‘UCI bevoorrechte Astana bij Tour-controles’

maandag 5 oktober 2009 om 13:16

De dopingcontroles in de Tour de France van dit jaar zijn niet eerlijk gegaan. De Franse krant Le Monde beweert dit op basis van een rapport van de AFLD. Het Franse antidoping-agentschap geeft hierin aan dat de UCI, die in tegenstelling tot 2008 de dopingcontroles in de Tour regelde, de ploeg Astana een voorkeursbehandeling gaf.

Het team van uiteindelijke winnaar Alberto Contador en nummer drie Lance Armstrong zou zich pas later op de ochtend bij controleurs hebben moeten melden. Ook kregen de Astana-renners meer tijd voor de controle dan die van andere teams.

Bovendien spreekt de Franse krant, die al jaren niets van Lance Armstrong moet hebben, dat de stalen op een ‘weinig professionele manier’ bewaard zijn. Ook zouden bepaalde controles ten onrechte als ‘out-of-competition’ zijn bestempeld.

Hoewel de AFLD al tijdens de Tour duidelijk niet blij was met het feit dat de UCI de regie over de controles had overgenomen, vindt Le Monde het rapport objectief genoeg om harde conclusies te trekken. “Het document van tien pagina’s is beschamend voor de UCI, de organisatie die tijdens de Tour verantwoordelijk was voor de controles en in tegenstelling tot de voorbije jaren geen enkele positieve controle vaststelde.” Pas achteraf werd namelijk duidelijk dat Mikel Astarloza vóór de Tour een positieve out-of-competition plas had afgeleverd.

Dit artikel delen:

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair