Tour 2022: Wout van Aert wint in Calais na krachtexploot Jumbo-Visma
foto: Cor Vos
dinsdag 5 juli 2022 om 17:31

Tour 2022: Wout van Aert wint in Calais na krachtexploot Jumbo-Visma

Wout van Aert heeft de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. Na drie tweede plaatsen in de Deense etappes, schoot de geletruidrager van Jumbo-Visma raak in de eerste rit op Franse grond. Nadat zijn ploeg op de laatste klim alles uit elkaar had gereden, reed hij solo naar de zege in Calais.

Na drie dagen Denemarken en een rustdag, ging de Tour verder in het noordwesten van Frankrijk met de vierde rit tussen Duinkerke en Calais. De startplaats is natuurlijk bekend van de jaarlijkse Vierdaagse van Duinkerke, gewonnen door Philippe Gilbert – vandaag 40 jaar oud geworden. Van daaruit ging de route eerst naar het charmante stadje Cassel, voor het eerste klimmetje van de dag. Daarna volgden nog vier klimmetjes op weg naar de Opaalkust. Via de Côte du Cap Blanc-Nez op tien kilometer van de streep kwam de rit uiteindelijk aan in Calais.

De etappe begon met een moment ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij in een winkelcentrum in Kopenhagen. Bij die aanslag zondag kwamen meerdere mensen om het leven. Na het eerbetoon werd het peloton om kwart over een op gang gebracht, op dezelfde boulevard waar Jeroen Blijlevens in 1995 naar zijn eerste etappezege in de Tour sprintte. In de neutralisatie kwam Owain Doull ten val, maar de snelle Brit van EF Education-EasyPost zat snel weer op de fiets.

Bolletjestrui Cort opnieuw in de aanval
Anthony Perez van Cofidis was de eerste aanvaller van de dag en de Fransman kreeg bolletjestrui Magnus Cort (EF Education-EasyPost) achter zich aan. Het peloton gaf zijn zegen aan het koppel, dat op de eerste klim van de dag, de Côte de Cassel na 30,7 kilometer, al zes minuten voorsprong had gepakt. Daar kwam Cort als eerste boven, waarmee de Deen zich mathematisch verzekerde van weer een nieuwe bergtrui aan het eind van de dag. In de afdaling versnelde Quick-Step Alpha Vinyl plots en de Belgische ploeg leek het peloton te willen breken.

foto: Cor Vos

Het werk van Quick-Step Alpha Vinyl en ook INEOS Grenadiers had effect, want het peloton brak in drieën. Onder anderen Mathieu van der Poel, Guillaume Martin en Thibaut Pinot raakten daarbij achterop. Na een korte achtervolging konden de geloste renners snel weer terugkeren, maar de toon was gezet. Door de versnelling in het peloton, was de voorsprong van Perez en Cort in een klap teruggelopen tot onder de vier minuten. Toen de rust was teruggekeerd, konden de vluchters weer uitlopen.

Na 63,2 kilometer kwam Perez als eerste voorbij aan de tussensprint, vóór Cort. Het was wachten welke renners in het peloton de punten zouden opstrijken. Christophe Laporte trok de sprint aan voor Wout van Aert, maar de drager van de gele trui kon niet voorkomen dat Fabio Jakobsen zijn voorwiel net iets eerder over de streep drukte. Achter hen haalde Michael Mørkøv nog wat punten weg voor de neus van Peter Sagan en Caleb Ewan. Zo liep Jakobsen weer wat in, in de strijd om de groene trui.

Cort wordt geen strobreed in de weg gelegd in de bergsprints
Cort mocht ook op de tweede klim, de Côte de Remilly-Wirquin, het enige bergpunt pakken van zijn medevluchter Perez. Ook op de derde en vierde klim, de Côte de Nielles-lès-Bléquin en de Côte de Harlettes, werd de Deen geen strobreed in de weg gelegd. Het peloton was ondertussen gaan versnellen, waardoor de voorsprong van de twee koplopers langzaam maar zeker begon terug te lopen. Met name Alpecin-Deceuninck, Lotto Soudal en Trek-Segafredo, de ploegen van Jasper Philipsen, Caleb Ewan en Mads Pedersen, waren actief in de achtervolging.

foto: Cor Vos

Cort kwam na 123 kilometer ook als eerste boven op op de vijfde klim, de Côte du Ventus. Niet veel later vond de Deen het welletjes en loste hij bij Perez, die alleen verder ging. De Fransman had op dat moment nog anderhalve minuut voorsprong op het grote pak, dat zich klaarmaakte voor de laatste veertig kilometer. Op de licht glooiende wegen terug richting de kust begon de nervositeit toe te nemen. Bij het bereiken van Cap Gris-Nez begon overgebleven koploper Perez als eerste aan de laatste 25 kilometer langs Het Kanaal naar Calais.

Perez’ voorsprong was op dat moment nog maar een halve minuut. Op twaalf kilometer van de streep trok INEOS Grenadiers plots hard door. Jumbo-Visma nam op de laatste klim van de dag, de Côte du Cap Blanc-Nez, de aanval van de Britse formatie over. Nathan Van Hooydonck en Tiesj Benoot leidden de versnelling van de Nederlandse ploeg in en uiteindelijk werd daarmee Wout van Aert gelanceerd. De geletruidrager pakte het enig overgebleven bergpunt en ging solo verder. Achter hem lag het peloton volledig uit elkaar.

Van Aert rijdt gewonnen race
Van Aert gaf zijn voorsprong in de laatste tien kilometer niet meer uit handen en stelde na 171 kilometer de overwinning veilig. Na drie tweede plaatsen in de Deense ritten, pakte de Belg de volle buit in de eerste rit op Franse grond. Het was zijn zesde zege van het seizoen op de weg na Omloop Het Nieuwsblad, een etappezege in Parijs-Nice, de E3 Saxo Bank Classic en twee ritten in het Critérium du Dauphiné. Jasper Philipsen sprintte naar de tweede plaats, Christophe Laporte eindigde derde. Alexander Kristoff en Peter Sagan maakten de top vijf compleet.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
203 Reacties
Sorteer op:
5 juli 2022 17:33
domme tactiek jumbo visma, waarom niet vingegaard meenemen? en 20s pakken op pogi
    5 juli 2022 17:35
    En jij denkt dat je vooruit blijft met Vingegaard? Dan rijdt UAE mee en meer ploegen.
    5 juli 2022 17:36
    ik dacht ook dat hij een gaatje liet, maar gaf later aan de finish aan Van Aert aan dat hij niet mee kon
    5 juli 2022 17:40
    Als Vingegaard mee was geweest waren álle AK-teams kop-over-kop erachteraan gejaagd, dan had je moeten hergroeperen en de sprint weer moeten winnen. Dit zag er vele malen mooier uit. Uitstekende beslissing
    5 juli 2022 17:40
    Dunning Kruger effect misschien?

    Als hij inhoudt blijven ze niet weg.
    5 juli 2022 17:47
    precies Vingegaard nam de enige juiste beslissing. Knap!
    5 juli 2022 17:50
    We zullen het niet weten.. Maar de wind stond royaal van achter.. Wout en Jonas kop over kop hadden ook alsnog een goede kans gehad om weg te blijven..
    5 juli 2022 18:02
    Groetjesaandevoetjes 5 JULI 2022 OM 17:36
    ik dacht ook dat hij een gaatje liet, maar gaf later aan de finish aan Van Aert aan dat hij niet mee kon

    Precies dat, hij kon niet mee volgens zijn eigen woorden, en Yates kreeg het ook niet dicht
    5 juli 2022 18:49
    Thomasjaarsma, als je verstand van wielrennen hebt zeg je dat niet. Dit was wielrennen van de bovenste plank.
    5 juli 2022 19:47
    Hele vreemde opmerking.
    5 juli 2022 19:52
    Dezelfde reactie als de commentator van nos. Ik heb echt geen verstand van koers ofzo maar natuurlijk wacht je niet.
    5 juli 2022 19:57
    Vingegaard moest maar kunnen volgen. Hij was niet sterk genoeg om wout zn laatste versnelling te volgen.
    5 juli 2022 21:39
    Mijn eerste reactie was ook "wacht nou ff op Jonas" (maar dan iets onvriendelijker geformuleerd), maar al vrij snel werd toch duidelijk dat dat helemaal niet snugger zou zijn geweest. Achter Wout liep een half peloton samen en met AK-mannen voorop zouden veel meer ploegen belang hebben gehad bij een achtervolging.
    5 juli 2022 23:55
    Domme opmerking van iemand die de koers niet begrijpt …
5 juli 2022 17:34
Niks meer dan pure bewondering bij mij. Wat een demonstratie van macht geeft Wout hieraf. In het Geel en Groen naar de ritzege. Briljant!!
    5 juli 2022 17:44
    Da wor vanavond nun schone "Vive le Velo" !
    5 juli 2022 17:47
    Ja wat een demo van pure ploegentactiek.
5 juli 2022 17:35
Hallucinant!
5 juli 2022 17:35
Wat een vertoon van Van Aert, heel erg knap. Of Jumbo hier als ploeg goed aan heeft gedaan is een tweede.. ik denk het eigenlijk niet.

Gelukkig is het niet iemand van Bahrein die dit doet, dan was de wereld te klein.
    5 juli 2022 17:50
    Wat zou dan niet goed zijn voor de ploeg? Zag je al die lachende gezichten niet aan de meet? En ook meteen de ploeg van Pogi exposed. Die waren nergens.
    5 juli 2022 18:07
    Er is niemand bij Bahrein die dit kan. Wellicht is er überhaupt geen andere renner die op dit parcours, op deze manier kan wegrijden én wegblijven.
    5 juli 2022 19:36
    De enige in het peleton die dit misschien kan is Evenepoel
    5 juli 2022 20:16
    Dit komt wel niet uit het niets. Ook een volledig geloofwaardige evolutie, de laatste jaren. Vanuit de top in het veldrijden, tot de eerste kleinere wedstrijden, ereplaatsen Strade Bianche, eerste Tourzege in 2019, 2 Tourzeges en klassiekers in het topjaar 2020 enz.
    Heel iets anders dan de sprinter Colbrelli die plots een subtopper in het klimmen wordt, Mohoric die dagen na elkaar onvermoeibaar blijkt, Teuns die de topprestaties afwisselt met zwakke periodes, Padun die twee dagen naeen ongeloofwaardige prestaties neerzet in het hooggebergte....
    5 juli 2022 23:55
    Je laatste zin insinueert veel. Doe je dat ook bij de exploten van MVDP?
5 juli 2022 17:35
Hamertje bovenhalen.

Als Vingegaard en Roglic echt mee waren vooraan had hij ze wel meegepakt denk ik, maar het kraakte in alle voegen bij de kopmannen en ze waren zo opgeslokt geworden.

Weergaloze overwinning wel. In het geel. Is er weinig gegeven. Spreekt misschien wel nog meer tot de verbeelding dan de Ventoux vorig jaar, want rijdt hier het hele peloton kapot.

Morgen wel in knechtmodus denk ik hierna. Hoewel, als je zó goed rijdt…

En Philipsen zal wel vloeken, maar toch vreemd dat hij dat gele mannetje miste. Dacht hij dat de zon laag stond?
    5 juli 2022 17:36
    Hij zal in de verte een gele brommer zien rijden hebben…
    5 juli 2022 17:36
    Te veel geschreeuw in de oortjes bij dat klimmetje denk ik en dan mis je in de hectiek soms iets cruciaals. Staat wel heel lullig zo.
    5 juli 2022 17:39
    Wel een machtige sprint zeg.
    5 juli 2022 17:41
    Wat Philipsen gebeurt kan elke coureur overkomen. Die heeft volgens mij ook helemaal alleen zijn finale gereden.
    5 juli 2022 18:01
    Niemand kon Van Aert volgen. Zo simpel was het. Morgen heeft Van Aert een vrije rol en mag voor zichzelf koersen. De rest blijft bij Roglic en Vingegaard.
    5 juli 2022 20:09
    Philipsen was niet de enige, ik zag Mozzato ook op zijn stuur slaan toen Philipsen over de finish reed.
    5 juli 2022 20:19
    Maar zijn kopman VDP had toch gezien dat Van Aert vooraan zat, en had hem na de hergroepering niet meer teruggezien in het pak. Hij had alle tijd van de wereld om Philipsen op de hoogte te brengen dat er nog een geel mannetje ontbrak.
5 juli 2022 17:35
Stuk om Philipsen. Mooie overwinning van van Aert. Had mooi geweest als Vingego mee kon met van Aert. Jammer. Nu morgen de rest kapot maken op de kasseien
5 juli 2022 17:36
Winnen in het geel, prachtig! Laatste 6 touretappes 1-1-2-2-2-1.
    5 juli 2022 17:54
    Hele gave statistiek, tnx Koers! Dit maakt het toch echt buitenaards he wat hij flikt?
Doe mij ook maar zo'n pijnlijke knie, haha. Wat een nummertje zeg.

Maar eerlijk is eerlijk, Wout had natuurlijk wel gewoon eventjes moeten wachten op Vingegaard(en Yates). Dan had ie alsnog de etappe gewonnen, en hadden ze tijd gepakt op Pogacar. Nu reed Wout enkel en alleen voor Wout.
    5 juli 2022 17:38
    Zeuren om het zeuren is toch wel je tweede natuur of niet? Maar goed je bent een anti-supporter of je bent het niet.
    5 juli 2022 17:39
    Oef, ik dacht al even dat je nog positief ging zijn over Jumbo ;)

    Dan hadden UAE en andere klassementsteams ook meegereden vrees ik. Of ze dan weg waren gebleven is nog maar de vraag. Kan zijn hoor, maar nu is ie zeker
    5 juli 2022 17:41
    Vingegaard had maar moeten meegaan. Van Aert had nooit gewonnen met de 2 lichtgewichten Vingegaard en Yates aan boord, dat geloof je toch zelf niet.
    5 juli 2022 17:42
    Wachten betekent dat je teruggepakt wordt. De verschillen waren super klein.
    5 juli 2022 17:43
    Wout wint hier solo juist omdat Vingegaard de juiste beslissing neemt om niet over te nemen, bijzonder collegiaal en snugger van mr visafslag die hier dan eens een stukje koersvernuft etaleert.
    5 juli 2022 17:44
    Nee dan waren alle klassement ploegen gaan rijden troll.
    5 juli 2022 17:47
    Maar wie weet had Vingegaard na een enorme krachtsinspanning een paar seconden gewonnen.
    5 juli 2022 17:55
    Jachtluipaard altijd een geinige mening maar inhoudelijk en koerstechnisch moet ie vooral lekker in Numansdorp blijven
    5 juli 2022 18:21
    Haha, meneer de kenner... Want dan waren niet UAE, INEOS en zowat alle andere ploegen achter de Jumbo's aangegaan? Komaan
    van Aert, Vingegaard en Yates zijn alledrie uitstekende tijdrijders. Als die met een voorgift van 15 seconden de laatste 10km ingaan zien ze ze nooit meer terug. Helemaal niet als Jumbo dan ook nog wat gaat storen.

