Tour de France Femmes start in 2024 definitief in Nederland
foto: Cor Vos
Raymond Kerckhoffs
dinsdag 27 juni 2023 om 07:15

Tour de France Femmes start in 2024 definitief in Nederland

Rotterdam krijgt in 2024 Le Grand Départ van de Tour de France Femmes. De derde editie van de Tour de France voor vrouwen zal met een tijdrit in Rotterdam van start gaan. Meerdere bronnen hebben aan WielerFlits bevestigd dat Rotterdam deze zekerheid inmiddels van organisator ASO heeft ontvangen.

Afgelopen week was een delegatie van Rotterdam nog in Parijs aanwezig om met organisator ASO over de laatste voorwaarden van de start van de Tour de France Femmes te spreken. Normaal zal de Tour dit nieuws de komende dagen in Bilbao bij de start van de Ronde van Frankrijk voor mannen bevestigen.

De start van de Tour de France Femmes vindt plaats op maandag 12 augustus daags nadat de Olympische Spelen in Parijs zijn afgelopen. In Rotterdam zal dan een tijdrit plaats vinden. De volgende dag staat er een rit Rotterdam-Den Haag op het programma.

Ook Valkenburg heeft zich kandidaat gesteld om een aankomst in de Tour de France Femmes 2024 te organiseren, maar de kans lijkt klein dat dit daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Er lijken wel mogelijkheden dat de derde rit in Valkenburg van start gaat en vervolgens naar Wallonië trekt. ASO heeft hier goede relaties met de organisatie van Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl.

Aangezien het vrouwenwielrennen in Nederland populair is en Nederland ook de meeste toppers kent, heeft ASO gekozen voor een Grand Départ in Rotterdam. Vorig jaar werd de eerste editie van de Tour de France Femmes gewonnen door Annemiek van Vleuten voor Demi Vollering. In totaal werden er zes ritten door de Nederlandse rensters gewonnen (Van Vleuten 2x, Marianne Vos 2x en Lorena Wiebes 2x), terwijl alle truien mee naar Nederland gingen: Van Vleuten (geel), Vos (groen), Vollering (bolletjes) en Shirin van Anrooij (wit).

Marianne Vos pakt haar tweede ritzege in de Tour de France Femmes 2022. Foto: Cor Vos

Rotterdam, Den Haag en Valkenburg hebben zich ook kandidaat gesteld om Le Grand Départ en een rit in lijn van de Tour de France voor mannen binnen te halen. Hoewel hier nog geen beslissingen over genomen zijn, lijkt Nederland in 2027 weer een kans te maken op een Tour-start. De laatste keer was in 2015 toen de Tour de France in Utrecht van start ging. Rotterdam had die eer vijf jaar eerder in 2010.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
Is het nationale afzeik-maandag ofzo? Wat een negativiteit hier zeg.
  26 juni 2023 14:04
  Niks afzeiken, is terechte kritiek. Er is jaarlijks in Nederland een beperkt bedrag van overheden en bedrijfsleven beschikbaar voor het wielrennen. De laatste jaren gaat dat vooral naar de start van grote rondes. Daardoor blijft er veel minder beschikbaar voor kleinere wedstrijden, jongere categorieën en waarschijnlijk ook voor een procontiploeg. Dit alles is veel en veel belangrijker dan de start van een grote ronde. Dat is alleen maar goed voor het ego van een paar sport- en bestuursbobo's.
  Ik ben het met je eens dat de jongeren- en breedtesport misschien wel belangrijker zijn dan de Tourstart. Maar dat er voor een Tourstart meer budget is, is helemaal niet gek in onze kapitalistische samenleving. Je bent bij zo'n Tourstart nou eenmaal enorm zichtbaar in vergelijking met de Ronde van sint juttemis of de Lutjebroekse pijl.

