Tour 2021: Mark Cavendish verslaat Wout van Aert en Jasper Philipsen in Valence
foto: Cor Vos
dinsdag 6 juli 2021 om 17:36

Tour 2021: Mark Cavendish verslaat Wout van Aert en Jasper Philipsen in Valence

De tiende etappe van de Tour de France 2021 is gewonnen door groene trui Mark Cavendish. De sprinter van Deceuninck-Quick-Step was na ruim 190 kilometer als eerste aan de finish in Valence. Hij rondde een indrukwekkende lead-out van de ploeg af en klopte Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix). In de finale brak het peloton nog in stukken door de wind, maar gele trui Tadej Pogačar kwam niet in de problemen.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Veel animo voor de vroege vlucht was er niet na de start in Albertville. Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) en Hugo Houle (Astana-Premier Tech) waren de enige aanvallers kort na het startsignaal en zij kregen dan ook meteen een vrijgeleide van het peloton, dat vooral geen haast maakte met de achtervolging. Houle en Van der Sande kregen snel zes minuten voorsprong cadeau.

Van der Sande en Houle – foto: Cor Vos

Sprintersploegen houden de controle
Aan kop van het peloton lieten Team DSM en Deceuninck-Quick-Step zien dat ze vertrouwen hadden in hun sprinters, respectievelijk Cees Bol en Mark Cavendish. Door het achtervolgingswerk werd de voorsprong iets teruggebracht. Het peloton kabbelde voort en werd vlak voor de tussensprint even opgeschrikt door een val van Mads Pedersen en Julien Simon, al konden zij hun weg vervolgen. Even verderop was het Sonny Colbrelli die de oplopende tussensprint won, voor Michael Matthews en Jasper Philipsen. De drager van de puntentrui, Mark Cavendish, hield zich afzijdig.

Na die passage werd het verschil met de kopgroep door de sprintersploegen klein gehouden, zo rond de twee minuten. Een kleine 70 kilometer voor de meet was er opnieuw een valpartij, met onder meer Richie Porte, Geraint Thomas, Mike Teunissen, Sepp Kuss en Bauke Mollema als betrokkenen. Iedereen kon na het oprapen van zijn fiets weer verder. De nervositeit bleef aanwezig, omdat op ieder moment het gevaar van de wind loerde. De wind nam namelijk toe naarmate de finish naderde, en ook de richting van de wind was onzeker.

Team DSM op kop van het peloton – foto: Cor Vos

Kans op waaiers
Een kleine 40 kilometer voor de meet lag een ongecategoriseerd klimmetje, waar Houle wegreed van Van der Sande. De Canadees voelde op dat moment wel al de hete adem van het peloton in zijn nek, omdat BikeExchange het tempo bepaalde in dienst van Matthews. Dat betekende ook het einde van de vlucht van Houle, maar pure sprinters als Cavendish en Greipel hielden stand.

Slecht nieuws was er even later wel voor Sonny Colbrelli, die lek reed op het moment dat Deceuninck-Quick-Step een waaier probeerde op te zetten. De Italiaanse kampioen kon tussen de auto’s terugkeren in het peloton, dat weer even stilgevallen was. Op zestien kilometer van de meet lagen er weer wat kansen voor waaiers en waren er ook wat breuken. De klassementsrenners reden attent van voren en namen soms ook het initiatief.

Team DSM brengt Bol terug
De ploeg die de slag gemist had in de waaiers: Team DSM, dat al de hele dag gewerkt had voor Bol. Door flink kopwerk wist de Nederlandse sprinter, met nog een plukje renners, op zeven kilometer toch aan te sluiten bij het overgebleven peloton. Daar bepaalden EF Education-Nippo en INEOS Grenadiers het tempo, terwijl ook de sprinters langzaam in positie gebracht werden.

