Trek-Segafredo verslaat SD Worx in Postnord Vårgårda WestSweden TTT

zaterdag 6 augustus 2022 om 16:29
Trek-Segafredo verslaat SD Worx in Postnord Vårgårda WestSweden TTT

foto: Cor Vos

De Postnord Vårgårda WestSweden TTT, die voor het eerst sinds 2019 op de kalender stond, is gewonnen door Trek-Segafredo. In de op zichzelf staande, 35,6 kilometer lange ploegentijdrit klopten de vrouwen van de Amerikaanse ploeg SD Worx. Daarmee volgt Trek-Segafredo zichzelf op.

Een wereldkampioenschap ploegentijdrit voor merkenteams bestaat niet meer, maar de vrouwen hebben sinds dit jaar wel weer de Postnord Vårgårda WestSweden TTT. Nadat deze chronoproef voor teams de afgelopen twee jaar geen doorgang vinden – corona gooide roet in het eten – staat de eendaagse nu weer op de kalender. Hoewel een op zichzelf staande wedstrijd, maakt de TTT wel onderdeel uit van een tweeluik. Zondag staat namelijk ook nog de Postnord Vårgårda WestSweden RR op het programma.

De eerste van de twaalf ploegen die het 35,6 kilometer lange, lichtjes golvend en behoorlijk rechttoe-rechtaan parcours aflegden, was Parkhotel Valkenburg. Femke Markus, Kirstie van Haaften, Mischa Bredewold, Rosalie van der Wolf, Lieke Nooijen en Femke Gerritse stonden een even aan de leiding, totdat Jumbo-Visma onder de tijd dook. Het was toen echter al duidelijk dat ook dit Nederlandse team niet mee zou spelen voor de overwinning. Bij het eerste tussenpunt bleek namelijk al dat het tussen Team DSM, Trek-Segafredo en SD Worx zou gaan.

Lekke band Hanson
Die laatste ploeg, SD Worx, startte met slechts vijf rensters: Chantal van den Broek-Blaak, Christine Majerus, Elena Cecchini, Blanka Vas en Demi Vollering, de nummer twee van de Tour de France Femmes. Een nadeel, zou je denken, maar al gauw waren de rollen ten opzichte van Trek-Segafredo alvast omgedraaid. De Amerikaanse ploeg verloor Lauretta Hanson door een lekke band, terwijl Chloe Hosking moest lossen. Audrey Cordon-Ragot, Shirin van Anrooij, Ellen van Dijk en Amalie Dideriksen moesten het dus met zijn vieren zien op te lossen.

Ondanks het verlies van Hosking en Hanson, bleef Trek-Segafredo bij het tweede tussenpunt Team DSM nog voor. Bovendien had ook SD Worx op een gegeven moment nog maar vier renners, omdat Blanka Vas had moeten passen. Toen Van Dijk en co binnenkwamen, bleven ze Team DSM ook voor. Daarna was het wachten op SD Worx. De Nederlandse formatie reed in de slotkilometer ook nog bijna verkeerd, maar dat maakte het verschil niet meer. Ze bleken namelijk 38 seconden trager dan Trek-Segafredo, dat uiteindelijk dus toch nog overtuigend won.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Wheely 6 augustus 2022 om 16:41

Prachtig werk van Ellen en Shirin!

Wat een lollig commentaar op ES zeg met nog een mooie scoop: Van Vleuten gevraagd om de mannen te coachen bij Movistar!

Poeksel 6 augustus 2022 om 16:47

Als ze bij Movistar een keer intelligent gaan koersen, weten we hoe het komt!

Poeksel 6 augustus 2022 om 16:45

Kijk, vrouwen kunnen een afstand van >35km tenminste aan in een TTT, in tegenstelling tot de slappelingen van het zwakke geslacht ;)

Wheely 6 augustus 2022 om 16:48

Jammer dat dit tweeluik niet bij de heren op het programma staat. Leuk concept!

Poeksel 6 augustus 2022 om 16:50

Ik heb het maar een beetje gevolgd, maar is het geen etappewedstrijd omdat de TTT dan te veel invloed zou hebben of zo?

Wheely 6 augustus 2022 om 16:54

Ja dat vermoed ik, want morgen wellicht een sprint. Wel jammer, geen leiderstruitje / jongeren truitje voor Ellen / Shirin.

xistnc 6 augustus 2022 om 18:10

Iris heeft dat nog zo goed uitgelegd tijdens de uitzending, als één van de antwoorden op het eindeloze kruisverhoor van Nick. Zij was getipt door Egon van Kessel

Er waren ooit vier tijdrijdende Zweedse broers Petterson, die het initiatief hebben genomen voor deze op zichzelf staande TTT-wedstrijd. Ik vermoed dat de eendagskoers toegevoegd is om de verplaatsing naar Zweden meer de moeite waard te laten zijn.

Alfred Issendorf 6 augustus 2022 om 18:53

Haha, het eindeloze kruisverhoor van Nick. Bij de Tour de Femmes was het niet anders. Negen van de tien van zijn bijdragen waren vragen aan Jip. Zo kan ik het ook. Maar bij nader inzien: is dit eigenlijk niet het beste? Zoveel mogelijk de echte kenner/insider aan het woord laten ipv zelf maar wat te leuteren?

xistnc 6 augustus 2022 om 19:43

Jip vond daar een betere balans in dan Iris, door af en toe gewoon de regie over te nemen en zelf een verhaaltje te vertellen – en te blijven praten. Iris was eigenlijk alleen maar gesloten vragen van Nick van steeds een half A4-tje per stuk aan het beantwoorden. Niet te harden, dus maar overgeschakeld naar Engels.

Bimbo Visma 6 augustus 2022 om 17:37

De nummers 1 en 2 zoals verwacht. DSM toch wel netjes met Mackaij en de kinderen (Georgi, Wiebes, Uijen, Peperkamp en Barolo)

Limal 6 augustus 2022 om 18:00

Ik dacht een nieuwe favoriete rensters gevonden te hebben, maar ze blijkt Barale te heten, niet Barolo zoals die lekkere wijn/grappa :-)

Maillot à Pois 6 augustus 2022 om 19:13

Mooie wedstrijd!
Maar ik vind wel dat die Zweden stilaan een keertje moeten beginnen meegaan met de tijd en ook een wedstrijd voor mannen moeten organiseren. Bij voorkeur met gelijk prijzengeld.

Alfred Issendorf 6 augustus 2022 om 19:24

Haha! Gaat niet gebeuren bij die Zweden!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone