Tour 2022: Kritiek op uitvoering coronatests van organisator ASO

donderdag 14 juli 2022 om 16:35
Tour 2022: Kritiek op uitvoering coronatests van organisator ASO

Foto ter illustratie - foto: Cor Vos

De Vereniging van Sport- en Keuringsartsen (SKA) heeft geklaagd over de manier waarop ASO, de Tour-organisatie, de coronatesten afneemt bij de renners in de Tour de France. “De wisser gaat niet diep genoeg”, zeggen ze onder andere.

SKA is op bezoek gegaan bij verschillende ploegen om te onderzoeken hoe de coronatesten verliepen. Daaruit bliek dat die testen niet op de correcte manier zijn afgenomen. “We vernamen dat het niet volgens een strak protocol verloopt en dat de wisser vaak niet diep genoeg in de neus wordt gestoken. Als ASO meldt dat er geen positieve gevallen zijn, dan moet dat met een korrel zout genomen worden”, meldt SKA in een persbericht. “De testen gebeuren niet volgens de regels van de kunst en zijn gevaarlijk voor de renners en hun entourage.”

“Gelukkig zijn er heel wat ploegartsen die hun verantwoordelijkheid opnemen en de tests overdoen, dikwijls op vraag van renners die ook weinig vertrouwen hebben in de aanpak van ASO.” De voorzitter van SKA, Tom Teulingkx, voegt daar het volgende aan toe: “Dit is een organisatie als ASO onwaardig. De tests die ASO doet, zouden een ruggensteun moeten zijn voor de teamartsen en een controle op teams die het niet zo nauw nemen met de testen. Vandaag moeten ploegdokters de laksheid van ASO rechttrekken. Dat is de wereld op zijn kop.”

Het zou vervolgens niet de eerste keer zijn dat de testen niet volgens de regels worden afgenomen. “Spijtig genoeg horen we die geruchten al sinds het begin van de coronacrisis. Als je geen kwaliteit kunt bieden, dan geef je sporters en hun entourage een vals gevoel van veiligheid. Corona is een ziekte, geen blessure.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Scibby 14 juli 2022 om 16:44

UIteraard anders hadden ze de helft van het peleton naar huis kunnen sturen. JUmbo en vast andere teams testen zelf dagelijks.

0
Silent Hill 14 juli 2022 om 16:56

Er gaat een gerucht rond dat een bepaalde ploeg (ik durf op WF niet zeggen welke het is – ik ben mijn leven nog niet moe) vaseline in hun neus gedraaid kreeg om een eventuele positieve test te maskeren. Een gerucht natuurlijk.

0
FDJ 14 juli 2022 om 17:19

Zeg dan gewoon niets als je geen bewijs hebt en een cowboy verhaal de wereld ingooit omdat je de boel lekker wilt opstoken. Kansloze reactie.

0
Michiel 14 juli 2022 om 17:27

IK hoor ook geruchten over mensen met poep in hun hoofd. Geen idee of dat covid maskeert

0
Pietspeed 14 juli 2022 om 19:25

Honing in het brein

0
Bahamontes Fanclub 14 juli 2022 om 17:06

Ik denk dat geen enkel weldenkend mens de goednieuwsshow van zondagavond serieus nam.

0
Brabander 14 juli 2022 om 17:37

Ach. Het zal allemaal wel toch?

0
Pietspeed 14 juli 2022 om 19:18

Die SKA organisatie moet niet met een korrel zout worden genomen, maar met een bus, evenals die testpandemie. Heter, dan heet, geen virus dat overleeft. In de herfst en winter ok. Een aircoverkoudheidje of kennelijk een bestaand zomerluchtweginfectie voor de 'gemiddelde' mens, soit. Pandemie komt in geen enkele wetgeving van een soevereine rechtsstaat voor, slechts een epidemie. Waar is veruit de bovengemiddelde landelijke of wereldwijde oversterfte ? Hoelang gaat het gemaskerde bal nog verder? Geen mens in het bijna platgedrukte publiek is gemaskerd, behalve de officials. De neus en keelgaten moeten inmiddels bijna zichtbaar uitgeboord zijn. De 'walking dead' morgen live op de Alp te zien. Iedereen rappoklappo terug naar huis van vakantie.
(maar ok, beetje satire moet kunnen)

0
vincenzo 14 juli 2022 om 20:25

Het fenomeen testen moet sowieso met een korrel zout worden genomen …

0
popol 14 juli 2022 om 20:55

Tja…Wat moet de Tour anders, zichzelf onthoofden? Stel dat Jonas op de morgen van de laatste tijdrit nog steeds zeer comfortabel in het geel staat, en hij test positief bij een test door de ploeg. Wat gaat TJV dan doen denk je, hem naar huis sturen en zichzelf onthoofden? Dat gelooft toch niemand…

0
advocaat van de duivel 14 juli 2022 om 22:52

Beter niet testen ;)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone