Tour des Pyrénées kon veiligheid rensters niet waarborgen
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld zaterdag 10 juni 2023 om 12:45

Tour des Pyrénées kon veiligheid rensters niet waarborgen

Video Het peloton schrok zich vanmiddag een ongeluk in de Tour des Pyrénées, waar de organisatie het niet voor elkaar kreeg om de auto’s van de weg te krijgen en de rensters zodoende herhaaldelijk in gevaar bracht. Er zijn geen gewonden vallen, maar dat is als je de beelden bekijkt een wonder.

Volgens rensters in het peloton konden auto’s het parcours opkomen via niet afgezette zijwegen en reed er voor het peloton slechts een motorrijder die het verkeer moest tegenhouden.

Halverwege koers werd de etappe tijdelijk geneutraliseerd, waarna de rensters aangaven dat zij op deze manier niet verder wilden koersen. De organisatie beloofde beterschap, maar in de finale ging het opnieuw een aantal keer bijna mis.

Op beelden die op sociale media rondgaan is te zien dat alleen al in de laatste kilometer het peloton te maken krijgt met twee stilstaande bussen, een auto die met het verkeer meerijdt en nietsvermoedende toeschouwers die zomaar het parcours oplopen.

De Tour des Pyrénées duurt nog tot en met zondag. Wat de teams nu verder gaan doen, is nog niet bekend.

UPDATE: Na overleg is besloten om voor de tweede etappe eerst 23 kilometer geneutraliseerd rond te rijden. De rensters kunnen zo inschatten of het veilig is of niet. Daarna zullen de teams en organisatoren overleggen over het vervolg van de etappe.

De rit start om 13 uur en gaat over 96 kilometer tussen Pierrefitte-Nestalas en Hautacam. Morgen eindigt de driedaagse ronde.

 
9 Reacties
Sorteer op:
9 juni 2023 20:36
Als er niet genoeg geld binnenkomt (te weinig kijkers), dan moet je daarvoor plannen. Een circuit rijden (kleiner stuk om af te zetten), afgelegen gebied kiezen (minder zijwegen). De deelnemers zo in gevaar brengen kan natuurlijk nooit. Deze race maar een jaartje overslaan als straf, en ook de rest van de week afblazen zou ik zeggen.
9 juni 2023 20:32
Nogmaals… te snel, te amechtig en te geforceerd…mooi dat het dameswielrennen wind in de zeilen krijgt maar doe het goed of doe het niet omdat de tijdsgeest druk zet…
  Dit js tegenwind. Dit soort dingen geeft de sport een amateuristische indruk, wat sponsoren afschrikt. Of goed Of niet
  9 juni 2023 23:57
  Dus, het is de schuld van de rensters?
  Naja je zou toch mogen verwachten dat de organisatie een boek zou moeten overhandigen aan de UCI om een goedkeuring te krijgen voor doorgang. Als dat boek dan niet klopt op de dag van aankomst dan gewoon niet laten doorgaan. Ik vond in de finale ZLM gister al teveel auto's langs de weg staan maar dit is gewoon bizar en gevaarlijk.
Ik mag hopen dat de UCI hier ingrijpt. Bizar.
9 juni 2023 22:28
Och, in de Ronde van Uppsala rijdt er maar één motor vooruit, die aan het tegemoetkomend verkeer aangeeft dat ze even moeten stoppen in de berm. Geen enkele automobilist die zich daar druk om maakt. Zweden leven kennelijk meer ontspannen.
  9 juni 2023 23:42
  Dat dus, Al zet je 5 verkeersregelaars neer. Als overige verkeersdeelnemers niet luisteren houdt het op.
9 juni 2023 22:57
Echt meer dan belachelijk, zelfs de plaatselijke kermiskoers hier wordt beter beveiligd. Gewoon met zijn allen afstappen en niet meer opstappen.

Reacties zijn gesloten.