Eerste UCI-koers in Frankrijk afgelast vanwege coronavirus

dinsdag 10 maart 2020 om 20:57
Eerste UCI-koers in Frankrijk afgelast vanwege coronavirus

In 2018 won Julius van den Berg namens SEG een etappe in Normandië - foto: Jackie Courtin

De uitbraak van het coronavirus heeft nu ook gezorgd voor een eerste afgelasting in Frankrijk: er gaat een streep door de jubileumeditie van de Tour de Normandie. De rittenkoers (UCI 2.2) zou van 23-29 maart verreden worden.

De Tour de Normandie was toe aan de veertigste editie, maar vanwege maatregelen in Frankrijk om de uitbreiding van het coronavirus te beperken mogen evenementen met meer dan duizend toeschouwers niet plaatsvinden. Omdat de organisatie het jubileum graag met publiek wil vieren, is besloten om de ronde af te gelasten. Het 40-jarig bestaan zal dus in 2021 gevierd worden.

Met Metec-TKH, SEG Racing Academy en VolkerWessels-Merckx zouden drie Nederlandse ploegen aan de start staan van de Tour de Normandie. Vanuit België zouden de opleidingsploeg van Wallonie Bruxelles en Tarteletto-Isorex meedoen. Ook de profteams van Groupama-FDJ en Arkéa-Samsic stonden op de deelnemerslijst.

Maatregelen in Frankrijk
Vanwege het coronavirus hebben Franse autoriteiten besloten dat de publieksmaatregel tot en met 15 april geldt. Tot die tijd moeten andere sportevenementen – waar mogelijk – achter gesloten deuren plaatsvinden, zoals voetbalwedstrijden. Parijs-Nice besloot al om toeschouwers te weren bij start- en finishlocaties. De Koers naar de Zon gaat voorlopig gewoon door.


Dit artikel delen:

16 Reacties

jonkie28 10 maart 2020 om 22:17

Leuk dit man. Over 1 maand kunnen wij allemaal in Europa 1 maand binnen de deur blijven om het maar te verhelpen. Dit allemaal om een griepvirus met alle respect. Er wordt net gedaan of dit de pest is. Ik snap maatregelen maar doe dit dan bij de risicogroepen? Waarom heel Europa afschermen al is bekend dat zieke en ouderen er aan dood gaan. Miljarden verlies geen sport of wat dan ook en zoveel paniek ingepraat door alle instanties.

0
Piet Lut 10 maart 2020 om 22:29

In de tussentijd gaan er 25.000 mensen per dag dood door honger, maar ach wat maakt dat uit. Daar hebben wij als rijke Westerse mensen toch geen last van.

0
iLLan 11 maart 2020 om 08:28

Het probleem ontstaat als een te groot deel van de bevolking tegelijk ziek is van het virus. Een deel van de ziekenhuismedewerkers zal dan ook ziek zijn, waardoor er minder mensen terecht kunnen en dus zal dan niet meer iedereen in het ziekenhuis terecht kunnen. Het sterftecijfer zal dan omhoog schieten omdat de medische hulp er niet meer is en een groot deel van de mensen een ic-behandeling nodig heeft (ca. 10% in Italië).

Kortom, we zijn gebaat bij een rustig verloop, want de ic-bedden liggen in veel ziekenhuizen nu al regelmatig vol.

0
skylimit 10 maart 2020 om 22:28

En het gaat maar door met het nemen van onzinnige maatregelen. Het virus zal zolang er geen vaccin is alleen door een natuurlijk verloop afnemen. De kans dat er mensen bij een evenement worden besmet is vermoedelijk net zo groot of net zo klein als bij een bezoek aan een plaatselijke supermarkt, dokter, ziekenhuis, winkelcentrum etc.
Men wil geen Italiaanse toestanden, maar die krijg je toch en daar helpt het stoppen van het dagelijks leven etc. echt niet bij.
Laat mensen zelf bepalen of ze naar evenementen gaan of niet en bepaal dat niet voor hen !! Mosterd na de maaltijd. Je zet een virus vrij, Je laat het uit China ontsnappen, het duikt op in Italie. Je laat mensen in- en uit Italie vertrekken, en oepsss er ontstaan problemen. Laten we evenementen af gaan lassen, lekker nog meer mensen pesten! Well done, politiek incapabele elite met boter op hun hoofd!

0
Limal 10 maart 2020 om 23:56

Wat de autoriteiten en sportbonden ook wel of niet zouden beslissen, een deel van de bevolking zal altijd een reden vinden om te lopen janken…

0
Ultras100 11 maart 2020 om 08:09

Stel dat er daadkrachtige leiders zouden bestaan en zich niet zouden laten leiden door de schreeuwende minderheid zoals hierboven,
en Wuhan was meteen even 2 weken “Op slot“ gegaan op advies van de specialisten…? Of Italië had 3 weken geleden meteen het gebied met “de haard” op slot gedaan, 2 weekjes maar…. ipv dat niet aan te durven door druk van de schreeuwende minderheid (die blijft refereren aan de gewone griep en honger in Afrika) Dan zou er een zeer grote kans bestaan dat ook mijn geliefde “voorjaar” gewoon door zou gaan… Bedankt jongens!

0
reusjen 11 maart 2020 om 10:14

Die specialisten zeiden juist dat het geen zin heeft om het leven stil te leggen en gebieden te isoleren.

0
tvm 11 maart 2020 om 08:45

Vreemd dat Normandie nu bij voorbaat wordt afgelast, terwijl ze P-N door laten gaan. Een koers die zich nota bene dichter bij de brandhaard bevindt.

0
skylimit 11 maart 2020 om 09:26

Tour de Normandie is geen world tour koers, dus waarschijnlijk makkelijker aftegelasten, plus dat Normandie een feestje wil vieren..en zonder publiek gaat dat dus geen leuk feestje worden.

0
skylimit 11 maart 2020 om 08:48

Daadkrachtige leiders bestaan niet, anders hadden ze zo’n virus niet nodig om hun macht te kunnen etaleren. De geschiedenis blijft zich verhalen. Mensen gaan dood door toedoen van andere mensen met hogere machten…Zaai dood en verderf en je zal paniek en onrust oogsten, of misschien ook vice versa.

Als je net als Ultras100 hier boven geloof hebt dat een virus zich laat stoppen door grenzen en quarantaines dan heb je er nog weinig van begrepen..

0
Arie den Blanken 11 maart 2020 om 09:38

Iedere onnodig dodelijk slachtoffer is er een te veel. Wat mij betreft zijn alle maatregelen omdat in te perken geoorloofd. Sport en zeker wielerwedstrijden zijn een supergrote bijzaken en dus mag afgelasting geen probleem zijn.

0
reusjen 11 maart 2020 om 10:19

Wanneer is een dode onnodig, of nog belangrijker wanneer is het dat niet (meer).
Doodgaan is als je het bekijkt vanuit evolutionair opzicht natuurlijk niets anders dan doorselecteren. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen sentiment is, maar je kunt je wel afvragen hoever je moet gaan in het beschermen van mensen.

0
UrbanSteel 11 maart 2020 om 12:33

@reusjes

Heel simpel, je beschermt mensen tot aan hun laatste adem.

Zit me hier toch een partij volk dat reageert als een klein kind wiens snoepje is afgepakt door een groter en sterker kind en nu alleen maar kan jammeren over hoe zielig hij is omdat zijn snoepje (wielersport) is afgepakt.

0
reusjen 11 maart 2020 om 12:52

@UrbanSteel
Zo simpel is het dus niet. Achter deze vraag zit een complexe ethische discussie. Het is niet voor niets dat er bijvoorbeeld discussie is over of je iemand als een kasplantje moet laten leven.
Daarnaast is er altijd een discrepantie tussen veiligheid en vrijheid. Met andere woorden ten koste van wat wil je voorkomen dat er doden vallen.
We kunnen afspreken dat ieder mens op aarde de komende paar weken opgesloten gaat zitten in een luchtdichte ruimte. Waarschijnlijk neemt het aantal besmettingen dan keihard af en vallen er uiteindelijk minder doden, maar realistisch is het niet. Het gaat er dus om wat proportioneel is en leefbaar. Dat is altijd een afweging en geen simpel sommetje.

Wat betreft wielrennen, het zal me echt worst wezen of de koersen doorgaan. Ik zou het persoonlijk niet erg vinden om corona te krijgen, maar ik zit ook niet in een risicogroep. Ik heb afgelopen jaar ook in een risicogebied gezeten wat ebola betreft, en dat is toch wel van een hele andere orde. En ook in die gebieden is het leven meer doorgegaan dan nu in bijvoorbeeld Italië. Ik zie het als onontkoombaar dat er risico's aan het leven zitten en ben niet bereid die risico's ten koste van alles uit te sluiten. Dat anderen daar anders over denken is helemaal prima, maar simpel is het niet.

0
UrbanSteel 11 maart 2020 om 13:09

@reusjes

Goede duidelijke mening, heb ik respect voor.
En als je uit een ebola gebied komt (wat een hel is) dan moet ik aannemen dat je weet waar je over praat.

0
reusjen 11 maart 2020 om 13:18

@UrbanSteel
Ik zat in het grensgebied Congo/Rwanda, maar niet in de hulpverlening. Inhoudelijk heb ik geen kennis van ziekten. Het is meer hoe ik de impact op het dagelijks leven heb ervaren.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone