Traksel wint helse editie Kuurne-Brussel-Kuurne (+beeld)
zondag 28 februari 2010 om 20:22

Traksel wint helse editie Kuurne-Brussel-Kuurne (+beeld)

Bobbie Traksel heeft de 63e Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De renner van Vacansoleil Pro Cycling Team was de sterkste uit een kopgroep van drie. Tweede werd Rick Flens van Rabobank voor Ian Stannard van Team Sky. Achter de kopgroep kwam Hayden Roulston (HTC-Columbia) solo als vierde aan met een achterstand van ruim een minuut. Vijfde en zesde werden Dominique Rollin en Thor Hushovd (beiden Cervelo)

De wedstrijd werd gekenmerkt door het slechte weer; regen, harde wind en koud was het devies van de dag. Na twee uur koers brak het peloton in tweeën, een groep van veertig renners raakte achterop en kreeg in mum van tijd een achterstand van 1,40 minuut. In de bevoorrading gaven ze er de brui aan en stapte uit koers. Onderhen zaten favorieten als Tom Boonen, Juan Antonio Flecha, Filippo Pozzato, Nick Nuyens, Joost Posthuma en Greg van Avermaet.

Vacansoleil-renner Bobbie Traksel maakte deel uit van de vroege vlucht samen met zijn ploeggenoot Arnoud van Groen en Rony Martias van Saur – Sojasun. Op de Kruisberg liet Traksel voor het eerst zien dat hij beschikte over goede benen. Onbedoeld reed hij een paar meter weg van Van Groen. Op de top hield Traksel de benen stil zodat ze opnieuw konden hergroeperen.

Op 77 kilometer van de streep en met een voorsprong van 39 seconde begon de kopgroep aan de beklimming van de Kwaremont. Op dat moment werd bekend gemaakt dat de wedstrijd met twintig kilometer werd ingekort vanwege het slechte weer en een omgevallen boom die de weg versperde op de Trieux. Na de beklimming van de Oude-Kwaremont werd gelijk rechtsaf geslagen richting Berchem in plaats van de gebruikelijk lus langs Ronse.

Elf kilometer later kwam er een tegenreactie uit de achtervolgende groep van raborenner Rick Flens en de Brit Ian Stannard (Sky). Niet veel later wisten ze aansluiting te vinden bij Traksel. Voor Van Groen en Martias was het kaarsje gedoofd, zij konden het tempo niet volgen en moesten de drie laten gaan.

De Tiegemberg zorgde in de E3-Prijs Harelbeke soms voor spektakel, maar vandaag bleef het vuurwerk op de laatste officiële helling van Kuurne-Brussel-Kuurne uit. Een paar kilometer later ontsnappen Hayden Roulston (HTC), Jeremy Hunt en Thor Hushovd (Cervélo) uit de achtervolgende groep.

Op Nokerenberg was het Flens die de andere twee koplopers achterliet, echter wisten ze op de top gemakkelijk terug te keren. De voorsprong van het drietal bedroeg op dat moment 42 seconde op de drie achtervolgers en 2 minuut 13 op het peloton.

Met nog 45 kilometer te gaan ontsnapte Dominique Rollin uit het peloton, de renner van Cervelo zette de aanval in op zijn ploeggenoten Hushovd en Hunt. De uitval zorgde ervoor dat het tempo van het peloton terug omhoog ging waardoor de achterstand werd verkleind. Het peloton liet Rollin niet veel later los en liet het tempo zakken waardoor de achterstand opnieuw opliep.

Op 34 kilometer van de aankomst moest Hunt zijn metgezellen Hushovd en Roulston laten gaan. Hij zat zo kapot dat hij in beeld van de camera besloot af te stappen. Hushovd werd enkele kilometer later gegrepen door een hongerklop. Roulston besloot in eerste instantie te wachten op zijn oud-ploeggenoot maar even later startte hij de quasi onmogelijke achtervolging.

De kopgroep, nog altijd bestaande uit Traksel, Flens en Stannard, hadden hun voorsprong uitgebouwd naar een minuut. Bij het ingaan van de laatste ronde werd direct gestart met het linkeballen. Één voor één kwamen de demarrages maar definitief los kwamen ze nooit. In het zicht van de meet was het Traksel die over de beste sprinters benen beschikte, hij finishte voor Flens en Stannard, die na afloop amper nog een interview kon geven vanwege de kou.

Finale

Kuurne-Brussel-Kuurne (194 km – 1.1)
1. Bobbie Traksel (Ned/Vacansoleil Pro Cycling Team)
2. Rick Flens (Ned/Rabobank) z.t.
3. Ian Stannard (GBr/Sky Pro Cycling Team) z.t.
4. Hayden Roulston (NZl/Team HTC-Columbia) op 1m00s
5. Dominique Rollin (Can/Cervélo Test Team) op 2m58s
6. Thor Hushovd (Noo/Cervélo Test Team) z.t.
7. Sébastien Turgot (Fra/Bbox-Bouygues Telecom) op 5m38s
8. Davy Commeyne (Bel/Landbouwkrediet) op 5m41s
9. Grégory Rast (Zwi/Team RadioShack) op 5m50s
10. Sebastian Langeveld (Ned/Rabobank) z.t.

RIDE Magazine