Tour 2023: Neilson Powless verzekert zich van eerste bergtrui
foto: Cor Vos
zaterdag 1 juli 2023 om 16:57

Tour 2023: Neilson Powless verzekert zich van eerste bergtrui

Neilson Powless mag zich de eerste drager van de bolletjestrui in de Tour de France 2023. De Amerikaan van EF Education-EasyPOst sprintte op de Côte de Vivero van tweede categorie naar vijf punten, wat genoeg was om de bergtrui binnen te hengelen. Hij mag zich dus melden op het podium in Bilbao na de eerste rit.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vroege vluchter Pascal Eenkhoorn stond na de eerste twee klimmetjes van de dag met drie punten virtueel aan de leiding, maar zijn kopgroep werd al ver voor de finish ingerekend. Dat betekende dat op nog drie klimmetjes punten te behalen waren vanuit het peloton. De Côte de Vivero van tweede categorie was de meest interessante, met vijf punten op de top.

Naast Powless had ook Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) zich vooraan in de laatste kilometer, waarna de Amerikaan het venijnige sprintje op de top won. De Duitser werd tweede en sloeg op zijn stuur, omdat hij het gevoel had dat hij dicht bij de bergtrui was.

Op de laatste klim van de dag, de Côte de Pike van derde categorie, lagen nog maximaal twee bergpunten voor het oprapen. Alleen Zimmermann en Eenkhoorn konden daar nog op gelijke hoogte komen met Powless, maar dan zouden zij op vijf punten komen en had Powless het voordeel van de punten gepakt te hebben op een klim van hogere categorie.

RIDE Magazine