Tour 2022: UCI vraagt ploegen om rugnummers niet meer in zakjes te doen

zaterdag 25 juni 2022 om 09:07
Tour 2022: UCI vraagt ploegen om rugnummers niet meer in zakjes te doen

In de Giro gebruikten Hindley en Leemreize van zulke zakjes - foto: Cor Vos

Of de ploegen in de Tour de France en de Tour de France Femmes graag hun rugnummers weer ouderwets willen opspelden. Die oproep heeft de UCI gedaan aan alle deelnemende ploegen. Dat valt te lezen in een brief die in handen is van CyclingTips.

De laatste tijd maken steeds meer ploegen op het hoogste niveau gebruik van zakjes, die onderdeel zijn van het tenue of het snelpak, om daar hun rugnummers in te schuiven. Daardoor zijn spelden niet meer nodig. De UCI laat weten dat diverse belanghebbenden (UCI-commissarissen, organisatoren, media en fans) hun zorgen hebben geuit over de moeilijk zichtbare rugnummers in die zakjes.

Met de Tour en de hernieuwde Tour Femmes in aantocht, roept de internationale wielerunie de ploegen op om de rugnummers zichtbaar en leesbaar te maken voor alle betrokkenen. “De UCI vraagt om tijdens etappes rugnummers aan de buitenkant van het shirt of snelpak te bevestigen en deze niet op een andere manier te dragen, bijvoorbeeld in een zak”, staat in de brief.

UCI erkent de voordelen ervan
“De UCI erkent dat dit niet ideaal is voor velen, omdat er ook voordelen aan zitten. Het is namelijk wel elegant en aerodynamischer”, aldus de UCI, die daarbij wijst naar artikels 1.3.029 en 1.3.076 uit het eigen reglement. Die stellen dat kledingstukken geen rugnummers mogen bedekken en dat rugnummers te allen tijde zichtbaar en leesbaar moeten zijn.

De wielerunie benadrukt dat het gebruik van die zakjes, die steeds vaker vast onderdeel zijn van het tenue van renners, wel is toegestaan tijdens tijdritten en prologen.

Dit artikel delen:

24 Reacties

Sean Kelly 25 juni 2022 om 09:14

Ga eens werken met vaste rugnummers voor een heel seizoen. Dan kun je het op de kleding zelf drukken en is het ook nog eens herkenbaarder voor de wielervolger.

Thoin 25 juni 2022 om 09:24

Allemaal goed en wel maar hoe ga je dat doen? Per ploeg 1-30? Of zijn er bijgelovigen die met nummer 99 willen rondrijden of met hun geboortejaar? Dan rijden ze gewoon beter met hun naam op hun achterwerk en helm rond hoor.

Quincy Adams (aka voorwiel) 25 juni 2022 om 09:28

Dan krijg je nummers bestaande uit 7 getallen. Dat is weer moeilijk te lezen.

Sean Kelly 25 juni 2022 om 09:39

2 nummers die de ploeg aanduiden en 2 voor de renner zelf. Zo moeilijk moet het niet zijn.

seba 25 juni 2022 om 11:54

@sean kelly, het is net wat moeilijker dan je denkt.

Aangezien een peloton uit 4 verschillende niveaus + wisselende nationale selecties kan bestaan, en teams wereldwijd rijden, krijg je dus dit : 1. 18 WorldTeams , 2. 17 Proteams, 3. 186 Conti teams, ?? (maar veel) club-teams en 84 (aantal op landenranking) landenteams.
dus dan moet je werken met minimaal 3(team)+2(persoon) cijfers, en als die cijfers even groot moet zijn als nu voor de leesbaarheid, en ook links en rechts want anders lees je vanaf de zijkant alleen teamnummer of persoonsnummer. Dus minimaal 2x 5 cijfers, dus 6 meer dan nu, dat gaat hem nooit worden.

Limal 25 juni 2022 om 12:02

Gewoon elke renner een unieke QR-code die we op onze 4/6/8k flatscreens kunnen scannen :-)

kaas 25 juni 2022 om 12:11

@seba Je kunt dit natuurlijk ook alleen bij de WT & Pro Conti ploegen doen, dan heb je aan 2*2 genoeg. De teamaanduiding kan zelfs ook met letters ipv cijfers voor nog meer duidelijkheid

Al Phila 25 juni 2022 om 09:16

En dan ook nummers op de regenjasjes, die dan op hun beurt weer in dezelfde kleur als het originele shirt moeten zijn. Want bij regen rijdt 90 % in een zwart jasje zonder nummer of tekst, en weet je helemaal niet meer wie wie is.

Koers 25 juni 2022 om 09:22

Volgens mij werd er een aantal jaar geleden al gezegd dat men in de eigen kleuren moest rijden, maar daar wordt idd maar weinig aan gedaan. Nummers daarop zal wel lastig zijn want soms haalt 1 iemand voor de hele ploeg jasjes, maar uit alleen de eigen kleuren ben je al een heel stuk wijzer.

Romāns Vainšteins 25 juni 2022 om 11:12

Die regenjasjes zullen om een reden zwart zijn dan? Ik vind het altijd wel lekker kult bij mist, regen, sneeuw of een combi hiervan dat zowel de commentaren als iedereen op het forum in de paniekstand schiet en niemand meer weet hoe of wat.

Wat betreft die aerodynamische zakjes, graag afschaffen en opspelden

Arie den Blanken 25 juni 2022 om 14:18

Juist een argument extra om bij regen koersen te neutraliseren.

AdZ 25 juni 2022 om 09:46

Dit is wel weer heel ouderwets bobo gedrag. Er is duidelijk een behoefte die afwijkt van de 'letter van de wet', dus ga met de ploegen om tafel en optimaliseer je regels in lijn met wat er technisch kan ipv 'met het vingertje te wijzen'.

xistnc 25 juni 2022 om 10:06

Dit gaat natuurlijk helemaal niet over het rugNUMMER, maar om de ruimte op het stuk papier (waarop toevallig ook een nummer staat) dat verkocht wordt aan sponsors.

Quote van 1.3.029:
“No item of clothing may hide the lettering on the jersey or the rider’s identification number, particularly in competition and at official ceremonies.”

en

Quote van 1.3.076:
Riders shall ensure that their identification number is visible and legible at all times. The identification number shall be well fixed and may not be folded or altered

Als je de regels van de UCI doorspit, dan blijkt dat 10 van de 11 keer het papieren rugnummer wordt bedoeld met ‘identification number’. Dat wordt echter nooit expliciet gemaakt en zelfs enigszins tegengesproken als de verschillende ‘identification numbers’ per onderdeel in een tabel worden gezet (body number, frame number etc). Het is vrij eenvoudig om aan deze en andere gerelateerde reglementen te voldoen, zonder dat het sponsorprobleem van de UCI daarmee is opgelost.

Emergo 25 juni 2022 om 11:17

Ik lees 5 x het woord rugnummer maar ik schijn te moeten begrijpen dat het over iets anders gaat. Tja.

AdZ 25 juni 2022 om 11:34

Zonder zelf onderzoek te hebben gedaan… zijn dit echt de regels waar de UCI naar verwijst?

Hoezo dan perse op de rug?

Verzin iets anders, bijv bovenop en/of aan de zijkant van de helm…

Daar hoeven de bobo regels niet eens voor aangepast te worden.

Imbatido 25 juni 2022 om 11:52

Ik vind dit wel goede zet van de UCI. Opgespelde rugnummers horen wat mij betreft bij de charme van het wielrennen. Het ziet er ook veel mooier uit, bovenstaande foto is echt geen gezicht. En in de Tour staan ook de namen van de renners er op.

xistnc 25 juni 2022 om 14:38

Ik vond die binnenbanden over de schouders ook altijd heel charmant.

seba 25 juni 2022 om 12:10

De foto bij dit artikel laat zien dat de UCI een punt heeft, want bij de bora-renner is het duidelijk minder goed te lezen omdat ze de zakjes groen met zelfs een stroken rood en zwart hebben gemaakt, waarschijnlijk omdat het dan zonder nummers mooier staat. Terwijl je die shirtjes bijna nooit zonder nummers zal zijn. Zo worden de eigen glazen ingegooid.
Maar de UCI blijft lekker vertrouwd, verbieden maar niet mee denken voor een oplossing.

Ouwe meuk die uci. Ontwikkel is mee met de tijd. Zoveel oplossingen voor een irritant probleem

Dion 25 juni 2022 om 16:47

Fijn dat je zelf alvast de nieuwste spelling hanteert waarbij “is” het woord “eens” mag vervangen.

Eens klonk ook al achterhaald. Ik wil de uci beïnvloeden en wel nu.

Marcus Aurelius 25 juni 2022 om 15:42

Waarom een nummer ? Een code van 26 letters + 10 tekens = 36 !
36 x 36 x 36 = 46656 codes van 3 tekens, een code die je krijgt toegewezen wanneer je prof wordt en die je houdt voor je ganse loopbaan. De ploeg hoeft niet in de code te zitten. Je ziet zijn pak, toch? En je kan natuurlijk ook een gepersonaliseerde code kopen, zoals met de nummerplaat van je auto voor de yuppies onder ons.
REM is dan bv. Mathieu Vanderpoel en MAT is Remco Evenepoel en TOM komt binnenkort terug vrij !

de adelaar 25 juni 2022 om 19:31

Die rugnummers moeten op verzoek van Herbert Dijkstra en huilebalk Ducrot goed leesbaar zijn want ze kunnen renners totaal niet meer uit elkaar houden

petervanderham 26 juni 2022 om 12:43

Ouderwetse club is uci, vernieuwing niet aan de orde

Headlines

Populair

Materiaalzone