  Dat er geen kleinere wedstrijden meer zijn is overigens ook onzin. Neem even een kijkje op de kalender van de KNWU (gewoon op hun site), er is meer dan genoeg. Ook het Ready2race programma van TJV helpt hieraan mee. Het enige wat we op het moment veel verliezen in Nederland zijn omlopen en klassiekers. Dat is absoluut een probleem, maar wel een ander.
  26 juni 2023 21:30
  Eens. Mooi toch. Misschien ben ik er wel bij. Dan zijn er mensen die zeggen dat de Ronde van Frankrijk in Frankrijk moet plaatsvinden. Ben ik het op zich wel mee eens. Maar als je een echte Ronde van Frankrijk wilt maken ben je ondertussen 2 maanden bezig..... Ronde van Spanje is denk ik nog erger.
26 juni 2023 09:43
Als Nederlander is dit erg leuk! Maar na 2 edities al buitenlandse oorden opzoeken, is er geen animo in Frankrijk? Ze hebben nog niet eens in de Alpen mogen fietsen.
  26 juni 2023 17:08
  Klopt helemaal. In Frankrijk is vrouwenwielrennen net zo populair als curling in Vlaanderen en Nederland. Toen je nog "La Course" had stonden de mensen wel rijen dik, maar dat was enkel omdat de mannen diezelfde dag ook aankwamen waar de dames aankwamen. Het liep er sowieso al zwart van het volk. In Spanje is het ook van dat. Twee jaar geleden het Spaans kampioenschap voor de dames meegemaakt, we liep daar geen 25 man rond. Het plaatsje waar ze aankwamen, La Nucia, waar ik woon, telt verscheidene cafés en bars, waarvan de helft niet eens open was tijdens de wedstrijd. Kun je nagaan. In Vlaanderen en Nederland kan men zich daar misschien over verbazen, maar stel je eens voor dat er nooit een Nederlandse of Vlaamse renner ook maar enig resultaat haalt, hoelang gaat dat vrouwenwielrennen daar dan nog populair blijven denk je?
Tof! Goede impuls voor het vrouwenwielrennen, hopelijk staat het publiek ook hier rijendik.
  26 juni 2023 11:32
  Het zou een veel betere impuls zijn voor het vrouwenwielrennen om talrijke kleinere wedstrijden in goede banen te leiden, maar daar hebben ze in Nederland dan weer weinig zin in ("te weinig politieagenten";). Enkel voor de Tour doen ze precies moeite.
  Mee eens, neemt niet weg dat ook dit een prima impuls is. Laten we hopen dat het leidt tot meer kleinere koersen.
27 juni 2023 13:30
In Nederland staat het vrouwenwielrennen redelijk ver, cfr de vele toppers, dus ook niet vreemd dat ze voor de publiciteit even een 'uitstap' maken naar Nederland. Zonder kunstgrepen als dit krijg je ook geen grotere belangstelling dus ook geen groei, puur objectief op basis van cijfers is er veel aan het vrouwenwielrennen uit proportie maar wel nodig om groei te bestendigen.

Ik kan me ook niet van de indruk ontdoen dat veel reacties ietwat voortkomen uit het feit dat het ze het 'maar vrouwenwielrennen' vinden en dus niet interessant.
  27 juni 2023 14:44
  De ASO heeft natuurlijk een belangrijke bijdrage geleverd door rechtstreekse uitzending van La Course contractueel af te dwingen (alles of niets). Maar in Nederland is er nog steeds veel weerstand tegen vrouwen op de racefiets, met als koploper NOS sport, die het houdt bij Rini Wagtmans: „Dat is toch geen sport voor vrouwen. Die horen in de keuken bij de kookpot te staan.” (1967, n.a.v. het WK in Heerlen).
26 juni 2023 08:17
Lekker een verplaatsing doen van 500+km in een rittenkoers van een week.
  26 juni 2023 13:25
  Ja maar dat gaan ze compenseren door de leiderstruien uit 2 gerecycleerde plastic-flessen te maken…
  Hoe kom je bij een verplaatsing van 500+km? Ik kan nog niks vinden over de andere etappes, en zo ver is het nou ook weer niet naar bijvoorbeeld de Vogezen, vanaf de Ardennen.
  26 juni 2023 15:51
  In één week moet je van Rotterdam naar de Alpen of de Pyreneeën en dan nog naar Parijs of Nice(?). En op dag 1 leg je al geen afstand af want dat is een tijdrit. Dan moet je iedere dag 200km fietsen in een nagenoeg rechte lijn anders ga je het niet halen.
  Of, als je een realistisch parcours wil, minstens één dikke vette verplaatsing of iedere dag na de etappe nog 100km in de auto zitten naar de volgende startplaats.
  Volgens mij is het nog niet bekend of de Alpen of Pyreneeën erin zitten toch? Vorig jaar was het ook alleen de Vogezen. Voor de vrouwen meer dan selectief genoeg.
  27 juni 2023 14:50
  Meteen duidelijk dat Naakte Mollerattema zich weinig herinnert van TdFF 2022 of van het parcours van dit jaar. TdFF 2022 startte in Parijs en eindigde op La Planche des Belles Filles, TdFF 2023 zal starten in Clermont-Ferrand en eindigen in Pau. Een grote transfer is dus helemaal niet nodig en in de 7 resterende ritten, gecombineerd met kleinere verplaatsingen tussendoor, kom je met gemak in de Alpen, hopelijk met enkele mooie cols en een aankomst op pakweg Alpe d'Huez.
26 juni 2023 09:50
Als al die politici nou eens kappen met smijten van miljoenen naar dit soort persoonlijke prestigeprojectjes en dat geld investeren in de jeugd-, amateur- en breedtesport, dan zou het Nederlandse wielrennen er een heel stuk beter voor staan..

