Tour 2022: Alaphilippe ontbreekt bij Quick-Step Alpha Vinyl, Cavendish reserve

maandag 27 juni 2022 om 14:07
Tour 2022: Alaphilippe ontbreekt bij Quick-Step Alpha Vinyl, Cavendish reserve

Geen Julian Alaphilippe in de aankomende Tour - foto: Cor Vos

Quick-Step Alpha Vinyl heeft vier dagen voor de start in Kopenhagen zijn selectie bekendgemaakt voor de Tour de France. De Belgische formatie rekent onder meer op sprinter Fabio Jakobsen. Wereldkampioen Julian Alaphilippe en Mark Cavendish maken zoals verwacht geen deel uit van de Tourkern.

Castelli

Fabio Jakobsen, Michael Mørkøv, Kasper Asgreen, Tim Declercq, Yves Lampaert, Mattia Cattaneo, Andrea Bagioli en Mikkel Frølich Honoré: dat zijn de acht renners die vrijdag in Kopenhagen beginnen aan de 109e editie van de Tour. Wereldkampioen Alaphilippe en sprintkanon Cavendish vallen dan weer buiten de boot, net als de kersverse Franse wegkampioen Florian Sénéchal en hardrijder Rémi Cavagna.

De Tour de France moet het dit jaar dus stellen zonder wereldkampioen Julian Alaphilippe. De zesvoudig etappewinnaar maakte afgelopen zondag met een dertiende plaats in het Frans wegkampioenschap zijn terugkeer in het peloton, nadat hij twee maanden geleden in Luik-Bastenaken-Luik hard ten val kwam. De Fransman blijkt echter nog niet klaar voor de zwaarste en belangrijke wedstrijd op de kalender en moet, na vier opeenvolgende deelnames, passen voor de Tour.

“De beslissing om Julian thuis te laten was zeer moeilijk, aangezien hij een van de meest opvallende figuren binnen onze ploeg is”, laat ploegleider Tom Steels weten in een persbericht. “Julian heeft ontzettend hard gewerkt om weer in vorm te geraken, na wat hem in Luik is overkomen. Het is voor hem echter belangrijk dat hij weer kan concurreren met de beste renners in het peloton. Daarom hebben we besloten om hem meer tijd te geven om te herstellen en zijn conditie weer op te bouwen, zodat hij straks weer 100% is in de tweede seizoenshelft.”

Fabio Jakobsen in het groen, Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Sprinten met Jakobsen
Quick-Step Alpha Vinyl heeft er ook voor gekozen om Cavendish thuis te laten. De 37-jarige Britse sprinter, die zondag nog met verve het Brits nationaal wegkampioenschap wist te winnen, had dit jaar geschiedenis kunnen schrijven met een 35ste etappezege in de Ronde van Frankrijk. Zijn Belgische werkgever trekt echter volledig de (sprint)kaart van Jakobsen en heeft besloten om geen tweede rappe man mee te nemen naar de Tour. Cavendish is (net als Sénéchal) wel aangewezen als eerste reserve.

De Belgische sterrenformatie hoopt in de maand juli met Tourdebutant Jakobsen te scoren in de vlakkere sprintetappes, zo geeft Steels ook nog mee. De ploeg rekent verder nog op de nodige vrijbuiters. “We hebben renners in de ploeg die in staat zijn om Fabio te ondersteunen, maar we rekenen ook op coureurs die kunnen klimmen en iets kunnen doen in ontsnappingen. Kasper, Yves en Michael vormen een solide lead out-trein voor Fabio, die al heeft bewezen hoe snel en sterk hij is.”

voor

Dit artikel delen:

130 Reacties

Panache 27 juni 2022 om 15:51

Wel een goede truc van Lefevere: Asgreen selecteren en Cavendish reserve. Voor vrijdag komt daar nog wel een update over (verwacht ik).

0
Marik 27 juni 2022 om 15:55

Dat zou een un truc spécial zijn!

0
Romāns Vainšteins 27 juni 2022 om 16:22

Verre van uitgesloten, genoeg tijd om een knie te stoten ja.

0
Marik 27 juni 2022 om 16:25

En als je in je glazen bol kijkt Panache, zie je dan bij TJV ook nog aanpassingen?

0
Panache 27 juni 2022 om 16:49

Neen, met Wout gaat alles goed. In mij glazen bol zie ik wel dat EF Education-EasyPost door een verkeerde timing niet als laatste zijn team prijsgeeft.

0
FDJ 27 juni 2022 om 16:08

Opzich prima te verantwoorden de keuze voor Jakobsen ipv Cavendish als je dat record sentiment even weglaat. Jalobsen beter seizoen. Cav in de Giro toch echt niet overtuigend ondanks dat hij wel een rit won. Jakobsen rijdt een prima seizoen.

0
Lander 27 juni 2022 om 16:23

Dit getuigt van een compleet gebrek aan respect voor Cavendish. En al zeker dat hij zijn selectie blijkbaar via de sociale media moest vernemen.

0
Melkzuur 27 juni 2022 om 18:19

In een parallel universum, hier ver vandaan, werd vandaag beslist om Cavendish mee te nemen naar de Tour, en niet Jakobsen. De reactie van Lander is niet mals voor de ploegleiding van QSA, waarbij hij hen opportunisme verwijt, en hij het schandalig vindt dat ze hun snelste man thuislaten terwijl ze hem een jaar geleden reeds hadden beloofd dat hij naar de Tour van 2022 zou mogen gaan. De buurman van een ex-collega van zijn neef die een vriend van een verzorger bij UAE kent, heeft hem bovendien gezegd dat Jakobsen het via sociale media moest vernemen, wat een en ander nog erger maakt.

0
Anton van Valouwe 27 juni 2022 om 21:52

Zo’n hufter als Cavendish kan niet genoeg “disrespect” krijgen wat mij betreft…

0
11 na 11 27 juni 2022 om 22:47

Ik dacht dat de keuze om hem thuis te laten al maanden geleden werd gehint. Nu komen doen alsof het een verrassing is is de waarheid wat geweld aan doen.

0
tvm 27 juni 2022 om 16:33

Ongelooflijk. Cav er niet bij. Cattaneo wel? Laat mij niet lachen.

0
Henk Boer 27 juni 2022 om 16:39

Het is ongelooflijk dat levevre een in topvorm verkerende Cavendish thuis laat. Wat een respectloosheid voor de geschiedenis van de Tour. Wat een gemis aan publiciteit die elke sprintdag weer naar Cavendish zou gaan. Dat alles inleveren voor misschien het ene ritje dat Jacobsen gaat winnen.
Wat een koppigheid en zelfgenoegzaamheid van de baas.

0
FDJ 27 juni 2022 om 16:48

Wat denk je dat het ‘verhaal’ Jakobsen doet in de media. Ook een hoop. Los van al dat gedoe op sentiment is Jakobsen de beste sprinter in de ploeg en heeft Cavendish vorig jaar op de Champs Elysees zijn kans laten liggen. En of Cav nu zo goed is, vind ik na een Engels kampioenschap nogal lastig in te schatten.

0
Beer 27 juni 2022 om 17:27

Jakobsen is nu de snelste en moet dus mee, maar los daarvan: Cav > Jakobsen. 34 ritzeges! In deze QS-kern, zonder Alaphillipe en Evenepoel, is er echt wel ruimte voor een gokje met Cavendish.

0
Alfons Haavers 27 juni 2022 om 17:39

Ik vraag me af hoe zwaar dat verhaal nog weegt 2 jaar na datum? Jakobsen heeft zowel vorig als dit seizoen al genoeg gewonnen dat een etappezege m.i. niet meer 1 van dé verhalen van de Tour wordt.

Mocht ik niet nog net het interview hebben gezien waarin duidelijk werd dat Jakobsen de valpartij en Groenewegen zijn rol erbij duidelijk nog niet heeft verteerd, ik was de hele heisa al haast vergeten.

Jakobsen moet vooral mee omdat hij 1 van de allersnelsten is dit seizoen en de Tour moet redden voor een op papier mager QSA.

0
Romāns Vainšteins 27 juni 2022 om 17:59

Het verhaal Jakobsen (vs Groenewegen) uitmelken is een nare piste waar zo’n Jakobsen zelf ook weinig genoegen uit zal halen zowel dat Groenewegen er ook niet op te wachten zit. Ook denk ik niet echt dat er een hele zwik fans smachtend naar uitkijkt.

0
FDJ 27 juni 2022 om 18:43

In elke Tourgids komt het terug, dus het speelt zeker bij de media. Vergeet niet dat veel mensen vooral op de Tour afstemmen en dat wanneer Jakobsen een rit wint de NOS er echt weer boven op zit. Een arts in de avondetappe die vertelt hoe knap dit is qua herstel. Zoveel fantasie heb je daar niet voor nodig.

0
Romāns Vainšteins 27 juni 2022 om 19:39

Je hebt pas fantasie nodig om voor te stellen dat ik de avondetappe aan zet.

0
Oblomov 27 juni 2022 om 20:21

Ga nou maar van uit dat Jakobsen vs Groenewegen één van de belangrijkste verhalen van deze Tour wordt. Zeker voor Netflix, die heerlijk los kunnen gaan met de Drive to Survive methode van selectief snijden en uit hun verband gerukte citaten.

0
Henk Boer 27 juni 2022 om 16:50

Je vergelijkt appels Cavendish 34 ritzeges met peren Jacobsen 0 ritzeges Je vergelijkt een historische renner met een nieuwkomer.

Het is alsof je Cruijff of de Messi van de sprint thuis laat om iemand die nog niets in de Tour bewezen heeft een kans te geven. Kan ik met mijn volle verstand niet bij.

Elke andere ploeg had een campagne en een ploeg rond Cavendish gebouwd. Alleen baas Levevre niet omdat niemand groter dan Levevre mag zijn. Je zou bijna
denken dat het iets persoonlijks is. 3 x bah.!

0
FDJ 27 juni 2022 om 17:34

Stel je niet zo aan… als Lefevere zo denkt zou Cav dit jaar al geen ploeg meer hebben. Daarnaast is Jakobsen vanaf het begin af aan de aangewezen man voor de Tour geweest. Dus dit had Cav ook al kunnen weten toen hij bijtekende.

0
Oblomov 27 juni 2022 om 20:27

Als de teams in de rij stonden om een ploeg rond Cavendish te bouwen, had hij wel bij één van die teams getekend i.p.v. puntje bij paaltje toch maar met hangende pootjes bij te tekenen bij Lefevre.

Denk dat iedereen wel door had welke bizarre samenloop van omstandigheden nodig was voor die vier etappes vorig jaar.

0
Valvuillerdemoz 27 juni 2022 om 16:56

Is niet meer wat het geweest is, die Wolffpack. Hoe kun je nou twee eerste reserves hebben. Da’s toch vragen om problemen?!
Jakobsen ipv Cavendish is nog zeker wel te begrijpen hoor, maar er is maar heel weinig te zoeken in de bergen voor Quickstep dit jaar. Eigenlijk hebben ze geen team voor de GT’s. Is nooit echt het geval geweest, maar nu is het wel erg mager.

0
jappe666 27 juni 2022 om 17:19

Mijn vermoeden?

Cavendish 1e reserve voor Jakobsen.
Sénéchal 1e reserve voor de andere 7.

0
Massimo Bataille 27 juni 2022 om 17:54

Ik ga akkoord dat ze niet echt een ‘klimmersteam’ hebben, maar met tig zeges in de grote rondes in de laatste jaren en mooie ereplaatsen in het AK met recent Jungels, Mas en Almeida kan je gewoonweg niet beweren dat ze nooit geen GT-ploeg hadden…

0
Melkzuur 27 juni 2022 om 18:04

Misschien een beetje een verrassende selectie, maar ook niet meer dan een beetje.
1/ Alaphilippe: hij is niet 100% fit, en begrijpt dat de ploeg hem niet selecteert. Hij twijfelt zelf immers ook.
2/ Cavendish of Jakobsen: voor beide valt iets te zeggen, maar ik begrijp heel goed dat ze het sportieve laten doorwegen boven het commerciële.
3/ Sénéchal of Lampaert: gelijkaardig profiel, en allebei zijn ze goed. Fifty-fifty, en dus niet onbegrijpelijk.
Of het een goede selectie is, zal het aantal overwinningen bepalen. Vanaf 2 overwinningen kan je zeggen dat het de juiste selectie was. Bij 1 overwinning zal er kritiek zijn, en o wee als ze geen overwinningen pakken, dan zal het kot te klein zijn.

0
Henk Boer 27 juni 2022 om 18:05

Oh ja de mogelijkheid om Cavendish de 35 ste kunnen laten winnen heeft geen sportieve waarde. Ha ha ha.

0
Melkzuur 27 juni 2022 om 18:13

Ik denk dat je niet begrijpt wat ik met "het sportieve" wil zeggen. Ze willen (terecht) maar 1 spurter meenemen, en kunnen kiezen tussen sportieve redenen (de rapste, Jakobsen) of commerciële (marketing) redenen (Cavendish vanwege een mogelijke recordzege). En ik begrijp dat ze voor de snelste kiezen, zelfs al valt er meer publiciteit te halen uit een zege van Cavendish.

0
Henk Boer 27 juni 2022 om 21:15

Ik denk niet dat Jakobsen hier een rit gaat winnen..

0
Patrick 27 juni 2022 om 18:29

Hup Fabio! Natuurlijk volkomen logisch dat ze voor Fabio kiezen als sprinter die is op dit moment een stuk sterker als Cavendish. Die overwinningen van Cavendish zijn mooi maar qua heden hoort dat niet te tellen. Verder logisch dat die Britten balen als Nederlander zou ik het ook verschrikkelijk vinden als Fabio niet naar de Tour zou gaan.

0
jooprioolpijp 27 juni 2022 om 21:38

Och, als Nederlander kan ik me heel goed een Jakobsenloze tour voorstellen. In die tour doet ene Marc C een verwoede poging geschiedenis te schrijven. Zou ik niks erg vinden. Integendeel.

0
Patrick 27 juni 2022 om 22:29

Dat stukje eventuele geschiedenis doet mij totaal niets. Ik kijk de Tour voor Nederlands succes al wint Cavendish 500 etappes en Roglic 20 keer de Tour.

0
Covadonga 27 juni 2022 om 19:04

Jammer dat ze de kwal wel opstellen en Cavendish niet.

0
Gerrit Glomser 27 juni 2022 om 23:28

Bij Eurosport riepen ze nog na het behalen van de titel voor Senechal dat we de Franse driekleur dus terug zouden zien in de Tour. Hoe mis kunnen ze het hebben! Maar een zeer verrassende ploeg. Dat je Cavendish thuis laat omdat je met Jakobsen ook een topsprinter hebt is te begrijpen, maar ik zag zeker kansen voor Alaphillipe in enkele etappes…

0
Dimitrofiets 28 juni 2022 om 17:15

Asgreen outsider voor eerste geel?

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone