Tour 2020: Søren Kragh Andersen soleert naar tweede ritzege
foto: Cor Vos
vrijdag 18 september 2020 om 17:19

Tour 2020: Søren Kragh Andersen soleert naar tweede ritzege

Søren Kragh Andersen heeft na een vermakelijke finale de negentiende etappe van de Tour de France 2020 gewonnen. De Deen van Team Sunweb kwam solo over de streep in Champagnole, nadat hij wist te ontsnappen uit een ijzersterke kopgroep van twaalf. Achter hem sprintte Luka Mezgec naar de tweede plaats, voor Jasper Stuyven. De gele trui van Primož Roglič kwam niet in gevaar. De klassementsleider bolde in het peloton over de streep, ruim achter de ritwinnaar.

Solo Cavagna
De etappe van vandaag kreeg een eenzame vluchter. De Franse TGV van Deceuninck-Quick-Step, Rémi Cavagna, trok op 161 kilometer van de finish alleen ten aanval. De poging van Cavagna nam wat druk weg bij zijn ploeg, want op deze manier hoefde er niet gewerkt te worden voor sprinter en groenetruidrager Sam Bennett.

Cavagna reed in het eerste wedstrijduur een gemiddelde snelheid van bijna 51 kilometer per uur, mede dankzij de wind in de rug. De Fransman ging te hard voor een groepje met achtervolgers. Dylan van Baarle, Geoffrey Soupe en Max Walscheid wisten de aansluiting niet te maken. Aanvankelijk zaten ook Guillaume Martin en Cyril Barthe nog in dat groepje, maar zij lieten zich al eerder afzakken in het peloton. Niet veel later werden ook Van Baarle, Soupe en Walscheid opgeslokt.

foto: Cor Vos

In het peloton leidde BORA-hansgrohe de achtervolging in dienst van Peter Sagan. De Duitse formatie hield het verschil lange tijd tussen de twee en drie minuten. Op het moment dat het gat tussen Cavagna en het peloton een minuut was, liet de ploeg-Sagan de teugels een beetje vieren. Het werd zo een kat-en-muis-spel tussen de aanvaller en de sprintersploegen.

Aanvallen in de heuvelzone
Op 50 kilometer van de meet kwam er, in de licht heuvelachtige zone, een tegenaanval uit het peloton. Benoît Cosnefroy, Pierre Rolland en Luke Rowe vonden elkaar en sloten op niet lang erna aan bij Cavagna. Net op dat moment was ook de tussensprint geweest, waar Bennett opnieuw Sagan versloeg en dus ook verder uitliep in het puntenklassement. Na die sprint werd het op de smalle weggetjes nerveus in het peloton. Er werd aangevallen en gevallen.

Een groepje met Greg Van Avermaet, Tim Declercq, Pierre-Luc Périchon, Nils Politt, Mathieu Burgaudeau, Jasper Stuyven, Valencin Madouas, Omar Fraile, Søren Kragh Andersen en Casper Pedersen ging in de achtervolging en sloot op 36 kilometer van het einde aan bij de vier koplopers. BORA-hansgrohe en Mitchelton-Scott staken daar een stokje voor en haalden de ganse groep terug.

foto: Cor Vos

De beslissende aanval
De heuvels in de Jura en het hoge tempo door de demarrages brachten Caleb Ewan meermaals in de problemen. Dertig kilometer voor de meet trokken weer twaalf renners erop uit, waaronder Peter Sagan en dus ook zijn schaduw Sam Bennett. Rowe, Naesen, Stuyven, Devenyns, Van Avermaet, Trentin, Bauer, Mezgec, Arndt en Kragh Andersen waren ook mee en zij pakten al snel een minuut op het peloton.

Edvald Boasson Hagen, Bryan Coquard en Hugo Hofstetter gingen in de tegenaanval, maar kwamen te laat om nog de aansluiting te maken. Lotto Soudal was de enige sprintersploeg zónder mannetje in de voorste gelederen en was dus op achtervolgen aangewezen, maar Frederik Frison en Thomas De Gendt zagen in dat het een kansloze missie was. Het verschil liep daardoor alsmaar verder op, richting de drie minuten.

Søren Kragh Andersen
Vijftien kilometer voor de meet profiteerde Søren Kragh Andersen van een stil moment in de kopgroep. De ritwinnaar van Lyon sloeg direct een gat van 20 seconden omdat de achtervolgers naar elkaar keken. In de afdaling richting Champagnole wist de Deen van Team Sunweb zijn voorsprong uit te breiden naar 40 seconden en bij het binnenrijden van de finishplaats had hij een minuut voorgift.

