UAE Emirates reageert op kritiek Bruyneel: “Pogacar zit nog ver van zijn beste niveau”

woensdag 22 februari 2023 om 11:44
UAE Emirates reageert op kritiek Bruyneel: “Pogacar zit nog ver van zijn beste niveau”

foto: Cor Vos

UAE Emirates, de ploeg van Tadej Pogačar, heeft gereageerd op de uitspraken van Johan Bruyneel. De voormalig renner en ploegleider zet serieuze vraagtekens bij de seizoensopbouw- en aanpak van de Sloveen. “Tadej is zeker nog niet in topvorm”, countert teammanager Mauro Gianetti in gesprek met Het Laatste Nieuws.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Pogačar heeft al indruk gemaakt in zijn eerste koersen van 2023. De tweevoudige Tourwinnaar won al de Jaén Paraiso Interior en drie ritten en het eindklassement in de Ruta del Sol. Bruyneel plaatst echter heel wat kritische kanttekeningen in de podcast The Move. Volgens de oud-ploegleider van Lance Armstrong is het zo vroeg op het seizoen niet verstandig om zo tekeer te gaan. “Het is superleuk om te zien, maar ik vraag me af: waarom? Op lange termijn is iedereen zo afmaken niet de beste tactiek.”

“Het is altijd goed om bepaalde renners en teams te vriend te houden. Ook op fysiek vlak is dat beter. Nu rijden zijn ploegmaats zich kapot, zodat Pogačar een koers kan winnen. Daar moeten sommigen van hen nu twee weken van recupereren. Juli is wat telt”, doelt Bruyneel op de Ronde van Frankrijk. “Het is leuk dat je zo’n enthousiaste renner hebt, maar dat moet volgens mij in de volgwagen getemperd worden. Daar moet het berekenend en koud zijn. Zoals ik het nu zie, is ook daar heel wat passie. Dat versterkt nog eens de drang bij Pogačar om zich te tonen.”

Lees ook:
Johan Bruyneel zet vraagtekens bij vraatzucht Pogacar: “Niet de beste tactiek”

“Als je een wedstrijd op 70% kunt winnen, why not?”
Gianetti ziet het duidelijk anders, blijkt wel in gesprek met Het Laatste Nieuws. “Tadej is zeker nog niet in topvorm. Dat merken we aan zijn data. Tegenwoordig heb je zicht op alle mogelijke fysieke parameters van een renner en in het geval van Pogacar vertellen die ons dat hij nog ver van zijn allerbeste niveau verwijderd is. Als je een wedstrijd op 70% kan winnen: why not? Ook Remco Evenepoel zegt dat hij op dit moment maar op 85-90% zit. En kijk eens hoe hij koerst. Is hij dan ook té vroeg in vorm met het oog op de Giro? Of is hij gewoon een uitzonderlijke coureur? Ik ga voor de tweede optie.”

Sportief manager Joxean ‘Matxin’ Fernandez vult aan. “Ieder zijn mening natuurlijk, maar… We moeten niet vergeten dat Tadej, anders dan de voorbije jaren, nog niet op hoogtestage is geweest. En dat zijn programma werd aangepast met ruimte voor nieuwe uitdagingen, voor andere races met andere concurrenten. In deze fase van het seizoen ligt de focus daarbij op relaxen en genieten. En dat doet hij.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

KJP 22 februari 2023 om 12:13

Bruyneel komt ook nog uit het Armstrong tijdperk waarin je gewoon lekker het halve jaar met bloedzakjes op hoogte ging vertoefen en vervolgens een paar weekjes voor de Tour van die berg afkwam om de hele bende aan gort te rijden.

Ben blij dat de hedendaagse grootheden in het wielrennen wel lekker het hele seizoen proberen te winnen. Die vriendschappen zijn toch wat overschat, UAE heeft vooral wat te vrezen van de andere grote blok Jumbo (En misschien een nog Ineos op termijn weer) en daar gaan ze toch geen cadeautjes aan elkaar uitdelen om zo weer iets terug te krijgen.

5
ThorHushovd 22 februari 2023 om 12:15

Goede reactie vanuit UAE. En vooral die aanvulling van Fernandez slaat volgens mij de spijker op de kop. Ze houden hem scherp door hem te laten genieten. Hulde voor die strategie, want de wielerliefhebber spint er garen bij!

5
Quincy Adams (aka voorwiel) 22 februari 2023 om 12:31

Oef……….!!

0
Pietspeed 22 februari 2023 om 12:39

Als je podcast van de move beluistert dan is Bruyneel veel genuanceerder. Van kritiek is eigenlijk helemaal geen sprake. Wat hij zegt over Pogacar is gewoon redelijk te volgen. Alsof Bruyneel van gisteren is. Kerel ademt en volgt het fietsen juist op de voet.

0
TriThi 22 februari 2023 om 16:24

Kan me de opmerking van Bruyneel wel voorstellen, ook in relatie tot hoe van der Poel een paar jaar terug in de Tireno tekeer ging. Ze hebben ongetwijfeld een goed plan, maar solo’s van 60 kilometer zijn onnodig denk ik.
Als volger echter natuurlijk wel FANTASTISCH!

0
plattenband 22 februari 2023 om 18:37

Wow, als Pogi nu nog maar op 75% zit, moet de rest dan wel nog starten in de TdF?

0
Kzit Kapot 23 februari 2023 om 12:26

Ik was ook al zoiets aan t’denken. Het wordt een saaie zomer.

0
Peter Hamers 24 februari 2023 om 15:32

Het gaat niet alleen om Pogi in dit verhaal het zal best dat ie nog niet op zijn top is. Hij offert zijn ploeg ook op, die hebben er last van om nu al zo tekeer te moeten gaan. Ben het niet vaak met Bruyneel eens maar ik denk dat ie hier wel een punt heeft.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone