Tour 2021: Tadej Pogacar neemt in extremis bergtrui over van Wout Poels

donderdag 15 juli 2021 om 18:38
Tour 2021: Tadej Pogacar neemt in extremis bergtrui over van Wout Poels

foto: Cor Vos

Wout Poels hoopte vandaag de eindzege in het bergklassement veilig te stellen, maar de bolletjestrui gaat ook dit jaar weer naar veelvraat Tadej Pogačar. De Sloveen won vandaag op de slotklim naar Luz Ardiden en wist zo in extremis Poels voorbij te steken in het klassement.

Poels begon de dag met 78 punten en het was voor de renner van Bahrain Victorious zaak om zoveel mogelijk punten te sprokkelen onderweg. Het verschil met Pogačar was voor aanvang van de achttiende etappe 11 punten en werd zelfs nog groter nadat Poels tien punten wist te verzamelen op de top van de Col du Tourmalet.

De Nederlander was echter nog niet zeker van de bergtrui, aangezien er op de top van de slotklim naar Luz Ardiden dubbele punten te verdienen waren. Op deze beklimming van de buitencategorie kwam Pogačar als eerste boven en wist zo een smak punten te verzamelen. Poels kwam slechts als achttiende boven en bleef puntloos.

Dit betekent dat het verschil tussen Pogačar en Poels nu negentien punten is in het voordeel van de aanstaande Tourwinnaar. De Sloveen is al zeker van winst in het bergklassement. In de komende etappes zijn er nog maar twee bergpuntjes te verdienen. Vingegaard staat derde met 82 punten, gevolgd door Michael Woods, Wout van Aert en Nairo Quintana.

Wout Poels heeft ervoor gevochten, maar blijft met lege handen achter – foto: Cor Vos

Stand in het bergklassement na achttien etappes 
1. flag-si Tadej Pogačar (UAE Emirates) – 107 punten
2. flag-nl Wout Poels (Bahrain Victorious) – 88 punten
3. flag-dk Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) – 82 punten
4. flag-ca Michael Woods (Israel Start-Up Nation) – 72 punten
5. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) – 68 punten
6. flag-co Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) – 66 punten
7. flag-ec Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) – 56 punten
8. flag-au Ben O’Connor (AG2R Citroën) – 44 punten
9. flag-nl Bauke Mollema (Trek-Segafredo) – 41 punten
10. flag-fr David Gaudu (Groupama-FDJ) – 41 punten

Dit artikel delen:

28 Reacties

BW52 15 juli 2021 om 18:53

Jammer Wout

thijs1984 15 juli 2021 om 18:53

Jammer voor Wout, maar terechte winnaar. Duidelijk de sterkste klimmer.

ProfrondeZevenbergen 15 juli 2021 om 21:09

Hier sluit ik me bij aan.

Soit 15 juli 2021 om 18:54

Hoezeer ik het Wout ook gegund zou hebben, de beste klimmer van deze tour heeft de bergtrui. Dat geldt overigens ook voor het groen. Het puntensysteem werkt derhalve.

Mechia 15 juli 2021 om 19:49

Groen vind ik niet perse voor de snelste sprinter maar voor de beste klasseringen. Daar vind ik de punten voor een winnende massasprint te veel.

Monsieur Bendy 15 juli 2021 om 18:57

Ik vind het toch eens tijd worden dat ze iets met die dubbele punten gaan doen. Dit is nu al het 3e jaar achter elkaar dat een renner ‘per ongeluk’ de bollentrui wint. Misschien een idee om 1,5 keer het aantal punten te doen bij een aankomst boven of wel dubbele punten maar dan eenmalig, ipv bij alle aankomsten boven. Het is toch wel sneu dat Poels en Woods zo hartstochtelijk hebben gestreden maar uiteindelijk allebei niet winnen. Was vorig jaar en het jaar daarvoor ook al het geval.

Peet Gute 15 juli 2021 om 19:02

dat puntensysteem werd jaren geleden net aangepast zodat sterke klimmers de bolletjestrui zouden winnen, voordien kon je door enkel te scoren op bergjes van 2de, 3de en 4de categorie bergkoning worden. Niet alleen door die dubbele punten maar ook door de puntjes op de kleine bergjes sterk te beperken.

Had het Wout ook wel gegund, heeft ervoor gevochten, kan klimmen maar had de pech dat er in deze Tour er een echte klimmer bovenuit steekt.

Chippen 15 juli 2021 om 21:57

het gaat niet over hartstocht en overgave, het gaat over talent en presteren.

en als je als enthousiaste kleinere naam de bollen wil winnen tegen zo'n "per ongeluk" winnaar als pogacar, dan moet je maar zorgen dat je rond de 5e plaats eindigt op de echte grote momenten en niet op de 15e, want dan kom je gewoon te kort. poels en woods hebben gewoon te weinig gesprokkeld omdat ze niet goed genoeg waren. een betere sprokkelaar had dit gewoon wel gehaald.

Massimo Bataille 16 juli 2021 om 08:54

@Chippen, een berg van 2°Cat is 5 punten, een berg van 1°Cat is 10pt.
Finish bergop HC is 40 punten.
Een Poels, Woods etc moet dus 4 cols van 1°Cat winnen voor Pogacar die deze etappe wint.
Is toch wel oneerlijk, ik zie ook niet in waarom er dubbele punten moeten zijn bij finish bergop. De winnaar heeft al zijn etappezege en zoals nu gebleken is het 2x de AK mannen. Dan mag de avonturier ook wel eens een prijs pakken.

Henk van Bouw 16 juli 2021 om 10:06

Eens niet omdat Poels nu niet wint, maar met deze twee etappes doen al die andere bergen er compleet niet meer toe en dat is gewoon raar en oneerlijk.

zacht 16 juli 2021 om 10:10

Poels heeft gestreden en verloren van een betere klimmer. Het is net sport.

Romāns Vainšteins 15 juli 2021 om 18:58

Tegen dit systeem en het idee dat dat kreng voor de beste klimmer MOET zijn.
Laat deze lekker aan de fanatieke aanvallers en sprokkelaars, voor de beste renners is er al geel.

Groetjesaandevoetjes 15 juli 2021 om 19:35

Eens. Dat zorgt namelijk voor een mooiere strijd. 1,5x zoveel punten op de laatste col zou prima zijn en in dat geval zouden

Soit 15 juli 2021 om 19:37

Zij hebben al het rode rugnummer…

Brabander 15 juli 2021 om 19:52

Heel erg eensch.
Zie het ook liever als ‘avonturierstrui’ dan als ‘extraatje’ naast de gele trui

Koers 15 juli 2021 om 22:04

Ook eens, mijn inziens in de bergtrui eigenlijk net als de groene trui gewoon een puntentrui, waarvoor je overal puntjes moet sprokkelen. Voor de groene trui is dat voornamelijk op het vlakke, voor de bolle op de bergen.

Daarnaast kun je je ook afvragen wat je liever hebt: de beste klimmer die de trui eenvoudig wint (als ie zich daar echt toe zet of gewoon omdat ie ritten pakt), of echt een strijd tussen de iets mindere goden die voor elke top sprinten.

Derierre de la course 15 juli 2021 om 23:15

Ik denk niet dat het systeem verkeerd is maar de wedstrijd is veranderd. De koers wordt de laatste jaren zo ongelofelijk hard gemaakt dat bij een finish bergop op een 1e of HC col het geen enkele renner meer lukt om het peloton voor te blijven, zelfs niet met 5minuten voorsprong aan de voet. Op die manier werken de dubbele punten bij finish bergop ook niet meer om een "echte klimmer" in de bollentrui te krijgen in plaats van een veredelde aanvaller zoals enkele jaren terug. Op die manier wint eigenlijk altijd degene die het langst het hoogst mogelijke watts per kg kan trappen.
Natuurlijk kan je discussiëren over wat "de beste klimmer" is. Ik zie dat niet perse als degene met de beste tijdrit bergop maar juist degene die bergop nog net een sprintje plaatsen of juist meerdere demarrages. Wat dat betreft echt genoten van de strijd tussen Poels, Quintana en Woods.

Teipje 16 juli 2021 om 07:37

Zeer eens! Daarnaast idioot dat de strijd om de bollen 4 dagen voor het einde van de Tour al beslist is. Die 2 puntjes die nu nog te behalen zijn, zijn echt een lachertje.

KeesD 15 juli 2021 om 20:59

Inderdaad.

horsm 15 juli 2021 om 21:29

Wout is een fantastische renner, maar hij lijkt niet echt te weten hoe hij kan winnen.

the student 16 juli 2021 om 10:25

Wout heeft 19 overwinningen op zijn naam staan volgens PCS. Twee meer dan Mollema.

Killco 15 juli 2021 om 21:49

Vroeger had je nog wel eens goede klimmers die totaal niet konden tijdrijden en de tour dus nooit wonnen. Nu is de beste klimmer vaak ook 1 van de betere tijdrijders. Of zijn goede klimmers kansloos voor het klassement, proberen in een ontsnapping mee te zitten, worden teruggehaald door ploegenwerk en hebben geen energie meer. Die dubbele punten is jammer voor Poels maar als je ziet dat hij op Ardiden moet lossen met nog 30 man in de groep is het wel terecht dat iemand anders de trui kreeg. Rode rugnummer is immers al voor de ontsnappers.

Derierre de la course 15 juli 2021 om 22:10

Ik heb wel event stilletjes gevloekt

Fast Freddy 15 juli 2021 om 23:23

Strijd om de bollen heeft gezorgd voor koers in de koers. Zuur dat deze strijd niet beloond wordt, maar de eindprijs gaat naar een renner die vanwege het profiel van de enige twee etappes met HC finish bergop 80 punten pakt. Totaal uit balans met de rest van de puntentelling. Natuurlijk was Pogacar de beste klimmer, maakt de vluchters maakten in deze etappes geen kans.

Peet Gute 16 juli 2021 om 09:19

Miischien komt Wout vooralsnog in aanmerking voor de superaanvalsluts maar met Flupke heeft hij ook daar nog een stevige tegenstander.

Peet Gute 16 juli 2021 om 09:50

en Wout mag alvast nog tot in Parijs in de bolletjes rijden, zich nog eens goed laten zien zou ik zeggen

SprintMaster 16 juli 2021 om 10:34

Laffe laatste twee Pyreneeën ritten met zo’n lange vlakke aanloop. Daardoor kreeg je twee keer een kleine kansloze kopgroep. Gooi je er meteen een zware berg in dan dunt de groep snel uit en heb je wel een mooie strijd met de betere aanvallers/klimmers.
Met de puntentelling slaat de organisatie een modderfiguur. Luz Ardiden was nooit een berg van buiten categorie en nu zelfs twee keer zoveel punten dan de veel zwaardere Tourmalet, Men moet zich diep schamen.

D.Koch 16 juli 2021 om 12:10

Alles is voor bassie

Headlines

Materiaalzone

Populair