UCI-baas Lappartient: “Geen plek voor ex-dopingzondaars in het wielrennen”

UCI-baas Lappartient: “Geen plek voor ex-dopingzondaars in het wielrennen”

foto: Sirotti

woensdag 15 november 2017 om 14:30

David Lappartient heeft opnieuw van zich laten horen. De Fransman is sinds oktober de nieuwe bondsvoorzitter van de UCI en heeft sindsdien al meerdere veelbesproken uitspraken gedaan. In de Luxemburger Wort zegt hij dat ex-dopingzondaars als Bjarne Riis, Aleksandr Vinokourov en Lance Armstrong nooit meer welkom zijn in de wielerwereld.

In de papieren versie van het medium stelt Lappartient dat de uitsluiting van ex-dopingzondaars nodig is om de geloofwaardigheid van het wielrennen terug te winnen. Hij haalt Bjarne Riis aan als voorbeeld, die op den duur met zijn Virtu-ploeg terug wil keren in de WorldTour. “Er is geen plaats voor voormalige dopingzondaars in de wielersport. Iets anders zeggen is hypocriet. We moeten één front vormen. Wielrennen moet geloofwaardig zijn, anders is alles verloren. Renners als Riis en Vinokourov hebben zich gedopeerd en zijn niet meer welkom in het huidige wielermilieu. Zij hebben de sport ernstig schade berokkend en moeten nu met de gevolgen leven.”

Rasmussen lacht om Lappartient
Een andere ex-dopingzondaar lacht om de Fransman. Michael Rasmussen pakt Lappartient hard aan in het Deense Ekstra Bladet. “Als hij het serieus meent, had hij beter al de bezem door de Franse wielerbond kunnen halen toen hij daar voorzitter was. Hij had daar kunnen beginnen met Marc Madiot (teammanager FDJ, red.), die zelf toegegeven heeft dat hij doping gebruikt heeft. En wat met Alberto Contador en zijn opleidingsteam en die van Alejandro Valverde? Er zijn een heleboel mensen die volgens Lappartient niet meer welkom zijn. Als de manier van straffen in het wielrennen hetzelfde is als in de samenleving, dan mag iedereen terugkeren nadat ze hun straf uitgezeten hebben.”

Eerder kwam Lappartient al in het nieuws met zijn opmerking dat hij grote rondes graag ploegen van zes renners ziet. Bovendien wil hij cortisonen en communicatiemiddelen helemaal gaan verbieden. “Zo langzamerhand moeten we beginnen te vrezen dat Lappartient doet wat Brian Cookson vier jaar lang gedaan heeft: gebakken lucht verkopen”, is Rasmussen van mening. Ook Lance Armstrong heeft met verbazing en cynisme gereageerd op de uitspraken van Lappartient. Volgens de voormalig winnaar van zeven Tour de Frances heeft het wielrennen een shitload aan sollicitanten nodig als alle ex-dopingzondaars niet meer welkom zijn. Saillant detail: Lappartient poseerde enkele weken geleden nog met Aleksandr Vinokourov tijdens een bezoek aan de Kazachstaanse hoofdstad Astana.

[poll id=”633″]

Dit artikel delen:

42 Reacties

Chaba 15 november 2017 om 14:42

Staat hij daar met zijn giechel samen met Vinokourov. Begint als een goede UCI voorzitter, veel geschreeuw en weinig inhoud…

Geen plek voor ex-dopingzondaars klinkt allemaal leuk maar dan blijft er niet veel over. En die vele renners die nooit direct gepakt/gestraft zijn zullen helemaal nooit meer een boekje open doen. Lang leve de Omerta!

0
Hoebele 15 november 2017 om 14:46

Doei Merckx. Doei Zoetemelk. Doei Virenque.

0
skylimit 15 november 2017 om 14:52

Doei Lappartient. Jezus wat een arrogantie, blaast veel lucht van de toren, i.p.v. gewoon normaal te doen en de UCI rustig en zakelijk correct te leiden.

0
Romāns Vainšteins 15 november 2017 om 14:52

Onuitvoerbare raaskallerij die ook simpelweg wettelijk niet uitvoerbaar is. Hoe gaat hij dan voorkomen dat Vino in de auto zit ?

0
dikkechaap 15 november 2017 om 14:53

@Hoebele
Precies. En dat uit de mond van de man die Jalabert aanstelde als coach van de Franse selectie.
En misschien nog wel erger:
Welkom alle hypocriete renners uit de jaren '90 die zijn blijven ontkennen.
Zoals Chaba zegt: Biecht vooral je zonden niet meer op, want dan mag je niet meer meedoen.
Vertel ook niets meer over de organisatie van doping in die tijd, want dan verliezen je teamgenoten van destijds misschien hun huidige baan.

0
dnDaris 15 november 2017 om 15:02

Bah! Wat een blaaskaak.
*Mist Cookson

0
Sebas 15 november 2017 om 15:02

Rustig aan Lappartient. Je hebt een aantal prima ideeën maar op deze manier gooi je je eigen glazen in. Een bewering als die van Rasmussen vind ik persoonlijk heel gemakkelijk maar wel sterk. Aan hypocrisie heeft de wielerwereld nog het minst.

0
pjam4 15 november 2017 om 15:08

Aardig idee, maar onhaalbaar, al is het maar omdat het zeer moeilijk te bepalen is wie dan (net) wel en wie (net) niet een dopingzondaar is. Daarnaast is het raar dat hij niets zegt over actieve dopingzondaars zoals Vino. Ook terecht wat Rasmussen zegt: in de gewone samenleving krijg je na een veroordeling gelukkig weer een nieuwe kans, waarom dan niet in de sport. Al zijn er altijd uitzonderingen zoals topcriminelen Armstrong en Ricco. En de hele generatie die is geboren tussen eind jaren 60 en halverwege jaren 70 kan je dan al sowieso in z’n geheel met pensioen sturen. Ik zou het trouwens mooi vinden als Riis weer ploegleider zou worden, een echte topper wat dat betreft!

0
montventoux 15 november 2017 om 15:18

Hypocriet, onrechtvaardig en onuitvoerbaar plan. Wolf in bij ASO gedeclareerde schaapskleren.

0
HoofdIsVrij 15 november 2017 om 15:32

Prima, dan kan komend seizoen Boogerd weer als vaste huisanalist komen aanschuiven bij WFlive. Of is WFlive ook onderdeel van het wielrennen?

0
Polleke 15 november 2017 om 15:33

LOL.. verleden week nog Peraud in zijn staf opgenomen…Peraud was pas 20 toen hij al een keer op de kant moest met een te hoog hematocriet…
Nog eentje om het af te leren > verleden week voorgesteld < de opleidingsploeg van Contador*, ploegleider Basso* en met trainers van het Mapei-centrum*…probleemloos een UCI licentie gekregen…

0
achtpuntzes 15 november 2017 om 15:46

top, ik ben hier al heel lang voor. aan de andere kant lijkt het haast niet uitvoerbaar, ik zie wel wat er van komt.

maar ik heb geen flauw idee waarom Rasmussen hier een podium krijgt om zijn mening te verkondigen? ook die twiet van Armstrong had van mij niet gehoeven. beiden zijn niet meer werkzaam in de wielrennerij, had dan de mening van Riis, Contador of Vinokourov afgewacht.

0
limburgia 15 november 2017 om 15:51

Een echte Fransoos , alles wat een rivaal kan zijn voor Frankrijk in het algemeen
moet aan de kant geschoven worden
De wielerwereld mist een voorzitter met het kaliber van Hein Verbruggen.

0
schipperaar 15 november 2017 om 15:53

Verbrandt zijn eigen schepen op deze manier, nu nog een mooie foto samen met Brailsford.

0
Romāns Vainšteins 15 november 2017 om 16:48

'maar ik heb geen flauw idee waarom Rasmussen hier een podium krijgt om zijn mening te verkondigen?'

Omdat Rasmussen iemand met een mening en scherpe blik is die zichzelf niet hoeft te omzeilen, ik lees zijn mening altijd graag.

De Fransoos heeft inhoudelijk veel leuke ideeen maar is kennelijk verplicht dit type statements uit te braken, zowel dit als dat heropenen van brommertjegate gaat ook niet gebeuren.

0
Spinergy 15 november 2017 om 16:48

Wat een incompetentie en domheid binnen 1 maand….

0
TykkeThor 15 november 2017 om 17:02

Ik mis koeksun nu al.

0
klootje kriekeljon 15 november 2017 om 17:09

Ik begin fan te worden. Lastig uit te voeren idd. Maar de intentie is uitstekend. Zachte heelmeesters…

0
Jacco van Stierop 15 november 2017 om 17:31

Ik zie ook liever dat Riis, Vino en helemaal die Texaan ver wegblijven van het wielrennen maar waar trek je de grens? Mag Marc Lotz terugkeren? Mag Grisha Niermann wel in de ploegleidersauto? Virenque?
Zinloos geroep dit.

0
assen 15 november 2017 om 17:34

Eindelijk eens (bijna) eensgezind? Geen woorden voor… wat een genante vertoning.

NB: Als ik iemand geloof is het Rasmussen. Hij heeft niets meer te verliezen.

0
Kosmonaut 15 november 2017 om 17:34

Ik word nu al moe van die man…..

0
Plaggie 15 november 2017 om 17:45

Koekwous, kan nu geen serieus voorstel meer doen.

0
rahimns 15 november 2017 om 17:51

Als iemand geschorst is geweest en dus zijn straf heeft uitgezeten mag die terugkeren in de wielersport, dus als dhr Lappartient dit liever niet heeft moet hij dus gaan pleiten voor levenslange schorsingen. Anders moet hij gewoon zijn mond houden en niet van dit soort onmogelijke voorstellen doen. Mijn persoonlijke voorkeur heeft ook dat bepaalde renners niet terugkeren in de wielersport (vooral diegene die halsstarrig blijven ontkennen) maar dat lijkt me dus voor nu een illusie.

0
Lalsacien 15 november 2017 om 17:56

Armstrong, Rasmussen en Riis hebben het wielrennen jarenlang bedonderd en zo zijn er meer. Wat mij betreft is hun geloofwaardigheid ver te zoeken.
Ik denk dat er een grens getrokken moet worden bij renners die doping hebben gebruikt. Waar die grens moet liggen vind ik lastig.
Volgens mij geldt er voor sommige misdadigers na het uitzitten van de straf een verbod om bepaalde beroepen uit te oefenen!

0
sstijnntje 15 november 2017 om 17:58

GEZOCHT: ‘schone’ wielrenners M/V voor een uitdagende topsportsector.
Ben of ken jij iemand die graag op de fiets zit en op vakantie altijd een mountainbike wil huren? Dan hebben wij een leuke en uitdagende baan voor u. Wij hebben ongeveer 1000 plekken om samen deze sector weer op te bouwen. U werkt onregelmatige tijden en het moet geen probleem zijn om lange tijd van huis te zijn. Reageren kan door een mailtje met uw motivatie te sturen naar [email protected]

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone