UCI houdt Nibali aan de kant

donderdag 27 augustus 2015 om 12:43
UCI houdt Nibali aan de kant

Foto: Sirotti

De UCI laat Vincenzo Nibali geen wedstrijden rijden zolang de Ronde van Spanje bezig is. Dat meldt La Gazetta dello Sport.

De Italiaan werd afgelopen zondag uit de Vuelta gehaald nadat hij onreglementair aan de wagen van zijn ploegleider had gehangen. Volgens de regels van de UCI is het niet toegestaan om te starten in een wielerkoers, terwijl een andere wedstrijd waar de renner aan deelgenomen heeft nog aan de gang is.

Nibali wilde starten in de GP Plouay en het Canadese tweeluik in Montréal en Québec en hoopte op clementie van de internationale wielerunie. Doordat zijn verzoek is afgewezen mag hij nu tot en met zondag 13 september geen wedstrijden rijden.

[poll id=”108″]

Dit artikel delen:

108 Reacties

zoetepap 27 augustus 2015 om 12:46

Eindelijk goed nieuws met ballen. Boontje komt om zijn loontje haha

wielerman 27 augustus 2015 om 12:47

Mwha behoorlijk overdreven.

Noud89 27 augustus 2015 om 12:47

Ondanks dat ik hem graag zie rijden lijkt me dit een terechte beslissing.

xistnc 27 augustus 2015 om 12:47

Wauw, Nibali krijgt zo wel een enorme symboolfunctie. Niettemin terecht, lijkt me.

Pech voor Nibali dat de laatste etappe van de Vuelta ’s avond finisht. Anders had hij in theorie wellicht de GP Montréal nog kunnen rijden.

jansen8888 27 augustus 2015 om 12:48

Jammer UCI! Wat hij heeft gedaan in de Vuelta is niet goed te praten en die straf is ook terecht. Alleen om hem geen toestemming te geven andere koersen te rijden gedurende de Vuelta is een klap richting Astana en niet naar Nibali. Ze hadden de ballen moeten hebben om Astana de licentie af te pakken toen de doping gevallen bekend werden. Niet nu nog een trap na geven!

joeri 27 augustus 2015 om 12:49

en over bouhanni spreekt niemand meer terwijl die ook 20 sec aan de auto hing… 2 maten 2 gewichten

zoetepap 27 augustus 2015 om 12:49

Eigentlijk feitelijk ook competitievervalsing als hij die 3 koersen zou winnen plus tweemaal of viermaal exposure voor Astana. Clementie voor vallen ja. Aanhangen is afvoeren die handel.

AndriesW 27 augustus 2015 om 12:49

Goede beslissing.
En kom op Vincenzo, nu geen slachtofferverhalen meer maar zwijg, train en kom sterk terug. Eerherstel krijg je door van je fouten te leren en te zorgen dat je weer positief en ontspannen aan wedstrijden begint.

Doomsday 27 augustus 2015 om 12:50

Om bij de woorden van Nibali zelf te blijven. Het lijkt wel alsof hij iemand vermoord heeft.

Banddikte 27 augustus 2015 om 12:51

Als de organisatie van de Vuelta er geen problemen mee heeft en hem goedkeuring verleent dan mag hij gewoon koersen rijden. Of heeft hij daarboven OOK nog eens goedkeuring van de UCI nodig??
Erg flauw. Is al genoeg gestraft door uit de wedstrijd geschopt te zijn

Kingstown 27 augustus 2015 om 12:52

Bizar. Deze regel wordt nooit bij andere renners toegepast.
Blijkbaar zijn er wat appeltjes te schillen.

rahimns 27 augustus 2015 om 12:52

Lijkt me een logisch gevolg. @Jansen888 je kan ook dit zien als op een zichzelf staand feit, dit heeft totaal niets te maken met de dopinggevallen of de licentie.

zoetepap 27 augustus 2015 om 12:53

Als hij nu niet zuurgroen lacht weet ik het ook niet. Na regen komt zonneschijn ofte na Vino(zero) to hero.

Bazzz 27 augustus 2015 om 12:54

Nibali haters FTW. Knap hoor om vanaf de bank te oordelen. Als het een Nederlander was geweest (die het ook doen, maar dan geen camera op zich gericht hebben, omdat ze dat niet waardig zijn), had iedereen het overdreven gevonden. Dat is deze beslissing ook in alle opzichten

krypton 27 augustus 2015 om 12:54

Terecht, je kan niet uit de Vuelta worden gezet vanwege valsspelen en dan andere koersen rijden terwijl de Vuelta nog bezig is. Zou een fout signaal zijn.

