UAE-adviseur Saronni: “Aru had niet opgeroepen mogen worden voor de Tour”

maandag 7 september 2020 om 08:33
UAE-adviseur Saronni: “Aru had niet opgeroepen mogen worden voor de Tour”

Fabio Aru - foto: Cor Vos

UAE Emirates is erg teleurgesteld in Fabio Aru. De Italiaan moest gisteren in de negende Tourrit naar Laruns al snel lossen uit het peloton, waarna hij er op de eerste klim de brui aan gaf.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Het was Giuseppe Saronni, tegenwoordig adviseur binnen UAE Emirates, die de onvrede binnen de ploeg deelde met Italiaanse media. “Met zijn conditie had Aru niet opgeroepen mogen worden voor de Tour, dat was al wekenlang duidelijk”, citeert La Gazzetta dello Sport hem. “Iemand uit de groep trainers en coaches moet zich verantwoorden, want Fabio was niet in vorm. We hebben de enige renner die dicht bij Tadej Pogačar moest blijven verloren.”

Als een atleet fysiek en mentaal afziet, vinden sommigen de helderheid en kracht om te reageren, zegt Saronni, die zelf tijdens zijn actieve carrière wereldkampioen werd in Goodwood (1982) en twee keer de Giro won. “Maar Fabio niet. Daar heeft hij het karakter niet voor. Bij problemen toont hij geen vechtlust. Helaas stort hij mentaal en moreel in en maakt alles moeilijker. Het is duidelijk dat we hier met een sterke karaktercomponent te maken hebben.”

Giuseppe Saronni – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

58 Reacties

Miko1983 7 september 2020 om 08:41

Zo….die Fabio kan nu helemaal naar de psycholoog.
Al moet ik wel bekennen dat ik nooit echt een fan van hem was qua uitstraling.

0
Dario Koelkast 7 september 2020 om 08:46

Ik heb ook niet het idee dat Aru ooit nog zijn oude niveau gaat terugvinden. Het is wel een renner die aanvalt, wat dat betreft jammer. Maar echt fan was ik ook niet van hem.

0
Willem040 9 september 2020 om 11:55

Dat is een makkelijke en terechte conclusie. Dat oude niveau is inmiddels al heel wat jaartjes geleden en heeft hij ook maar drie jaar volgehouden. Eigenlijk heeft hij maar twee jaar op zijn ‘oude niveau’ gefietst, dus je kunt je ook afvragen of dat geen uitschieters waren.

0
Duh 7 september 2020 om 08:57

Tsja, hij heeft weinig gunfactor. Toen vorig jaar bekend werd dat hij een al tijden een heupslagaderbeknelling had waar hij succesvol aan geopereerd werd, was er even de hoop dat het allemaal daaraan had gelegen. Hij werd vrij verrassend meteen 14e in de Tour. Ook dit jaar was nochtans bemoedigend met 12e, 9e, 5e en 10e plek in klimmerskoersen Colombia, Burgos, Ventoux en l’Ain. Dus totaal niet in vorm leek hij niet. Grote teleurstelling dit, zeker omdat iedereen nu roept dat het van mijlenver aan te zien komen was. Ik had zeker goede hoop dat hij een goede bergknecht kon zijn deze tour gezien de adelbrieven van dit jaar. Door zieligheid heeft hij bij mij inmiddels wel een gunfactor.

0
Turtlehead 7 september 2020 om 08:59

Saronni lijkt wel de Stef Clement van UAE. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig…
Maar hij heeft denk ik wel gelijk. Zonde wel. Aru in een Gesink-rol was voor Pogacar erg nuttig geweest (maar nu ik het opschrijf natuurlijk erg onwaarschijnlijk).

0
AnderJ 7 september 2020 om 09:41

De opmerkingen van Clement waren toch echt een stuk milder. Die waren hooguit onhandig (“Als Roglic een kazak was, dan zouden mensen meer twijfels hebben”). Dit is gewoon doelbewust je eigen kopman onder uit de zak geven. Hij had zich ook kunnen beperken tot: het was een fout van de ploeg om Aru op te stellen, want hij was er niet klaar voor.

0
SpeedyLegs 7 september 2020 om 09:05

Fabio en Tom kunnen aanleiding zijn voor elke ploeg om een mentale coach te hebben in zo’ n belangrijke koers. Een ploegleider die een renner publiekelijk karakterverwijten maakt: een sociaal onveilige omgeving voor de renner.
Het is overigend wel zo natuurlijk dat ook de prestaties van grote renners soms sterk beinvloed worden door de geestelijke kwaliteiten.

0
Snelle Pelle Sunweb fanboy 7 september 2020 om 09:11

Die hebben die ploegen allang.
Dat de media nu naar voren laat komen dat er niks mee gedaan wordt zegt niks.

Kijk op de websites van de ploegen, bij alle grote ploegen staat er wel een psycholoog tussen.

0
Wee-Bey 7 september 2020 om 09:11

En Pinot idem. Die heeft in de Tour ook last van het mentale gedeelte

0
reusjen 7 september 2020 om 09:24

Snowflake alert. Saronni is geen ploegleider maar adviseur van het team. Daarnaast hebben we het hier over topsport, als er geconstateerd wordt dat hij geen vechtlust toont, waarom zou een adviseur daar niets over mogen zeggen. Misschien kan UAE een safe-space in de bus creëren waar alleen gelijkgestemden naar binnen mogen. Dan wordt Aru tenminste niet gekrenkt.

Een renner die niet in vorm is hoeft nog niet op deze manier te lossen, het rijden in een peloton is basisniveau. Het lijkt erop dat Aru uit zijn neus heeft zitten eten tijdens de coronastop en dat gecombineerd met een zwak karakter resulteert erin dat hij het laat lopen.

0
Lalsacien 7 september 2020 om 09:41

@Wee-bey er is weinig mentaals aan als de grootste oorzaak van het niet presteren een valpartij is. Dat Pinot gevoelig is voor druk, dat is bij hem zichtbaar (en dat maakt hem zo menselijk). Het zal bij Roglic ook borrelen van binnen maar dat is niet bij iedereen zichtbaar.

0
AnderJ 7 september 2020 om 09:44

@reusjen: Ik heb an sich er weinig problemen met deze opmerkingen, maar wat is de meerwaarde voor de ploeg om dit naar buiten te brengen? Denk jij dat Aru hier harder van gaat fietsen? Aan de andere kant, loopt het contract van Aru bij UAE dit jaar af en kan het UAE waarschijnlijk gewoon niets meer schelen. Hij kreeg de kans zich te tonen in de tour, deed dit nu en niet krijgt hij geen nieuw contract.

0
nasibal 7 september 2020 om 10:04

@Reusjen

Deze opmerkingen zijn inhoudelijk correct en moeten ook zeker gemaakt worden. Daarbij moet ook zeker niet rekening gehouden worden met het feit dat Aru misschien gekrenkt wordt. Maar uiteindelijk moet de réden dat je ze maakt wel zijn dat Aru, of de ploeg er mogelijk(!) mee geholpen is.

Beiden is natuurlijk geenzins aan de orde wanneer je deze opmerkingen naar buiten toe maakt ipv intern. Verder kan je het over 'snowflakes' hebben, maar ik denk dat je het er toch ook wel mee eens bent dat dit voor Aru (maar ook voor andere UaE renners én stafleden) inbreuk doet op een veilige werkomgeving.Dat moet je simpelweg niet willen, daar is niemand bij gebaat.

Opmerkingen dus goed en correct, maar hou ze wel intern. In dat geval kunnen ze nuttig zijn ipv gevaarlijk.

0
reusjen 7 september 2020 om 10:36

@AnderJ
Ik denk niet dat hij alleen hiervan harder gaat fietsen. Maar wat dat betreft is mediaoptreden sowieso niet echt zinvol, dat dient andere doelen, zoals het informeren van de buitenwereld.

@nasibal
Ik ben het er niet mee eens dat het inbreuk doet op een veilige werkomgeving. Dit geldt voor mij alleen als dit punt intern niet ter sprake komt maar alleen in de media. Je moet niet vergeten dat dit over een Italiaanse renner gaat in Italiaanse media. Als Dumoulin er zomaar afwappert neemt de Nederlandse pers ook geen genoegen met dit was een slechte dag. Je kunt je afvragen of je dit dan moet zeggen, maar als dit voor hen niet uit de lucht komt vallen zoals Saronni stelt, dan ga ik er ook vanuit dat dit intern besproken is. Gaat het dan mis in het belangrijkste evenement van het jaar dan wordt er over gepraat. Als topsporter op dit podium is het van groot belang dat je kunt omgaan met de druk en het geklets van de media, kun je dat niet dan ga je het niet redden.

0
nasibal 7 september 2020 om 12:52

@Reusjen

Dat iets intern besproken is maakt het nog niet OK dat het ook naar buiten komt. Als ik van mijn werkgever intern dergelijke opmerkingen krijg op basis van opvattingen over mijn karakter, prima. Maar dat mag van mij dan ook wel gewoon intern blijven, de buitenwereld heeft daar niets mee te maken. Komt mijn werkgever er vervolgens tóch mee naar buiten dan doet dat voor mij inbreuk op het vertrouwen en daarmee dus veilige werkomgeving.

Misschien denkt Aru er anders over en vind hij het prima dat dit naar buiten komt. Dat weten we natuurlijk niet. Maar wat zouden andere renners er van vinden? Zouden die het wél onprettig vinden en zijn die nu bang dat als zíj in vergelijkbare situatie komen ook gewoon alle interne kritiek zo op straat ligt? Dan kom je weer terug bij vertrouwen. Gebrek aan vertrouwen = onveilige werksituatie.Er is een reden dat feedbackgesprekken 1 op 1 achter gesloten deuren plaatsvinden en er vervolgens geen uitdraai van het rapport op het prikbord in de kantine hangt.

Gewauwel over 'maar natuurlijk vraagt de pers ernaar' is niet relevant. Welke vragen je ook krijgt, je bent altijd nog zelf verantwoordelijk voor de antwoorden die je geeft. Je kan het er ook gewoon bij houden dat hij nooit opgeroepen had moeten worden en dat z'n prestaties nu ook niet aan de verwachtingen van de ploeg voldoen. Geef je ook je mening, maar val je je werknemer niet af.

0
Panache 7 september 2020 om 13:18

Nasibal probeert meningen als feiten te presenteren.

0
nasibal 7 september 2020 om 15:32

kom eens met een voorbeeld Panache?

0
SvB 7 september 2020 om 09:06

Waar kan ik solliciteren voor adviseur achteraf?

0
Barry Batsbak 7 september 2020 om 11:05

Bij elke willekeurige tante die een oom was geweest als ze een l*l had.

0
Snelle Pelle Sunweb fanboy 7 september 2020 om 09:08

Poeh!!!
En wel 2 miljoen aan Emiraat €’s ontvangen…..

Als ik zo zou rijden zou ik ook depressief worden.

Alhoewel, de bankapp zou mij goed kunnen opvrolijken :-)

0
Massimo Bataille 7 september 2020 om 10:21

Naar zijn huidige prestaties word hij inderdaad schromelijk overbetaald.
Maar als je kijkt naar wanneer zijn contract werd onderhandeld (zomer 2017) was hij wel winnaar van de Vuelta in 2015 en was hij een van de betere klimmers ter wereld in 2016/2017. Met zelfs eventjes gele trui in TdF 2017.
Dat het vanaf 2018 bergaf ging heeft dan weer meerdere redenen, maar kon je niet voorspellen op dat moment.
€ 2 miljoen was zelfs in 2018 nog ‘goed’ betaald voor Aru, maar nog verdedigbaar.

0
Arie den Blanken 7 september 2020 om 12:25

Profwielrenners worden bijna nooit naar huidige of te verwachten prestaties betaald maar naar hun publicitaire waarde. Als ik teammanager zou zijn zou ik hem ook al is iemand met een grote publicitaire waarde uit vorm zeker ook opstellen in de veruit meest publiciteit opleverende koers van het jaar.

0
lander luypaert 7 september 2020 om 09:08

Tja, voor iemand die jaarlijks 3M krijgt is dit zeer slecht. In 3 jaar geen enkele keer top 3. Met dat geld kunnen ze betere renners kopen of betalen.

0
freirefreire 7 september 2020 om 09:09

Saronni is eerlijk, ik wil best van hem aannemen dat Aru de karaktertrekken van een wereldtopper mist. Die gave om te kunnen afzien is simpelweg niet iedereen gegeven. Maar om dat als ploeggenoot (dat ben je immers als adviseur) zo te verwoorden naar de pers is op z’n zachtst gezegd niet chique. Soms is de waarheid vertellen niet hetzelfde als je werk goed doen.