    Zucht, zo moeilijk is het echt niet.
    5 juli 2022 18:30
    Juist, omdat bij tegenwind Van Aert grote posturen had om zich achter te verschuilen met Yates en Vingegaard en zeker ook omdat er bij iedere overname geen tijd verloren zou gaan. Jij jouw waarheid, voor mij geldt dat ze nooit voorop zouden gebleven zijn. Wat maakt het uit ook, aan het einde is dit een fantastisch nummer dat zal bijblijven.
    5 juli 2022 20:22
    Natuurlijk niet. Met Yates een blok aan het been. Omdat Vingegaard erbij was zouden alle classementsploegen samen met de spurtersploegen gereden hebben. Een bijna onmogelijke opgave om dan met zijn tweeën voorop te blijven. Nu heeft enkel INEOS wat meegereden. Adam Yates is ook niet traag. Als ze toch zouden voorop gebleven zijn, kon hij als frissere man misschien ook Van Aert verslaan in een spurt van stervende zwanen.
    5 juli 2022 22:18
    Iedereen geeft duidelijke argumenten waarom je geen gelijk hebt en jij komt niet verder dan "zucht, zo moeilijk is het echt niet".

    Laat ik zeggen dat je een apart karakter hebt.
    5 juli 2022 23:54
    Alsof Adam Yates volop zou meerijden met Van Aert en Vingegaard …
    Alsof de andere klassementsploegen - UAE in het bijzonder maar ook Bora - zomaar 2 concurrenten voor het AK zouden laten wegrijden …
    Je snapt duidelijk niet hoe de koers in elkaar zit … of je hebt een afkeer voor JV en/of Wout Van Aert.
5 juli 2022 17:37
2-2 voor de taalbroeders. Morgen 3-2 door Mathieu of Dylan? Of 2-3 door wederom van Aert? Het blijft spannend!
    5 juli 2022 17:58
    VdPoel kan nog niet overtuigen.
    5 juli 2022 18:06
    Ja. Misschien krijgt Thomas Dekker wel gelijk. Is ook wel een waanzinnige combinatie: voorjaar, Giro (die twee alleen al) en Tour.
    5 juli 2022 18:34
    Dekker krijgt zeker geen geen gelijk. I am not a betting man, maar eet mijn hoed op als Mathieu deze Tour geen etappe wint.
5 juli 2022 17:37
Redelijk bizarre ontknoping vandaag. Het kijken waard.
5 juli 2022 17:37
De zoveelste machtsexplosie van Jumbo dit jaar... Van Aert blijft ook maar doorgaan, ongelooflijk
5 juli 2022 17:38
Koning Wout, winnen op een grootse manier, noblesse oblige
5 juli 2022 17:38
Prachtig....wat een beestmens...zzzoooo sterk!!!
5 juli 2022 17:39
Fantastisch zeg! Schitterend interview van Jakobsen ook trouwens.
5 juli 2022 17:40
ich bin sprachlos
    5 juli 2022 17:41
    Kamertje gewit
    5 juli 2022 17:43
    Mandarine is de beker al komen halen. Kan ze eindelijk die kinderwens inlossen.
5 juli 2022 17:40
Ongezien nummer, wielergeschiedenis. Alle analyses over Jumbo en net-niet Wout kunnen de prullenmand in.
5 juli 2022 17:40
Indrukwekkend en uitmuntend ingeleid. Grote, grote klasse.
5 juli 2022 17:40
Dees is zeer bijzonder. Fraaie ploegtechniek in de laatste kilometers. Goed met 2 man in de kop vant peloton en dan nie overnemen. Boter naar de vis dragen deze keer heeft z'n vruchten afgeworpen.