Niets stond een tweede etappezege in de weg voor Kragh Andersen. Bovendien scoorde hij de derde ritoverwinning voor zijn ploeg, na zijn eigen zege en die van Marc Hirschi.

Op 53 seconden van de ritwinnaar sprintte Luka Mezgec naar de tweede plaats, voor Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet en Oliver Naesen. Daar weer achter wist Bennett zijn directe concurrenten om de groene trui (Sagan en Trentin) te verslaan in een prestigesprint om de punten. Het peloton kwam op ruim 7.30 minuut over de finish.

Laatste kilometer:

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
18 september 2020 17:22
Nou in ieder geval niet de de finish die ik verwacht had. Sunweb is toch lekker bezig geweest deze tour.
18 september 2020 17:22
Sterk gereden.

Voor de rest lijkt er niemand te willen.
18 september 2020 17:24
Leukste team van deze tour. De absolute smaakmakers in een tour die verder weer tegenvalt vergeleken met vele giro en/of vuelta edities. Genieten dit en meer dan gegund!!
    18 september 2020 17:28
    Smaken verschillen!
    18 september 2020 17:32
    Ze doen het goed in de ritten waar de echte toppers geen interesse in hebben, zo eerlijk moet je zijn. Maar van die ritten winnen ze er vervolgens wel drie, dat is ook geen geluk meer.
18 september 2020 17:24
Fantastische zege weer! Wat een baas.

Bennett gefeliciteerd met het groen!
18 september 2020 17:28
Typisch dat zo'n eenmansaanval vaak succesvol is, terwijl er duo's in de groep zitten die geen samenwerking tot stand weten te brengen.
    18 september 2020 17:29
    Voor DQS was het goed dat er iemand wegreed ivm groene klassement. Trentin en GVA gedragen zich niet als ploegmaten. Dan bleef enkel nog Bauer over om achter SKA te rijden, en die is gewoon een mindere renner dan SKA.
    18 september 2020 17:30
    Als die duo's te beroerd zijn om voor elkaar te werken... Van Avermaet doet helemaal niks voor de toch rappere Trentin.
    18 september 2020 17:32
    DQS kan toch gewoon rijden, Sagan gaat echt Bennett niet plots wel verslaan, gewoon kansloos.

    En op zich wel logisch dat Van Avermaet zich niet gaat leegrijden voor een 5e plek voor Trentin
18 september 2020 17:28
mooie zege weer van Sunweb. De rest zat te slapen, maar denk dat SKA toch wel de sterkste was ook vandaag!
18 september 2020 17:29
Toch mooi dat de mannen van Sunweb deze Tour toch wat kleur hebben weten te geven.
18 september 2020 17:30
Onvoorstelbaar om te zien hoe lullig iedereen rijdt voor een eerste plaats in dat groepje, maar wel iedereen alles uit de kast haalt voor plek 2 en 3... Iedereen ziet SKA ook vertrekken en het kan precies niemand een moer schelen. Zware anticlimax in een finale die heel mooi had kunnen worden!
18 september 2020 17:30
Avermaet en Trentin ai ai ai. Twee haandjes die niet voor elkaar willen rijden
    18 september 2020 17:46
    Die eerste moet je volgend jaar niet in je team willen
18 september 2020 17:31
Geweldige finale. Kragh Andersen weer sterk, Sunweb pakt strak uit deze ronde.
18 september 2020 17:34
Op precies het goede moment weggeflitst en geweldig doorgereden. Prachtige overwinning en van harte gegund.

Trentin en Greg zullen vanavond niet aan dezelfde tafel eten, denk ik.
18 september 2020 17:37
Achteraf maar goed dat ze hier niet met een peloton gesprint hebben. Vrij krappe aankomst.
18 september 2020 17:37
Mooie timing. Naessen of Mezgec had meteen mee moeten zitten, dan had t anders kunnen lopen, maar dat is makkelijk achteraf.
18 september 2020 17:38
Dat interview met Naesen lol! Voelt zich genomen door Sunweb.
    18 september 2020 17:42
    Maar vooral door de andere koppeltjes in de kopgroep. Niemand wilde zich opofferen.
    18 september 2020 18:02
    Gaan Naesen en Van Avermaat volgend jaar ook tegen elkaar rijden? De Belgen hebben in ieder geval veel voor elkaar over .
18 september 2020 17:40
Echt immens dom gereden van de rest. Er wordt net een harde aanval geplaatst met de in principe snelste mannen, Trentin, Sagan en Bennet. natuurlijk valt het daarna stil en dan weet ieeedereeeeen toch dat er iemand gaat aanvallen. Dat ze dan allemaal blijven zitten wanneer SKA aangaat is me echt een raadsel. Eigenlijk op ongeveer dezelfde manier als zijn vorige etappewinst dat hij hier iedereen 'verrast'. Hallo greg? Stuyven? Naesen??
    18 september 2020 18:17
    Ik zou als ploegleider van CCC echt pissig zijn dat Van Avermaet niet reageert op de aanval van Kragh Andersen (nadat Trentin net had aangevallen). Als er iemand iets te verwijten valt is het Van Avermaet wel. Rest ook slap gereden trouwens.

    Gelukkig met Kragh Andersen een mooie winnaar, maar hij had veel meer weerstand moeten krijgen. Too easy.
    18 september 2020 18:43
    Dat is natuurlijk aan de ploegen met 2 man en niet aan Stuyven en Naesen!
    18 september 2020 20:06
    Stuyven zag hem weggaan maar sprong niet mee.
18 september 2020 17:40
Time! Time!
En dan dat drie keer achterom kijken op de finish-strook, waarna hij het eindelijk doorheeft en je zijn stress ziet omslaan in blijdschap. Heerlijke beelden.
    18 september 2020 18:04
    Prachtig, maar klaarblijkelijk werken die oortjes van Sunweb niet al te best.
    18 september 2020 18:22
    Teleurgestelde kniesoor die daar op let....
18 september 2020 17:41
Heel toffe finale, leuke groep vooruit. Kleine anti-climax dat het plots beslist was en de laatste 10 kilometer de spanning weg was, maar het is Kragh Andersen gegund.
18 september 2020 17:41
Sunweb doet precies wat DQS wil doen, maar dan 10x beter
    18 september 2020 17:44
    DQS reed overduidelijk voor de groene trui.

    2 ritten + groene trui + aantal dagen geel > 3 ritten
    18 september 2020 18:06
    Tuurlijk behoudend rijden voor een groene trui die je niet kunt verliezen. Devenyns had zich toch op kop kunnen zetten.
    18 september 2020 21:46
    In dit geval ben ik het wel met Hollow Knight eens.
    Alleen denk ik dat Sunweb ieders verwachtingen overtreft.
    Bij Quickstep zullen ze zeker blij zijn met de groene trui maar 2 (misschien 3) is voor hun doen niet heel sterk, Tot zelfs matig. (wat ook veel zegt over deze ploeg)
18 september 2020 17:42
Sam Bennett de verdiende winnaar van de groene trui en enorm onderschat op dit forum.

Caleb Ewan daarentegen is misschien de snelste, maar wat een beperkte renner zeg... Wordt er zelfs op een col van vierde categorie afgereden. Meer van dit soort etappes aub en minder vlakke etappes!
    18 september 2020 17:48
    Er zijn al nauwelijks echt vlakke etappes, die mogen er ook in blijven. Op deze manier zal Ewan ook zijn etappes winnen, maar nooit kunnen meedoen voor groen, lijkt me wel een goed evenwicht.
    18 september 2020 17:53
    Ewan heeft op de Hatta Dam wel eens gewonnen, maarjah das waarschijnlijk niet dezelfde koek als dag na dag hard moeten rijden en verschillende cols over.

