Tour 2020: Sam Bennett wint op Champs-Élysées, eindzege voor Tadej Pogacar

zondag 20 september 2020 om 19:08
Tour 2020: Sam Bennett wint op Champs-Élysées, eindzege voor Tadej Pogacar

foto: Cor Vos

Sam Bennett heeft de laatste etappe van de Tour de France 2020 gewonnen. In een koninklijke massasprint op de Champs-Élysées in Parijs wist hij als eerste over de streep te komen. Gele trui Tadej Pogačar kwam zonder problemen over de finish en schreef met zijn eindzege op meerdere manieren historie.

De laatste etappe begon traditioneel met de fotomomenten, felicitaties en grappen en grollen. Met geletruidrager Tadej Pogačar en zijn vijf overgebleven UAE Emirates-ploegmaat voorop zette het peloton vervolgens koers richting Parijs. Via het iconische plein bij het Louvre bereikten de renners de plaatselijke ronde op de Avenue des Champs-Élysées, waar acht rondjes op de renners wachtten.

Op de Champs-Élysées
Direct bij de eerste passage van de meet werd al gedemarreerd. Jens Keukeleire weigerde mee te werken aan een parade door Parijs en opende het bal. Veertig kilometer voor het einde ontsnapte een viertal: Greg Van Avermaet (CCC) kreeg Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), Connor Swift (Arkéa-Samsic) en Pierre-Luc Périchon (Cofidis) met zich mee. Zij pakten een twintigtal seconden voorsprong.

foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step en Lotto Soudal zetten zich daarachter op kop van het peloton in dienst van groene trui Sam Bennett, die bij de tussensprint wat punten pakte en zo zijn zege in het puntenklassement veiligstelde, en Caleb Ewan. Ook het B&B Hotels-Vital Concept van Bryan Coquard stak een handje bij. De vier vluchters hielden lang stand.

In de voorlaatste ronde door hartje Parijs, waar slechts 5.000 toeschouwers welkom waren vanwege ‘code rood’ voor de hoofdstad, bleef het verschil schommelen rond de vijftien seconden. Jumbo-Visma besloot daardoor de kop te nemen in dienst van Wout van Aert, terwijl ook NTT Pro Cycling zich meldde aan kop.

Massasprint in de maak
Swift raakte op zeven kilometer van de meet het contact kwijt met Van Avermaet, Schachmann en Périchon. Die drie gingen met een voorsprong van dertien seconden de slotronde in, maar de poging was gedoemd te mislukken. Schachmann werd op 3,5 kilometer van de meet als laatste aanvaller gegrepen, waarna de sprintersploegen vrij baan kregen om de trein op de rails te zetten.

Team Sunweb, Trek-Segafredo, Deceuninck-Quick-Step en Lotto Soudal zetten vervolgens hun sprinters van voren af, waarna het Sam Bennett was die de beste lead-out kreeg. De groenetruidrager wist vervolgens in de sprint zijn tweede ritzege van deze Tour te boeken. Wereldkampioen Mads Pedersen, die volgende week zijn WK-titel kwijtraakt, werd tweede. Peter Sagan kwam als derde over de meet.

foto: Cor Vos

Pogačar als eindwinnaar het podium op
De toppers in het klassement kwamen niet meer in de problemen op de Champs-Élysées. Tadej Pogačar (UAE Emirates) mocht daardoor als eerste Sloveen ooit de eindzege in de Tour de France op zijn palmares bijschrijven. Samen met de 21-jarige Pogačar mochten ook Primož Roglič (Jumbo-Visma) en Richie Porte (Trek-Segafredo) zich melden op het eindpodium.

Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step_ wist de hegemonie van Peter Sagan als winnaar van het puntenklassement te doorbreken. De Ier kreeg daardoor de groene trui mee naar huis. Het bergklassement en het jongerenklassement waren ook weer een prooi voor veelvraat Pogačar. Marc Hirschi (Team Sunweb) werd beloond voor zijn Superstrijdlust, terwijl Movistar het ploegenklassement won.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Spirit 20 september 2020 om 19:15

Een spannende Tour was het, maar sprankelend nauwlijks.
De spanning zat hem er vooral in dat er weinig verschillen gemaakt werden door de klassementsmannen.
Dat heeft het tot het einde leuk gehouden.
Maar het was geen sensationele Tour helaas hoewel het parcour er goed uit zag !