AndriesW 27 augustus 2015 om 12:55

@Kingstown
Nou, ik ben benieuwd. Kun je de lijst met toegewezen en afgewezen verzoeken hier publiceren?

Zjoske 27 augustus 2015 om 12:56

Wordt zo wel een beetje rennertje pesten, maar ergens hebben ze een goed punt.
Als renners een ronde willen verlaten om een andere koers te rijden, moet je voorkomen dat ze opzettelijk aan auto’s gaan hangen om diskwalificatie af te dwingen.

Chaba 27 augustus 2015 om 12:56

Ik vind dit wel weer ver gaan. Terecht dat hij uit de Vuelta is gezet maar dit betekent gewoon 3 weken schorsing.

Purito 27 augustus 2015 om 12:57

Dit is dan wel weer zeer zwaar gestraft. Is uitsluiting van de Vuelta niet voldoende?

Nu wordt hij in feite een maand geschorst. Dat is toch wel erg zuur.

zoetepap 27 augustus 2015 om 13:02

Hij ligt waarschijnlijk een maand aan de Cote D’azur.

LyndaLid 27 augustus 2015 om 13:12

Hoewel dit volgens mij redelijk (niet helemaal) nieuw is, is het rationeel gezien natuurlijk logisch. Wat heeft uit koers halen voor zin als je toch andere races op WT niveau mag rijden in dezelfde periode?

Nu is het wel te hopen dat dit een precedent is dat nu is gezet, en vanaf nu dan ook echt consequent toegepast gaat worden! Niet dit doen uit symbool politiek en in het vervolg slappere maatregelen nemen, maar ik heb het idee dat de UCI gewoon strenger wordt op dit soort zaken. Sepulveda werd ook zonder pardon uit koers gezet.

@ Bazzz

Ik word vooral heel moe van jou en je gebler dat "wij" allemaal Nibali-haters zouden zijn. Knap hoor, om vanaf de bank te oordelen? In tegenstelling tot jouw mening, die vanaf de fiets in het peloton komt?

Timocycling 27 augustus 2015 om 13:12

Dit is toch terecht? Als je hem nu weer laat rijden had je hem net zo goed niet uit de Vuelta kunnen gooien.

Dag Otto Lauritzen 27 augustus 2015 om 13:12

Mja, ok, ’t was er over en regels zijn regels maar toch… Dit lijkt me wel wat overdreven. De Vuelta-organisatie liet eerder al weten hem geen strobreed in de weg te leggen om bijv. de koersen in Canada te betwisten. De UCI wil met deze beslissing een duidelijk voorbeeld stellen en Nibali is de sigaar. En het hielp allicht ook niet dat hij voor de Astana-formatie uit komt.

Op zich heeft de reden waarom hij de Vuelta niet voortzet niets te maken met deze beslissing. Waar was de UCI toen ene Tom Boonen uit de Giro stapte omdat hij er niks te zoeken had (of: het te lastig werd) en kort daarop deelnam en een rit won in de Ronde van België ? Want: volgens de regels van de UCI is het niet toegestaan om te starten in een wielerkoers, terwijl een andere wedstrijd waar de renner aan deelgenomen heeft nog aan de gang is.

Iets met maten en gewichten.

obikliki 27 augustus 2015 om 13:13

Terecht natuurlijk. Als je gediskwalificeerd wordt heb je geen recht op clementie. Hoe zuur dat ook is voor Nibali. Maar je door een auto laten voorttrekken in een fietswedstrijd in ook onvergeeflijk.

Uiteraard zijn er genoeg gevallen bekend waarbij renners niet uit koers zijn genomen ondanks voldoende bewijs. Maar in deze gevallen zat de jury dan ook fout vind ik.

Wellicht is een overkoepelende uci-jury installeren een idee. Als een jury dan faalt in een bepaalde wedstrijd kunnen zij ook geschorst worden. Dan wordt het moelijker een Fransman in de Tour en een Italiaan in de Giro te matsen bij soortgelijke gevallen.

123poetertjes 27 augustus 2015 om 13:15

Dus met een DNS/DNF/OTL had hij wel mogen rijden, maar met een DSQ niet? Dat UCI-reglement moet echt een keer op de schop. Doe het ofwel in beide gevallen wel of in beide gevallen niet.

Headlines

Materiaalzone

Populair