Tourwinnaar Jonas Vingegaard grote blikvanger in O Gran Camiño
foto: Cor Vos
Nick Doup dinsdag 21 februari 2023 om 19:00

Tourwinnaar Jonas Vingegaard grote blikvanger in O Gran Camiño

Donderdag begint Tour de France-winnaar Jonas Vingegaard aan zijn seizoen. De kopman van Jumbo-Visma laat de grote voorbereidingskoersen links liggen, maar kiest voor een seizoensstart in een vierdaagse in Galicië. In O Gran Camiño (UCI 2.1) heeft hij onder meer Steven Kruijswijk en Rohan Dennis aan zijn zijde.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De 26-jarige Vingegaard is de grote blikvanger op de startlijst in O Gran Camiño. Kruijswijk, Dennis, Attila Valter staan – volgens de voorlopige startlijst – aan zijn zijde, net als Lars Boven, Loe van Belle en Johannes Staune-Mittet vanuit de eigen opleidingsploeg.

Movistar (met Ruben Guerreiro en Iván Ramiro Sosa), Astana Qazaqstan (met Gianni Moscon) en Cofidis (met Ion Izagirre, Jesús Herrada en Simon Geschke) zijn de andere vier WorldTeams. Acht ProTeams en vijf continentale ploegen maken het startveld compleet in het noordwesten van Spanje. Nederlandse inbreng is er bij Human Powered Health in de persoon van Bart Lemmen.

O Gran Camiño (23-02 t/m 26-02)

Zwaar parcours
In Galicië krijgt Vingegaard een behoorlijk intensief parcours voorgeschoteld. Op het programma staan drie ritten-in-lijn, waarvan de ‘makkelijkste’ in totaal 2.538 hoogtemeters heeft, en een lastige individuele tijdrit op de slotdag.

Op de eerste dag wacht een stevige heuvelrit naar Sarria, met in volle finale de Alto de Montan (5,4 km aan 3,9%) met de top op 13 kilometer van de finish. Daarna volgt de tweede etappe met aankomst bergop op A Guarda (3,9 km aan 7,1%), tegen de grens van Portugal aan.

De koninginnenrit zal op dag drie verreden worden. In de laatste 60 kilometer bedwingen de renners twee keer de loeisteile Alto de Santa Marina (5,5 km aan 10,3%) en ligt de finishstreep op de Alto do Castelo (6,7 km aan 6,3%) in Rubia met een strook van 800 meter aan 12,8%.

De beslissing valt zondag in een individuele tijdrit van 18,1 kilometer naar Santiago de Compostela. Deze chrono is met 336 hoogtemeters is alles behalve vlak; onderweg liggen zeker vijf kleine heuveltjes waar het verschil gemaakt kan worden.

De etappes zijn vanaf donderdag live te zien via de online kanalen van Eurosport, Discovery+ en GCN+. Vanuit Spanje zal WielerFlits verslag doen van het laatste nieuws uit O Gran Camiño.

Voor Vingegaard een zware eerste koers van het seizoen dus. Een week na O Gran Camiño (23-26 februari) zal hij in Parijs-Nice voor het eerst dit jaar Tadej Pogačar treffen. Daarna gaat de blik van de Deense Tourwinnaar verder richting de zomer, als hij als absolute kopman van Jumbo-Visma voor titelprolongatie gaat in Frankrijk.

 
12 Reacties
Sorteer op:
21 februari 2023
Leuk rondje wel. Gezien het parcours en de tegenstand zijn ze eigenlijk wel aan hun stand verplicht dit makkelijk te winnen. Zelfs 4 uit 4 qua etappezeges is best mogelijk.
  21 februari 2023
  Dat parcours moet Vingegaard zeker goed liggen en wat kan Valter in zijn 1e. koers voor JV. Ik ben ook benieuwd naar Staune en Van Belle.
21 februari 2023
Weet iemand de reden dat JV de voorkeur geeft aan dit rondje (had er nog nooit van gehoord) ipv Ruta Del Sol waar het niveau waarschijnlijk wel wat hoger ligt en er vele betere teams meedoen?
  21 februari 2023
  Mischien is dat juist de reden. een (nu nog) een minder bekende ronde rijden, waar je rustiger kan opbouwen. ipv meteen hard moeten koersen.
  21 februari 2023
  @groetjes Het is pas de 2e editie, dus goed mogelijk dat je er nooit van gehoord hebt. Leuk rondje wel. Vorig jaar een duel tussen Valverde en Woods.
  21 februari 2023
  @K152 Niet het aantal edities of het parcours maken een ronde tot een "rondje", wel het deelnemersveld. In dit geval spreken we zelfs niet meer van een B-deelnemersveld. Dit is bijna beloften niveau.
  21 februari 2023
  @Goat Bedankt voor de verbetering; ik heb de criteria hieromtrent waarschijnlijk gemist. Of we verschillen van mening. Een ronde van slechts 4 etappes waaronder 1 tijdrit maakt het voor mij een rondje. De locatie en het parcours (liever deze hoogtemeters dan rechtuit door de woestijn) maken het voor mij leuk. Het deelnemersveld is niet veel, maar daar staat tegenover dat development renners en de mindere goden een kans krijgen. Voor mij prima, daarmee kan het net zo leuk worden als een willekeurige andere koers. Het hoeft ook niet altijd WvA, MvdP, of Pogacar te zijn waar ik naar kijk. Ik reageer overigens op Groetjes: "dit rondje (had er nog nooit van gehoord)" waarin ik aangeef wat de mogelijke oorzaak is.
  21 februari 2023
  @ThenewGoat Daarom rijden er 3 renners van het Development Team bij JV. Daarnaast zijn er 4 WT teams aanwezig. Verder zijn er voornamelijk ploegen van het niveau Lotto Dstny
  21 februari 2023
  Doe es ff normaal. Quote, de rest van de ploegen zijn van het niveau van Lotto Destiny...Serieus? Bekijk even de ranking van de ploegen die deelnemen. Bijna de helft van de ploegen die deelnemen zijn zelfs niet eens van PCT niveau maar gewoon CT ploegen. Kun je nagaan...Is dat nu zo moeilijk om toe te geven dat dit een rondje van 2 keer niks is qua deelnemersveld? Zelfs de 3 andere WT ploegen naast TJV zijn hier met een bezetting van ofwel hoogbejaarde renners, ofwel piepkuikens die hun eerste stapjes op profniveau zetten. Als Vingegaard hier niet minstens 2 ritten binnenhaalt en uiteraard de eindzege zal dat niet minder dan een blamage zijn voor de brave jongen.
  21 februari 2023
  @Goat Waar maak je je druk om? Het niveau van de tegenstand is hier niet al te hoog, maar wat dan nog? En je wilt wel heel graag iets anti TJV posten als je nu al begint over een blamage.
  21 februari 2023
  @Yogi, neen helemaal niet. Ik reageer enkel op de stelling dat naast de 4 WT-ploegen, de rest van de ploegen van het niveau van Lotto Destiny zou zijn volgens Cycling. Als iemand iets zegt dat totaal niet juist is, mag je daar dan niet op reageren mss? En als Vingegaard hier inderdaad niet heerst over dit rondje, dan is dat óók gewoon de waarheid. Dat heeft niks van doen met graag iets negatiefs over TJV posten. Iedere renner met de status van Vingegaard die hier zou starten in dit Mickey Mouse deelnemersveld en hier niet overheerst zou dit ook als een blamage zien. Of wat zou jij ervan vinden mocht Pogacar of Evenepoel hoer starten, en ze winnen dit niet al fluitend? Het lijkt me dat sommige TJV fans wel heel erg lange teentjes hebben, en in alles een negatieve weerklank tov hun ploeg menen te moeten ontwaren.
  22 februari 2023
  @Goat Ik zou met woorden als blamage in ieder geval wachten tot na de koers. Zeker omdat je het koersverloop niet kent. Daarbij spelen er blijkbaar privé omstandigheden waarbij we niet weten wat dat is en wat de impact is.

Reacties zijn gesloten.