Oblomov 20 september 2020 om 19:16

De slechtste Tour voor het Nederlandse wielrennen sinds 2012, mede met dank aan het vreemdelingenlegioen van Jumbo Visma. Hopelijk gooien ze het volgend jaar over een andere boeg.

harryjohan71 20 september 2020 om 19:23

Wees blij dat JV bestaat! Dankzij JV zijn er Nederlandse renners die zich kunnen ontwikkelen. Voor volgend jaar hebben ze 4 Nederlanders aangetrokken, die het de komende jaren moeten laten zien.

harryjohan71 20 september 2020 om 19:28

DQS is nog meer een vreemdelingen legioen dan JV. Dit geldt voor heel veel wielerploegen. Het percentage renners uit eigen land is heel hoog bij JV tov andere ploegen. Hier hoor ik nooit iets over. JV ga zo door met het ontwikkelen van Nederlandse renners

Romāns Vainšteins 20 september 2020 om 19:43

JV heeft natuurlijk wel, in tegenstelling tot veel teams, de potentie om gehoor te geven aan deze smeekbede. Wat QS er verder mee te doen heeft …?

Kaklu 20 september 2020 om 21:14

Inderdaad, van harte mee eens. Geen Nederlandse ritzege, geen strijd, saaie tour (al jaren eigenlijk). Eigenlijk jammer dat Ineos tegenviel. Dan was er meer koers geweest.

harryjohan71 20 september 2020 om 23:12

@Romainrs Vainsteins DQS is gewoon een voorbeeld van een ploeg met weinig Belgen en veel renners uit andere landen. Ik had ook andere ploegen kunnen noemen, zoals INEOS, maar de sommigen zien DQS als een ploeg die veel Belgische renners opleidt. Dit is niet het geval. In België moeten ze het meer hebben van Lotto Soudal. Zij zorgen voor de aanwas van jonge Belgische renners. Nadeel is alleen dat de ploeg niet in staat is te wedijveren met de absolute top. Met voornamelijk Nederlanders kan JV ook niet wedijveren met de absolute top. Hiervoor zijn er op dit moment te weinig goede Nederlandse renners die ook nog bij JV willen rijden.

FDJ 20 september 2020 om 23:19

Niet mee eens. Dumoulin eindigt als zevende in de Tour en wordt gisteren 2e in de tijdrit.

De Tour van 2012 was echt een drama voor Nederland. Een keer in de vlucht van de dag, maar dat was het.

Dumoulin heeft dit jaar een aantal dagen hele mooie dingen laten zien. Bol wordt 2e in een sprint.

Bettinwel 20 september 2020 om 19:19

Saaie voorstelling met een zinderende apotheose. Uiteindelijk toch tevreden het theater verlaten.

Bazzz 20 september 2020 om 19:20

Kopieren van een ander team (Ineos) is niet voor iedereen weggelegd.

SjorsPatate 20 september 2020 om 19:25

Mooi hoe Bennett zijn overwinning tot in detail besprak bij het interview, dat zouden er meer mogen doen. Verder nog nooit iemand zo blij gezien met een overwinning, het is hem gegund!

Wheely 20 september 2020 om 20:15

Ja leuk interview, vet uitgebreid antwoord. :)

Ivanoviclover 21 september 2020 om 02:09

De twee mooiste interviews kwamen toch van Bennett deze tour. Ook een mooi stukje met zijn vrouw bij Karl.

Bruine Koersbroek 20 september 2020 om 19:27

Cees Bol vaste waarde voor de top 20

KennyKlimmen 20 september 2020 om 19:27

Los van de TT gisteren , zou ik het als NL wielerfan goed vinden wanneer Roglic naar een andere ploeg gaat… zou ik ook zeggen wanneer hij met 7 min. voorsprong de tour had gewonnen….

Daboytommy 20 september 2020 om 19:33

Als wielerliefhebber hoop ik dit niet. Ik zou een vertrek van Groenewegen minder erg vinden. En dan als mededoel groen met Wout

Dikke Vrouw 20 september 2020 om 19:46

Doe ligt nog vast tot 2023 hoor

Man met de hamer 20 september 2020 om 19:49

Waarom moet ie weg? Krijgt Leemreize meer kans als Rogla meefietst bij Ineos? Of hoop je dat een andere Nederlander het komende decennium de Tour gaat winnen? Dit was de kans. Nu duurt het zomaar nog eens tien jaar voor er weer een kans komt.

stark72 20 september 2020 om 19:28

Dat heeft toch ook helemaal geen zin als Roglic dat doet die is dat helemaal niet gewend. Komt ook nog bij dat van Aert snel is maar tegen de sprinters op zo’n aankomst is hij toch kansloos.

Burdincurutcheta 20 september 2020 om 19:33

Roglic had op kop kunnen komen na Dumoulin en een streep van 1,5km trekken. Daar hoef je helemaal geen sprint-vakman voor te zijn. Peloton op een lint en meer kansen voor van Aert; ook al zijn Bennett en Ewan sneller. Daarna tijd genoeg voor Roglic om Pogacar een handje te gaan geven.

Zack 20 september 2020 om 19:39

Vond ik ook, ze moeten hem niet tot aan de sprint brengen maar even op kop op 11km van het eind dan heeft hij dat niet nodig ze.
Tot 1km ofzo had ideaal geweest, nu geraakte hij ingesloten omdat hij geen ploegmaats voor hem heeft.

Zoveel gedaan deze toer en op kop gereden, hij wou hier winnen en dan krijgt hij geen steun. Beetje gebrek aan respect tov hem vond ik.

Burdincurutcheta 20 september 2020 om 19:41

@Tomasz; twee dagen op dit forum en je voelt je al zoveel beter als een ander? Ik vind dat jij er weinig van snapt. Kan ook hé. Waarom het zo 'buiten de realiteit is' dat Roglic zich eens 1,5 kilometer op kop zet, mag jij mij eens uitleggen. Dat zal in elk geval constructiever zijn dan wat je nu post.

Zack; +1

bobby bobsma 20 september 2020 om 19:43

Bennett vertraagt met Sagan in het wiel omdat hij achter Pedersen wilt inschuiven. Hierdoor wijkt Viviani uit naar links waardoor Van Aert in de remmen moet. Wout is minstens even snel als Bennett maar die heeft de beste lead out en zat vandaag het best geplaatst.

Miko1983 20 september 2020 om 19:44

Sterk verhaal weer burdy. Wout wordt prima afgezet in het wiel van bennet, maar hij laat zich wegkwakken door Viviani. Kan gebeuren..tis niet altijd prijs.

Dolfy 20 september 2020 om 19:44

Sterke sprint van Bennett, verreweg de snelste, Bol en Van Aert werden overspoeld, Van Aert wist nog stond te houden maar zat gewoon te ver, net als Ewan die helemaal laat kwam, kwam pas opzetten toen Van Aert een paar plekjes weer had teruggewonnen.

Man met de hamer 20 september 2020 om 19:46

De grote vraag is: gaat Burdin door na de Tour, of zit zijn seizoen er nu op?Hij heeft al veel gegeven deze drie weken en maakt een uitgeperste indruk, dus wat rust zou misschien goed zijn.

Burdincurutcheta 20 september 2020 om 19:48

Bedankt Miko! Wout verliest het idd in het gewoel. Logisch, want massasprints zijn niet zijn core business. Voor kerels als Ewan & Bennett is deze sprint het WK. Dat van Wout volgt volgende week. Wat aantoont dat Jumbo meer had kunnen doen, door de boel op een lint te trekken.

Burdincurutcheta 20 september 2020 om 19:50

@Tomasz, ik schrijf ook nergens dat je geen wielerkennis heb. Wel dat je nogal verheven binnenkomt. Nogmaals; Roglic moet geen sprint aantrekken à la Morkov. Maar hij had wel iets verder van de finish iets kunnen betekenen.

Silent Hill 20 september 2020 om 19:53

Ik wou dat we nog steeds 17 september waren …

Romāns Vainšteins 20 september 2020 om 19:54

Onderhand weet iedereen hier hoe nep fake en niks je bent, ga gewoon maar een nieuwe moeilijke naam + ander zeik verhaal verzinnen om mensen mee te vervelen.

Miko1983 20 september 2020 om 19:57

Voor dit soort sprints heeft Jumbo normaal ook dylan , aka “podium of Jodium”, bijbehorende trein. Wout kreeg de ondersteuning die hem toekwam en wat je mocht verwachten vandaag..helaas viel het niet zijn kant op.

skylimit 20 september 2020 om 20:00

Cees Bol nog lang geen topsprinter. Mooie overwinning van Bennett, mooi in beeld gebracht en verder een schone massasprint zonder valpartijen.
Voor TJV rest de kater wegspoelen en op naar de volgende ronde.

Gilberto 20 september 2020 om 20:01

Dat ben ik trouwens geweest die Tomasz een prive berichtje stuurde over het irritante en overduidelijke trol- en zuiggedrag van ‘Burdin’ en enkele andere overduidelijke gevalletjes die we allemaal opmerken maar die kennelijk hun gang mogen blijven gaan van de moderators hier

stalle 22 september 2020 om 15:00

Sagan heeft hem niet buiten de tijdslimiet kunnen rijden.

Headlines

Materiaalzone

Populair