De Jumbo-Wringma taktiek was fraaie schaakzet.
5 juli 2022 17:43
Heel erg mooi. Toch een beetje de Jumbo special aan het worden. Op een korte klim met de hele ploeg zo vol knallen. Dit keer leidt het tot een solo, want je kan nooit helemaal plannen hoe het uitpakt. Maar doen ze goed wat mij betreft.
    5 juli 2022 17:45
    Klopt. Werkt goed zo. Met een paar man gewoon volle bak naar boven.
5 juli 2022 17:44
Wat een straf nummertje zeg.
De laatste 6 Touretappes 3x 2e, 3x 1e. Een fenomeen
    5 juli 2022 17:46
    Zeer straf. Tis tenminste nun renner die onderweg nog 's een keer op kop komt zunnuh !
5 juli 2022 17:45
dit is wat Sagan en Gilbert vroeger konden, het is dit soort punchen waarmee je tot de hele grote behoort
    5 juli 2022 20:33
    Dan mis je toch de helft van het wonder, hoor. Dit is niet gewoon keihard een heuveltje oprijden en daarbij het hele peloton eraf rijden, eventueel gevolgd door een kilometertje waarin de voorsprong vastgehouden wordt. Dit is het peloton bergop eraf rijden, naar ik aanneem helemaal gaar bovenkomen én vervolgens, met welke krachten hij nog uit zijn dikke teen of kleine pink kan halen, er doodleuk een tijdrit van tien kilometer tegen het peloton tegenaan gooien. De superlatieven zijn terecht. Dit is bij mijn weten in geen decennia gezien op dit niveau.

    Hij deed dit bovendien in het geel, en voeg er ook maar het machtige zegegebaar aan toe. Die gele finale is nu al iconisch en heroïsch, episch en legendarisch, memorabel bovenal. Binnen tien, twintig jaar spreken we er nog over.
5 juli 2022 17:45
Poeh wat een macht, ze rammen eerst het peloton op 2 man van Ineos na eraf. En dan lost hij ook nog yates en Vingegaard. Opvallend dat Roglic moest lossen uit het wiel bij Vingegaard, is Vingegaard dan toch sterker deze tour?
10 km solo, 1 van de grootste machtsexplosies van de afgelopen jaren in de tour en deze zege is hem gegund.
    5 juli 2022 17:49
    Wat ik er zo mooi aan vind is dat juist Wout vaak is verweten dit soort kunststukjes niet te willen hetzij kunnen maar we zien de laatste twee jaar al vaker hem voor de aanval kiezen. Dit vind ik wel de mooiste omdat je hier in je eentje een volledig peloton de baas bent op 10 kilometer. Pure Grootsheid.
    5 juli 2022 17:53
    Roglic zat wat te ver aan de start van de klim.
    5 juli 2022 17:58
    Toen hij moest lossen zat die in het wiel van Vingegaard volgens mij, maar goed iedereen stond op lossen.
    5 juli 2022 18:26
    Klopt Bart, maar daarvoir had hij 50 meter gaatje moeten goedmaken. Vandaar dat het beste er toen af was.
    5 juli 2022 18:29
    Oke niet gezien, ik ga het zeker nog eens terugkijken :)
    5 juli 2022 18:31
    juiste analyse @ madeinstars
    5 juli 2022 19:52
    Ik heb het teruggekeken, je heb helemaal gelijk. Toen van Hooydonck vol doortrok zaten alleen benoot,wva,yates, Vingegaard en Laporte in het wiel. Roglic moest om thomas en felipe martinez heen en dat was een heel vinnig sprintje. Niet gek dat hij er iets eerder af moest dan Vingegaard.
    5 juli 2022 21:33
    En toch lijkt het zo makkelijk. Hij komt los en je weet...hij gaat winnen.
5 juli 2022 17:46
Om dit te doen in de Tour, in een gewone etappe, in dit tijdperk, ín de gele trui is echt waanzinnig.

Terwijl iedereen het verwacht. Blijkbaar spraken een aantal renners Tiesj al aan over Parijs-Nice.
5 juli 2022 17:46
Nou, dit is knap hoor! Even antwoorden met de pedalen na al die tweede plaatsen en discussies over afwijken van zijn lijn in de spurt.
Grote klasse!
5 juli 2022 17:46
Prachtig hoor, morgen nog 30 seconden pakken en daarna gewoon volhouden tot de Pyreneeën als Flip in 2019.

Reacties zijn gesloten.