Tour 2021: Mark Cavendish sprinter Deceuninck-Quick-Step, geen Sam Bennett

maandag 21 juni 2021 om 15:07
Tour 2021: Mark Cavendish sprinter Deceuninck-Quick-Step, geen Sam Bennett

foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step neemt Mark Cavendish dan toch mee naar de Tour de France. De Britse sprinter neemt de plaats in die eigenlijk ingenomen zou worden door Sam Bennett. De Ierse winnaar van de groene trui van vorig jaar ontbreekt in de selectie.

De sprinter moest eerder deze maand de Baloise Belgium Tour missen; na een klein incident op training kreeg hij last van zijn knie. In overleg met het medische team werd besloten om de vijfdaagse ronde over te slaan en rust te nemen met het oog op de Ronde van Frankrijk. Het leek erop dat Bennett op tijd fit zou zijn, maar dat is nu toch niet het geval.

Bennett is teleurgesteld dat hij zijn groene trui niet kan verdedigen. “De knieblessure is geen slepende blessure, maar het heeft veel impact gehad op mijn training. Er was simpelweg geen tijd genoeg meer om op tijd wedstrijdfit te raken, dat werd de laatste dagen duidelijk. Het zou niet eerlijk zijn naar het team en mezelf om er op mijn huidige niveau te racen. Ik wens The Wolfpack een succesvolle drie weken in Frankrijk toe.”

“Mogelijkheid aangrijpen”
Spekkoper is Mark Cavendish, die na twee jaar afwezigheid weer terugkeert in de grootste wielerwedstrijd ter wereld. “De omstandigheden hadden beter gekund, want voor Sam is het heel teleurstellend en ik voel met hem mee. Maar ik heb er tegelijkertijd ook heel veel zin in om de Tour te rijden. Het is een race waar ik veel affiniteit mee heb en waar ik veel mooie momenten beleefde. Ik ga er alles aan doen om deze mogelijkheid met beide handen aan te grijpen.”

Davide Ballerini en Michael Mørkøv verzorgen de lead-out in dienst van The Manx Missile, die in het verleden al dertig etappezeges boekte in de Tour de France. “Het plan is om het per dag te bekijken en te kijken hoe het gaat”, zegt ploegleider Tom Steels in het persbericht van de Belgische WorldTour-ploeg. “Het is geweldig om iemand met zijn ervaring in het team te hebben.”

De selectie van Dececuninck-Quick-Step wordt aangevoerd door Julian Alaphilippe. “Het openingweekend ligt hem goed, daarin gaat hij op jach naar een ritzege. Kasper Asgreen is ook iemand om op te letten. Er zijn een aantal etappes waar hij in een ontsnapping kan gaan en hij kan mooie dingen laten zien in de twee tijdritten. Tim Declercq is een van de beste knechten van het peloton, Mattia Cattaneo en Dries Devenyns zullen Julian bijstaan in de bergen en op de bergop aankomsten.”

Selectie flag-be Deceuninck-Quick-Step voor Tour de France 2021 (26 juni-18 juli)
flag-fr Julian Alaphilippe
flag-dk Kasper Asgreen
flag-it Davide Ballerini
flag-it Mattia Cattaneo
flag-gb Mark Cavendish
flag-be Tim Declercq
flag-be Dries Devenyns
flag-dk Michael Mørkøv

Dit artikel delen:

101 Reacties

peterwinnen 21 juni 2021 om 16:21

Ondertussen maakt Lefevre de heer Bennett in de media alweer met de grond gelijk.

YogiBear 21 juni 2021 om 16:29

Natuurlijk is dit voor Patrick L. ook weer persoonlijk. Iedereen is tegen hem en hij heeft het beste voor. “Wat Mark Cavendish betreft: de verwachtingen zijn niet al te hoog.” is wt dat betreft ook dubbel uit te leggen. Of je probeert de druk weg te houden bij hem of je bent op voorhand al bezig met indekken en zelfvertrouwen van MC ondergraven.

hjjanssen1973 21 juni 2021 om 16:40

Kort geleden maakte Patje ook Cav nog met de grond gelijk: “Wie is dat??”.

Steven_E 21 juni 2021 om 18:22

Gaat er dan geen belletje rinkelen dat niet alles wat Lefevere volgens Wielerflits zegt ook effectief waar is? Ze citeren maar al te gretig andere media, maar vaak zijn deze niet echt betrouwbaar. Alleszins, enkele dagen na de zogezegde “Cavendish? Wie is dat?” uitspraak was Lefevere super-lovend over Cavendish in z’n eigen column in Het Nieuwsblad.

Koers 21 juni 2021 om 16:32

Ik hoop dat we cav echt gaan zien strijden voor het record. Hij zal zelden de rapste zijn, maar moet in een ontregelde sprint wat kunnen tonen. Daarnaast zou ik hem het graag eens in een ontsnapping zien proberen, al is de tour daarvoor natuurlijk de slechtste koers.

kelderfan 21 juni 2021 om 16:42

Wordt wel leuk om te zien, die duels tussen Cav en Sagan.

Dikke vrouw 21 juni 2021 om 16:44

Sam heb faalangst hoor ik net! dat zou de hoofdreden zijn volgens patick lefever

evelineroos 21 juni 2021 om 16:45

Vooral alles geloven wat die oude man zegt.

S. Morgenstern 21 juni 2021 om 16:55

In de pers speculeren over de blessure van je renner… Wat een geweldige ploegleider is het toch

Steven_E 21 juni 2021 om 18:22

Vooral alles geloven wat die oude man zegt volgens Wielerflits

Ivanoviclover 21 juni 2021 om 16:47

Don Pat heeft gereageerd in de Belgische pers. Ik kijk uit naar de comments!

A.M.M. Jonkers 21 juni 2021 om 17:06

Die zijn er hier al genoeg te vinden….

Turtlehead 21 juni 2021 om 17:33

… anders voor de zekerheid nog even naar het aparte nieuwstopic hierover.
Zeker morgen en overmorgen ook nog ff de diverse nieuwstopic checken :)

diesflk 21 juni 2021 om 16:50

Davide Ballerini heeft misschien nog wel meer kansen in de sprint dan Cav!

Westhoek Express 21 juni 2021 om 16:55

Never a dull day with DQS. Laat maar zien!

Al de rest is praat voor de vaak.

joep b 21 juni 2021 om 16:56

Dit zag je natuurlijk al weken aakomen

John Bidon 21 juni 2021 om 17:00

Een knieblessure houdt Sam Bennett weg uit de Tour en dat heeft voor wrevel gezorgd bij Patrick Lefevere. De manager van Deceuninck-Quick Step stelt de blessure van de Ier in vraag. “Ik begin te denken dat het meer faalangst is dan alleen maar pijn”, is Lefevere scherp bij Sporza.

Mark Cavendish is in laatste instantie opgetrommeld om de geblesseerde Sam Bennett te vervangen in de Tour-selectie van Deceuninck-Quick Step. “Mark was eigenlijk al vetrokken naar Italië om te trainen. We hebben hem moeten terugroepen”, vertelt Patrick Lefevere.

“Toen Bennett belde dat hij geblesseerd was en dat hij verzorging en rust nodig had, voelde we de bui al hangen dat hij niet klaar ging zijn voor de Tour.”

“Drie dagen voor de Ronde van België heeft hij zijn knie gestoten tegen zijn stuur. Daar heeft hij ons niks van gezegd. Toen hij aankwam, hebben we hem weer naar huis gestuurd. Dan was het een welles-nietesspelletje: wel trainen of niet trainen?”

Ik heb zelfs voorschotten van boetes betaald voor Bennett. Als je me dan zo behandelt, zegt dat veel over hem.

“Ik kan niet bewijzen dat hij geen kniepijn heeft, maar ik begin wel meer en meer te denken dat het meer faalangst is dan alleen maar pijn. Gisteren moest hij naar België komen, maar dan waren er weer problemen met zijn vliegtuig. Dan begin je toch rare dingen te denken. Hij zal toch moeten komen. Dit laat ik niet zomaar voorbijgaan.”

Zou het bij Bennett een rol spelen dat hij de ploeg na dit seizoen verlaat? “Als dat het geval is, zou dat wel veel zeggen over hem, na alles wat ik voor hem gedaan heb. Ik heb zelfs voorschotten van boetes betaald om zijn boete bij Bora te kunnen betalen. Als je me dan zo behandelt, is dat veelzeggend. Ik sluit het niet uit.”

“Wat Mark Cavendish betreft: de verwachtingen zijn niet al te hoog. Hij is geen 30 jaar meer. Het siert hem wel dat hij nerveus is alsof hij zijn eerste koers bij de junioren moet rijden. Als hij niet wint, zal iedereen dat normaal vinden. Wint hij wel, dan zal iedereen hem op een troon zetten.”

harryjohan71 21 juni 2021 om 17:29

@John Bidon Alleen de zin “zal iedereen Cavendish op de troon zetten” klopt niet. Dit moet zijn “zal iedereen Lefevere op de troon zetten”.

Turtlehead 21 juni 2021 om 17:35

@harryjohan: het moet eigenlijk zijn: ‘… zal ik mijzelf op de troon zetten, zoals ook Napoleon zichzelf kroonde. Was getekend: Patrick L.’

Melkzuur 21 juni 2021 om 17:04

Kunnen we nu al afspreken dat Lefevre hoe dan ook ongelijk heeft? Als hij A zegt, is de waarheid B. Als het B is, moet het A zijn. Zijn we het daar allemaal over eens? Dat bespaart ons de gebruikelijke, voorspelbare reacties.

A.M.M. Jonkers 21 juni 2021 om 17:07

Volkomen mee eens!

Adorni 21 juni 2021 om 17:26

Een ex-topper aan een minimumloon het speerpunt maken van uw ploeg voor de vlakke ritten. Geef Cav toch opslag.

YogiBear 21 juni 2021 om 17:32

Zal Lefevere zeker niet doen. Cav mag blij zijn dat hij, de grotere Lefevere hem nog deze kans geeft. Alles wat Cav wint heeft hij aan Pat te danken en hij mag blij zijn dat hij überhaupt nog mee mag doen en een salaris krijgt.

Turtlehead 21 juni 2021 om 17:36

Ik denk dat Cav wel opslag krijgt, maar dat moet Bennet dan inleveren (met rente voor het ongemak), want dit mag natuurlijk geen extra geld kosten uit het toch altijd al krappe budget van de ploeg ;)

vanSpringel 21 juni 2021 om 20:52

Opslag geven kan niet. Wel bonus. Cav krijgt namelijk geen salaris uit de Wolfpackploeg. Cav heeft zelf voor sponsors moeten zorgen om in de ploeg te mogen komen rijden.
(denk aan de IJSboerke tijd waarin een aantal renners in die ploeg buiten trainingstijd het IJsboerke-ijs langs de deuren moesten verkopen om aan inkomen te geraken).

Bicycle Joe 21 juni 2021 om 17:53

Matige prestatie van Alaphilippe op Frans kampioenschap.. Niet fit?

Melkzuur 21 juni 2021 om 17:55

Net zo fit als MvdP dus?

Rufusvb 21 juni 2021 om 18:55

Helaas leven we in een hypocriete (wieler)wereld en blijven die 34 inderdaad staan…

Beer 21 juni 2021 om 19:12

Jouw opmerking is even hypocriet. Als je over Merckx gaat roepen, zijn er nog wel meer waar je het ook bij moet doen.

fudd 21 juni 2021 om 19:25

“Het is een race waar ik veel affiniteit mee heb”, geweldig.

MarkPeeters 21 juni 2021 om 20:07

Waarom zou Eddy Merckx overwinningen moeten afgepakt worden? Hij heeft toch op een (h)eerlijke manier 34 ritten gewonnen?

EricV 21 juni 2021 om 20:22

Zou eddy ook de grootste gebruiker aller tijde zijn?

MarkPeeters 21 juni 2021 om 20:29

edit wf: niet doen

Dzjof 21 juni 2021 om 20:36

edit wf: niet doen

Edwin Jansen 21 juni 2021 om 20:54

Patrick, Patrick. Wat een man. Weet niet of het altijd goed is voor het team en de renners, maar hij zorgt in ieder geval voor aandacht. Zolang de hoofdsponsor er tevreden mee is zal het geen probleem zijn. Als renner zouden mijn wenkbrauwen toch wel regelmatig fronsen, dat je zo makkelijk en openbaar afgeserveerd wordt. Op onderbuikgevoel zou ik zeggen dat de mental coach van het team een probleem heeft, tenzij ze geen mental coach hebben, wat mijn vermoeden is.

Michelangelo 21 juni 2021 om 21:02

Persoonlijk zou ik ook als hoofdsponsor achter mijn oren krabben als ik steeds op die manier in de publiciteit kwam. De ploeg mag blij zijn dat ze aantrekkelijk fietsen en mooie resultaten behalen, want alleen al om de grillen van Lefevere zou je je sponsorgeld ergens anders besteden….

Terrence Delesiene 22 juni 2021 om 16:25

De ploeg mag inderdaad blij zijn met zichzelf, dat ze aantrekkelijk fietsen.

Veloburto 21 juni 2021 om 21:33

Bennet naar Ineos?

rogerl 22 juni 2021 om 09:41

Volgens Het Nieuwsblad gaat hij naar Bora en neemt van Intermarche – Wanty Danny Van Poppel mee.

schlunzi 21 juni 2021 om 22:37

@rufuswhatever Waarom zit je in Godsnaam op deze site? Zonder Merckx zou die niet eens bestaan. Als je er de pest in hebt, ga supporteren bij korfbal.

Rufusvb 21 juni 2021 om 23:09

Het is algemeen bekend dat dhr Merckx meerdere keren tijdens zijn carrière positief getest heeft: in het hedendaagse wielrennen reden om iemand voor meerdere jaren te schorsen. Daardoor vind ik het hypocriet: de ene renner wordt aan de schandpaal genageld en de ander wordt vereert alsof hij de allergrootste is…

Rufusvb 22 juni 2021 om 00:30

@Beer, er zijn er inderdaad nog meer waar het bij is. Ik vind het krom en selectief om de ene aan de schandpaal te nagelen en een ander te vereren alsof ie een wielergod is…

MarkPeeters 22 juni 2021 om 11:09

@rufus: als ik alle Nederlands coureurs moet opsommen die ooit op doping zijn betrapt dan is mijn tekstveld te klein. Ga je dan ook hun overwinningen afpakken?

Headlines

Materiaalzone

Populair