Tour 2020: López wint op Col de la Loze, Roglic loopt uit op Pogacar

woensdag 16 september 2020 om 17:19
Tour 2020: López wint op Col de la Loze, Roglic loopt uit op Pogacar

foto: Cor Vos

Miguel Ángel López heeft in de Tour de France de prestigieuze bergetappe naar de Col de la Loze op zijn naam gezet. De Colombiaan was op de loeizware slotklim de beste van de favorieten. Op vijftien seconden van de ritwinnaar pakte Primož Roglič belangrijke tijd op Tadej Pogačar.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Reikhalzend werd uitgekeken naar deze bergetappe van Grenoble via de Col de la Madeleine naar Méribel, waar voor het eerst in de Tourhistorie de streep lag op de Col de la Loze. Sinds kort is de top van de bergpas bereikbaar via een geasfalteerde weg, die parcoursbouwer Thierry Gouvenou maar wat graag wilde opnemen in de route van de Ronde van Frankrijk. Stijgingspercentages tot liefst 24 procent zouden voor spektakel zorgen, zo was de verwachting.

Het nieuws werd ’s ochtends beheerst door Egan Bernal, die niet meer van start ging in Grenoble. In de afgelopen dagen was de titelverdediger op minuten achterstand gereden, waardoor hij een nieuwe eindzege al kon vergeten. Nu gaat hij zich concentreren op zijn herstel om daarna andere doelen te stellen voor de rest van het seizoen. Met het oog op het WK tijdrijden verscheen Stefan Küng eveneens niet meer aan het vertrek.

Onstuimige beginfase
Even na half een werd het peloton op gang gebracht door François Lemarchand, die vorige week Christian Prudhomme al een aantal dagen verving in de directiewagen. Lemarchand had vandaag president Emmanuel Macron te gast. Na een onrustig begin met aanvalspogingen van onder meer Thomas De Gendt, Dylan van Baarle en Cees Bol werd een kopgroep met vijf man, die ontstond na net geen dertig kilometer, een vrije weg gegund door het peloton.

foto: Cor Vos

De etappewinnaars van Nice en Villard-de-Lans, Julian Alaphilippe en Lennard Kämna, sloegen de handen ineen met Richard Carapaz, Gorka Izagirre en Dan Martin, terwijl Daryl Impey vergeefs de oversteek probeerde te maken. Aan de tussensprint na 45,5 kilometer hadden de vijf vluchters al drie minuten voorsprong te pakken. Daarachter, in het peloton, liep groene trui Sam Bennett in die tussensprint nog eens twee punten uit op Peter Sagan.

Vervolgens bereikte de kopgroep na 90,5 kilometer het plaatsje Notre-Dame-du-Cruet, waar de Col de la Madeleine begon. In het peloton, dat op dat moment ruim vijf minuten achter de vlucht reed, ging het in de klim al gauw te snel voor Nairo Quintana. De nummer tien van het klassement was lang niet de enige die in de problemen kwam, ook Pierre Rolland, Max Schachmann, Esteban Chaves, Daniel Martínez en Thibaut Pinot moesten al vroeg lossen.

Bahrain-McLaren ment het peloton
In de kopgroep ging het te hard voor Kämna. Door het wegvallen van de etappewinnaar in Villard-de-Lans bestond de ontsnapping nog uit vier man. Daarachter bepaalde Bahrain-McLaren, onder meer met de herboren Wout Poels, het tempo. Kopman Mikel Landa had duidelijk deze dag aangestipt om op te schuiven in het klassement. Door het strakke tempo van de mannen in het oranje-rood werd het verschil met de vluchters kleiner.

foto: Cor Vos

Met een voorsprong van ruim een minuut bereikten Carapaz, Alaphilippe, Martin en Izagirre de top van de Madeleine, waarna de lange afdaling tot aan het Isèredal volgde. Tadej Pogačar kwam als vijfde boven en loste daarmee Benoît Cosnefroy af in het bergklassement. In de lange afzink loste Martin uit de kopgroep, terwijl Alaphilippe juist, met zijn daalcapaciteiten, even wat afstand nam van zijn vluchtkompanen.

Even later sloten Carapaz en Izagirre weer aan bij Alaphilippe en eenmaal terug in het dal bleken de vluchters weer wat te zijn uitgelopen tot tweeënhalve minuut. Via Aigueblanche en Moûtiers koersen de renners dan naar het bergdorp Brides-les-Bains, de toegangspoort naar de slotklim van deze zeventiende etappe, de Col de la Loze. Met net iets meer dan twee minuten voorsprong kwamen de drie overgebleven aanvallers aan bij de voet.

Alaphilippe wekt ergernis
In de eerste kilometers van de klim nam Alaphilippe weer wat afstand van zijn medevluchters, tot ergernis van Carapaz en Izagirre. Na wat misbaar over en weer werkten de koplopers weer samen en hielden zij hun voorsprong van twee minuten in eerste instantie in stand. Daarachter bepaalden de ploeggenoten van Mikel Landa nog altijd het tempo, met Primož Roglič en zijn ploeggenoten in het wiel.

foto: Cor Vos

Op dertien kilometer van de streep, toen de voorsprong van de kopgroep was geslonken tot een minuut, ging Carapaz op de pedalen staan. Izagirre haakte zijn wagonnetje aan, maar Alaphilippe moest zijn kornuiten laten gaan en zakte even later terug in het peloton. Op negen kilometer was Carapaz alleen over toen ook Izagirre loste, maar de groep daarachter had ook de Ecuadoraan al in het vizier. Toch slaagde de Girowinnaar erin zijn voorsprong weer wat op te rekken.

Met een halve minuut voorsprong begon Carapaz aan de laatste vier kilometer. Daarin beleefde Mikel Landa zijn zwanenzang, nadat hij zo lang zijn ploeggenoten had laten werken. Uiteindelijk bleven enkel Primož Roglič, zijn ploeggenoot Sepp Kuss, Tadej Pogačar en Miguel Ángel López over in de favorietengroep, terwijl Richie Porte aan het elastiek hing. Kuss reed op drie kilometer het laatste gaatje naar Carapaz dicht.

Kuss versnelt en krijgt López mee
Kuss versnelde dan en kreeg op het steilste deel van de Col de la Loze López mee, terwijl gele trui Roglič bij Pogačar en Porte bleef. Kuss keek vooral om naar zijn kopman, waardoor López kon doorrijden. De Amerikaan liet zich vervolgens terugzakken tot bij Roglič, die was weggereden bij zijn belangrijkste concurrent Pogačar. Nu hij was verlost van zijn landgenoot, ging Roglič op zoek naar de sterke López.

foto: Cor Vos

López slaagde er echter in Roglič af te houden en sleepte de etappezege binnen, nota bene op de verjaardag van zijn teammanager bij Astana Alexander Vinokourov. Ook schoof de Colombiaan op naar de derde plaats in het klassement. Pogačar kon in het laatste deel tot de streep niet meer bij Roglič terugkeren en moest vijftien seconden toegeven op de gele trui. Dankzij de bonificaties liep Roglič nog twee tellen extra uit.

Samenvatting:

Dit artikel delen:

184 Reacties

Glorious 16 september 2020 om 17:38

Morgen genieten, Jumbo is vreselijk goed, fantastisch!

0
Jungle Man 16 september 2020 om 19:33

En wat als ipv jumbo, ineos zo goed zou zijn.

0
lander luypaert 16 september 2020 om 17:38

Tijdslimiet 37 minuten. Gaat voor sommige lastig worden denk ik.

0
Sagan=hulk 16 september 2020 om 17:39

Coquard en Debusschere op de top van de Madeleine al op 20 minuten, dat wordt heel moeilijk.

0
horsm 16 september 2020 om 17:39

Wel schitterend gereden van Pogacar. Ik dacht echt dat hij er doorheen zou zakken, maar hij bleef maar hangen op dei vijf seconden. Wat een grint.

0
the student 16 september 2020 om 17:40

Hij ging er wel diep voor.

0
Franco Ballerini 16 september 2020 om 17:58

Wat een grint? De wegen lagen er perfect bij!

0
T80JZ 16 september 2020 om 17:40

Schitterende finale op een iconische berg. Kuss van grote waarde vandaag, daardoor kon Roglic het verschil maken. Roglic toch sterker dan Pogacar, velen zullen teleurgesteld zijn, ik niet.

0
martini151 16 september 2020 om 17:40

5 jumbo’s bij de eerste 25. Gesink binnen

0
martini151 16 september 2020 om 17:45

En 6 bij de eerste 27 ;)

0
sven241 16 september 2020 om 17:41

Benieuwd of de koersleiding coulant is. Na 22 minuten 30 renners binnen.
De laatste bus lijkt te laat te komen.

0
martini151 16 september 2020 om 17:42

Je ziet vaak dat de laatste renners bij elkaar blijven, dus dit zegt nog helemaal niets

0
NetNiet 16 september 2020 om 17:48

Hoop het eigenlijk niet. Niks ten nadele van die renners hoor. Maar heb vaak het gevoel dat die bus, wanneer ze buiten tijd dreigen te raken, in zo’n rit afspreekt samen rustig naar de streep te rijden met de gedachte dat men het halve peloton echt niet naar huis stuurt. Was niks extreems in deze rit qua weer ofzo dus tijdslimiet is tijdslimiet imo

0
Paul Bus 16 september 2020 om 18:12

Mocht de Bus te laat zijn direct naar huis,geen verzachtende omstandigheden welke anders plots uit hoge hoed worden getoverd.Die kaart is in eerste etappe uitgespeeld

0
Bruine Koersbroek 16 september 2020 om 17:42

Dumoulin heeft geen trap te veel hoeven geven en gaat er dan zo snel af.. Ik vind dit toch wel een teken aan de wand..

0
the student 16 september 2020 om 17:44

Dat Dumoulin 9e staat in t klassement is voor mij een teken dat hij op de weg terug is. Voor anderen in teken dat hij er niks van kan.

0
Bruine Koersbroek 16 september 2020 om 17:46

Ja en Valverde op 10, die gaat nog eens de Tour winnen zeker..

0
S. Morgenstern 16 september 2020 om 17:49

Dumoulin gewoon tiende in de rit. Lijkt me weinig aanleiding tot dramatische conclusies

0
RodyTur10 16 september 2020 om 17:53

Waarbij Kuss een knecht is, Roglic een teamgenoot en hij slechts een minuutje toegeeft op Porte, Mas, Landa en Yates.

Het kan beter, maar voor Dumoulin ook niet slecht of zo.

0
vanSpringel 16 september 2020 om 17:56

Geen trap teveel. hmmmmm. Ga d’r maar eens aanstaan in zo’n zware klim rustig aan uit de wind een berg opfietsen. Gaat hem echt niet worden. Dus van geen trap teveel is echt geen sprake.

0
Joaquim Agostinho 16 september 2020 om 17:58

Precies. Voor iemand die voor veel geld overgekomen is om de TdF te winnen, terwijl hij al eens tweede werd, nota bene zonder ketonen, wordt hij er wel makkelijk afgereden.
O Ja, lang niet gekoerst.. maar dat verhaaltje is inmiddels toch wel ruim over de houdbaarheidsdatum…?!

0
S. Morgenstern 16 september 2020 om 18:02

Hij rijdt er tenslotte al een paar maanden, hoogste tijd om conclusies te trekken inderdaad. Dumoulin staat tenslotte niet meer in de koelkast, dus die moet nu zo veel mogelijk belachelijk worden gemaakt.

0
Franco Ballerini 16 september 2020 om 18:02

Inderdaad zorgwekkend. Misschien wel goed gezien van Sunweb om hem maar te laten vertrekken.

0
Bruine Koersbroek 16 september 2020 om 18:15

Valt me vaker op dat mensen meer naar rangschikking dan naar tijdverschillen kijken..

0
T80JZ 16 september 2020 om 18:31

Roglic kan vandaag niet de kop van Jut zijn voor de kritiek dus dan moet Dumoulin het maar worden schijnbaar. Volgend jaar zal Dumoulin weer helemaal op topniveau zijn.

0
SprintMaster 16 september 2020 om 18:58

Denk dat Dumo zoveel op eigen tempo wilde doorrijden ipv op versnellingen van anderen te moeten reageren.