    Bennett idd verdiend winnaar op dit parcours. Hoop volgend jaar dat ze de sprintjes wat meer gevarieerd neerleggen, of paar keer twee in een etappe. Dit jaar lagen veel sprints voor de bergen of stevigere heuvels.
    18 september 2020 17:57
    Ik geniet toch meer van Ewans trucendoosspurts dan Bennetts noeste doorhakken en patser zijn. So what beperkt, dat zijn zoveel renners, laat anderen maar compleet zijn.
    18 september 2020 19:03
    Bennett wordt hier niet onderschat. Ik had wel 1 overwinning verwacht met Morkov als lead out en van deze Sagan de groene trui winnen is niet zo moeilijk. Het is nou niet zo dat er veel renners geïnteresseerd waren in de groene trui.
18 september 2020 17:47
De sterkste en de slimste. Perfect gedaan door Kragh en de ploeg. Belgen tactisch buitenspel gezet maar die konden waarschijnlijk ook niet beter. Halve rustdag voor TJV en de rest.
18 september 2020 17:54
Grappig hoe die 3 voor groen het al de hele tour voor elkaar aan het verstieren zijn. Bennett heeft met 1 ritzege en groen het goed gedaan, die andere 2 komen er bekaaid vanaf
    18 september 2020 18:04
    Ergens jammer dat Oleg Tinkov niet meer actief is.. Wat zou Sagan een verbale uitbranders hebben gehad deze Tour...
    18 september 2020 18:09
    Sagan had met de motiverende speeches van Oleg waarschijnlijk een stuk beter in vorm geweest.
    18 september 2020 18:48
    Het waren met name Trentin en Sagan die elkaar in de haren vlogen na die ene tussensprint waar Trentin de winst pakte. Sagan heeft wel alles uit de kast gehaald wat ie kon maar had gewoon niet het niveau om het naar zich toe te trekken. Eervol verloren. Trentins tactiek vond ik wat vreemd omdat ie zich nauwelijks liet zien in eindsprints. Bennett had één slechte dag en moest nog maar over de bergen zien te komen. Heeft ie uiteindelijk vrij goed gedaan. Wel komisch om ze in deze etappe dan zelfs op het laatst nog op elkaar te zien rijden.
18 september 2020 17:54
Dik verdiend! En wat een verademing om hiernaar te kijken.. het enthousiasme spat ervan af..
18 september 2020 18:23
Het verzamelde kruim van de zwakke tussengeneratie krijgt andermaal op zijn donder van de veel sterkere volgende generatie. Van Avermaet, Sagan, Naesen, Trentin en co zouden natuurlijk óók kunnen proberen te demarreren als het even stilvalt, maar die missen allemaal de benen en de ballen en de brio om in een groep met zoveel klassieke renners zover van de meet al al hun kaarten op tafel te gooien. Het schouwspel dat je dan krijgt, is gewoon de zoveelste demonstratie van machteloosheid van dertigers en late twintigers die tot een paar jaar geleden bij gebrek aan beter stuk voor stuk danig zijn overschat.
    18 september 2020 18:26
    in iedere generatie is de beste, de beste bij gebrek aan beter ;)
    18 september 2020 18:36
    Generaties met elkaar vergelijken is zinloos en onzinnig. Sport evalueert in tactiek, in voorbereiding en in 'hulpmiddelen', net als in de echte wereld.
    18 september 2020 18:41
    Wat moet het naar zijn als je op zo’n vals verheven manier naar deze sport kijkt.
    18 september 2020 19:11
    Het is al twee jaar duidelijk dat er veel meer kwaliteit zit in de komende generatie (of toch de toppers), als ik die even wat ruim mag nemen, zes à acht jaren, dan in de generatie ervoor, ook ongeveer acht jaren. De generatie daar nog eens voor, die nu stilaan op pensioen is of gaat, vond ik ook iets sterker, maar dat was minder opvallend. Het kwaliteitsverschil van de absolute toppers is in de huidige overgang veel groter en wordt door de meeste wielervolgers ook niet ontkend - behalve door jou dan, RV, maar je mag natuurlijk je eigen visie daarover hebben. Daarmee wijk je echter af van de algemene consensus: renners als RE, MvdP, WvA, Pogacar en Bernal, die vind je niet bij hun voorgangers. Die vind je simpelweg niet in elke generatie, en nu zijn ze plots met zoveel. En wat met renners als Martinez, Higuita, Hirschi, Sosa, Almeida, Kuss, ...: stuk voor stuk steengoede renners. Vijf jaar geleden zou men ze in staat achten om de Tour te winnen, nu vormen zij de tweede lijn! En bovendien brengen velen onder hen, zoals de Sunwebbers, een veel inventiever en attractiever manier van koersen in het peloton, i.t.t. de ouderwetse en vaak ook wat onbeholpen koerswijze van de meeste van hun voorgangers, zoals de Van Avermaets en de Naesens. Ik hoop dat je die nieuwe wind in het peloton vroeg of laat ook eens mag voelen, RV. Het voelt echt bevrijdend en geeft aan het wielrennen een positieve vibe.

    Er is in die vorige generatie overigens één echte uitzondering, één die wel die uitzonderlijke kwaliteit had, en dan spreek ik natuurlijk over Sagan, maar die hield het maar enkele jaren vol. Niets doet vermoeden dat het ook bij de huidige jonkies al na enkele jaren zal doodbloeden, maar daarover kunnen we nog geen zekerheid hebben. En in het rondewerk was er natuurlijk Froome, maar ook die had geen concurrentie van rijpe coureurs met het talent van een Bernal of Pogacar.

