Strade Bianche op gesloten circuit niet uit

donderdag 14 mei 2020 om 15:42
UCI-kalendermaker sluit Strade Bianche op gesloten circuit niet uit

Julian Alaphilippe won vorig jaar - foto: Cor Vos (archief)

Het zwaar getroffen Italië gold lange tijd als de Europese brandhaard van het coronavirus, maar inmiddels gloort er hoop aan de horizon en zijn de coronamaatregelen versoepeld. Het is echter wel de vraag of de Toscaanse grindklassieker Strade Bianche kan doorgaan op zaterdag 1 augustus.

Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische wielerbond en een van de architecten van de nieuwe WorldTour-kalender, is optimistisch. “In Italië maken ze zich sterk dat het lukt”, zo vertelt hij in gesprek met Het Laatste Nieuws. “Maar wij weten heel goed dat de voorwaarden waaronder dit eventueel kan, nog niet vastliggen.”

Van Damme houdt rekening met een Strade Bianche zonder publiek. “Dat kan, net als een koers op een gesloten circuit. Een parcours kan worden aangepast. Het uitgangspunt is dat niets normaal is dit jaar. Laten we dan redden wat er te redden valt. En doen wat we kunnen doen. Organisatoren zullen zich moeten aanpassen.”

Wat met de finish in Siena? 
“Kunnen atleten samen hun sport beleven? Ik hoop het wel. Als er geen contact mag zijn, vallen de ploegsporten weg. We moeten straks bekijken wat wel en niet kan. Moet er worden getest, moeten renners in quarantaine? Zijn er andere maatregelen nodig? Dat weten we nog niet”, aldus Van Damme.

De burgemeester van Siena heeft vandaag toevalligerwijs besloten dat de Palio di Siena, de bekende paardenrace die jaarlijks wordt gehouden in het centrum van de stad, niet kan doorgaan op 2 juli en 16 augustus. Siena is ook de aankomstplaats van Strade Bianche, aangezien de renners finishen na een pittig klimmetje naar het Piazza del Campo.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Verweggistan 14 mei 2020 om 16:23

Strade Chiuso?

Cyclinglife 14 mei 2020 om 17:56

De onverharde stroken zouden niet zo moeilijk afgesloten moeten kunnen worden voor publiek lijkt me. De tussen stroken over het asfalt inkorten en extra onverharde stroken. De asfaltwegen zou je eventueel ook kunnen afsluiten of er een dubbele rij dranghekken plaatsen zodat publiek altijd op afstand gescheiden is van publiek.

Wel jammer van de aankomst plaats vindt dat echt een schitterende finish locatie maar dan maar een andere heuvel als scherprechter aan stellen.

Polleke 14 mei 2020 om 18:41

Een cyclo-cross dus…

guyremgabdel 14 mei 2020 om 18:28

Hoe ga je als burgervader aan uw inwoners vertellen dat het hoogtepunt van het jaar, nl de Palio niet kan plaatsvinden, maar wel een koerske waar de grote massa in Italie hoegenaamd niet van wakker ligt ?
Heeft RCS al de goedkeuring van de burgemeester van Sienna ?

LB108 14 mei 2020 om 20:54

Wel u zegt het zelf, aangezien er misschien minder mensen zijn of zonder mensen kan doorgaan.. daarom kan het evt. Juist wel

Turtlehead 14 mei 2020 om 21:37

De Palio is één groot volksfeest van dagen, waarin alle wijken continu feest vieren. Een soort carnaval+ (of: twee-weken-Koningsdag, voor de Randstedelingen onder ons).
Dat is wel wat anders dan de finish van een koers (waar je het publiek ook nog kunt weren uit de laatste 2 km en de aankomst).
De Palio zonder publiek is als Dodenherdenking op een uitgestorven Dam, als een voetbalklassieker zonder publiek, een zomer zonder vakantie, …
O wacht. Nou draaf ik door… ;)

Romāns Vainšteins 15 mei 2020 om 09:25

'Hoe ga je als burgervader aan uw inwoners vertellen dat…'

Een beroep doen op normaal werkende hersenen namelijk dat 1 uurtje aankomstdrukte nogal verschilt van een zich meerdere dagen aan elkaar doodknuffelende en als vleesvarkens tegen elkaar aan gedrukte mensenmassa. Op de vooravond van de nieuwe LBLdatum staat ook la Nocturne gepland maar ik acht de kans zeer aanwezig dat deze nog even on hold gezet wordt doch men wel even op een van de quai's kan finishen.

Onder de noemer evenement alles bij elkaar grabbelen en daar vervolgens vergelijkende vragen op afvuren getuigt niet van veel inzicht, of het moet zijn ter ondersteuning van een reeds te promoten standpunt.

Vuistregel > Hoe populairder en drukbezochter het evenement, des te groter de kans dat het niet doorgaat of sterk aangepast dient te worden. Qua wielerkoersen steken er dan een paar bovenuit die wat extra hekjes / rechtsomkeert wijzende agenten nodig hebben met vooraan de Ronde en AGR.

Sagan=hulk 14 mei 2020 om 19:05

Een wielerwedstrijd achter gesloten deuren is onmogelijk. De enige mogelijke manier is een toertje zo kort als bij de cyclo-cross. Indien de UCI echt wedstrijden wil organiseren, dan lijken wedstrijden op de piste, mountainbike of cyclo-cross me makkelijker.

Headlines

Materiaalzone

Populair