Tour 2021: Patrick Konrad zegeviert vanuit vroege vlucht, Jumbo-Visma test favorieten

Tour 2021: Patrick Konrad zegeviert vanuit vroege vlucht, Jumbo-Visma test favorieten

foto: Cor Vos

dinsdag 13 juli 2021 om 17:35

Patrick Konrad heeft solo de zestiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Oostenrijkse kampioen van BORA-hansgrohe was na een overgangsetappe van 169 kilometer door de Pyreneeën, met aankomst in Saint-Gaudens, de beste vanuit een vroege vlucht. Het peloton gaf de aanvallers alle ruimte om te strijden om de ritoverwinning, al schoten de favorieten in de finale nog in gang op het laatste klimmetje.

Kasper Asgreen opent de debatten
De eerste aanval van de dag was van Kasper Asgreen. De Deense hardrijder pakte in de natte, lange en snelle openingsfase, die in dalende lijn naar de voet van de Col de Port liep, anderhalve minuut op het peloton. Met die voorsprong begon hij ook aan de klim (11,4 km aan 5,1%) van tweede categorie.

Achter hem werd flink gedemarreerd om in de vlucht van de dag terecht te komen. Het waren Michal Kwiatkowski en Mattia Cattaneo die de sprong wisten te maken naar de kop, maar ook daarachter viel het niet stil. In de afzink van de Col de Port volgde daarom een hergroepering tussen het drietal aan kop en het flink uitgedunde peloton.

Jan Bakelants op kop – foto: Cor Vos

Bakelants, Colbrelli en Matthews schuiven mee
Uit dat peloton sprongen in de vallei Jan Bakelants, Fabien Doubey en Chris Juul Jensen weg. Zij kregen Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Patrick Konrad, Franck Bonnamour, Pierre-Luc Périchon, Toms Skujins, David Gaudu, Benoît Cosnefroy, Fred Wright, Alex Aranburu en Lorenzo Rota in de achtervolging. Matthews klopte Colbrelli bij de tussensprint, maar hun groep kon niet meteen de aansluiting maken.

UAE Emirates vond die schermutselingen wel prima en minderde vaart in het peloton, waardoor ook de gelosten terug konden aansluiten. De kopgroep kreeg zo meer dan zeven minuten voorsprong. Op de Col de la Core (13,1 km aan 6,6%) kregen Bakelants, Doubay en Juul Jensen bijval van Oostenrijks kampioen Konrad, die in zijn eentje de sprong maakte en de meeste bergpunten pakte.

Op de top van de Core was het verschil met de eerste achtervolgers te overzien, maar toch groeide het verschil weer. Opvallend was ook de situatie in het peloton, waar EF Education-Nippo het werk overnam van de ploeg-Pogačar, maar lang duurde dat intermezzo niet. Het verschil groeide daarna tot boven de tien minuten.

Het peloton – foto: Cor Vos

Patrick Konrad solo
Bakelants, Doubey en Konrad, die Juul Jensen overboord gegooid hadden, begonnen 37 kilometer voor het einde met een voorsprong van ruim twintig seconden aan de Col de Portet d’Aspet (5,4 km aan 7,1%). De klimmer van BORA-hansgrohe versnelde, liet zijn medevluchters achter en reed weg van de groep achtervolgers.

Daar bleken Gaudu en Colbrelli over de beste klimmersbenen te beschikken; de twee zaten op de top van de Portet d’Aspet slechts 24 tellen achter Konrad. De groep-Matthews volgde op 47 seconden voor de gevaarlijke en natgeregende afdaling, die voor altijd verbonden zal zijn aan die val van Fabio Casartelli. Konrad wist in de afzink zijn voorsprong op Gaudu en Colbrelli uit te breiden richting de 45 seconden.

Patrick Konrad – foto: Cor Vos

De samenwerking bij de Fransman en de Italiaan was niet optimaal, waardoor zij vijftien kilometer voor de meet opgeslokt werden door de groep-Matthews. Daar reden ook Skujins, Périchon, Aranburu, Bakelants, Rota en Bonnamour. Konrad ging de finale in met een minuut voorsprong. In die slotfase zat ook nog de Côte d’Aspret-Sarrat (800 meter aan 8,4%), maar die ging hij moeiteloos over.

Konrad viert ritzege
David Gaudu probeerde in de achtergrond zijn medevluchters te lossen op het klimmetje. Alleen Skujins, Colbrelli, Matthews, Bakelants en Bonnamour konden hem volgen. Het verschil met Konrad dook ook nog onder de minuut in de gevaarlijke en smalle finale richting Saint-Gaudens, maar de kampioen van Oostenrijk hield een strak tempo vast. Zijn ritzege kwam daardoor niet in gevaar; de tweede voor BORA-hansgrohe van deze Tour na de eerdere winst van Nils Politt.

Périchon was in de finale nog weggereden uit het groepje achtervolgers, maar hij viel stil in de laatste 500 meter, die flink omhoog liepen. De Fransman werd vlak voor de meet nog overklast door Sonny Colbrelli (tweede) en Michael Matthews (derde), die daardoor weer wat dichterbij Mark Cavendish komen in de strijd om de groene trui.

Peloton spat uiteen op klimmetje
Het peloton leek op een kwartier van Konrad rustig naar de finish te peddelen, tot Guillaume Martin een aanval plaatste op de Côte d’Aspret-Sarrat. Die werd gecounterd door Wout van Aert. Op de top kwam Jumbo-Visma erachter dat een klein groepje zich afgescheiden had. Van Aert en Sepp Kuss zetten zich daarom op kop in dienst van Jonas Vingegaard, maar achteraf bleek dat de gehele top-10 mee zat. Het sprintje van die groep leverde geen belangrijke verschillen op.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

15 Reacties

Dikke vrouw 13 juli 2021 om 17:48

Leuk voor patrick. Verder een gaaprit

Murcia 13 juli 2021 om 17:55

Konrad is een goede renner van de tweede lijn die gelukkig steeds vaker voor dagsucces gaat ipv een Top 14 grote ronde. Was de sterkste vandaag en daarachter meer gepoker voor de groene trui dan organisatie.

Peloton pas op het einde in gang met als aanjager de vriend van Matthieu en vervolgens doorbuffelen van TJV. Hadden die doorgekregen dat er een Top 10 renner af was want anders een beetje vreemde move tenzij Wout aan een warming up bezig was.

Yeez 13 juli 2021 om 18:05

Cofidis ging als eerste aan en wout nam over, maar zat daarna alleen op kop. Als dat groepje achter hem gelijk reageerde hadden carapaz, o’connor, kelderman en mas een probleem, want die zaten te slapen in het peloton. Helaas moest wout inhouden en schoot het te laat in gang, waardoor derest nog terug kon komen

KeesD 13 juli 2021 om 17:56

Het zijn veelal dezelfde ploegen die er met de prijzen vandoor gaan.

Magician 13 juli 2021 om 18:03

Nou ja, het was vooral Van Aert die de favorieten testte.

Ivanoviclover 13 juli 2021 om 18:03

Met dit soort apathie van de AK renners in een bergrit win je geen zieltjes. Sterk gereden van Konrad, dat wel. Voor de rest een rit voor niets. Of toch, de diëtist van Colbrelli zet zich nog wat vetter in de markt. Tot morgen, lieve mensen!

Polleke 13 juli 2021 om 18:10

Tja… we zitten onbewust al jaaaren naar GT’s van 2 weken te kijken, tenzij je ook een liefhebber van dorpskerkjes en vervallen kastelen bent, dan kan de pret niet op…

Romāns Vainšteins 13 juli 2021 om 18:11

3 mooie winnaars op rij maar het zijn vergeetbare ritten vanwege het op zeer traag tempo door UAE geleide peloton achterop. Hopen dat morgen en de dag nadien nog een klapstuk bevat.

klimmer999 13 juli 2021 om 18:19

Was echt een rit voor niks. Geen strijd en zeker niet op twee fronten. Hopelijk morgen beter.

Koffie 13 juli 2021 om 18:30

Als Cav morgen lost vóór de tussensprint (het loopt wel al omhoog, volgens mij) en Matthews wint, dan komt hij toch wel vrij dichtbij

Murcia 13 juli 2021 om 18:45

Klopt, het gat is nu 37 punten. Dit zal inderdaad motivatie aan BEX geven om morgen de koers al vroeg hard te maken en proberen Cav te lossen maar de vraag is of de aanloop naar de eerste col selectief genoeg is. Met slecht weer wel wat meer kans om dat type plan te doen slagen. DQS kan misschien proberen om met Julian, Kasper en Cattaneo wat door die tactiek heen te fietsen,deden ze vandaag immers ook met minder succes welliswaar maar toch.

Landeirovic 13 juli 2021 om 18:47

En Vrijdag en/of zondag wint Cav en hij staat weer 100 punten voor…

Romāns Vainšteins 13 juli 2021 om 19:03

De enige kans is Cav buiten tijd rijden en dat zie ik in dit peloton niet meer gebeuren. Daarvoor moeten ze Pogacar op hol laten slaan en die zal zo'n streek niet ondernemen denk ik, al is het alleen om veel oliedom gezeik over doping te voorkomen, 5:18 is best veel en er is ook nog een tijdrit.

skylimit 13 juli 2021 om 20:31

De “grote” ploegen rijden zeer verdedigend helaas. EFN kwam eventjes op kop, maar lieten het daarna weer aan UAE. Ineos had ook geen zin in een hoog tempo c.q. harde race. Astana zonder Vinikourov rijdt ook stuurloos rond en hoopt dat Lutsenko zich kan handhaven. Movistar had een snipperdag.
Het was een leuk begin, jammer dat Asgreen met Kwiat en Cattaneo niet met meer man weg konden komen.

Rufusvb 13 juli 2021 om 21:43

Wat is er mis met Kruijswijk? Heeft hij vandaag bewust laten lopen met het oog op komende etappes of kan hij momenteel niet beter?

Headlines

Populair

Materiaalzone