0
Wildebert 16 september 2020 om 19:48

Jemig, wat blijft die Agosthino elke keer maar zeiken over Dumo. Elke dag is het raak. Treurig.

0
NetNiet 16 september 2020 om 17:44

Lopez heel sterk. Roglic was prima, maar leek wel alsof hij het gevoel had dat ie het gat met Lopez niet ging dichten. Begon toen een beetje te spelen met Pogacar; aanzetten op de stijle stroken en ‘rust’ pakken wanneer het weer wat afvlakte. Die laatste strook was funest voor Pogacar. Bijna aan het wiel en toch nog 15 seconden verloren

0
limbo 16 september 2020 om 17:45

vanaf 3 km was het spannend . goed gedaan jumbo

0
mus van de maasstad 16 september 2020 om 17:47

Toen ik inschakelde en zag dat pogacar zn bril niet op had, had ik al een vermoeden dat ie tijd ging verliezen.

0
Turtlehead 16 september 2020 om 17:50

Vandaag echt genieten. Porte als herboren heeft me hier t meest verbaasd.
Jammer dat t Tourparcours niet meer hoge cols op beslissende plekken telt. Wat dat betreft toch niet echt een klimMees-Tour.

0
Dumoullema 16 september 2020 om 18:31

Nou de Fransen willen een zodanig parcours dat de kans op Franse winst het grootst is. Elke keer wordt het parcour aangepast en een Fransman wint niet.
Geen idee wat ze volgend jaar uit de hoge hoed toveren.
Ik heb toch een idee. De Franse wielrenners mogen op een e-bike rijden, bergop. Moet het toch een keer gaan lukken.

0
SprintMaster 16 september 2020 om 18:59

Misschien als ze allemaal aankomsten bergaf doen dat Alaphilippe dan wint. :-)

0
harryjohan71 16 september 2020 om 19:28

Alaphilippe is niet de snelste en beste daler in deze tour

0
Kosmonaut 16 september 2020 om 17:50

Leuke laatste paar km van de slotklim verder weer weinig aan. Jammer van Pogacar maar een kleurloze Tour verdiend ook een kleurloze winnaar.

0
martini151 16 september 2020 om 17:53

Ik vraag me af wat mensen dan verwachten? Ik denk dat de renners niet denken dat het heel kleurloos is. Die hebben allemaal gewoon pijn in de poten.

Ik denk dat het vooral ook komt doordat er minder verboden middelen worden gebruikt. Renners kunnen niet meer ongelimiteerd aanvallen

0
martini151 16 september 2020 om 17:51

Bennett ruim op tijd binnen op iets meer dan 30 minuten

0
horsm 16 september 2020 om 17:58

Bennett al binnen?

0
SaulGoodman 16 september 2020 om 18:01

Niet zo zeiken op de tactiek van JV en het saaie koersverloop (vandaag deed Bahrein het dan maar ok). Volgens mij is het verre van de rijkste ploeg, hebben ze van INEOS gezien hoe je de Tour wint en hebben ze daar de ploeg maar gebouwd op indrukwekkende wijze, zonder andere ploegen te ontdoen van hun sterke renners. Ze zijn heel ver gegaan voor WvA, Kuss kende niemand, Dumoulin overnemen was heel gewaagd, Tony Martin moest met pensioen zeiden Mensen, Gesink is uitstekend in deze rol dat hebben ze goed gezien, Bennett is door z'n val van mindere waardeaar ook in hem is geïnvesteerd. Dan hebben ze de Plus en Kruijswijk nog waarvan die eerste helaas naar INEOS vertrekt en Kruijswijk die waarschijnlijk deze Tour ook top 10 (op z'n minst) gereden zou hebben. En ik vergeet bijna de held in het verhaal, JV besloot om wat te zien in een ex-schansspringen en is met hem aan de slag gegaan. Alleen pech of een val staat winst in de Tour nog in de weg. Echt ijzersterk gedaan van JV, ik vind het niet vergelijkbaar met INEOS/Sky.

0
Bruine Koersbroek 16 september 2020 om 18:19

Hoi, dat mag iedereen zelf bepalen he.. kusjes!

0
Frank V 16 september 2020 om 18:05

mooi voor malle maar de COL DE LA LOZE heeft weer een muis gebaard. 18km temporijden om dan 3 km te kruipen buihh…

0
KennyKlimmen 16 september 2020 om 19:55

Ooit wel eens van nivellering gehoord

0
S. Morgenstern 16 september 2020 om 20:00

Precies, daar gaan mijn gedachten ook constant naartoe wanneer er weer eens geklaagd wordt over het gebrek aan aanvallen van meer dan een half uur.

0
Gerard111 16 september 2020 om 18:09

Prima spel van Jumbo,Kuss ging vooruit om of te winnen en/of om de bonus sec weg te halen mocht Roglic net wat tekort komen t.o Podga…

0
Wheely 16 september 2020 om 18:17

Mocht Kuss gewonnen hebben dan lagen er nog steeds boni’s om weg te snoepen. Sterker nog stel dat Lopez en Pogačar ook nog voor Roglič geëindigd waren dan was het juist niet slim. Maar goed, eind goed al goed.

0
Grobbel 16 september 2020 om 18:12

Jens Debusschere wordt als buiten tijd gemeld.

0
koos1 16 september 2020 om 18:18

Coquard op tijd en Debuscchere te laat. Als die twee de hele dag samen hebben gereden vreemd dat ze dan niet alle bei op tijd of te laat zijn.
Of Debusschere zich helemaal leeggereden om Coquard op tijd binnen te krijgen?

0
Bruine Koersbroek 16 september 2020 om 18:18

Johan Bruyneel had dit verloop eigenlijk al verwacht.. zelfs de tijdverschillen op de seconde nauwkeurig..

0
hjjanssen1973 16 september 2020 om 18:23

Uitstekende etappe voor JV, maar saaie tactieken, niet goed voor de kijkers, en dus uiteindelijk ook niet goed voor de wielersport. Dussss.

0
mackie 16 september 2020 om 18:30

Jumbo gaat morgen gewoon op kop brommeren en met 4 man de laatste klim over. Je zult echt al 2 a 3 man voorop moeten hebben zitten wil je daar iets betekenen.

0
Murcia 16 september 2020 om 18:45

We krijgen morgen waarschijnlijk een klassieke strijd voor de plaatsjes. Maar ik denk dat Superman morgen nog wel eens iets wil proberen t.o.v. Pogacar. Hij heeft er de ploeg voor.

0
Romāns Vainšteins 16 september 2020 om 18:45

Roglic heeft vandaag bewezen dat hij de verdiende winnaar is buiten enige twijfel, de sterkste allround met het sterkste team en de koelste kop.

0
Murcia 16 september 2020 om 18:46

Geen speld tussen te krijgen,maar wat zei Joop ook al weer.

0
skylimit 16 september 2020 om 18:52

Dit soort etappes zijn te makkelijk te controleren als je een sterke ploeg hebt. Kansen voor een coupe zijn er met maar 2 lange zware klimmen niet.
Morgen is een etappe die veel lastiger is (tenminste op papier). Het kan een veldslag worden en als Roglic in het begin mindere benen heeft dan kan het zijn dat je als ploeg de hele dag in de achtervolging moet. Probleem hierbij is dat andere ploegen in de breedte niet zo sterk zijn, dus kan alleen een coupe van een paar ploegen TJV morgen een zware dag bezorgen.

Goede overwinning van Lopez. Morgen zullen de aanvallen eerder plaatsvinden mits iemand nog goede benen heeft.

0
fietsvriend 16 september 2020 om 19:21

En morgen wordt er door iedereen voor de plekjes gereden, mocht je de slag missen dan zijn er vast kompanen te vinden die met je mee in de achtervolging gaan.

Die eerste 8 plekjes 8 verschillende ploegen is vrij gunstig voor TJV ook. Veel ploegen met Top 10 belangen.

0
zacht 16 september 2020 om 19:14

Wat mij vooral opvalt is dat Roglic zijn achterstand op 1 km van de finish even groot is als aan de finish.

0
IlPirata 16 september 2020 om 20:00

Prachtige renner die Lopez, altijd in de aanval.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone