Tourbaas Prudhomme wil duidelijkheid over Froome: “Zo snel mogelijk”
foto: Sirotti (archief)
vrijdag 22 december 2017 om 12:16

Tourbaas Prudhomme wil duidelijkheid over Froome: “Zo snel mogelijk”

Tourdirecteur Christian Prudhomme wil snel duidelijkheid over de zaak-Froome. De viervoudig winnaar van de Tour de France is tijdens de door hem gewonnen Vuelta a España positief getest op de dubbele hoeveelheid Salbutamol in zijn urine en moet daar nu verantwoording voor afleggen. “We hopen dat de situatie snel opgehelderd is”, zegt Prudhomme tegen France Info.

“We willen uit de duisternis en dubbelzinnigheid treden”, aldus Prudhomme. De grote man van de Tour wil dat er onderzoek komt naar het verhaal rondom de Britse klassementsrenner. “We willen niet dat het maanden en maanden meegaat, zodat we zo snel mogelijk een antwoord van de UCI krijgen.”

Een schorsing dreigt voor Froome, maar Prudhomme wil niet op de zaken vooruitlopen. “Salbutamol is geen verboden product”, zegt hij. “Het is de dosis die ertoe doet en daarom zal dit een strijd voor deskundigen worden. Het lijkt er alleen op dat de gevonden dosis twee maal de toegestane dosis is.”

‘Hij moet met een antwoord komen, zo snel mogelijk’
De Tourdirecteur is bang dat het wielrennen door deze zaak weer vervalt in het oude ‘wielrennen = doping’-verhaal. “Terwijl we er juist tegen vechten. De UCI vecht al voor een langere tijd daar tegen. Froome moet met een antwoord komen. Uiteraard zo snel mogelijk en vóór de Giro d’Italia. Die organisatoren wachten nog meer dan wij.”

Froome maakte namelijk tijdens de parcourspresentatie van de Giro bekend deel te nemen aan de Italiaanse ronde. Ook de Tour de France staat op zijn programma voor 2018.

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
22 december 2017 20:54
@ SCIC
Dat gaan we zien. Vraag is natuurlijk ook hoe Sky zich zal opstellen. Als Sky de boel niet op de spits wil drijven stellen ze Froome niet op, hoewel ze hem waarschijnlijk officieel niet op non-actief zullen zetten.
Ze kunnen echter ook heel arrogant Froome gewoon selecteren voor koersen en daarmee de wedstrijdorganisaties voor het blok zetten. Ze zullen dan de laatste restjes welgezindheid bij de pers en wielerpubliek verspelen maar hebben daar dan lak aan.
Dacht dat de Ruta del Sol de eerste geplande afspraak van Froome was. Ben benieuwd.
22 december 2017 21:51
@Nibs; ik ken wel de verhalen die hier en daar naar buiten komen met halfslachtige verklaringen maar zouden ze voor het UCI niet gewoon met testresultaten moeten komen? Denk je dat ze alleen op procedurefouten gaan inzetten?
Als ze op deze manier (dus nog zonder tegenbewijs) de komende koersen aanvangen dan hebben ze qua publiek maar ook qua andere ploegen volgens mij zoveel tegenstand en scheve ogen dat dat nooit goed kan gaan. Met zo'n 'uitstel tactiek' maak je geen vrienden volgens mij. Ook niet goed voor de sponsors.
23 december 2017 00:08
@vlinder ze gaan dat nooit kunnen reproduceren in een labo en dat weten ze bij sky heel goed.
Dus buiten 1 of andere loophole zijn er geen andere opties
De omerta in het peloton bestaat nog steeds dus met de andere ploegen zal het wel meevallen. Het publiek zal een ander paar mouwen worden. Komt nooit meer goed denk ik.
23 december 2017 11:45
@Nibs dank voor je toelichting, ik denk dat het qua publiek voorlopig ook niet erg goed komt. Daar kunnen nog wel eens hele nare taferelen van komen.
27 december 2017 12:37
Het is toch komisch dat een ploeg transparant wil zijn en het helemaal anders wil in het wielrennen.

1. Dan blijkt ineens dat hun zorgvuldig bijgehouden administratie alleen op een laptop staat die gestolen blijkt.

2. Ze schorsen een renner na blijkbaar racistische uitingen precies in een rust c.q. trainingsperiode.

3. Ze houden blijkbaar geen eenduidige of heldere administratie bij van de medische gegevens van hun renners. UKAD kon niks met waar ze inzage in kregen, waar ze enigszins geschokt over waren.

4. Non-actief bestaat niet in het universum van Brailsford en co, zelfs niet als dopingregels overtreden zijn.

Wat een heerlijke soap. Die Britten zijn zo verblind in hun kruistocht de sport te domineren met Britten dat alles daarvoor moet wijken, inclusief sportiviteit en ethiek.

Eigenlijk bewijst Sky vooral dat je argwanend moet blijven kijken naar opvallende prestaties. Sky vond in eerste instantie al een recept voor het winnen van een tour, maar is recent nog meer doorgegroeid naar totale dominantie die we alleen nog kennen van de Aru/Landa vs Contador-Giro van de Astana-ploeg. Daar werden al meteen vraagtekens bij geplaatst, bij Sky zijn iets teveel mensen dat vergeten blijkbaar. Zo'n jaar dat Kwiatkowski dit jaar rijdt en de entree van Moscon, dat heeft nu toch vooral veel weg van zorgvuldig geprepareerde renners.

Gekke is alleen dat die 'zorgvuldigheid' niet in acht werd genomen bij Froome in de Vuelta. De paniekactie lijkt nu achteraf bezien net zo amateuristisch als bij Landis met zijn testosteron. Of Brailsford en co (+ Britisch Cycling) kwamen al met zoveel onzin weg dat men zich onaantastbaar waande en/of nog voldoende flappen en troeven achter de hand hadden als het een keer tegenzat.

Reacties zijn gesloten.