‘Tour de France wil tijdens coronacrisis doorgaan op geplande data’

maandag 23 maart 2020 om 17:57
‘Tour de France wil tijdens coronacrisis doorgaan op geplande data’

foto: Cor Vos (archief)

De ASO wil de Tour de France komende zomer ‘gewoon’ door laten gaan van 27 juni tot en met 19 juli. Volgens Le Parisien heeft de organisatie een scenario uitgetekend waarbij de Tour alleen gaat om het sportieve gedeelte, zonder andere publieksevenementen rondom de koers. Op die manier kan de ronde ook tijdens de coronacrisis doorgaan.

De reclamekaravaan en het Village Départ zouden bijvoorbeeld geschrapt kunnen worden. Mogelijk gaat de Tour de France dan lijken op de meest recente editie van Parijs-Nice. Die rittenkoers ging, toen het coronavirus in Europa al zorgde voor meerdere drastische maatregelen, zeven dagen door. Wel werd de slotrit in Nice geschrapt door de ASO en werd publiek op de start- en finishlocaties geweerd.

Over uitstel of een annulering van de Tour de France wordt niet nagedacht. Dat hebben meerdere ploegen te horen gekregen van de ASO. “Maar het is nog te vroeg om die beslissing te maken. Het is nog steeds ver weg”, aldus Emmanuel Hubert, teammanager van Arkéa-Samsic.

Ministerie in contact met de ASO
Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, gaf onlangs aan contact te hebben met de ASO over de Tour de France. “Het is van het grootste belang dat de Tour de France en de Olympische Spelen kunnen worden gehouden”, vertelde ze tegen France Inter.

Eerder sprak oud-Tourwinnaar Bernard Hinault zich nog uit tegen het doorgaan van de Tour de France als de problemen rond het coronavirus nog niet zijn opgelost. “De Tour de France is een geweldig feestje, maar het leven is belangrijker. Mensen lopen nu het risico om te sterven, wielrennen is nu echt niet belangrijk”, zei hij. “We kunnen het ons niet veroorloven om de Tour te laten doorgaan als de situatie nog niet veilig is.”

Dit artikel delen:

99 Reacties

KennyKlimmen 23 maart 2020 om 20:24

Yes! Zonder gekke meelopers….

koos1 23 maart 2020 om 20:32

Een tour zonder publiek dat lijkt me nou echt onmogelijk. Hoe zouden ze dat willen gaan doen elk weggetje afsluiten zodat niemand op het parcours komt?
Zoals in Parijs-Nice waar geen publiek in de laatste 300meter mocht staan, maar wel op 310meter was ook al zo’n regel die eigenlijk nergens op sloeg.
Het zal lijkt mij worden of een ‘gewone’ Tour dus met publiek of geen Tour.
Evt. nog een verplaatsing (ipv OS) op de kalender, maar dat lijkt qua overlap/schuiven met andere koersen niet te doen.

Fred Postma 23 maart 2020 om 20:32

Precies wat ik gisteren al voorstelde in enkele bijdragen. Tour met minimum aan publiek en volgers. Speciale rennershotels .Als Os niet door gaat kan tour ook wel naar augustus en Vuelta naar september Oktober.We moeten op een bepaald moment toch weer het normale leven weer oppakken , anders wordt het middel erger dan de kwaal. Vive le tour et vive la France ,!!

ProfrondeZevenbergen 23 maart 2020 om 20:33

Het zou mooi zijn, mocht dit kunnen. Een beetje volksvermaak in de zomer kan op zich geen kwaad.

Schollekop 23 maart 2020 om 21:21

Tegen die tijd hebben veel sponsoren zich teruggetrokken uit het wielrennen door de wereldwijde economische recessie die dan miljoenen mensen werkeloos heeft gemaakt.

attickfan 23 maart 2020 om 21:34

Het grootste raadsel in deze Coronatijd. Kan iemand mij uitleggen waarom er in China met 1.3 miljard inwoners er geen nieuwe besmettingen meer zijn? Geeft ons dit hoop of is het een grote leugen ?

Fred Postma 23 maart 2020 om 21:36

Je moet op een bepaald moment ook niet meer alles willen weten.

stefanl2512 23 maart 2020 om 21:43

Omdat de maatregelen resultaat hebben en het virus ‘seasons out’ (de juiste Nederlandse verwoording kan ik ff niet vinden).
Wij hebben de volgens mij nog het bijkomend voordeel van het aankomende voorjaar.

Zie ook onderstaand artikel van iemand die er voor heeft geleerd:
https://www.latimes.com/science/story/2020-03-22/coronavirus-outbreak-nobel-laureate

SprintMaster 23 maart 2020 om 22:32

Al het voetbal is afgelast, het EK gaat niet door, Songfestival afgelast, zelfs de OS worden waarschijnlijk uitgesteld. Maar de de ASOcialen denken dat de Tour gewoon kan door gaan. Dream on ….

sooike 23 maart 2020 om 23:12

Als we zonder Songfestival kunnen, dan kunnen we ook zonder de Tour !

Ajvenema 24 maart 2020 om 08:54

haha, nou nee…

KennyKlimmen 23 maart 2020 om 23:42

Hell no, Sooike.

Fred Postma 24 maart 2020 om 00:19

Er moet ook een licht aan het einde vd tunnel zijn anders kunnen we er allemaal wel mee ophouden

Fred Postma 24 maart 2020 om 00:23

De tour zonder publiek en karavaan en dorp met alleen voor renners en ondersteuning speciaal gevorderde hotels is mogelijk, het virus moet dan wel enigzins onder controle zijn natuurlijk tegen die tijd ,

Fred Postma 24 maart 2020 om 00:25

We kunnen ook niet zolang in lockdown blijven tot hrt virus helemaal weg is dat is niet realistisch en contaproductief .

Massimo Bataille 24 maart 2020 om 00:29

Man wat is dit hier met al die reacties.
Nauwelijks een maand geleden was er in Europa nog nauwelijks sprake van dit virus en was er nog geen vuiltje aan de lucht.
Nu spreken we over een evenement binnen 3.5 maand en hoop volk spreekt hier schande dat het nog niet afgelast is.
Maar als het over andere maatregelen gaat is het opvolgen van de situatie van dag tot dag, maar doodnormaal.
Laat ze voorlopig maar doordoen alsof alles doorgaat en dan zie je wel begin juni ofzo wat de situatie dan is. Voor hetzelfde geld kan alles alweer redelijk normaal zijn.

Ajvenema 24 maart 2020 om 08:56

Echt hoor, iedereen probeert weer lekker de moral high ground te pakken…
Ik denk dat de renners zelf zouden staan te popelen trouwens, ook zonder publiek of voorbereiding.

Paul Bus 24 maart 2020 om 08:23

De griep maakt volgens Wikipedia jaarlijks 250.000 tot 650.000 slachtoffers en die worden voor lief genomen,nu na 3 maanden is het aantal slachtoffers 16563 zou het niet fair zijn om gehele maatschappij jaarlijks maar stil te leggen bij griep ipv corona

xistnc 24 maart 2020 om 08:44

Zodra de resistentie tegen corona gelijkaardig is aan die tegen griep, pakken we de draad weer op, okee?

Resistentie in dit verband breed opvatten: inclusief de beschikbaarheid van vaccins en/of medicijnen en inclusief de capaciteit en kwaliteit van de gezondheidszorg.

Ajvenema 24 maart 2020 om 08:53

Wat een gezeik, als het kan moet het gewoon doorgaan. Voor iedereen het beste. Als het echt niet kan dan komen ze hier sowieso wel op terug, maar de hele kalender preventief leegmaken is gewoon dom. Anders heb je straks nog maar 10 teams over…

kleomantre 24 maart 2020 om 09:18

Als het doorgaat krijgt ‘die rijdt zonder adem’ misschien nog wel eens een heel andere betekenis.

evos01 24 maart 2020 om 11:36

AUB Geen Speculaties

Sloes 24 maart 2020 om 11:52

Vooral hopen dat het doorgang kan vinden en dat de situatie over de hele wereld weer wat rustiger is. Afleiding is ook veel waard!

Paul Bus 24 maart 2020 om 12:44

Geef het volk Brood en Spelen zo werkte het toen en nu denk ik ook.

thover 24 maart 2020 om 20:18

Onzin.

Wielerflits, één belangrijk zinnetje uit dat “clickbait” artikel van Le Parisien hebben jullie (bewust of onbewust) gemist: “Personne chez ASO ne souhaite pour l’heure s’exprimer”.

Het is dus niet ASO wat als organisator aan heeft gegeven dat de Tour door gaat, maar de “journalist” van de Parisien die een artikeltje wilde schrijven waar iedereen wel op af zou komen … Als organisator van de Tour kan ASO natuurlijk op dit moment nog niet besluiten om de Tour te annuleren terwijl er in theorie nog een mogelijkheid bestaat dat deze door zou kunnen gaan.

Uiteraard zullen ze alles proberen om de Tour door te laten gaan, al was het alleen maar om de Fransen (en de rest van de wereld) iets te geven om naar uit te kijken na deze moeilijke periode. In die context zullen dus verschillende mogelijkheden worden bekeken, waaronder die door de journalist geopperde mogelijkheid om alleen de sportieve kant te behouden (door de journalist geopperd want op geen enkele wijze wordt uitgelegd wat “certaines indiscrétions” in dit geval precies zijn).

Een wat genuanceerder artikel had hier dus ook wel op zijn plaats geweest (had ook wat genuanceerdere reacties opgeleverd waarschijnlijk!).

Thomas, vanuit Parijs
velowire.com

Fred Postma 25 maart 2020 om 00:40

Ik denk dat het er in Europa over 4 weken een stuk beter voor staat, bet er dan je nu zou denken. Een epidemie heeft een piek , daarna wordt het snel beter. Ik denk dat Italië nu op zijn piekfijn zit en dat dat in het weekend wel duidelijk is. Daarna in 2 weken in Frankrijk en Spanje een piek. Ik wordt verdomme zelfs een beetje optimistisch.

Fred Postma 25 maart 2020 om 00:41

Eind mei weer koers met bepaalde extra maatregelen en dan door naar de tour.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair