Twijfels over deelname Nederlandse mannen aan EK in Glasgow

zondag 3 juni 2018 om 09:33
Twijfels over deelname Nederlandse mannen aan EK in Glasgow

Zien we Groenewegen meestrijden op het Europees kampioenschap? - foto: Sirotti

Het is nog maar de vraag of Nederland een selectie afvaardigt voor het EK bij de mannen. Vanwege de BinckBank Tour willen LottoNL-Jumbo en Sunweb, de twee ploegen met de grootste kanshebbers op succes, hun toppers niet afstaan voor het Europees kampioenschap. Binnen twee weken beslist bondscoach Thorwald Veneberg of er een mannenploeg wordt afgevaardigd.

Mochten de toppers daadwerkelijk geen groen licht krijgen, dan is de kans groot dat de Nederlandse mannen niet aan de start zullen staan in de wegrit. Voor Veneberg is het óf met kanshebbers meedoen, óf niet meedoen. “Daar is het simpelweg te groot en te duur voor”, zegt hij tegen de NOS. “Het is geen wedstrijd om renners trainingskilometers te geven of om talenten te laten wennen aan het niveau.”

Wie er dan wel naar Glasgow mee kunnen is nog maar de vraag, daarover is de bondscoach nog in overleg met mogelijke kandidaten. “Met renners van andere ploegen, zoals Niki Terpstra, Sebastian Langeveld en Boy van Poppel, ben ik nog aan het overleggen”, zegt de bondscoach op de vraag wie er dan wel mee mogen.

Dit artikel delen:

28 Reacties

Gebruikersnaam 3 juni 2018 om 09:48

2 aanpassingen in de reglementen:

EK mag niet gelijk vallen met een WT wedstrijd.
Landen die niets naar het EK sturen, kunnen het WK ook vergeten.

Blaudzun 3 juni 2018 om 09:50

Waarom die aanpassingen? Wat mij betreft is deze wedstrijd de meest overbodige die er is. Schrappen van de kalender dus.

Baukema Tomoulin 3 juni 2018 om 09:54

@gebruikersnaam: het valt ook niet gelijk. binck bank begint de dag daarna, maar met reizen, voorbereiden, etc is het gewoon klote. Binck bank is ook nog eens heel belangrijk voor sunweb en tlj. Als het ek tegelijk zou zijn met bv ronde van polen, China of Turkije zou dat voor deze ploegen alweer compleet anders zijn

Fast Freddy 3 juni 2018 om 09:55

Kansloze planning van de UCI. Prutsers zijn het.

Gebruikersnaam 3 juni 2018 om 10:02

Mja. Ik vind het EK ook een overbodige, waardeloze koers. De enige die nog overbodiger is, is de BinckBank Tour.

MatthiasVDH 3 juni 2018 om 10:04

Er zijn zo veel landen die hun toppers niet kunnen sturen door de BinckBanck Tour. Stuur dan toch gewoon mannen van de 2e lijn? Godbetert Moreno Hofland was vorig jaar nog goed genoeg voor een podium op het EK.

Martino87 3 juni 2018 om 10:14

Raar artikel. Conclusie eerste alinea: waarschijnlijk gaat er geen team. Begin tweede alinea: maar wie gaat er dan wel?

mackie 3 juni 2018 om 10:25

België zit met het zelfde probleem o.a. Greg mag niet van BMC. er is door de organisatie zelfs een vliegtuig geregeld voor de renners die mee willen doen aan de binckbank. weet niet hoe “zwaar de 1e etappe van de BBtour is.

OliverNaesen 3 juni 2018 om 10:39

Zo duur zal het nou ook weer niet zijn toch? Als je een of twee fatsoenlijke kopmannen kan opstellen, en het team verder aanvult met jongere renners die nog iets kunnen leren van het niveau moet je gewoon gaan. Niet goed voor het Nederlandse wielrennen als je dit soort evenementen overslaat, omdat er weinig zijn en het een kans is voor NL renners om zich te ontwikkelen/in de kijker te rijden.

KoningJesper 3 juni 2018 om 10:40

@mackie, hoogst waarschijnljk een massasprint

Verweggistan 3 juni 2018 om 11:00

@fastfreddy: Dit wordt georganiseerd door de Europese wielerbond.
@Matthias: Inderdaad; TLJ, Sunweb en Roompot kunnen niet al hun Nederlanders opstellen, dus je kunt nog best een aardig team opstellen volgens mij. Ik neem aan dat TLJ met renners als Groenewegen, Van Emden en Boom in BinckBank wil starten. Dan kun je Danny van Poppel, Eenkhoorn en Lindeman meenemen, bij Roompot wellicht een Vermeltfoort. Bij de PCT teams heb je nog Bol, Michel Kreder, Maurits Lammertink, Welten en van Winden die geen BinckBank rijden.
En dan mannen in vorm Raymond Kreder, Cees Bol of Piotr Havik mee. Beetje creatief zijn en je kunt best een goede selectie bijeen schrapen.
Vorig jaar zag je ook veel goede landen waar de selecties gevuld waren met CT coureurs, juist leuk om die mannen een kans te geven in zo’n koers.

Jovic 3 juni 2018 om 11:12

Totaal overbodig, afschaffen die dure grap.

Polleke 3 juni 2018 om 11:13

De ‘Europese Bond’ kan met 1 blik op de UCI kalender toch ook zien en begrijpen dat deze datum problematisch is… de teams hebben gewoon gelijk, zij betalen hun renners om de toch al veel te volle augustus kalender af te werken…vraag mij trouwens af waarom er een E.B. nodig is naast nat. federaties en UCI…

Col du Bramont 3 juni 2018 om 11:16

Bij individuele sporten als atletiek, zwemmen en iets minder tegenwoordig schaatsen heeft het EK status. Die hebben buiten EK (en zeker WK en OS) ook relatief minder belangrijke wedstrijden.

Als ik naar het parcours kijk hebben we bij de Nederlanders toch al niet de grote kanshebbers, voor de sprinters net iets te zwaar denk ik en het is ook geen echt Ardennen parkoers.

Een aantal outsiders hebben we zeker wel, niet alleen Terpstra. Blijft een ongelukkige timing.

Voor het wielrennen ligt dat natuurlijk totaal anders, daar tellen vooral de klassiekers, GT's al heeft het WK heeft daar wel status.

Het EK wielrennen heeft nu eenmaal nog niet veel status en als de UCI de agenda zo samenstelt zal dat ook niet zo snel veranderen ben ik bang. EK is trouwens meer een UEC spelletje en die bond bestaat pas sinds 1990 en het EK voor mannen elite nog maar sinds 2016.

DemPolS 3 juni 2018 om 11:20

@gebruikersnaam Daar denken de ploegen (werkgevers) dus totaal anders over. Dus een enorm overbodig en kansloos opmerking.

Veloburto 3 juni 2018 om 11:22

Ik vind het wel leuk idee dat EK, toch een mooie trui om het hele jaar in rond te rijden. Moet alleen nog even wat traditie krijgen en idd niet gelijk met UWT. Maar ja , de Binck Bank tour is toch beetje gaar

Mwielerfan 3 juni 2018 om 11:34

Juist klassiek renners maken veel kans in eneco bb tour. En op ek. Qua parcours dus erg concurerend.
Kan me niet voorstellen dat nl dat nl echt geen enigszins zinnige selectie kan neerzetten. De concurrentie blijft weg deels kaliber hofland is goed genoeg om enige kans te maken
Maar aan de andere kant is het ook ontzettend hypocriet. Al die jaren wk had nl meestal ook geen enkele kans enkele stuurt het wel een selectie.

kielabokki 3 juni 2018 om 11:54

Wielrennen moet ook uitkijken dat het niet elke dag patat is niet bijzonder meer wordt zoals voetbal en schaatsen bijv. ook.

Onie 3 juni 2018 om 11:57

Er wordt gesteld dat het een mini Amstel-Gold race is (artikel NOS), uit welke overweging zou je dan Dylan Groenewegen mee willen nemen? Danny van Poppel kan ik mij nog een keer voorstellen bij een rustiger koersverloop. Verwacht niet dan Lotto-Jumbo ze allebei op wil stellen in de BinckBank Tour.

Er zullen ongetwijfeld een aantal renners afhaken, maar er moet toch gewoon een goede selectie op de been kunnen worden gebracht?

123poetertjes 3 juni 2018 om 12:02

De snelste man van Nederland is gewoon vrij tijdens de BinckBank Tour.

platteprijs 3 juni 2018 om 12:06

KNWU is gewoon armlastig. Daarom moeten ze gewoon elke gelegenheid aangrijpen om te bezuinigen op hun uitgaven. Dit is een buitenkansje voor Veneberg cs.

rahimns 3 juni 2018 om 12:10

Probleem is natuurlijk voor TLJ niet alleen de BB-tour. Een deel van de groep zit dan in Amerika en je hebt dan ook net de Polen gehad. Dan hou je weinig renners over om die nog vrij te maken voor het EK.

Kosmonaut 3 juni 2018 om 12:23

Als Terpstra mag dan mag Jakobsen wellicht ook. Dan is het probleem opgelost.
Zoals eerder vermeld inderdaad vrij overbodig dat EK, maar ook ik zie nog liever de BB-Tour geschrapt dan het EK.

Skedel 3 juni 2018 om 12:28

Zou er als renner ook niet rouwig om zijn, zoveel stelt het niet voor.

rahimns 3 juni 2018 om 12:31

Wat is er mis met de BB-Tour… toch gewoon een mooie koers. Schrap dit, schrap dat… kijk gewoon niet als je een koers niet leuk vind.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair