Parijs-Nice weert publiek aan start en finish, Parijs-Roubaix mogelijk ook

maandag 9 maart 2020 om 14:29
Parijs-Nice weert publiek aan start en finish, Parijs-Roubaix mogelijk ook

foto: Cor Vos

Parijs-Nice heeft een ingrijpende maatregel moeten treffen vanwege een beslissing van het Franse ministerie van gezondheidszorg. De rest van de rittenkoers is geen publiek toegestaan bij de start en finish van de Koers naar de Zon, in verband met het risico op verspreiding van het coronavirus.

De Franse autoriteiten hebben besloten dat er geen evenementen meer mogen plaatsvinden waarbij meer dan duizend toeschouwers aanwezig zijn. Dat geldt onder meer voor voetbalwedstrijden, maar ook Parijs-Nice onderneemt actie. In overleg is besloten om de wedstrijd ‘achter gesloten deuren’ uit te rijden.

Tot en met de slotrit op zondag zal bij elke start- (100 meter) en finishlocatie (300 meter) een bufferzone zijn waarin geen toeschouwers mogen komen. De organisatie van Parijs-Nice, in handen van de ASO, vraagt toeschouwers om de maatregelen te respecteren, “ook al staan deze in contrast tot de traditie waarbij het wielrennen renners en fans samenbrengt”.

Maatregel tot 15 april: Roubaix in gevaar?
De Franse minister van Sport heeft bekendgemaakt dat de publieksmaatregel in ieder geval geldt tot en met 15 april. Tot die tijd moeten grote evenementen dus achter gesloten deuren worden afgewerkt, of met ‘slechts’ duizend toeschouwers.

In die periode staan meerdere wielerwedstrijden op het programma in Frankrijk, waaronder Parijs-Roubaix op zondag 12 april. Mogelijk moet de ‘Hel van het Noorden’ het dus zonder publiek doen op het Vélodrôme.


Dit artikel delen:

24 Reacties

koos1 9 maart 2020 om 14:40

Bij stadionsporten als voetbal een makkelijke maatregel. Bij wielrennen een rare en bijna niet te handhaven maatregel. Ik zie weinig verschil tussen supporters die aan de finish staan of die op 301 meter van de finish staan.
Zeker bij de grote koersen staat het rijden dik langs het parcours. Daar mag iedereen dus wel staan alleen de laatste 300meter niet meer……

0
koos verrek 9 maart 2020 om 14:52

Gewoon ook geen publiek aan de kan t ook bevoorbeeld op carrefour. mensen wees verantwoordelijk

0
Greg4ever 9 maart 2020 om 14:58

Afgelasten is dan nog de enige verantwoorde maatregel, hoe pijnlijk ook…

0
Boomie1 9 maart 2020 om 15:17

Wat een overdreven reactie. Renners pikken al fietsend bij lange na niet zoveel op als aan de finish, wanneer ze het meest vatbaar zijn.

0
Rico. 9 maart 2020 om 15:43

@Boomie1: Het gaat ook niet om de gezondheid van de renners…

0
xistnc 9 maart 2020 om 15:05

Dit zijn redelijk eenvoudige maatregelen, waarbij eenvoudig allerminst hetzelfde is als prettig.

Publiek langs de route is minder makkelijk te vermijden, maar dat is primair de verantwoordelijkheid van het publiek zelf. Al hoeft er maar één plaatselijke autoriteit te zijn die een doorkomst verbiedt en een koers is om zeep.

0
Fred Postma 9 maart 2020 om 15:26

Dit zou een oplossing kunnen zijn wielrennen zonder publiek en speciaal ontsmette hotels voor het peloton, maar dan zit je bv nog wel met het reizende tourcircus van 5000 man. En is het wel leuk te wielrennen terwijl er een ziekte woedt ? Maar misschien dat Frankrijk coûte cue coûte de tour wil laten doorgaan.
Zou kunnen. Ze zijn er natuurlijk arrogant genoeg voor!

0
Kannibaal van Schepdaal 9 maart 2020 om 16:03

"En is het wel leuk te wielrennen terwijl er een ziekte woedt ?"

Schei toch eens uit met die selectieve empathie. Er sterven op aarde twee mensen per seconde, 100 mensen per minuut, 6.000 mensen per uur. Ooit je verjaardag gevierd? Op de dag van je verjaardag stierven nochtans 150.000 mensen ergens in de wereld. Honderdvijftigduizend.

Vond je het dan wel leuk om je verjaardag te vieren terwijl er zoveel doden vielen? Was je niet beschaamd om iets op jouw gezondheid te drinken terwijl er zoveel doden vielen? Was je niet te depressief om al die pakjes open te doen?

Ja, het is niet leuk dat iemand ziek is van corona, ja, het is een drama voor de omgeving dat iemand sterft aan corona. Maar je kunt je niet alle miserie van de hele wereld aantrekken, anders ben je voortdurend depressief. Het leven gaat voort, die zieken hebben er niets aan dat er ergens een koers afgelast wordt.

0
koos verrek 9 maart 2020 om 16:30

die zieken hebben er niets aan dat er ergens een koers afgelast wordt ja, dieghene die nog niet ziek zijn wel kannibaal,
doe es effe normaal en denk na

0
Lalsacien 9 maart 2020 om 16:48

Ik herken je arrogantie. Ben je een Fransman Fred(Eric)?

0
Kannibaal van Schepdaal 9 maart 2020 om 17:13

@Koos: ‘Denk na’? Oh, de ironie. Ik zeg dat je best een wielerwedstrijd zonder publiek kunt organiseren ook al ‘woedt er een virus’ (laat ons toch in godsnaam het minder dramatische ‘criculeert er een virus’ gebruiken), en jij zegt dat dat een onverantwoord standpunt is omdat er mensen langs het parcours ziek kunnen worden. Begrijpend lezen is moeilijk precies.

Oh, en ‘dieghene’? Nogmaals, oh de ironie.

0
Kelder is de Man 9 maart 2020 om 15:31

Bergritten zonder meerenners.. wat een verademing zou dat zijn.

0
Peter Lippens 10 maart 2020 om 05:28

helemaal mee eens

0
KnightBiker 9 maart 2020 om 17:17

Ik vraag me af of de cyclo's van diverse wedstrijden ook door kunnen gaan… daar komt misschien iets minder publiek op af, maar 15000 mensen plus begeleidende familie is waarschijnlijk ook een groot risico, en tevens ook een echte klap voor de restaurants en hotels die deze mensen mogen verwelkomen.

0
ChefSpijker 9 maart 2020 om 17:33

Eerst maar rustig afwachten hoe het zich allemaal ontwikkelt voordat je je daarover druk gaat maken lijkt me. Voorlopig verloopt het in Nederland volgens prognose en die prognose stelt dat er eind maart/begin april bijna niets meer bijkomt. Of dat zo zal zijn, zal moeten blijken. Maar om nu al te roepen dat er van alles over maanden niet door kan gaan is een pure glazenbolvoorspelling.

0
Ligthning 9 maart 2020 om 20:05

Dus vanaf volgend jaar gaat er geen enkele voorjaarskoers meer door. Door het jaarlijks terugkerend influenzavirus (of toch een mutatie ervan) dat jaarlijks voor duizenden doden in Italië, Frankrijk en België zorgt. Een influenzavirus dat heel besmettelijk is, maar waarvoor in het verleden nog nooit manifestaties, sportwedstrijden, vergaderingen afgelast werden, noch scholen of rusthuizen gesloten. Tenzij hier en daar een of twee rusthuizen of een school, in die jaren dat er een zeer zware epidemie heerste, met duizenden extra doden. Het influenzavirus dat voor veel meer doden zorgt dan het coronavirus tot nu toe.
Dit om het absurde en irrationele van de huidige situatie weer te geven.

0
Kelder is de Man 9 maart 2020 om 21:10

Liever 10x Fred Postma..

0
Peter Lippens 10 maart 2020 om 05:29

je hebt duidelijk het licht niet gezien en beseft gewoon de ernst van de situatie niet, als de meeste wielerliefhebbers zo kortzichtig zouden zijn dan vrees ik voor de toekomst van deze sport

0
Bulcke 10 maart 2020 om 08:39

@lightning: de vergelijking met het aantal doden van het influenza virus gaat wel een beetje mank denk je niet. Dat er daar meer doden vallen zou juist ook kunnen komen doordat er nu maatregelen getroffen worden. Daarbij wordt de vergelijking altijd gemaakt met het aantal jaarlijkse doden van het influenzavirus. Het sterftecijfer als gevolg van corona zal nog wel wat oplopen.

Hiermee zeg ik niet dat je nu gelijk in paniek moet raken, maar je argumentatie (en die van veel anderj want je bent niet de enige die hem gebruikt) snijdt geen hout

0
Bulcke 10 maart 2020 om 09:14

Absurd is dan wel weer de juiste terminologie als het gaat om de impact die het virus heeft op de gezondheidszorg: https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/1599131/de-gezondheidszorg-van-lombardije-staat-op-instorten.html

0
Romāns Vainšteins 10 maart 2020 om 09:20

Het grote probleem is ook de doorloop, het is net alsof je olifantendrol door een afvoerputje moet stampen.

0
Bulcke 10 maart 2020 om 09:42

Hahaha. Mooie vergelijking.

0
john 10 maart 2020 om 07:46

Rare Chinese die Franse ,geen publiek bij start en finish maar wel drie rijen dik bij de kasseienstroken

0
Lalsacien 10 maart 2020 om 09:23

Je hebt het niet zo op Fransen, John.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone