Tour 2021: Alpecin-Fenix met Van der Poel, Merlier en Philipsen

maandag 21 juni 2021 om 12:50
Tour 2021: Alpecin-Fenix met Van der Poel, Merlier en Philipsen

Van der Poel - foto: Cor Vos

Alpecin-Fenix heeft bekendgemaakt met welke acht renners de ploeg aan haar eerste Tour de France gaat beginnen. Speerpunten in de selectie zijn sprinter Tim Merlier en Mathieu van der Poel. Jasper Philipsen is op tijd hersteld van zijn knieblessure uit de Baloise Belgium Tour en maakt eveneens deel uit van het team.

Voor zowel Merlier als Van der Poel wordt dit hun eerste Tour de France. Merlier maakte dit jaar al wel zijn debuut in een grote ronde; in de Giro d’Italia was hij meteen succesvol door de tweede rit naar Novara achter zijn naam te zetten. De 28-jarige Belg maakt sowieso een sterk seizoen door, waarin hij al zes overwinningen boekte. Behalve in de Giro mocht hij ook in Le Samyn, de Grote Prijs Monseré, de Bredene Koksijde Classic, de Ronde van Limburg en de Elfstedenronde juichen.

Voor Van der Poel wordt het wel zijn eerste drieweekse ronde. Het zal even wennen zijn om hem in het donkerblauwe truitje van Alpecin-Fenix te zien, nadat hij afgelopen weekend tijdens het NK op de VAM-berg zijn rood-wit-blauwe kampioenstrui kwijtraakte aan Timo Roosen. De winnaar van onder meer Strade Bianche en twee ritten in de Ronde van Zwitserland geldt als belangrijke favoriet voor de punchy aankomsten in de eerste week.

Van der Poel eerder: “Ik weet dat het moeilijk is om vanuit de Tour naar de Spelen te gaan, maar ik begrijp de belangen van de ploeg en haar sponsors heel goed. Bovendien vind ik de Tour ook heel mooi. Het is een van de grootste sportevenementen ter wereld. De mountainbikewedstrijd op de Olympische Spelen behoudt nog steeds mijn prioriteit. Natuurlijk is het niet ideaal om zoveel te switchen tussen de wegfiets en de mountainbike, maar dat is door corona nu even niet anders.”

Merlier – foto: Cor Vos

Philipsen moest afgelopen weekend het BK aan zich voorbij laten gaan door een knieblessure, die hij bij een val in de Baloise Belgium Tour opliep. De 23-jarige Belg is echter voldoende hersteld om zaterdag aan de start van de Tour te staan, zijn derde grote ronde. Philipsen won dit jaar al de Scheldeprijs en twee etappes in de Ronde van Turkije, naast een handvol ereplaatsen in onder meer Parijs-Nice, Brugge-De Panne en de Baloise Belgium Tour.

Net als Philipsen, die in drie maal naar de top-10 reed in 2019, deden ook Silvan Dillier, Xandro Meurisse en Petr Vakoč al eens de Tour. Meurisse kwam bij zijn eerste deelname in 2019 als derde over de streep in de etappe naar La Planche des Belles Filles. Behalve Merlier en Van der Poel maken ook Jonas Rickaert en Kristian Sbaragli hun Tourdebuut.

Selectie flag-be Alpecin-Fenix voor Tour de France 2021 (26 juni-18 juli)
flag-ch Silvan Dillier
flag-be Tim Merlier
flag-be Xandro Meurisse
flag-be Jasper Philipsen
flag-nl Mathieu van der Poel
flag-be Jonas Rickaert
flag-it Kristian Sbaragli
flag-cz Petr Vakoč

Dit artikel delen:

31 Reacties

Wheely 21 juni 2021 om 12:56

De ploeg voor de eerste week.

Shinzawai 21 juni 2021 om 12:58

En daarna collectief “ziek, zwak en misselijk” afstappen.

evelineroos 21 juni 2021 om 13:47

Die jongens willen allemaal Parijs halen op van der Poel na.

Renaissance 21 juni 2021 om 13:48

Gewoon een ploeg waar vrijwel alle WT ploegen jaloers op zijn. Doen het gewoon uitstekend met hun tactiek en brengen spektakel. Altijd zijn er wel mensen die wat te zeiken hebben, maar aan deze ploeg gaan we veel meer plezier beleven dan veel anderen.

Nils96 21 juni 2021 om 13:08

Want in de giro zagen we ze ook niet meer na de eerste week?

blix 21 juni 2021 om 13:12

De verwachte 8. En het sterkst mogelijke team dat ze konden afvaardigen.

Ab Normaal 21 juni 2021 om 13:13

Heel benieuwd of Jasper fit de start haalt.
Misschien wordt de verdeling wel: Mathieu rit 1,2 en 7. Philisen de laatste week en Merlier de eerste twee weken die Van der Poel niet voor winst betwist.

Groetjesaandevoetjes 21 juni 2021 om 15:42

Ben ook benieuwd. Had eigenlijk verwacht dat er een streep door de Tour ging vanwege de blessure en dat hij het speerpunt in de Vuelta werd. Voelt nu met Merlier voor de vlakke sprint en vd Poel voor de lastigere aankomsten sowieso als ‘overbodig’.

hjjanssen1973 21 juni 2021 om 13:15

Is Philipsen genoeg hersteld?

Bergbeklimmer 21 juni 2021 om 13:15

Zal van der Poel de Tour uitrijden?

Johnny7 21 juni 2021 om 16:09

Niet als hij in Tokio wil presteren. Dan kan hij niet langer dan 10 dagen meefietsen.

Dikke vrouw 21 juni 2021 om 13:20

Philipsen kan je niet thuislaten anders schend je t contract

Massimo Bataille 21 juni 2021 om 13:20

Best leuke ploeg, maar ik vraag me af wie er op kop zal rijden van het peloton voor de sprint/ VdPoel.

Philiipsen, Merlier, Sbargli, Rickaert zijn allen sprintmannen
Meurisse en Vakoc normaal voor de overgangetappes
VdPoel als kopman
Heb je enkel nog Dillier over om mee te helpen controleren?

fietsvriend 21 juni 2021 om 13:28

Genoeg ploegen met belangen voor een sprint in de grootste wedstrijd vh jaar, dus denk niet dat ze daar bij A-F wakker van liggen.

Mystery Rider 21 juni 2021 om 13:31

Die hoeven toch niet te controleren, met DQS, Lotto en Bora heb je sowieso al 3 ploegen die de vlucht onder controle houden.

Ze moeten gewoon zich goed plaatsen – volgens mij heeft het weinig zin om een treintje te maken – Sbaragli – Rikaert – en dan drie pontentiële ritwinnaar (Jasper – Tim – Matje) – dan kunnen ze beter een Intermarche sprint doen, dan worden ze misschien nog 1 – 3 en 5 (integenstelling tot Intermarche die dan 6 – 9 en 11 doen)

S. Morgenstern 21 juni 2021 om 13:37

Meurisse en Vakoc kunnen toch gewoon op kop rijden? Ik zie het probleem niet zo

blix 21 juni 2021 om 13:48

Sbaragli toch ook wel? VDP, Rickaert en Philipsen/Merlier voor de sprinter (afhankelijk van wie zal sprinten) is toch meer dan genoeg? Hoe meer mannetjes, hoe makkelijker om mekaar kwijt te raken. En Rickaert is een kei om er pas in de laatste kilometer tussenin te komen rijden met zijn sprinter aan het wiel.

S. Morgenstern 21 juni 2021 om 13:51

Rickaert is daar inderdaad heel goed in, maar wel nadat hij daardoor zelf goed naar voren wordt gereden door de rest van de trein. Deze ploeg gaat niet met een klein treintje rijden, aangezien ze al het hele seizoen succesvol zijn met een grote trein.

Massimo Bataille 21 juni 2021 om 14:57

Hoeven niet op kop te rijden?
Je moet nooit op kop rijden, maar als je favorieten hebt (wat Merlier en VdPoel zijn), dan mag je heus wel op kop rijden. Met altijd rekenen op andere ploegen ga je vaker in je eigen voet schieten dan 'profiteren' van hun werk.

Ik heb ook wel de indruk dat ze vaker met 'heuse' sprinttreinen werken en zie ze er ook niet direct van afstappen. Vakoc kan idd ook wel op kop rijden indien nodig, Meurisse zie ik daar toch minder toe in staat.
En zeg nu Sbargli in sprinttrein, maar ik zie hem ook wel bij de 'vlakkere' overgangsritten in de aanval gaan.

Panache 21 juni 2021 om 15:36

“Met altijd rekenen op andere ploegen ga je vaker in je eigen voet schieten dan ‘profiteren’ van hun werk.”

Nee hoor, niet in de Tour. In de Tour eindigt iedere etappe die met een massasprint behoort te eindigen ook in een massasprint (uitgezonderd waaiers). Alpecin kan heerlijk profiteren en het mooie is dat ze daar ook het lef voor hebben.

S. Morgenstern 21 juni 2021 om 15:44

Wat maakt Meurisse dan ongeschikt om op kop te rijden? Ik kan me niet voorstellen dat hij daar de kwaliteiten niet voor heeft. Meestal zijn het niet de meest bijzondere renners die dat kopwerk voor hun rekenen nemen. Ze rijden dan ook zelden achter een hele bijzondere kopgroep aan.

Massimo Bataille 21 juni 2021 om 16:01

Met het laatste nieuws zullen ze nog meer op kop moeten rijden, ik zie DQS niet telkens alles op alles zetten voor Cav ( nog minder moest hij toch tekort komen).
Ik zie Merlier hier heus wel als 2de beste sprinter aanwezig zijn (achter Ewan), voor Cav, Bol, Pedersen en Sagan.
Buiten Lotto zullen er niet zo veel kandidaten zijn, al zie ik wel Arkea op kop rijden voor een 7de plek van Bouhanni.
En VdPoel is op zijn aankomsten nog meer de absolute topfavoriet, maar daar zie ik een DQS (Alaphil), Bora (Sagan), Jumbo (Van Aert/Roglic) en UAE (Pog) ook wel meerijden.

Het is een fabel dat iedereen wel ‘dom’ op kop kan rijden van een peloton, het vergt echt wel een speciaal type (en goeie) renner om dag in dag uit met een goed tempo het peloton te leiden. Ik zie meurisse daar minder toe in staat. Zal zich ook wel willen sparen voor ‘zijn’ etappes waar hij in de aanval zal gaan.

Rawolf 21 juni 2021 om 16:07

Zelfs Antwan Tolhoek heeft in sprintersritten op kop gereden in de Tour. Dan kan Meurisse/Vakoc ook nog wel.

S. Morgenstern 21 juni 2021 om 16:09

Volgens mij is Meurisse wel een goede renner. Ik zie dus echt niet in waarom hij niet geschikt zou zijn, maar natuurlijk je goed recht om hem niet goed genoeg te vinden.

Verweggistan 21 juni 2021 om 13:29

Ah, daar is Sbaragli.

Murcia 21 juni 2021 om 13:35

Geen verrassingen, ben vooral benieuwd of Meurisse wat kan laten zien. Hij is in de ploeg eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Met MVDP, Tim en hopelijk een weer topfitte Philipsen wel genoeg kansen op dagsucces.

limburgia 21 juni 2021 om 14:21

Even wachten met commentaar tot volgende week lijkt
me verstandig met ook zoveel belangen van de andere ploegen.

way2go 21 juni 2021 om 15:08

Had ergens gehoopt dat ze de ballen zouden hebben om VDP thuis te laten zodat hij zich vol op de MTB kan focussen. De beste kerel kan gewoon in drie disciplines wereldkampioen worden dit jaar en daarnaast nog eens goud pakken op de olympische spelen. Dat lijkt me voor een sponsor als Canyon veel interessanter dan een etappewinst in de tour, dus dat argument van sponsorbelangen snap ik niet helemaal… Jammer jammer jammer.

Groetjesaandevoetjes 21 juni 2021 om 15:47

Tour is het grootste fiets evenement ter wereld.

Massimo Bataille 21 juni 2021 om 15:55

100% zeker dat een etappezege belangrijker is voor Canyon dan olympisch goud in het MTB.
Nog meer aangezien die gele trui er ook aan vast hangt in die eerste etappes.

TdF is +- 80% van de publiciteit in het wielerjaar, puur commerciëel is deze dus belangrijker dan alle monumenten, Giro, Vuelta en WK gecombineerd …
Dan gaat een olympische medaille in een ‘kleine’ sport als MTB totaal geen belang hebben.

Sportief is iets anders natuurlijk, maar het zijn ook enkel de ‘echte’ wielerfans die hiernaar kijken. Groot deel van de kijkers en toeschouwers van de TdF kijken ook enkel naar de Tour. Weten zij veel wie er SanRemo wint of wie er naar de OS gaat.

jooprioolpijp 21 juni 2021 om 17:42

Volgens mij onderschat je nu toch de omzet van MTB’s. Ik weet niet hoeveel er al Olympisch kampioen MTB geworden zijn op een Canyon (gokje: 0), en dan is MvdP + goud + Canyon echt wel goud waard.

Headlines

Materiaalzone

Populair