    In elk geval heeft dit niets met valse verhevenheid te maken. Bedankt trouwens voor je vriendelijke woordgebruik.

    We kunnen generaties wel vergelijken, want ze rijden met hetzelfde materiaal, met dezelfde medische en sportieve begeleiders, in hetzelfde peloton en met dezelfde wetenschappelijke ondersteuning.
    18 september 2020 19:24
    Je vergeet Julian Alaphilippe...
    18 september 2020 19:28
    Alaphilippe moet nog bevestigen. Hij is nu 28 jaar en het liep in de (bijna) voorbije Tour ook niet zoals vorig jaar. Gilbert heeft ook nooit echt zijn wonderbenen van het gezegende jaar 2011 kunnen bevestigen. Toch moeten we Gilbert nog steeds hoger inschatten dan GVA en co. Idem voor o.a. Cancellara, Boonen, Pozzato en Valverde.

    Maar Alaphilippe kan inderdaad nog het blazoen redden van wat ik in mijn eerste bericht gemakshalve de tussengeneratie heb genoemd. Je hebt daar wel gelijk in. Eigenlijk zou je hem ook een overgangsfiguur kunnen noemen, de heraut van een prachtige wielergeneratie. :)
    18 september 2020 20:13
    @maarten: of... alternatieve hypothese.... de huidige jeugd heeft optimaal geprofiteerd van het doorvoeren en optimaliseren van trainingsvisies in combinatie met voeding bij de jeugd. Een fenomeen wat we al langer in het voetbal zien maar nu ook in de afgelopen 10 jaar in het wielrennen is gekomen. Ergo ze zitten eerder op wereldniveau dan het jeugdige amateurisme van daarvoor bij de development teams maar hebben waarschijnlijk hun top op 23 jaar al in zicht ipv de voorheen gebruikelijke 27 tot 29 jaar. Consolideren tot mid 30 kan natuurlijk prima maar exponentieel beter worden na 23 jaar waarschijnlijk niet meer.
    18 september 2020 21:26
    Klinkt een stuk aannemelijker Baukema. Dat betekent dan ook dat je op moet schieten als talentvolle generatie, als je niet dood wil bloeden. En Alaphilippe moet nog bevestigen terwijl MvdP in het rijtje staat?
    18 september 2020 23:49
    Kreuziger, Uran en Schleck waren ook ‘mega talenten’.
    En 3-4 jaar terug hadden we Felline, Chaves en Zakarin die zouden domineren.
    Ik lees meer uitvergroting van de waan van de dag, dan argumenten dat bepaalde generaties zwak waren.
    19 september 2020 01:37
    @Baukema Tomoulin
    Dat kan natuurlijk ook meespelen. Van Evenepoel zeggen sommigen trouwens dat hij vroeger tot wasdom is gekomen door de trainingen en de sportieve begeleiding in het voetbal. Misschien geldt dat algemeen voor deze generatie renners. De tijd zal dat moeten uitwijzen.

    Toch is het verschil in kwaliteit wel erg groot. Volgens mij verklaart het dus niet alles. De meeste kenners zeggen trouwens net hetzelfde.

    Voor de duidelijkheid: ik schrijf JA helemaal niet af. Maar MvdP heeft volgens mij normaal gezien wel meer groeimarge en potentieel.
    19 september 2020 09:04
    Oef, gelukkig Julian, je hebt nog kans.

    Van die 5 liggen er binnen no time weer 2-4 tegen de touwen in de hoek waar de ‘nooit belofte ingelost!’ en ‘komt niet meer terug op zijn beste niveau’ als zoete broodjes op de kaken klappen. Sterker nog momenteel liggen er al 2,5 van de drie aldaar.

    Hele verhalen van generaties en verregaande analyses terwijl deze lichting nog maar aan het begin staat? Koddig.
18 september 2020 18:41
Ik denk dat je evolueert bedoelt...
18 september 2020 18:53
De Nederlanders doen niet mee om de knikkers deze tour. Enkel Bol in het begin. Verder een erg povere tour voor de Nederlanders. Wel jammer, voegt toch altijd een dimensie toe wanneer een Nederlander meedoet om de prijzen.
    18 september 2020 21:14
    Nou, Robert Gesink wint vandaag de sprint van het peloton. Knap toch.

Reacties zijn gesloten.