UAE Tour belangrijk meetmoment voor Evenepoel: “Hij is nu ook klaar om resultaten te rijden”

zaterdag 18 februari 2023 om 10:31
UAE Tour belangrijk meetmoment voor Evenepoel: “Hij is nu ook klaar om resultaten te rijden”

foto: Cor Vos

In zijn eerste koers van het seizoen, de Vuelta a San Juan, slaagde Remco Evenepoel er nog niet in om mee te doen voor de overwinning. De wereldkampioen van Soudal-Quick-Step hoopt in de UAE Tour op een betere afloop. “Hij wil zich in de Emiraten meten met de andere toppers”, laat zijn coach Koen Pelgrim weten in gesprek met Het Laatste Nieuws.

De 23-jarige Belg begon zijn seizoen eind vorige maand in Argentinië met de Vuelta a San Juan. Evenepoel ging als topfavoriet van start, maar moest na zeven koersdagen genoegen nemen met een zevende plek in het algemeen klassement. Pelgrim heeft echter wel een verklaring voor zijn ‘mindere presteren’. “Zonder een individuele tijdrit en met één bergrit op extreme hoogte wisten we dat rit- of eindwinst in San Juan een moeilijk verhaal zou worden.”

“Zijn conditie was zeker niet slecht, maar op die hoogte waren de Colombianen in het voordeel. In het verleden heeft Miguel Ángel López ook in de Tour al Pogačar en Roglič verslagen op 2.500 meter boven zeeniveau. In principe was Remco dus, buiten dat ene tactische foutje, tevreden met zijn koers. De reden dat hij zijn seizoen in San Juan begon, was om zonder druk ritme op te doen, weg van de schijnwerpers in Europa. Dat is gelukt.”

In de luwte verder werken aan de conditie, daar is nu geen sprake meer van. Pelgrim: “In de UAE Tour is dat anders. Hij wil zich in de Emiraten meten met de andere toppers. Remco is het niet gewend om na een rittenkoers thuis te komen zonder ritwinst of eindzege. Hij wil altijd winnen. Hij trekt naar de UAE Tour om resultaten te halen en hij is daar nu ook klaar voor.”

Geen Evenepoel versus Pogačar
Evenepoel zal in de UAE Tour niet de degens kruisen met Tadej Pogačar. De tweevoudige Tourwinnaar gaf de voorkeur aan een alternatieve seizoensopbouw en is momenteel actief in de Ruta del Sol. “Het is misschien een beetje jammer dat hij niet start. Pogačar is in de UAE Tour altijd een maatstaf, maar ook zonder hem is het deelnemersveld bijzonder sterk. Neem nu Adam Yates, die won in 2020 en was in 2021 en 2022 bergop de evenknie van Pogačar. Sinds dit jaar rijdt Yates voor Team UAE, dus zal hij extra gemotiveerd zijn”, verwacht Pelgrim.

Lees ook:
Voorbeschouwing: UAE Tour 2023 – Evenepoel tegen sterk UAE-blok zonder Pogacar

De UAE Tour is kortom een belangrijk meetmoment voor Evenepoel, maar de coureur van Soudal-Quick-Step wil pas écht top zijn voor de Giro d’Italia. Maar hoe ziet zijn aanloop naar de Italiaanse ronde er precies uit? “Na de UAE Tour volgt een eerste hoogtestage op Tenerife, na de Ronde van Catalonië een tweede. We wachten bewust met die hoogtestages omdat we nog marge willen overhouden richting de Giro, zowel qua trainingsintensiteit als qua gewicht, maar hij haalt nu zeker al een goed niveau”, schetst zijn coach.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Romāns Vainšteins 18 februari 2023 om 11:11

Hadden beter ‘is nog niet in topvorm zien wel waar het schip strandt giro is het hoofddoel geen man overboord als het niet lukt’ kunnen zeggen denk ik.

Stomme UAE tour.

1
zietemgaan 18 februari 2023 om 14:09

De Arabische koersen zijn inderdaad geldkoersen, bedacht door twee Belgen die plots een geldbron in de woestijn aantroffen en die ook rijkelijk hebben aangeboord, die koersen daar gaan maw niét om de sport, maar om de tweede en derde villa van enkele organisatoren. Waarom niet meer in Afrika doen, waar de koers veel meer leeft, oh ja, daar is geen geld te halen, triest. en ja, REV zou idd veel helderder zeggen dat het aanloop is naar de Giro, hij is even voorzichtig als een Roglic in se.

1
Eva van Tuur 18 februari 2023 om 22:30

UAE Tour stom? Omdat het in het midden oosten is zeker? #nietwoke

0
kleomantre 18 februari 2023 om 23:05

omdat het die lui daar ook glad niet interesseert doorgaans.

0
Wheely 18 februari 2023 om 11:52

Met Pelgrim naar de UAE, dat zal wel op een hadj uitdraaien.

0
Gapenberg 18 februari 2023 om 12:54

Op sporza podcast is door zijn ploegleider de naam van Laurens De Plus gevallen voor volgend jaar.
Interessante piste gezien hun verleden

0
xistnc 18 februari 2023 om 10:54

Ik zocht naar iets als ‘beste waarden ooit’, maar staat dat er deze keer echt niet tussen?

-2

Net binnen

Populair

Materiaalzone