0
Wee-Bey 7 september 2020 om 09:13

Precies. Dit toont ook zijn eigen zwakte, hij is dus ongeschikt voor zijn functie. Kan misschien wel afzien maar empatisch en communicatief vermogen om dit op een andere manier te verwoorden heeft hij niet. Dan doet het er niet toe of hij in de kern gelijk heeft

0
Cochise 7 september 2020 om 09:10

Dat klinkt als een aflopend contract dat niet verlengd zal worden… Benieuwd wie hem nog in de ploeg wil halen.

0
the student 7 september 2020 om 09:16

Israel natuurlijk

0
lander luypaert 7 september 2020 om 09:13

De vraag is welke ploeg wilt hem nog? En aan welke prijs? in worldtour misschien Israel? en anders denk ik Bardiani. Maar veel zit er niet meer in. Al denk ik als hij naar DQS zou gaan hij ineens wel terug top 5 zou kunnen rijden :D

0
harryjohan71 7 september 2020 om 09:28

Want DQS rijdt zo goed in de Tour?

0
lander luypaert 7 september 2020 om 09:30

Nee, maar het is toch geweten dat renners die minder presteren bij DQS ineens weer hun niveau halen. Dit is geen aanval op DQS. Ik denk gewoon dat ze renners beter kunnen begeleiden.

0
harryjohan71 7 september 2020 om 10:19

Ik kan zo geen voorbeeld bedenken van renners die niet goed bij andere ploegen presteren in 1 keer wel bij DQS presteren. De afgelopen jaren hebben ze jonge renners gehaald die al goed waren voor ze bij DQS kwamen. Ik kan me niet herinneren dat ze ‘oudere’ renners hebben gehaald die in 1 keer heel goed presteren bij DQS.

0
lander luypaert 7 september 2020 om 10:37

Archbold, Gilbert, Richeze, Viviani…

0
Newschooler 7 september 2020 om 11:39

Denk dat de omkadering bij Tjv of Sunweb hem goed zou doen. Structuur, regelmaat en hoge mate van professionaliteit. Niet dat die ploegen hem willen. Dat is een ander verhaal.

Als je een beetje tussen de regels doorleest dan zie je dat UAE echt nog wel achter ligt qua professionaliteit.

0
lander luypaert 7 september 2020 om 12:53

Zonder professionaliteit behaal je geen 22 overwinningen.

0
harryjohan71 7 september 2020 om 13:03

UAE presteert tot op heden prima. Bij elke ploeg hebben ze renners die niet naar verwachting presteren.

0
Etio 7 september 2020 om 09:13

Toch ook wel makkelijk om meteen oorzaken te noemen zonder eerst te onderzoeken wat de oorzaak/oorzaken kunnen zijn, misschien is zijn probleem wel fysiek. Hij was in de voorbereidingskoersen namelijk helemaal niet zo slecht (9e in Burgos, 10e in Tour de l’Ain, 5e op de Mont Ventoux), dus een Tourselectie was toch helemaal niet zo raar? Eigenlijk kan Saronni het ook niet maken om Aru (als werknemer) zo publiekelijk af te branden, dat is niet professioneel en volgens mij voor niemand goed.

Waar zou Aru heen kunnen? Zou Israel Start-Up Nation interesse hebben?

0
Vinyakke 7 september 2020 om 09:16

Tja, welke meesterknecht hadden ze dan wel kunnen meesturen met pogacar? Henao misschien over zijn top, ulissi en R Costa nog te veel met zichzelf bezig denk ik. Achteraf praten is altijd makkelijk. Aru had echt wel beter kunnen zijn, dat kun je gewoon niet voorspellen. Van De la Cruz mag ook wel wat meer verwacht worden vind ik trouwens.

0
lander luypaert 7 september 2020 om 09:21

Costa die echt wel had gewerkt voor Pogacar. en Conti een zeer goede knecht. Je kon ook Mcnulty meenemen. De La Cruz was in de Dauphine best nog goed. maar rijdt al vanaf rit 1 rond met een breukje in het heiligbeen! Dus als ik zie hoe hij niet opgeeft en doorgaat en gisteren gewoon 70e werd. Dan vind ik dat best zeer knap. Ik denk dat in week 2 en 3 hij Pogacar meer gaat kunnen bijstaan.

0
Polleke 7 september 2020 om 09:18

Maw… een adviseur van mijn kloten….die zou ik nog eerder de straat opgooien dan Aru…

0
the student 7 september 2020 om 09:19

Ik snap niet echt waarover het gebrek aan vorm verhaal gaat.

Twee etappes terug zagen we hem nog ( kansloos dat wel ) demarreren op een steile klim naar Mont Aigoual. En even later rijdt hij zo goed als achteruit.

We hebben hier te maken met een ander probleem. Waarschijnlijk ook compleet mentaal gebroken deze jongen.

0
Johnny7 7 september 2020 om 09:22

Deze voorspelling had ik voor de Tour al gedaan. Deze man moet stoppen met fietsen. Er is iets met zijn conditie en dat is na 2 jaar nog niet verbeterd en zal ook niet meer gebeuren. Niemand zal Aru nog willen. Tenzij hij een pay as you play contact accepteert. Ik weet niet of dat bestaat in de wielerwereld.

0
de nieuweMerckx 7 september 2020 om 12:13

Akkoord. En als renner was hij vroeger bikkelhard, hij ging zo diep dat z’n bek er scheef van stond. De neergang begon met die mysterieuze ziekte ooit in de aanloop naar de Giro. Er werd toen bericht dat hij was moeten overschakelen op een glutenvrij dieet.

0
Romāns Vainšteins 7 september 2020 om 09:28

Altijd fan geweest van Aru en ik zal zijn prachtige grinta en hoogtijdagen nooit vergeten met de dag plukken en langs de meetlat van Henny en Herman leggen. Dit forum maar ook de wielrennerij overdrijven het mentale aspect schromelijk, het is uiteraard andersom namelijk dat het koppie gaat hangen wanneer je fysiek niet meekomt. Volgens velen zitten Dumoulin, Pinot, Aru, Sagan allemaal met een bijthoutje in de wachtkamer van de zielenknijper maar bij 1 goede dag zit er weer een goede kop op.

Wielrennen is nou eenmaal een sport waarbij zelf een klein ongemak kwadratief doorwerkt en al helemaal in de zwaarste koers ter wereld.

0
SteelHorseCowboy 7 september 2020 om 09:33

Yep, weinig renners van wie ik de afgelopen jaren (ok, het is alweer even geleden) zo genoten heb. Heeft prachtige dingen laten zien. Zonder hem zou menige Giro en Vuelta erg saai zijn geweest.
Misschien is het wel waar wat Saronni zegt, maar om dat zo naar buiten te brengen is stijlloos.

0
KimJungPoels 7 september 2020 om 12:39

Jij begint potverdorie wel steeds vaker dingen te zeggen waar ik het mee eens ben.

0
SteelHorseCowboy 7 september 2020 om 09:31

Over de vuile was buitenhangen gesproken.. Dat doe je toch niet. Stijlloos.

0
HaxVanMeeswijk 7 september 2020 om 09:41

En bedankt, dat zal Aru echt goed doen op de dag nadat hij is afgestapt. Hoe zeg je ‘een hart onder de riem steken’ in het Italiaans?

0
HF2013 7 september 2020 om 10:22

En het zou niet kunnen dat ie gewoon ziek is geworden ofzo?
Twee dagen eerder was het nog één van de weinigen die iets probeerde.

0
FondriestTF3 7 september 2020 om 10:23

Met zo’n adviseur heb je geen vijanden meer nodig.

0
golddick 7 september 2020 om 10:27

Ik weet niet of hij al getest was op corona maar dat zou misschien ook wel kunnen. Zo slecht was hij nou ook weer niet in die dagen ervoor

0
Maillot à Pois 7 september 2020 om 10:29

“Hij had niet mogen opgeroepen worden, dat was al wekenlang duidelijk”

UAE heeft hem niet alleen opgeroepen, maar wekenlang lopen oreren dat hij de klassementskopman was en Pogacar net NIET voor het klassement ging.
Klinkt mij in de oren als wetens en willens Aru ‘misbruiken’ om toch maar de druk enigszins weg te houden bij de echte kopman.

0
city17 7 september 2020 om 10:41

Als hij dit al zo goed wist, dan had hij het beter kunnen aangeven binnen de ploeg en Aru mentale hulp bieden, ipv hem neer te sabelen in de pers.

0
reusjen 7 september 2020 om 10:52

Wie zegt dat dit niet is aangegeven?
Daarna is het natuurlijk aan de ploegleiding om verdere stappen te ondernemen samen met de renner. Als adviseur geef je advies, geen mentale ondersteuning.

0
Magician 7 september 2020 om 12:28

Misselijkmakend om je eigen renner op zo’n manier af te vallen in de media.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone