UCI gaat WorldTour drastisch hervormen

dinsdag 25 maart 2014 om 12:32

foto: UCI

De internationale wielerunie UCI is van plan de WorldTour drastisch te veranderen. Dat blijkt uit een nieuwsbulletin op de website van de UCI, dat is onderschept door INRNG. Vanaf 2017 wordt het aantal WorldTour-teams teruggebracht van achttien naar zestien ploegen. Ook in het maximaal aantal renners gaat de mondiale bond snijden; van dertig naar 22 coureurs.

De wielerkalender krijgt eveneens een make-over. Wedstrijden uit de hoogste divisie zullen niet langer meer tegelijkertijd worden verreden. In de praktijk gaat dat consequenties hebben voor bijvoorbeeld Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico. Door in 2017 minder wedstrijddagen op de kalender te zetten, geeft de UCI gehoor aan de kritiek dat het wielerseizoen te lang zou zijn. De mondiale bond heeft als doelstelling in 2020 de kalender af te ronden.

Promotie/degradatiesysteem
Zoals de plannen er nu voorliggen, lanceert de UCI in 2018 ook een nieuw promotie/degradatiesysteem. De nummer zestien van de hoogste divisie (divisie 1A genoemd) degradeert dan automatisch naar ‘divisie 1B’, van waaruit de nummer één automatisch promoveert. Ook is het de bedoeling dat iedere divisie zijn eigen ranglijst krijgt, deze wordt vanaf 2018 leidend in het proces van promotie/degradatie.

Aanstaande woensdag en donderdag worden de plannen voorgelegd aan de Professional Cycling Council. Volgens de NOS is de goedkeuring een formaliteit, want de UCI zegt dat de “plannen worden ondersteund door alle leden van de wielerfamilie.”

Lees ook
‘WorldTour op de schop vanaf 2015’

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone