Tour 2021: Brakende David Gaudu verliest 25 minuten door zonnesteek

donderdag 8 juli 2021 om 10:07
Tour 2021: Brakende David Gaudu verliest 25 minuten door zonnesteek

foto: Cor Vos

David Gaudu mag zijn klassementsambities in de Tour de France opbergen. In de elfde etappe met twee beklimmingen van de Mont Ventoux verloor de kopman van Groupama-FDJ liefst 25 minuten, waardoor hij zijn tiende plek in het klassement kwijtraakte. “Hij kreeg een zonnesteek en dat leidde tot spijsverteringsproblemen en braken”, legt ploegleider Yvon Madiot uit.

Al vroeg in de etappe naar Malaucène kreeg men in de volgwagen bij Groupama-FDJ door dat het niet goed ging met de kleine klimmer. “Zelfs voor de eerste beklimming van de Mont Ventoux vertelde hij dat hij het lastig had en dat hij zich niet goed voelde”, aldus Madiot via de ploeg. “Hij had de benen niet en kreeg een zonnesteek. De hitte aan het begin van de etappe heeft duidelijk zijn impact gehad.”

Teleurstellend
De eerste keer Ventoux was er al te veel aan voor Gaudu. “Op de top van de eerste beklimming voelde hij zich wat beter. Het was er wat afgekoeld en het peloton ging niet vol gas, waardoor hij wat dichterbij kon komen. Maar dat was slechts een illusie. Lang heeft dat niet geduurd”, vertelt de ploegleider. “David heeft hard gewerkt om hier te komen. Hij had zich er echt op toegelegd, net als de ploeg. Het is natuurlijk teleurstellend om dat allemaal te verliezen op een dag.”

Groupama-FDJ laat Gaudu eerst herstellen, maar de rest van de ploeg (naast Gaudu zijn alleen Valentin Madouas, Stefan Küng en Bruno Armirail nog in koers, red.) krijgt kansen. “We krijgen nog overgangsetappes voor de vlucht en we zullen de anderen vrijheid geven. We hebben dus nog wat kaarten om uit te spelen. Deze situatie moeten we accepteren en we gaan ons nu focussen op ritzeges en goede resultaten”, aldus Madiot.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Tomasz 8 juli 2021 om 10:14

Is het niet super gevaarlijk om met een zonnesteek dan door te rijden?

Guushovd 8 juli 2021 om 10:38

absoluut, doorsporten bij oververhitting is heel gevaarlijk. Totaal onverantwoord als ze dit tijdens de etappe al wisten.

Turtlehead 8 juli 2021 om 11:32

Plus een erbij. Zo maak je je (toekomstige) sterren compleet kapot. En Madiot weet prima hoe hij dat voor elkaar kan boksen.

nickdt 8 juli 2021 om 10:40

Waarom laten ze hem niet afstappen dan. Het is gevaarlijk om met een zonnesteek rond te rijden, want hij had ook duizelig kunnen worden wat dan tot een valpartij had kunnen lijden of zelfs bewusteloos kunnen raken.

Drossard Kudus 8 juli 2021 om 11:32

Op de Ventoux nota bene. Je rijdt dus niet een maar twee keer voorbij een monument dat je toch achter de oren moet laten krabben over mogelijke gevolgen van het door laten rijden

F4L 8 juli 2021 om 10:46

Bizar dat ze hem laten doorrijden, maar dat krijg je met een Fransman in de Tour. Als hij een beetje weet te herstellen (kan dat???) zal hij nog wel een keer meegaan in een vlucht.

TheBigShow 8 juli 2021 om 12:32

Madiot heeft altijd de mond vol over veiligheid, maar doet er weer niets aan.

Magician 8 juli 2021 om 10:50

FDJ en klassementsambities in de Tour, zou het ooit nog goedkomen?

Johnny7 8 juli 2021 om 10:54

Veel vertrouwen in Gaudu, wel een aanvallende renner. Dit is weer jammer. Precies hetzelfde verhaal met Pinot. Ligt het echt aan de ploeg of gewoon domme pech keer op keer?

Murcia 8 juli 2021 om 11:11

Doorrijden met een hitteberoerte is voor mij net zo een absolute no go als na een klap op je hoofd weer doorgaan. Talloze voorbeelden van mensen die getraind of ongetraind zo hun bewustzijn verliezen of erger. Ik geloof dat Roglic zijn maat Sonny gisteren ook hier mee te kampen had. Ploegarts moet dan de beslissing durven nemen voor de renner om er mee te kappen.

S. Morgenstern 8 juli 2021 om 11:13

Rondearts of ploegleiding uit koers nemen lijkt mij de enige juiste beslissing. Totaal ridicuul dit

Panache 8 juli 2021 om 11:21

Je hebt een zonnesteek en een hitteslag. Dat laatste is de gevaarlijke variant. Indien dat speelt dan stapt Gaudu binnen twee etappes alsnog af.

Wheely 8 juli 2021 om 11:29

Ik mis de hashtag “braking” bij dit bericht.

Lijkt me inderdaad niet iets voor FDJ om trots op te zijn.

La Primavera 8 juli 2021 om 11:30

Dit zijn zaken waar de UCI zich mee bezig moet houden. Levensgevaarlijk.

Dikke vrouw 8 juli 2021 om 12:05

Wat een bikkel

re-cycle 8 juli 2021 om 12:58

Gaudu kwam ge-rad-braakt over de finish. dat is niet ge-zon-d

joep b 8 juli 2021 om 15:07

Zal allemaal wel meevallen

Lalsacien 8 juli 2021 om 15:44

@redactie Verkeerd vertaald en dus veel commentaren kunnen de prullenbak in. Gaudu had geen zonnesteek, dat is namelijk une insolation. Hij had een coup de chaud, dat lijkt meer dat hij door de warmte werd bevangen.

Headlines

Populair

Materiaalzone