Nog los van het feit dat het vrij ridicuul is om bijna de helft van de etappes van een Tour de France buiten Frankrijk te laten plaatsvinden..
26 juni 2023 11:20
wat eerdere posts al aangeven, beetje zot deze start en 1/3 van de ritten buiten Frankrijk. Ik zie de start van 2026 al voor me in Saudi-Arabië.
26 juni 2023 11:34
Misschien eerst eens fatsoenlijk kleinere wedstrijden organiseren (zowel bij de mannen als vrouwen) vooraleer telkens starts van een grote rondes naar het land te halen? Komt bij mij een beetje belachelijk over dat je dit doet als er al jaren problemen zijn om kleinere wedstrijden in goede banen te leiden. De jeugd ziet enorm af, de vrouwen zien af, zelfs de mannelijke profs hun wedstrijden komen telkens in de problemen, maar valt het woord "Tour" dan zijn ze er wel als de kippen bij.
26 juni 2023 08:29
43% (uitgaand van ma-zo)in het buitenland.. Maar goed, de Tour is ook wel iets meer dan enkel van Frankrijk. Het is dé belangrijkste koers, en relatief ws nog meer bij de vrouwkes. Goed dat daar wat losser mee wordt omgegaan zodat je ook andere landen aan kan doen. In NL ws meer animo ook dan in Frankrijk.

Wel ws weer een dagje minder dan vorig jaar, hopelijk enkel vanwege de OS.
  26 juni 2023 11:00
  Ik denk dat we er van uit mogen gaan dat de derde editie langer zal duren dan een week. Maar het zal geen drie weken zijn, dus je punt blijft staan dat er dan groot deel niet in Frankrijk is. Blijkbaar geen animo daar. Ze hebben natuurlijk niet echt toprenster, maar bij de mannen ook ninety.
  26 juni 2023 12:25
  Dat waag ik toch wel te betwijfelen. Men wil vaak op zondag eindigen, en ze komen ook direct van een maand aan OS en Tour, dat is al sport zat.
  27 juni 2023 01:02
  Juliette Labous en Évita Muzic gaan niet winnen, maar zijn wel degelijk toprensters die mee kunnen doen voor een topvijf- of podiumplek.
26 juni 2023 10:54
Ik kan niet wachten om te zien hoe groot het verlies wordt dat moet worden afgeboekt onder de noemer city-marketing.
26 juni 2023 20:15
Een tour hoort in Frankrijk, alleen in Frankrijk. Zoals een ronde van Vlaanderen alleen in Vlaanderen hoort.
  26 juni 2023 21:34
  Wat vindt je er dan van dat de RvV een aantal jaren lang in Antwerpen begon?!
26 juni 2023 14:10
Armoede troef dit.

Reacties zijn gesloten.