Indrukwekkende lead-out voor Cavendish
Deceuninck-Quick-Step nam met een indrukwekkende trein de kop bij het ingaan van de laatste drie kilometer, en die trok het door tot in de laatste kilometer. Van Aert koos het wiel van Cavendish in de laatste 500 meter, maar het was de Brit die de uitstekende lead-out beloonde met een derde ritzege in deze Tour. Ook aan die andere statistiek voegde Cav een overwinning toe: het is zijn 33ste zege ooit in de Tour. Eddy Merckx leidt nog altijd met 34 zeges…

Wout van Aert tekende voor de tweede plaats op een half wiel van Cavendish, en hij hield de opkomende Jasper Philipsen nipt achter zich. Nacer Bouhanni werd vierde, voor Michael Matthews. Cees Bol (tiende) was de beste Nederlander in de daguitslag.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
64 Reacties
Sorteer op:
6 juli 2021 17:38
Er stond geen maat op...
Op Morkov. ;)

Nee, sterk van Cavendish, het is hem gegund! Maar ik denk dat bij een langer rechte lijn (zonder die bochten op het eind) er nog wel 2 renners waren overgekomen.
    6 juli 2021 17:50
    De hele leadout maakte het verschil. Morkov ging pas aan op 230 meter of zo, daar zit je normaal aan het einde van je werk. Cav hoefde alleen ff uit het wiel te versnellen.
    6 juli 2021 18:26
    Klopt, echt indrukwekkend van DQS (weeral).
6 juli 2021 17:39
Met zo’n lead-out wint de hele top 5 van vandaag. Misschien wel de hele top 10.
    6 juli 2021 17:44
    Klopt volledig, dit was mogelijk zijn makkelijkste overwinning ooit. Perfecte lead-out.
    6 juli 2021 17:46
    Cees Bol zou dit alsnog verneuken.
6 juli 2021 17:40
De Ceuninck in de Giro of in de Tour. Wat een verschil!
6 juli 2021 17:40
Mag ik toch enigszins gniffelen om het rijden van DSM en Cees Bol vandaag? Dan heb je een hele sprinttrein mee en mis je zowat als enige de slag bij de waaiers. Daarna hebben ze nog geluk dat het weer stilvalt, en vervolgens verprutsen ze de hele sprintvoorbereiding ook alsnog compleet...
6 juli 2021 17:40
en colbrelli ondertussen overal maar kruimels verzamelen. die moet gewoon hopen dat cavendish parijs niet haalt
    6 juli 2021 18:00
    ik neem aan dat hij dat onderweg nog wel even regelt ;-)
    6 juli 2021 18:05
    @rioolpijp: hij kan Cav moeilijk een beuk geven als die in de bus zit, en hijzelf in de favorietengroep ;)
    6 juli 2021 18:15
    @Chippen, Colbrelli reed lek en moest een behoorlijke inspanning doen om er weer bij te geraken op ca. 20 km van de meet.
6 juli 2021 17:40
Volgens mij mag Cavendish van Merckx vroegtijdig uitstappen.

Maar man man man 2016 was het laatste jaar dat ie etappes won, vorig jaar leek het definitief het einde, wordt alsnog opgepikt, en op het laatst nog toegevoegd aan de selectie, en is nu nog maar 1 etappe verwijderd van het (gedeeld)record. Wie had dat gedacht.
6 juli 2021 17:42
Dit geeft me wel goede hoop voor volgend jaar. Jakobsen moet dit ook kunnen met deze lead-out.
    6 juli 2021 18:06
    Zeker. Maar dan moet ie wel bergop nog wat meer opbouwen.
6 juli 2021 17:43
Als ik DSM was zou ik eens mijn tijd, geld, energie en een hele sprinttrein investeren in een sprinter die resultaat levert. Cees Bol kan er he-le-maal niks van.
    6 juli 2021 17:45
    Toch knappe 10e plek, grinnik..
    6 juli 2021 18:04
    Ach. Ik denk dat Cees een meer dan bruikbare sprinter is in koersen als Parijs Nice, Binkbanck Tour en Kuurne of Nokere. Misschien dat hij in een Vuelta met een wat minder goed sprintersgilde aan de start ook zijn ritje wel kan winnen. Voor de TdF komt hij gewoon flink te kort, dat toont hij nu al enkele jaren aan. Voor de mensen die zijn 2e plaats van vorig jaar aanhalen, dat klopt maar toen waren alle toppers, op WvA na, er al uitgewaaid.
    6 juli 2021 18:25
    DSM reed vorig jaar een heel knappe tour, dit jaar presteren ze gezamenlijk nog geen deuk in een pakje boter.
    6 juli 2021 18:55
    Bouhanni oppikken, je hoeft hem alleen maar te leren rechtuit te sprinten en hij wint wat etappes.
    6 juli 2021 21:51
    @Monsieur Bendy??
    Juist nu zou hij zijn kans moeten pakken. De hele wereldtop zit thuis. Het sprintersgilde in de koersen die je noemt waren beter.
6 juli 2021 17:44
En DSM blijft maar ploeteren. Doet een beetje pijn te zien hoe deze ploeg het niet heeft. Wel mooi te zien hoe Nieuwenhuis(?) zich leeg reed om de schade te herstellen.
    6 juli 2021 17:46
    Ongelooflijk. De hele dag de vlucht controleren en dan de voorste waaier missen.
    6 juli 2021 17:54
    Yep, misschien moeten ze ook de motor maar wat smeren met ketonen, een Bahreinbidonnetje proberen of na wat clandestien overleg met de entourage van UAE: Ultiem Apothekers Eten op het dieet.
6 juli 2021 17:45
Je zou maar werken bij de Qhubeka wielerploeg en dit moeten aanzien...

Die jongen fietste daar enkel achteruit. Wint geen enkele sprint, komt geen viaduct over. Liet de ploeg voor hem rijden terwijl hij de benen niet had. Waardoor zowel hij niks presteerde alsook de halve ploeg iedere keer werd geofferd om met Cavendish mee naar de finish te rijden. En werd vorstelijk betaald voor enkel dit soort wanprestaties.

Maar ineens is daar de grijze weldoener. Mag voor een appel en een ei komen fietsen bij quickstep. En, alsof wonderen bestaan, blijkt Cavendish ineens weer massasprints te kunnen winnen en viaducten over te kunnen. Sterker nog, hij komt op tijd binnen in alpenritten waarin van de eerste tot de laatste minuut is gekoerst. 3 etappes, groene trui, en wie weet wat nog meer...

Dan wordt je toch gek als Qhubeka zijnde....
    6 juli 2021 17:46
    Tja, bijzonder is het wel.
    6 juli 2021 17:47
    Loon versus winstpremies.
    6 juli 2021 17:47
    2016 was hij nog dik in orde, daarna kreeg hij Pfeiffer en was het feestje over.
    6 juli 2021 17:48
    Die kwamen niet een handje, maar honderd handjes te kort.
    6 juli 2021 17:52
    in zijn eerste jaar gewoon 4 ritten in de tour gewonnen en olympische medaille. daarna schouder gebroken en jaar erna ook nog klierkoorts gekregen

    toch wordt er gedaan alsof er meteen een wereld van verschil was en alle factoren verder identiek waren

    maar goed, zal ook eens een gelijkaardig statement maken => wel heel verdacht dat froome niets meer presteert sinds hij ineos verliet... dit zegt genoeg!
    6 juli 2021 17:57
    @Chippen,
    er waren wel degelijk enkele "verzachtende omstandigheden", dat ben ik met je eens. Maar ook als hij niet goed was heeft hij op zijn strepen gestaan binnen de ploeg, bepaalde hij wie er met hem mee ging naar bepaalde wedstrijden, en moesten ze voor hem rijden. De bescheidenheid en nederigheid die hij nu in de toegevoegde tijd van zijn carriere heeft, had hij niet bij Qhubeka. En ook niet de motivatie...

    En daar zou hij zich toch echt rot voor moeten schamen, aangezien zijn prestaties bepalend zijn voor heel veel mensen om hem heen (van renners tot materiaalmannen en verzorgers)....
    6 juli 2021 18:12
    er zijn talloze uitgebluste renners die in een nieuwe omgeving terug hun drive vinden, vind niet meteen dat die zich allemaal kapot moet schamen

    verder bleef die ploeg altijd voor cavendish gaan uit armoede, omdat daar echt vrijwel niemand ander reed die de moeite was om voor te rijden. voor de rest zaten daar boasson hagen, slagter, vermote, anton, meintjes, farrar,.... zelden zo'n verzameling van vleesgeworden teleurstellingen samen gezien. dan heeft cavendish, in zijn ene jaar dat hij top was, die ploeg veel meer geboden dan alle die anderen samen. vorig jaar kwam er met nizzoli eindelijk een topper en cav werd meteen (terecht) op een zijspoor geschoven.

    6 juli 2021 18:31
    @Chippen,
    Hij heeft meer gebracht dan de rest samen. Maar hij kreeg (samen met Meintjes) ook meer euries dan de rest bij elkaar.

    Bij Qhubeka reden naast dit soort "vleesgeworden teleurstellingen" ook wel degelijk veel jonge renners die veel beter hun eigen kans hadden kunnen gaan dan te knechten voor een ongemotiveerde Cavendish die hopeloos uit vorm is. Hij zat met zijn ego anderen in de weg, en dat is misschien nog wel het meest kwalijk.

    Ik ben blij dat hij daar weg is, want ik heb sympathie voor die ploeg. Maar het is dan bijna een opgestoken middelvinger van Cavendish richting de mensen die hem betaald hebben voor een stukje achteruit fietsen waar Froome jaloers op kan zijn.
    6 juli 2021 19:24
    Aandoenlijk. Zoveel moeite om een dubbelzinnig verhaal uit te schrijven terwijl u gewoon zelf al aangaf DQS en Cavendish niet te kunnen zien of horen.
    6 juli 2021 19:59
    ‘Kijk mij eens genuanceerd en netjes zeiken op Cav en QS, ik wil niets zeggen maarrrrr, nou nou nou hey’
    6 juli 2021 20:58
    edit wf: dergelijke reacties mag je achterwege laten
6 juli 2021 17:46
Van afgeschreven naar ingeschreven, opgehemeld en op handen gedragen. Maar ok, Bennett, Gaviria, Viviani, Nizzolo, Groenewegen, Ewan, Merlier, Jacobsen, Ackermann afwezig.
    6 juli 2021 17:53
    Het kwartje valt idd wel heel goed. Maar toch respect. Intimidatie is ook onderdeel van het spel.
    6 juli 2021 18:27
    De afwezigen hebben zoals altijd ongelijk, maar het is wel een indrukwekkend lijstje inderdaad.
    7 juli 2021 00:12
    Goh ja en nee, maar Bennett en Jakobsen rijden zelf voor DQS ( en Jakobsen is nog niet op topniveau).
    Groenewegen, Ackermann, Gaviria en Viviani zijn heus geen betere sprinters dan Cav op dit moment. Die snelle benen van weleer halen ze nu niet ( of nooit meer?).
    De grootste bedreiging zou idd van Ewan of Merlier komen, maar die zijn er nu eenmaal niet meer.
    En zelfs dan zouden ze zeer dicht in het wiel moeten zitten van Cav, want met zo'n leadout kan je gewoon niet veel meters inhalen...
6 juli 2021 17:49
Hoorde ik de altijd zeer beschaafde Jose een kilometer of vijf voor de finish nou in opstand komen tegen Wuyts die maar zat door te kleppen over de positionering van Cavendish: "Wat kan Cavendish mij verdommen, ik kijk naar de Belgen!"? Of verstond ik het verkeerd in het heetst van de strijd?
    6 juli 2021 17:52
    @Franci: ik dank jou voor je oplettendheid en voor het hier posten. Ik hoorde het ook.
    Inmiddels is José terug in het gelid van DQS-adoratie ;)
    6 juli 2021 17:53
    Nee dat klopte helemaal.
    6 juli 2021 17:59
    Ik ben van ellende maar over gegaan op de NOS... heb het dus gemist.
    6 juli 2021 18:13
    José en Michel zitten vanavond vermoedelijk niet samen aan tafel. Terwijl José in de finale op zoek is naar Belgische kanshebbers en hun ondersteuning, bekommert Michel zich slechts om Cattaneo en andere blauwe truitjes.
    6 juli 2021 18:18
    Volgens mij is DQS adoratie in de finale van deze rit ook behoorlijk terecht. Eerst namen zij het initiatief op 11 km vd meet en trokken een waaiertje waardoor alle andere sprinters aardig wat mannen kwijtraakten om hen te ondersteunen. Vervolgens deden ze een perfecte lead-out waardoor Cav eigenlijk niet kon verliezen. Was echt mooi om te zien.
    6 juli 2021 18:54
    Niks mis mee. Half Nederland zat ooit voor Menchov te supporteren bij gebrek aan beter.
    6 juli 2021 19:36
    @zacht

    Maar Menchov was dan wel één brok charisma, met een innemende persoonlijkheid, die ook nog eens uitzonderlijk attractief koerste.

    Heerlijk dat Evans wel werd gehaat, met argumenten die uiteindelijk veel beter bij hun geliefde Menchov bleken te passen, maar niemand dat door leek te hebben.
    6 juli 2021 20:54
    Nee, dat heb je goed verstaan. Althans dat heb ik ook gehoord en was toch wel enigszins verbaasd. De immer eigenlijk keurig nette, deskundige en niet ingenomen José, die opeens nationalistisch is. "ja, allez hé, komaan, ben hier voor de Belgen hé" oid. :-)
6 juli 2021 17:54
Klopt helemaal franco..dik verdiende overwinning, prachtig
6 juli 2021 17:59
Cees Bol was weer nergens. Ongelooflijk dat DSM vertrouwen blijft houden in dit figuur.

Kun je nog beter Joop de Gans de massasprints laten doen.
    6 juli 2021 18:35
    Ik vind dit onterechte kritiek; wij Nederlanders gaan voor 'n top 10 klassering, als hoogst hsalbare en due heeft ie gehaald, hulde voor Cees...
6 juli 2021 18:08
Hoogtepunt van de dag wmb: Serge Pauwels. Vanwege het wielrennen werk ik al zo'n jaar of twintig uitsluitend avond of nachtdiensten (tot groot plezier van mijn collega's) om maar niets te hoeven missen van de koers, maar praatprogramma's als de avondetappe of het Belgische equivalent daarvan zie ik daarom nooit. Ik kende hem slechts van korte start interviews, maar vandaag hoorde ik zijn uitgebreide analyses en er was geen speld tussen te krijgen. Verhelderend. Nys is ook zeer prettig om te horen, maar dit was wijsheid!
    6 juli 2021 18:19
    Volledig mee eens. Nog een reden om af te stemmen op Sporza. Alsof ze die nog nodig hadden...
    6 juli 2021 18:32
    Ik vond het interview met Pauwels over de Gendt en Pogacar weinig toevoegen aan de discussie. Hoog Omerta gehalte. En Wuyts kon niet eens op de naam van Ricco komen. En omdat vriendje Peiper bij UAE zit kan het niet mis zijn volgens José. Weinig kritisch.
    6 juli 2021 18:38
    Heel vreemd verhaal van Pauwels, ik moest ook aan het woord 'omerta' denken. De reactie van De Cauwer was zo mogelijk nog vreemder. Alsof Peiper het verdachte profiel van de rest van de UAE-omkadering neutraliseert. Misschien is die er niet voor niets niet bij in de Tour.
    6 juli 2021 19:41
    Hij vertelt wat ook wat onzin over hittetraining. De laatste 5 jaar ging hij niet meer op hoogtestage. Misschien was hij beter wel geweest aan zijn uitslagen te zien.
6 juli 2021 18:10
Wout ook al minder snel dan andere jaren zo lijkt het. Misschien ook maar wat eerder richting Tokyo gaan?
    6 juli 2021 19:45
    @davide Matje is maar een koekenbakker, nietwaar...
6 juli 2021 18:54
De machtige kopbeurt van Ballero (ja ik mag ook Ballero zeggen), zijn vreugde op en na de meet met de makkers..geweldig om zien.
6 juli 2021 19:24
Als hij 50 meter op kop heeft moeten rijden zal het veel zijn. Van Aert en Philipsen kwamen vooral te laat. Het ging erg snel daarvoor.
6 juli 2021 20:01
QS gaat deze missie volbrengen, Cav komt groen op de CE nr 35 winnen.
    6 juli 2021 21:00
    Is idd niet uit te sluiten cq eigenlijk behoorlijk aannemelijk. En dan neemt hij in tranen en in het groen afscheid van de koers, en trekt zich terug op het Island Mann waar hij z'n memoires gaat schijven.
    6 juli 2021 21:55
    Van mij mag hij. Ik heb helemaal niets met Merckx.

Reacties zijn gesloten.