Tourorganisatie: “Bij twee coronagevallen wordt complete ploeg uit ronde gehaald”

vrijdag 21 augustus 2020 om 08:37
Tourorganisatie: “Bij twee coronagevallen wordt complete ploeg uit ronde gehaald”

Tourdirecteur Christian Prudhomme - foto: Cor Vos (archief)

Over een week begint de 107e editie van de Tour de France. Om het wielerevenement zo goed mogelijk te laten verlopen, zal de organisatie zoveel mogelijk testen op mogelijke coronabesmettingen. Als er binnen een ploeg twee coronaverdenkingen- of besmettingen zijn, zal de complete formatie uit de ronde worden gehaald.

Dit blijkt uit een achttien pagina’s tellend document gepubliceerd door de ASO, waarin alle coronamaatregelen- en protocollen staan beschreven. De website Velonews meldt op basis van dit document dat de organisatie kan beslissen om een deelnemende ploeg uit de Ronde van Frankrijk te halen, ook als er twee coronaverdenkingen binnen de formatie zijn.

Ploeg verlaat de ronde, maar de Tour gaat door 
Het gaat dan om renners en/of stafleden binnen één ploeg en de Tourorganisatie grijpt dus ook al in als mensen binnen één Tourploeg kampen met meerdere serieuze symptomen. De wedstrijd zal overigens wel gewoon doorgaan, ook al moet een ploeg de Tour verlaten. Er is een belangrijke rol weggelegd voor de Tourarts en de verschillende teamdoktoren, zo blijkt uit het document.

De teamartsen moeten ervoor zorgen dat renners elke dag, zowel voor als na een etappe, een gezondheidsformulier invullen, om zo eventuele gezondheidsklachten in kaart te brengen. Deze informatie zal dan worden gedeeld met de rondearts en een speciale coronamanager die door de Tourorganisatie is aangesteld.

Verdere maatregelen
Uit het document blijkt verder dat de Tourorganisatie er geen gras over laat groeien. De renners en stafleden zitten vanaf 29 augustus allemaal in hun eigen teambubbel. Zo krijgen ploegen in een hotel een eigen etage of vleugel ter beschikking en hebben alleen meermaals geteste verzorgers toegang tot een teambus. Verzorgers moeten bovendien altijd een mondmasker dragen.

Verder zullen persconferenties online worden gehouden en renners mogen ook geen enkele vorm van contact met wielerfans hebben. De mensen die deel uitmaken van het Tourcircus worden voor de Tour getest op het coronavirus, maar ook tijdens de rustdagen op 7 en 14 september. Het peloton kan straks ook rekenen op een meereizend testlab en urgentieverpleegsters.

Puntensysteem
Een opvallend gegeven in het corona-protocol van de ASO is een zogenaamd puntensysteem. Op basis van het gezondheidsformulier dat ingevuld wordt, worden ook strafpunten uitgedeeld. Koorts, hoestbuien en ademhalingsproblemen zijn goed voor vier strafpunten. Keelpijn, neusklachten of abnormale vermoeidheid tellen voor twee punten, terwijl hoofdpijn, diarree en misselijkheid één punt oplevert.

Een renner of personeelslid dat 3-5 punten scoort, vormt een ‘gematigd risico’ en wordt mogelijk getest. Bij 6 strafpunten of meer wordt verplicht een coronatest uitgevoerd.

Dit artikel delen:

111 Reacties

ruudenkit 21 augustus 2020 om 09:44

Dit gaat één grote farce worden vooral wanneer er publiek op de bergflanken staat..
Normaal werd er al gefluimd en geschreeuwd bij het leven dat zal nu alleen maar erger worden. Bij voetbal mag er niet eens gejuicht worden en is er geen contact met spelers.
Ik zie chauvinistische Fransen tot veel in staat zie wat er de afgelopen jaren al tegen Sky gebeurde mbt publiek.
Hypothetisch: stel 2 agenten, 2 mensen uit te reclame karavaan, 2 mensen uit de organisatie hebben ziekteverschijnselen worden deze disciplines dan ook verwijderd?
Er had nooit gestart moeten worden, hoe jammer ook omdat ze zo'n groot evenement niet kunnen isoleren.

.

0
thorsen 21 augustus 2020 om 09:53

Dit gaat hoe dan ook voor gedonder zorgen, maar je moet wat…

0
hjjanssen1973 21 augustus 2020 om 09:55

@Sagan=hulk: De PCR test laat besmetting zien van zowel actief als niet-actief covid virus. Actieve besmettingen zitten daar dus wel degelijk tussen. Alleen… besmetting van niet-actief virus wordt ook aangetoond, en dat zou dus als een false positive gezien kunnen worden.

0
Sagan=hulk 21 augustus 2020 om 10:33

Ja, maar als je uit onderzoeken kunt halen dat ongeveer 1,5 à 2% vals positief test en op dit moment geeft ongeveer 2% van alle testen een ‘positief’ resultaat, dan vind ik dat we een beleid voeren dat niet gebaseerd is op wetenschap.

Daarom pleit ik ervoor om enkel mensen met symptomen te laten testen, daarvoor is deze sneltest ook ontwikkeld.

0
Panache 21 augustus 2020 om 11:23

Met jouw percentages heb je iedere keer 6-8 vals positieven. Dat krijg je wanneer je met verkeerde cijfers en veronderstellingen begint te redeneren.

0
Koers 21 augustus 2020 om 09:56

Ergens wat een vreemde regel: het team kan allerlei maatregelen (apart eten, eigen slaapkamer etc.) nemen om vervolgrns 2 gevallen in het peloton op te lopen. Anderzijds stelt het de teams wel op scherp: ik verwacht geen vrouw of kinderen te zien, en het hulppersoneel zal waarschijnlijk ook extra voorzichtig zijn.

En wat als het virus volop door het peloton raast met nog paar dagen te gaan, worden dan alle renners gecontroleerd of enkel de renners die niet de voorkeur van de beslisser genieten. Om vervolgrns enkele dagen na de tour te horen dat de gele trui corona heeft rn het waarschijnlijk al eerder had. Praatjes over die selectie moet je bij voorbaat al uitsluiten door bepaalde maatregelen te nemen.

0
mugman 21 augustus 2020 om 09:56

Ik ben benieuwd hoeveel mensen we nu na de finish gaan zien. Heb echt met verbijstering de laatste weken de wedstrijden bekeken en moeten constateren dat het een komen en gaan van mensen was

0
Rsw85 21 augustus 2020 om 10:01

Wordt een fout om nooit meer te vergeten omdat dit niet gaat werken en weer een pure willekeur valt te voorzien.

0
Koffiemolen 21 augustus 2020 om 11:56

Door deze maatregel wordt willekeur toch juist voorkomen. Dit is beter dan een regel waarin staat dat de Tour die beslissing zelf mag nemen.

Ze moeten hier toch rekening mee houden. Ze hadden de Tour en het hele wielerseizoen ook kunnen cancelen, maar dan zijn er wel enkele duizenden mensen werkloos. Ik snap dat ze het dan maar suboptimaal doen, zodat de show in ieder geval door kan gaan, terwijl het ook nog relatief veilig is.

0
mooiman 21 augustus 2020 om 10:01

Biedt interessante opties voor ploegen als ze het in de koers niet kunnen winnen……

0
KennyKlimmen 21 augustus 2020 om 10:45

Dat was ook mijn eerste gedachte…

0
SaulGoodman 21 augustus 2020 om 10:14

Dat gaat nog wat worden zeg.

0
Boasson en Hagen 21 augustus 2020 om 10:15

Ik vind het nog steeds hypocriet dat alleen je eigen ploeg eruit moet als je positief test, en niet de ploeg van die renner waarmee je de hele dag kop-over-kop mee in de aanval hebt gereden.

0
VerstandOpNul 21 augustus 2020 om 10:19

In de buitenlucht is de kans op besmetting minimaal..
Maar als al die dampende lijven na afloop samen in de bus liggen uit te hijgen is die kans aanmerkelijk hoger..

0
Chris Van Uden 21 augustus 2020 om 10:17

Ik heb het idee dat met publiek langs de kant, renners nooit 100% te isoleren zijn voor Covid-19.

Het is kort dag, maar misschien moet de organisatie zich toch nog eens afvragen of doorgaan wel zo’n goed idee is.

0
Cap 21 augustus 2020 om 10:20

Ik zie het al helemaal gebeuren: Dumoulin rijdt in de laatste week in het geel en dan komt de melding dat 2 van zijn ploegmaats…

0
debarreman 21 augustus 2020 om 10:22

Heeft Movistar al gevraagd om de rest van het peloton uit koers te nemen?

0
Cap 21 augustus 2020 om 10:24

Nee maar ze hebben wel een paar man ingehuurd die bij de aankomst uitgebreid renners van andere ploegen in het gezicht gaan hoesten.

0
AnderJ 21 augustus 2020 om 10:28

Voor de criticasters hierboven, wat stel je wél voor om binnen een land waar het aantal besmettingen toeneemt, de Tour wel door te kunnen laten gaan? Zonder de regeling gelezen te hebben (dus misschien zit ik ernaast), zou ik toevoegen dat je bij symptomen een test moet kunnen aanvragen en dat als je dan twee keer negatief getest wordt, je niet meetelt als “positief”.

0
debarreman 21 augustus 2020 om 10:40

Nu wordt gerept over ‘serieuze symptomen’ als genoeg reden om een ploeg/renner uit koers te nemen. Dat riekt naar willekeur. Iedere dag testen van alle personen in de bubbel, en dan zorgen dat de uitslag bekend is vóór de volgende etappe begint. Een positief geteste rijder/begeleider verdient het een tweede test te ondergaan. Als ook die positief is uit koers.
En alleen bij twee renners/begeleiding tegelijktijdig positief ploegg uit koers. Ook hier na tweede test. Dus niet cumulatief.

ASO heeft geld genoeg op de bank om veel te testen.

0
nickdt 21 augustus 2020 om 11:46

Serieuze symptomen zonder positieve test gaat juridisch sowieso geen standhouden.

0
xistnc 21 augustus 2020 om 11:53

Eerst in quarantaine gaat nu eenmaal niet. Take it or leave it, these are the rules.

0
assen 21 augustus 2020 om 10:53

Zou jammer zijn als dit zo subjectief wordt als het nu doet voorkomen.

En stel een ploeg heeft al 1 geval, en een andere renner van die ploeg heeft mot met de ploegleiding… ‘als ik in de rest van de Tour niet mijn gang mag gaan, dan laat ik me besmetten’…

0
chasse patat 21 augustus 2020 om 11:17

Wat gebeurt er met mijn punten in het Tourspel als er een heel team uit de Tour wordt genomen? ;)

0
Cyclinglife 21 augustus 2020 om 11:28

Als er 2 renners uit je selectie uit de tour worden genomen doordat ze zelf of iemand binnen het team corona heeft. Wordt je gehele tourselectie uit het spel gehaald. :) en staat er een DNF achter je naam.
De punten die je had worden teniet gedaan omdat je parijs niet hebt gehaald

0
rovi 21 augustus 2020 om 11:45

Benieuwd of je ook renners/stafleden preventief uit koers mag halen. Stel je staat in het geel voorafgaand aan de tijdrit, mag je dan vrijwel alle knechten uit koers halen en de staf verkleinen simpelweg om het risico te minimaliseren dat er een positieve test komt?

Immers, met 30 mensen is die kans groter dan met een uitgeklede ploeg van 10 mensen

0
ChefSpijker 21 augustus 2020 om 12:45

Wat een paniek bij sommigen. Ze koersen ondertussen alweer een maand door elkaar heen met veranderende pelotons. Straks heb je renners die drie weken één peloton vormen. Als ze vooraf negatief zijn en ze zich aan de maatregelen houden, is de kans gewoon heel groot dat er drie weken geen positief geval is.

0
Prima Facie 21 augustus 2020 om 12:45

Ik denk dat veel renners en begeleiders met rugklachten stilletjes de Tour zullen verlaten

0
Turtlehead 21 augustus 2020 om 13:49

Dat is een goed idee!

Ook het niet waarheidsgetrouw invullen van dat formuliertje is een handige tip misschien :)

0
Wheely 21 augustus 2020 om 14:12

Ja doorrijden met een griepje is er niet meer bij dit jaar. Was bijna normaal vroegah

0
debarreman 21 augustus 2020 om 15:25

Onderrapportering ligt voor de hand.

Asymptotische gevallen ook. Die zijn wel degelijk besmettelijk. Als je niet elke dag test ben je vanzelf de pineut.

0
girardengo 21 augustus 2020 om 13:14

Als je de renners goed wil afschermen moet je geen publiek toelaten op de cols. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. Het voorspelt niet veel goeds.

0
Readers 21 augustus 2020 om 13:51

Wat ik me afvraag, hoe zit het met de dopingcontrole? Die man / vrouw komt bij meerdere teams? of krijgt iedereen zn eigen? en wat als die corona meeneemt?

0
Turtlehead 21 augustus 2020 om 13:52

Wat een achterdocht en geklaag. Wees positief, dat is veel leuker!

Zo verheug ik mij alvast, bij afwezigheid van Rondemissen, enorm op beeldmateriaal van en diepte-interviews met de ‘urgentieverpleegsters’.

0
SoloSlim 21 augustus 2020 om 15:15

Lees net dat er bij AG2R positieve Corona gevallen zijn.. Hele ploeg wordt uit de Tour du Limousin gehaald.

0
nickdt 21 augustus 2020 om 16:29

Als daar dus renners bijzitten die de Tour zouden rijden, heeft AG2r een probleem als het waar is.

0
Spake Breekerd 21 augustus 2020 om 16:35

Ademhalingsproblemen en puffertjes bij INEOS zullen we dit jaar dus waarschijnlijk niet zien.

0
Pietspeed 21 augustus 2020 om 22:38

De feiten mbt tot de NIET-GEVALIDEERDE pcr test, dwz vlg het protocol vd WHO, die de complete wereldbevolking, maatschappij en economie in haar wurggreep houdt. Maw alle coronamaatregelen, waaronder lockdown, mondkapjesplicht, etc zijn hierop gebaseerd. Naar verluidt worden er al class actions door grote advocatenkantoren voorbereid…Leuk hoor als het gros van de bevolking onwetendheid is, en in angst en paniek gehouden kan worden, en het nadenken ophoudt.

https://www.youtube.com/watch?v=Sc981R72pis

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone