Tour 2020: Julian Alaphilippe slaat dubbelslag in Nice, val Dumoulin zonder gevolgen
foto: Cor Vos
zondag 30 augustus 2020 om 18:24

Tour 2020: Julian Alaphilippe slaat dubbelslag in Nice, val Dumoulin zonder gevolgen

Julian Alaphilippe heeft in Nice de tweede etappe van de Tour de France 2020 gewonnen. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step was na een erg lastige etappe van 186 kilometer door de bergen en de heuvels rondom Nice als eerste aan de finish. Hij versloeg Marc Hirschi en Adam Yates in een sprint met drie. Alexander Kristoff moest de rol lossen op de Col de Turini en raakte zijn gele trui kwijt aan Alaphilippe.

Strijd om de tussensprint
De openingsfase ging loeihard vanwege de tussensprint die al na 16 kilometer neergelegd was. Na diverse aanvalspogingen wist een achttal weg te rijden, met gelegenheids-groene trui Peter Sagan, Lukas Pöstlberger (beiden BORA-hansgrohe), Benoît Cosnefroy (AG2R La Mondiale), Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step), Toms Skujins (Trek-Segafredo), Anthony Perez (Cofidis), Michael Gogl (NTT Pro Cycling) en Matteo Trentin (CCC). Zij reden een kleine halve minuut weg, waarna Trentin enigszins verrassend Sagan versloeg in de tussensprint. De Italiaan kreeg meteen daarna een lekke band, waardoor hij weer in het peloton terechtkwam.

De kopgroep op pad – foto: Cor Vos

De zeven overgebleven aanvallers kregen na de sprint de vrijgeleide van het peloton, waar UAE Emirates het verschil rond de drie minuten hield. Op de Col de la Colmiane, de eerste klim van eerste categorie in deze Tour, ging het peloton in alle rust naar boven. Vooraan trok Cosnefroy vlak onder de top ten aanval. De Fransman wist daarmee de tien bergpunten te pakken op de Colmiane, voor Perez en Asgreen. Het peloton volgde op de top op twee minuten van de koplopers, onder aanvoering van Jumbo-Visma.

Peloton neemt geen risico
Het peloton nam geen risico en gaf de kopgroep zo een minuut extra voorsprong. Met een verschil van 3.10 minuut begonnen de vluchters aan de Col de Turini (14,9 km aan 7,4%) van eerste categorie. Gogl en Perez dunden daar de kopgroep uit tot een vijftal, zonder Sagan en Cosnefroy, terwijl in het peloton UAE Emirates andermaal het tempo bepaalde. Dat tempo zorgde wel voor de nodige schade achterin het peloton, waar sprinters en renners met pijntjes moesten lossen.

Vijf kilometer onder de top van de Turini moest geletruidrager Kristoff lossen uit het peloton, waarna UAE Emirates van de voorposten van het peloton verdween. Een plek die overgenomen werd door klassementsteams als Jumbo-Visma en Movistar. Vooraan vond Cosnefroy zijn benen terug, want hij wist vlak onder de top het gat met de Gogl, Perez, Skujins, Asgreen en Pöstlberger dicht te rijden. De sprint voor de bergpunten werd een prooi voor Perez, die Cosnefroy en Gogl voorbleef.

Tom Dumoulin in het door Jumbo-Visma aangevoerde peloton – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma voert peloton aan in afdaling Turini
Het peloton begon met een achterstand van een kleine twee minuten aan de gevaarlijke afdaling van de Turini. Jumbo-Visma koos voor een strak tempo. Tadej Pogacar kreeg een lekke band te verwerken, maar sloot snel terug aan in het pak. Voor de rest bleef het peloton bespaard van incidenten. Door achtervolgend werk van Jumbo-Visma en ook EF Pro Cycling daalde de voorsprong van de kopgroep rap. Op 40 kilometer van het einde volgde een hergroepering, precies aan de voet van de Col d’Èze (7,8 km aan 6,1%) van tweede categorie.

EF-renner Neilson Powless opende de debatten, maar zijn aanval werd gecounterd door Deceuninck-Quick-Step. Ook INEOS Grenadiers en Jumbo-Visma zaten goed van voren. Een flink uitgedund peloton bereikte de top van de Col d’Èze. Door het strakke tempo van Jumbo-Visma bleven aanvalspogingen uit. Het spektakel bleef uit tot de Col des Quatre Chemins, een heuvel die geen categorie had maar waar wel 8, 5 en 2 bonificatieseconden lagen op de top.

Alaphilippe valt aan, valpartij Dumoulin
De afdaling van de Col d’Èze zorgde wel voor wat opschudding, want Dauphiné-winnaar Daniel Felipe Martínez schoof hard onderuit in een bocht naar rechts. Aangeslagen kon de Colombiaan zijn weg vervolgen, al had hij toen een minuut achterstand. Alejandro Valverde had op zijn beurt een lekke band, waardoor hij eventjes verder moest op de fiets van Nelson Oliveira. Bij de voorlaatste passage aan de streep was de Movistar-kopman weer terug, net als Martínez.

Alaphilippe ontbindt zijn duivels op de laatste klim – foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step leidde op de Quatre Chemins een aanval van Julian Alaphilippe in. De Fransman kreeg Marc Hirschi met zich mee en samen pakten zij tien seconden, terwijl Wout van Aert het tempo bepaalde voor zijn kopmannen. Tom Dumoulin ging op 12 kilometer van de meet plots onderuit nadat hij tegen het achterwiel van de uitwijkende Michal Kwiatkowski reed. De kopman van Jumbo-Visma stond snel recht en kon de aansluiting weer vinden bij de favorietengroep.

Alaphilippe en Hirschi krijgen Yates mee
Adam Yates tekende voor de volgende demarrage. Hij sloot binnen no time aan bij Alaphilippe en Hirschi. Een aanval van Marc Soler geraakte niet ver. De Spanjaard werd snel weer ingerekend. Het gat met de drie koplopers was intussen gegroeid tot twintig seconden. Yates wist op de top van de Quatre Chemins de acht seconden bonificatie te pakken, voor Alaphilippe (vijf) en Hirschi (twee). INEOS Grenadiers voerde de favorietengroep aan, waar namens Jumbo-Visma alleen Roglic en Dumoulin nog aanwezig waren.

De drie koplopers gingen met twintig seconden voorsprong de afdaling in en hielden die voorgift vast, omdat een achtervolging niet op gang kwam. Met nog een kilometer te gaan begonnen Alaphilippe, Yates en Hirschi naar elkaar te kijken. De Fransman ging op 200 meter als eerst de sprint aan en wist Hirschi met klein verschil achter zich te houden. Bij het passeren van de streep wees Alaphilippe omhoog, als eerbetoon van zijn overleden vader.

De sprint van het peloton werd gewonnen door Greg Van Avermaet, die daarmee de beste Belg werd. Bauke Mollema eindigde als zesde en was de beste Nederlander. Dumoulin finishte in de buik van de groep als 22ste en kwam dus met de schrik vrij na zijn val.

RIDE Magazine
150 Reacties
Sorteer op:
30 augustus 2020 19:00
Ben benieuwd hoeveel renners vandaag de tijdslimiet niet gehaald hebben. Als ze consequent zijn dan handhaven ze de limiet. Anders is het niet fair tegenover Degenkolb.
30 augustus 2020 19:01
Heerlijke finale wel.

Zonde dat Hirschi net te ver zat
30 augustus 2020 19:02
Een 'verwachte' winnaar, maar je moet het toch maar even doen. Hirschi kwam nog dicht, als hij beter op het wiel gezeten had, hadden we misschien een andere winnaar gehad. Nu moet hij al veel energie gebruiken om in het wiel te komen.

TJV toch wel iets minder sterk dan gedacht. De belangrijkste mannen zaten er bij, maar als er nog wat zou zijn gebeurd, had het penibel kunnen worden. Tuurlijk, er moet er één afhaken om Dumoulin weer op gang te helpen, maar ik had toch iets meer verwacht. Ze namen de koers in handen, maar de laatste kilometers stonden de kopmannen er alleen voor. Ineos zat nog met 3; 2 man in steun voor Bernal. Nog geen man overboord, maar wel een gegeven om in het achterhoofd te houden.
    30 augustus 2020 19:11
    Eigenlijk zorgde het tikje van Kwiatkowski en de val vervolgens van Dumoulin voor de overtal situatie. Ik dacht dat Kuss stopte en zijn kopman een duwtje gaf? Ik denk dat de ploeg verder dik in orde gaat zijn op de langere beklimmingen. Het lijkt erop dat Bernal kan rekenen op Kwiat, Carapaz en Castroviejo. Misschien gaan Sivakov en Amador wel verbeteren maar die zijn wel degelijk gehavend. Daarentegen vond ik George na zijn val alweer prima, is Gesink ook goed. Kuss moeten we afwachten maar er is geen reden om aan zijn vorm te twijfelen en Wout klom ook prima mee, al moest hij lossen op de slotklim.
    30 augustus 2020 19:14
    Was Van Aert geloof ik
    30 augustus 2020 20:04
    Van Aert finisht gewoon samen met Kuss & Aru. Lijkt me gewoon meer dan prima in deze rit.
    30 augustus 2020 20:12
    Prima inderdaad, maar niet van een niveau om hem overdreven te sparen tijdens dit soort ritten.
    30 augustus 2020 20:17
    Ze hebben hem dan ook niet overdreven gespaard in deze rit.
30 augustus 2020 19:05
Toegegeven, ik heb niets gezien vandaag. Maar TJV doet het gewoon goed hier toch? Geen overdreven krachten verspillen en de kopmannen in de groep der favorieten
    30 augustus 2020 19:15
    En het netto resultaat is ook goed: de komende dagen mag DQS gaan controleren. Wout in het geel was te gek geweest - maar het team was dan ook opgerookt.
30 augustus 2020 19:10
Als je bang bent win je geen tour. Jumbo Visma is doodsbang dat Roglic of Demoulin iets zou overkomen. Waarom in godsnaam met 7 vooraan op plaatsen waar het niet gevaarlijk is ?
De tour is voor TJV alleen geslaagd wanneer één van hen in het geel in Parijs aankomt.
Alles op één kaart zetten is niet verstandig en kan verkeerd aflopen.
30 augustus 2020 19:11
Niks cadeau.Was gewoon de beste.
Tevens als topfavoriet vertrokken.
30 augustus 2020 19:11
Mijn conclusies:
- Alaphi wint, maar was niet echt goed
- TJV met 6 man bij de laatste 50, maar toen het echt snel ging viel het toch tegen met Kuss en Bennett en Van Aert, al kun je van Van Aert niet alles verwachten.
- Dumoulin comfortable, Roglic leek niet zo goed - het is zijn aard mee te springen, maar misschien nu instcutie niet te springen? Of toch niet goed genoeg?
- Leuk dat Trek, Astana, Bahrain, EF allemaal als ploeg in de breedte beter finishten dan INEOS en TJV
    30 augustus 2020 19:28
    Misschien nog toevoegen:

    * Bennett lijkt redelijk in orde na zijn twee klappers gisteren.

    * Als je Gesink te keer ziet gaan (wat een klasbak), dan misschien toch interessant om hem als laatste man te houden in het geval er in de finale iets rechtgezet moet worden. Je ziet met Dumoulin dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

    * Ik heb altijd het idee dat INEOS hun mannen toch iets beter spaart. Van Baerle vandaag op 18min; Amador op 28min (of was dat niet van luxe); Rowe op 32min. Waarom Kuss of Bennett vandaag geen rustdag gegeven?
    30 augustus 2020 19:55
    Vond het lossen van WVA toch verrassend. Kwam goed over de col d'eze. Laatste klimmetje leek me minder lastig. Ook vooral omdat Greg wel overleefde.

    Edit: blijkbaar was hij degene die halt hield bij Dumoulin en hem een zetje gaf.
    30 augustus 2020 20:06
    Blijkbaar worden verwachtingen heel snel bijgesteld. Van Aert gaat als niet-klimmer gewoon vlot mee over de Col d'Eze en finisht met Kuss & Aru. Hoe kan dat tegenvallen? De mindere prestaties bij Jumbo komen vandaag op naam van Bennett & Kuss.
30 augustus 2020 19:11
Mooie finale gezien. Tjv sterk gereden. Tot aan de finale allemaal erbij. Tom en primoz gewoon uitgebold. De rest rustig over de finish. Zo lang mogelijk sparen is mijn mening....
30 augustus 2020 19:13
Het is Alaphilippe meer dan gegund! Wat een zege om deze renner weg van alle treintjes te zien rijden..
30 augustus 2020 19:13
Mooie overwinning van Alaphilippe. Fijn ook voor de Fransen. Het is ze gegund.
30 augustus 2020 19:16
prima gereden door Jumbo hoop klassement renners op achterstand let op in hooggebergte
30 augustus 2020 19:16
Aanloop was beetje saai, maar de finale was geweldig. Mooie winnaar, al had Hirschi misschien kunnen winnen als hij bij het aangaan van de sprint minder ruimte had gegeven. TJV gewoon goed de etappe doorgekomen, al maakte Dumoulin het wel even spannend.
    30 augustus 2020 19:19
    Hij gaf inderdaad wat teveel ruimte, maar ik vroeg mij af of hij dat deed omdat hij beducht was voor het bekende zwiepen van Julian met de wielen. Maar die jongen is een groeibriljant.
30 augustus 2020 19:22
Schitterende coureur die gewonnen heeft. Voor de rest vond ik het maar slaapverwekkend.
30 augustus 2020 19:25
Ik gaat al jaren elke dag trouw zitten kijken met het idee dat ik niks mag missen,ik ben er nu achter dat je nooit wat mist.
Weer zo saai en voorspelbaar,niks tactisch of onverwachts,beklimmingen zijn te kort of de etappe is te zwaar om te knallen.
En op het eind wint iemand die zich straks elke dag lekker op een half uur laat rijden,en dan nog is een poging doet. BORING (zo ff lekker van me af geluld)
    30 augustus 2020 19:29
    Daar is dit forum voor, Robert. Jammer dat je zo'n negatieve ervaring met dit schitterende product had.
    30 augustus 2020 19:40
    Haha.. ik heb ook de hele dag gekeken en hoewel ik de finale mooi vond heb ik nu toch ook een beetje het gevoel dat ik mijn dag vergooid heb. Nouja, vanaf morgen weer gewoon werken.
    30 augustus 2020 19:42
    Nou ik heb me vandaag anders kotselijk vermaakt!
    30 augustus 2020 19:51
    Wat had jij dan verwacht?
    30 augustus 2020 19:56
    Op het laatste uur na was het zoals vaak een slaapverwekkende vertoning. Gelukkig reden ze door een overweldigend landschap wat gelukkig vaak mooi in beeld werd gebracht. Ik zou de regie adviseren als de koers volgens zo'n vast scenario verloopt allen maar voor de helicopter beelden te kiezen en niet voor de rijdende camera's
    30 augustus 2020 20:09
    @wheely kotselijk???
    30 augustus 2020 20:18
    @lalsacien
    oeps, zo erg was het ook niet. Kostelijk natuurlijk!
30 augustus 2020 19:28
Waarom had die klim waar die drie wegreden geen categorie?
    30 augustus 2020 19:36
    Er lagen bonificatiesecondes op de klim wel..
30 augustus 2020 19:35
Bauke Mollema ook lekker prima gereden, onze outsider :-)
30 augustus 2020 19:42
Waarom heeft Bauke itt alle renners geen mondkapje op? Was protocol toch...
    30 augustus 2020 21:41
    Omdat het een Nederlander is?
    30 augustus 2020 22:41
    Dumoulin doet het wel structureel. Je hebt je als Nederlander aan de Franse regels te houden. Als ik de Carrefour zonder in loop en zeg tegen oom agent: "Ik ben Nederlands en Japie van D zegt dat het niets toevoegt", kom ik daar ook niet mee weg.
30 augustus 2020 19:43
Man, Lotto-Soudal zit het echt niet mee. Gisteren Degenkolb en Gilbert kwijtgeraakt en vandaag het volledige overgebleven team in de laatste groep op 29 minuten.

Er was eens een tijd dat er een soort rivaliteit DQS en Lotto was. Dat kan je je vandaag bijna niet voorstellen.
    30 augustus 2020 19:51
    Ik vind dat een hele trieste ontwikkeling
    30 augustus 2020 20:15
    Tja, no poen no glory
30 augustus 2020 19:50
Lichtelijk teleurgesteld in Aru :(
Ook zonde van Gaudu :(
    30 augustus 2020 20:10
    De ploeg rekent pas op Gaudu in week 3.
    30 augustus 2020 20:14
    Uiteraard vol op Pinot, maar ik had gehoopt dat Gaudu ook stiekum een mooi klassement had kennen rijden
30 augustus 2020 20:02
Was Hirschi nu echt de enige die Alaflip kon volgen behalve Yates die dat gaatje zeer snel dichtrijdt? 8k blijf denken dat meer renners wel konden volgen maar niet durfden...
30 augustus 2020 20:07
Weer eentje bij voor Patje L. Zijn wolven blijven winnen.
30 augustus 2020 20:17
Is het nog mensen opgevallen dat de livebeelden van de finish al twee dagen op rij vanuit de helikopter waren? Normaal zijn de laatste honderden meters toch frontaal in beeld. Benieuwd of dat een weloverwogen keuze is van de regie, ik ga er op letten de komende dagen. :)
30 augustus 2020 20:17
Of het expres is, of flink onvoorzichtig, of 50/50 of 80/20 daar kun je over discussiëren, Maar Puccio, Kwiatko; Ineos moet er natuurlijk geen gewoonte van gaan maken..
Ik hoop dat er geen steentje in z'n knie zit, zelfs geen kleintje.
30 augustus 2020 20:40
Mooie overwinning voor Alaphilippe. Ik blijf het toch knap vinden hoe hij de verwachtingen waarmaakt.

Uiteraard zullen er nog wel renners zijn geweest die de sprong richting hem en Hirshi hadden kunnen maken zoals Yates het deed, maar het is nu eenmaal te vroeg om hier al het achterste van je tong te laten zien. Ineos en Jumbo vonden dit sowieso wel een mooi scenario, want het laatste wat je wilt is nu al dat gele vod in je ploeg te hebben.

Schrik wel een beetje van de paniek reacties van sommigen als het op Kwiat en Dumoulin aankomt. Dan is Tom daar zelf toch een stuk nuchterder in, die geeft zelf toe dat hij zat om te kijken en daardoor wellicht ook iets afweek van z'n lijn. Daarnaast verontschuldigde Kwiat zich ook gelijk overigens richting Tom.

Daarnaast vond ik Jumbo slim rijden. In de klim het kopwerk laten opknappen door UAE om vervolgens in de laatste kilometer of twee over te nemen, om zo in de afdaling de leiding te nemen. Maar hopelijk laten ze het werk in de aankomende ritten wel aan anderen over. Op kop rijden doe je maar wanneer er iets te verdedigen valt, Parijs is tenslotte nog ver.

Ik zag een sterke Martin, Gesink en Van Aert. Dat Bennet en Kuss vandaag op achterstand binnenkomen is natuurlijk uitstekend. Deze heren hebben geen klassement, het enige doel is hun kopmannen bijstaan in de ritten die er toe doen. Dus zodra de beklimmingen voorbij waren hadden zij alle ruimte om zich lekker te kunnen laten uitzakken.
Al moet ik toegeven dat ze dit bij Ineos al iets beter onder de knie hebben, gezien de achterstand waarop die mannen binnenkwamen.
    30 augustus 2020 20:56
    Dat laatste valt mij ook op ja, bij INEO bollen ze iets beter uit.
    30 augustus 2020 23:13
    Martin Dan vond ik tegenvallen.
    Martin Guillaume heeft echt een stap vooruit gezet.
    Martin Tony heeft goed werk geleverd!
    Martin(ez) Daniel Felipe heeft helaas tijd verloren na de inhaalrace en zijn valpartij.
30 augustus 2020 20:41
Het was volgens mij Van Aert die Dumoulin weer in het zadel hielp en duwde.
A: Dat zegt genoeg over zijn rol.
B: Van Aert loste dus niet maar stond stil en zal gedacht hebben ik ga die club alleen niet meer inhalen én dan nog voor de etappe strijden, dus ik spaar de benen voor wat komen gaat.
Over Jumbo: Gesink was leeg, logisch. Bennet nog beetje geschaafd. Alleen Kuss moest misschien even passen. Of dat is de bedoeling om fit te zijn in de 3e week.
    30 augustus 2020 21:34
    Klopt, het was Van Aert die stopte om Demoulin in gang te duwen. Alaphilippe was toen al vertrokken. Maar een ereplaats had erin gezeten voor Wout.
    30 augustus 2020 21:38
    Het was inderdaad Wout van Aert

    https://sporza.be/nl/2020/08/30/wout-van-aert-puzzel-viel-niet-echt-in-elkaar-voor-mij~1598813911253/

    Hopelijk maakt Dumoulin zich klaar om in de Ronde van Vlaanderen te knechten. :)

Reacties zijn gesloten.