UCI controleert fietsen van alle medaillewinnaars op WK baan

zaterdag 5 maart 2016 om 19:10
UCI controleert fietsen van alle medaillewinnaars op WK baan

Foto: Sirotti

De UCI maakt ook op het WK baan serieus werk van de strijd tegen mechanische doping. Tijdens het toernooi in Londen zullen ongeveer tweehonderd fietsen worden gecontroleerd, vertelde UCI-voorzitter Brian Cookson op een persconferentie. “Ik zeg niet dat we honderd procent van de fietsen bekijken, maar je mag er vrij zeker van zijn dat alle medaillewinnaars worden onderzocht.” Het WK baanwielrennen duurt nog tot morgen.

Mechanische doping staat hoog op de agenda nadat tijdens het WK veldrijden een motortje in de fiets van Femke Van den Driessche werd ontdekt. De disciplinaire commissie van de UCI zal zich waarschijnlijk over enkele weken buigen over de zaak tegen de Belgische. Cookson rekent op een hoge straf. “De minimumstraf van zes maanden is niet gepast voor het gebruik van een motortje. Dit is een heel ernstig geval van fraude.”

Testevent baanwielrenners op losse schroeven
Cookson keek ook alvast vooruit naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en dan vooral naar het testevent voor de baanwielrenners, dat gepland staat van 29 april tot en met 1 mei. “De organisatie verzekert ons dat de baan op tijd klaar is, maar volgens mij wordt dat een hele uitdaging. Ik heb begrepen dat ze op dit moment bezig zijn met het hout voor de vloer, maar daarvoor moeten de omstandigheden perfect zijn.”

Bij de start van de Olympische Spelen in augustus moet de baan er in ieder geval perfect bij liggen. “Ik twijfel er niet aan dat het velodrome uiteindelijk aan alle vereisten zal voldoen”, zegt de voorzitter hoopvol. “Er is ook geen alternatief, dus het zal wel moeten.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

achtpuntzes 5 maart 2016 om 19:50

krijgen we nu van alle wedstrijden waar de fietsen gecontroleerd worden een nieuwsbericht? zal wel lekker gaan opvullen dan want ze controleren inmiddels overal.

aardappeljager 5 maart 2016 om 20:00

Goede zaak dat er nu overal gecontroleerd gaat worden, maar zoals 8.6 al aangeeft ontgaat mij de nieuwswaarde ook een beetje

AndriesW 5 maart 2016 om 20:01

De UCI wil laten zien dat ze de zaak onder controle hebben. Ondertussen wordt er vast wel ergens gewerkt aan een mechanisch maskeringsmiddel.

Poeksel 5 maart 2016 om 20:04

Dan vond ik dit bericht toch interessanter: http://nos.nl/artikel/2090793-verkopers-van-fietsmotortjes-merken-femke-effect.html

blokkie5 5 maart 2016 om 20:54

Hoeft zoals 8.6 al aangeeft niet meer vermeld te worden. Er zal de komende jaren wel maandelijks gecontroleerd gaan worden op mechanische doping.
Goede ontwikkeling die hopelijk niet te laat is gekomen.

SteVwonder 5 maart 2016 om 21:24

Vraag is vooral of ze ook alle reservefietsen controleren of na fietswissels. Hoeveel wissels heeft Cancellara vandaag gehad?

Headlines

Materiaalzone

Populair