Twee op een rij: Marianne Vos wint na enerverende finale weer in La Vuelta Femenina

donderdag 4 mei 2023 om 17:00
Twee op een rij: Marianne Vos wint na enerverende finale weer in La Vuelta Femenina

foto: Cor Vos (archief)

Marianne Vos heeft de vierde etappe van La Vuelta Femenina gewonnen. De Nederlandse, die woensdag ook al de derde rit op haar naam schreef, was de snelste in de sprint van een uitgedunde groep. Emma Norsgaard werd tweede, Marlen Reusser derde.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

De vierde etappe van La Vuelta Femenina bevatte meer hoogtemeters dan de voorgaande ritten, maar een massasprint leek nog steeds het meest waarschijnlijke scenario. Vrouwen die een spurt wilden voorkomen, moesten hun kans wagen op de Alto del Horche (4 km 4,6%). De top van deze klim, een echte loper, lag op twaalf kilometer van de streep.

Val Van Vleuten en Vos
In de openingsfase van de etappe zagen we aanval na aanval. Twee keer reed een grote groep weg, eerst van veertien rensters en daarna van elf rensters, maar zij krijgen geen ruimte. Jumbo-Visma controleerde voor klassementsleidster Marianne Vos. Die kwam in het eerste wedstrijduur overigens ten val, samen met… Annemiek van Vleuten. De twee Nederlandse sterren konden hun weg echter snel weer vervolgen en terug aansluiten bij het peloton.

foto: Cor Vos

Niet veel later moesten Vos, Van Vleuten én Demi Vollering weer in de achtervolging nadat ze opgehouden waren door een val. Nu lag onder meer Silvia Persico erbij. Opnieuw was het een val zonder grote gevolgen, maar vier rensters wisten wel van de situatie gebruik te maken om weg te rijden. Het ging om olympisch kampioene Anna Kiesenhofer (Israel Premier Tech – Roland), Maryna Varenyk (Eneicat – CMTeam), Tota Magalhaes (Bizkaia – Durango) en Patricia Ortega (Massi – Tactic). Nora Jencusova, van Bepink, kwam in de chasse patate te zitten en zou terugvallen in het peloton.

Dat lot was Varenyk ook al vrij snel beschoren, zij kon het tempo vooraan niet volgen. Later viel de kopgroep verder uiteen, toen Kiesenhofer in een afdaling afhaakte en ook Ortega niet bij Magalhaes kon blijven. Ondertussen, met nog ruim vijftig kilometer te gaan, was Charlotte Kool in de problemen gekomen in het peloton. Ze kon het tempo bergop niet volgen en zou uiteindelijk opgeven.

Anna Kiesenhofer op kop – foto: Cor Vos

Kopgroep gegrepen
Vooraan kwamen de drie weer bij elkaar, maar met nog een klein veertig kilometer te gaan, werd het trio gegrepen door het peloton. Daar waren op dat moment enkele speldenprikken, onder meer van Chloe Dygart en Kirsten Faulkner. Het waren echter Georgia Williams (EF Education – Tibco – SVB) en Aranza Villalon (Eneicat – CM Team) die een gat wisten te slaan. Zij kregen met nog zo’n twintig kilometer te gaan het gezelschap van Silke Smulders (Liv Racing-TeqFind), Angnieszka Skalniak-Sojka (Canyon//SRAM) en Sigrid Ytterhus Haugset (Coop-Hitec).

Nog voordat de Alto del Horche (4 km 4,6%) begon, was alles echter weer bij elkaar. Op deze klim werd stevig doorgetrokken door Movistar, waardoor het peloton flink uitdunde. Net voor de top van de helling nam Demi Vollering over om het tempo nog wat op te voeren. Een aanval kwam er nog niet, maar op het plateau na de top was dat wel het geval. Van Vleuten versnelde. Ze kreeg Demi Vollering en Mavi García mee, maar het achtervolgende groepje kwam weer terug. Ook een poging van Liane Lippert bleek tevergeefs.

Sprinten?
De Duits kampioene probeerde het met zes kilometer te gaan nog eens. Nu sloeg ze een serieuze bres. Er was echter één renster die de oversteek wist te maken: Vollering. Lippert, ploeggenote van Van Vleuten, nam vervolgens niet meer over. Zo kwam de groep terug en leken we ons op te maken voor een sprint van een ‘peloton’, dat bestond uit zo’n twintig rensters.

Marlen Reusser probeerde daar met een late uitval nog verandering in te brengen, maar kwam net tekort. Ze zou derde worden achter Emma Norsgaard en de winnares: Marianne Vos. De draagster van de rode trui won met een ferme sprint afgetekend.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Pol 4 mei 2023 om 17:29

Ik wil niet haatdragend zijn, maar hoe kan je Vosje al afschrijven als je een keer 2e wordt. En dan daarna nog zoveel winnen. Maar ja deze kenner lees ik nu niet meer.

6
KopOverKop 4 mei 2023 om 17:33

Dat kan wanneer iemand een beetje popie jopie wil doen.

0
eddyvv 4 mei 2023 om 17:41

Haha. WAs je zelf he?

-1
Poeksel 4 mei 2023 om 17:05

Nummer 248! En zeer waarschijnlijk ook het puntenklassement.

5
dantoet 4 mei 2023 om 17:14

Doe daar maar 100 bij

3
chasse patat 4 mei 2023 om 17:06

Dank je wel, dames! Dat was weer een prachtig spannende koers om naar te kijken.

4
Rulifaller 4 mei 2023 om 17:54

Vos moest na haar operatie nog ff in vorm komen, is al weer veel sterker dan voorheen, met gemak in een redelijk selectieve groep, richting Tour vorm en dan is ze heel moeilijk te verslaan als er geen lange klimmen liggen in het parcours.

Tactiek van ploegen als SD en Canyon en in mindere mate Movistar toch weer gek. Waarom zou Vollering niet rijden met Van Vleuten? Ze kan haar in de huidige vorm makkelijk kloppen in de sprint en zo een overwinning pakken en boni’s. In plaats daarvan wordt er gegokt op een late uitval van Reusser. Lippert mag niet rijden met Vollering omdat Van Vleuten dan een paar seconden verliest. De andere ploegen demarreren daarvoor ook regelmatig en werken niet samen met twee of drie anderen, waarom precies, denken ze Vos te verslaan in de sprint? Als iedereen thuis op de bank weet hoe de etappe op deze manier gaat aflopen, dan kunnen ze dat in de ploegwagen toch ook? En de rensters zelf trouwens ook, het is een heel overzichtelijke situatie, Vos had het wel allemaal precies door en kon meteen na de koers al precies uitleggen hoe het allemaal was gegaan en wat er anders had kunnen gaan.

3
KopOverKop 4 mei 2023 om 17:32

Mooie ontsnapping Lippert en Vollering. Ging Reuser iets te vroeg?

In ieder geval weer sterker sprint van diegene die ik het altijd gun.

1
Rulifaller 4 mei 2023 om 18:05

Nee Reusser had pech dat Dygert haar terughaalde. Als ze langer wacht verliest ze altijd in de sprint

3
Cayolle 4 mei 2023 om 17:47

Weer een mooie overwinning van Vos! Het puntenklassement gaat ze waarschijnlijk wel winnen, maar vanaf morgen is het aan de klimmers. Heel benieuwd:
– Kan Dygert mee met de klimmers?
– Wie is de betere klassementsrenner: Vollering of Van Vleuten of …?
– Kan Lippert (vandaag erg sterk in de klim) meestrijden?
– Gaat Realini nog een rol van betekenis spelen in het AK?
– Wat kan Markus op de langere klim in een rittenkoers?

0
Rulifaller 4 mei 2023 om 18:03

1. Denk niet dat Dygert meekan in de klimmen, ze had het vandaag denk ik al lastig want ze kwam pas vooraan toen het wat rustiger werd, als ze had gekund had ze wel meegedaan met Van Vleuten, Vollering, Lippert
2. Daar ben ik ook benieuwd naar, Vollering ziet er akelig sterk uit maar Annemiek wordt duidelijk ook steeds wat beter en had voorheen op lange klimmen natuurlijk overschot
3. Denk niet dat Lippert gaat meedoen, Lagos is een heel lange klimmen daar is Lippert nog nooit heel goed in geweest. Maar ze is idd heel sterk, ik gun haar wel eens een keer een overwinning
4. Nee Realini gaat geen rol meer spelen voor de topplaatsen, ze ligt bijna drie minuten achter en die gaat ze op de beste rensters echt niet goedmaken. Ze was vandaag ook totaal niet aanwezig, ze zou in de etappes voor de laatste ook nog meer tijd kunnen verliezen. Ben wel benieuwd hoe goed ze het zal doen tegen de alllerbesten, ze wordt de hemel ingeprezen, maar heeft nog nooit geklommen tegen de AVVs en Vollerings van deze wereld. Behalve dan in LBL, maar kortere beklimmen en ze kon in elk geval niet mee met Vollering toen die achter Reusser en Longo Borghini aanging.
5. Idd, ben ook benieuwd naar Markus, heb er wel hoge verwachtingen van, in elk geval too 5 lijkt me mogelijk en wie weet podium.

2

Headlines

Populair

Materiaalzone