Tour 2020: Greg Van Avermaet denkt aan gele trui
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 28 augustus 2020 om 12:48

Tour 2020: Greg Van Avermaet denkt aan gele trui

Greg Van Avermaet droeg in 2016 en 2018 al eens de gele trui en de renner van CCC hoopt ook dit jaar het gele kleinood aan te trekken voor één of meerdere dagen. “Maar een etappe winnen is voor mij het belangrijkste, ook voor de ploeg.”

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Van Avermaet blikt in een videoconferentie vooruit op de komende Ronde van Frankrijk, die morgen van start gaat in Nice. De nog altijd regerend Olympisch kampioen zal proberen om zo min mogelijk tijd te verliezen in de eerste Tourweek. “Dan moet het geel mogelijk zijn. De groene trui? Nee, dat is niets voor mij”, zo vertelt de Belg.

“Ik neem niet genoeg risico’s in de echte massasprints en wil me ook niet mengen in de tussensprints.” Een ritzege is het doel, de gele trui een zeer mooie bijkomstigheid. Maar Van Avermaet zal niet drie weken volle bak koersen. “Het is de bedoeling om met een zo goed mogelijke conditie de Tour te verlaten. Er komen nog belangrijke klassiekers aan en daarin wil ik ook goed voor de dag komen.”

“Ik ga me niet leeg rijden, de Ronde en Roubaix zitten in mijn hoofd”
“Ik heb me zo goed mogelijk voorbereid en denk dat ik 100% ben. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zitten sowieso in mijn hoofd, dus echt “leeg leeg” ga ik mij hier ook niet rijden. Ik ga in bepaalde etappes wel proberen om te sparen, maar dat is niet anders dan andere jaren. De laatste dagen zijn er ook niet veel mogelijkheden voor mij, het wordt dan vooral zaak om Parijs te halen.”

De deelnemers werden gisteren voorgesteld in het Zuid-Franse Nice, maar van enige sfeer was geen sprake. Van Avermaet: “Deze Tourstart is met niets te vergelijken. Er is heel weinig volk en de straten zijn amper versierd. Er is geen sfeer en er zijn geen supporters. Maar de renners zijn er wel en we zullen voor animo op de televisie moeten zorgen.”

 
33 Reacties
Sorteer op:
28 augustus 2020
Denken, hij droomt wat veel, al over zijn top heen maar misschien ziet hij dat nog zelf niet.
  28 augustus 2020
  Ja, zo ver over zijn top heen dat hij nu helemaal is gezakt naar de 5e plaats op de UCI Ranglijst, poe...
  28 augustus 2020
  @Thorsen, lees de reaktie van Molovan maar eens, zo is het en komt hij aan die punten, maar de punch, die procentjes extra wat je nodig hebt is er niet meer, vorig jaar al merkbaar.
28 augustus 2020
gaat vaak niet samen. Het allerhoogste willen ( gele trui) maar jezelf niet kapot willen rijden ivm doelen later in het jaar. Maar wellicht wil hij de eerste etappe zich nog wel kapot rijden en naarmate de tour verder gaat het steeds meer als training gaat zien.
28 augustus 2020
Moet in de juiste ontsnapping meezitten. In een heuvelsprint maakt hij geen kans meer
28 augustus 2020
Hij zal niet de enige zijn met deze Tourstart. Een aanvaller in Etappe 2, 4 of 6 kan zomaar het geel enkele dagen dragen.
28 augustus 2020
Wie begint er nou in hemelsnaam aan een grote ronde met het idee 'ik ga mezelf niet kapotrijden'? Zo'n ronde is per definitie slopend voor het lichaam.
  28 augustus 2020
  Als je er een paar dagen uitkiest en voor de rest op tijd de bus kiest, kan zo’n renner als Van Avermaet heus wel de Tour gebruiken om vooral in het najaar te pieken. Iets anders is het natuurlijk als je elke dag vol aan de bak moet.
  28 augustus 2020
  Ongeveer het halve deelnemersveld van de Vuelta denkt dit doorgaans. Hetzij omdat ze in voorbereiding zijn op het WK, hetzij omdat ze zich al een seizoen lang de moeder hebben gereden en het wel best vinden.
28 augustus 2020
Hij denkt aan de gele trui, de Ronde en Parijs-Roubaix. Er zit niet zo veel verschil tussen Greg en mij. Hij kan alleen wel wat beter fietsen.
28 augustus 2020
Hij kan echt scoren met een beetje geluk.
28 augustus 2020
Ja het is een beetje over met deze man.
28 augustus 2020
Hij blijft een hele sterke en constante coureur die het hele jaar door zijn niveau wel haalt en altijd dichte ereplaatsen rijdt. Het probleem is enkel dat er nu wel enkele renners zijn die hetzelfde profiel hebben als hem maar meestal net explosiever, sterker of beter zijn waardoor die dikke vis meestal uitblijft.
  28 augustus 2020
  En Greg gokt al 2 seizoenen hoofdzakelijk op een sprint met een klein groepje elite renners. Beetje laffer koersgedrag zeker als hij ook niet per se de sterkste eindspurt meer heeft.
28 augustus 2020
Greg zijn toekomst is verzekerd dus kan hij inderdaad zijn ritje uitzoeken en voor de rest zich niet over de kop laten jagen om vervolgens relatief fris aan de klassiekers te beginnen. Geel lijkt mij dit jaar echter voor hem een moeilijke zaak te worden, gezien het routeschema.
28 augustus 2020
Van Avermaet gaat zich in tegenstelling tot Van Aert (die dit moet van zijn ploeg) niet leeg rijden. Verstandig. Hij zal wel meekunnen tot diep in de finale van de RvV en P-R. Winnen zal allicht niet (meer) lukken. Van Aert heeft wel de benen en de leeftijd om het af te maken in beide wedstrijden. Maar na een Tour in dienst, ook bergop, zal de tank in oktober nog steeds (half)leeg zijn.
  28 augustus 2020
  Nogmaals als Van Aert zich niet had kunnen schikken in zijn huidige rol dan was hij niet opgesteld door zijn ploeg. Dan had TJV iemand anders meegenomen om dat ultieme doel te bereiken. Van Aart heeft er zelf voor gekozen om vanuit deze rol mee te gaan. Hij heeft er meer dan vrede mee in tegenstelling tot veel teleurgestelde fans. Laat het eens gaan zeg.
  28 augustus 2020
  Renners hebben vaker na de Tour een klassement gereden in de Vuelta. Als dát kan, dan kan je ook een maand later top en uitgerust zijn in twee eendagskoersen.
  28 augustus 2020
  Supercompensatie.
  28 augustus 2020
  Ik heb Van Aert hoog zitten hoor. Die wint in de Tour 2 etappes in dienst van de kopmannen, en rijdt later dit jaar Van Avermaet het snot voor zijn ogen!
  28 augustus 2020
  @marik We zullen zien volgend jaar wanneer zijn contract ten einde loopt. :)
  28 augustus 2020
  Van Aert heeft na de Tour drie weken tijd om uitgerust en in vorm te zijn voor nog drie eendagswedstrijden over een periode van twee weken. Als z'n trainers en hijzelf daarin geloven, maak ik me daar geen zorgen over. Dat die mannen heel goed weten waar ze mee bezig zijn hebben ze al voldoende bewezen.
  28 augustus 2020
  Grote kans dat hij blijft. De trainingsvormen bij LJV slaan goed bij hem aan. Er wordt bovendien met hem toegewerkt naar voor hem relevante doelen. Heeft in het team beperkte concurrentie waardoor je geen nodeloze energie hoeft te verspillen aan een interne strijd, terwijl er dus wel goede trainingsprikkels zijn van het klimteam. Zit prima nu bij LJV. Natuurlijk moet LJV zich wel iets gaan versterken om hem op langere termijn voldoende te kunnen ondersteunen. Dat zou het struikelblok kunnen zijn, schat ik in.
  28 augustus 2020
  Als Van Aert het gevoel heeft dat hij niet genoeg kansen krijgt bij TJV dan moet hij naar een andere ploeg gaan als zijn contract afloopt. Zo simpel is het ook. Er zullen genoeg ploegen zijn waarbij iedereen zich in dienst stelt voor hem. Aan de andere kant, de vraag is natuurlijk of dat slim is. Ik denk oprecht dat Van Aert zich zo heeft ontwikkeld, mede door de ploeg waar hij nu deel van uitmaakt. De keuze zal lastig voor hem zijn.
28 augustus 2020
Ja en ik droom van de 140 miljoen vandaag bij euromillions ,maar zal die ook niet winnen ,net zo als van Avermaet geel pakt morgen
  28 augustus 2020
  Hij gaat hem morgen ook niet pakken, maar hoopt dat de dagen erna dus te doen. Niet dat ik daar veel heil in zie maar goed
28 augustus 2020
@Ainu en Panache En op welke basis van de fysiologie en de trainingsleer, kan je, enkele weken na een moordende Tour waarin je je op het vlakke en deels bergop murw moet rijden voor de kopmannen, nog én uitrusten, én terug opbouwen, én terug dezelfde topconditie hebben als begin augustus (dus niet alleen in vorm tijdens de Tour, maar wel al weken voordien). Graag jullie ongetwijfeld deskundige en wetenschappelijke uitleg. Van Aert kan zeker nog een goed niveau halen voor beide wedstrijden in oktober. Maar top, onmogelijk. Omgekeerd kan wel. Top zijn vanaf half maart tot begin april in een normaal seizoen. Om dan na rust en opbouw, er weer te staan, einde juni, voor de Dauphiné, het NK, en de Tour. Want daar zit bijna drie maanden tijd tussen. Nu nauwelijks enkele weken.
  28 augustus 2020
  Geen idee, daar heb ik geen verstand van. Van Aert zelf denkt wel dat het kan, en zijn trainer denkt dat ook. Ik vermoed dat die er wel verstand van heeft. Mocht dat niet zo zijn, en van Aert over 2 maanden niet in de juiste vorm zijn, dan zullen we je bij Jumbo-Visma voordragen als nieuwe trainer. Kun je dan nu verder stoppen met deze herhalende langspeelplaat? Evaluatie doen we beter achteraf.
  28 augustus 2020
  @Napoleon: de stelling die iemand inneemt hangt meestal af van voor wie je supportert en/of van je nationaliteit. Als Van Aert alles uit de kast haalt voor zijn team tijdens de Tour, kan dat een Nederlandse winnaar opleveren. Ik geef Dumoulin immers meer kans op eindwinst dan Roglic. Heel Nederland euforisch natuurlijk als dat zou lukken (en terecht!). Bijkomend voordeel voor de Nederlandse wielersupporters: de kans dat Van Aert enkele weken na de Tour terug in topvorm is, is klein. En laat Van Aert nu net een van de weinige renners zijn die MvdP kan verslaan in Vlaanderen en Roubaix. Win-win dus voor Nederland. En het omgekeerde voor de Belgische supporter...
  28 augustus 2020
  Redelijk vervelend verwoord, dit. Niemand van ons claimt een wetenschappelijke en deskundige uitleg te kunnen geven, dus geen idee waarom je dat op zo'n denigrerende manier naar ons hoofd gooit. Ik zeg letterlijk: "Als z’n trainers en hijzelf daarin geloven, maak ik me daar geen zorgen over. Dat die mannen heel goed weten waar ze mee bezig zijn hebben ze al voldoende bewezen." Jij bent duidelijk van mening dat je het beter weet dan deze beroepsrenner en -trainers. Misschien moet je je CV eens gaan afgeven bij de ploeg, misschien mag je op sollicitatie.
28 augustus 2020
@Napoleon Evaluatie doen we pas achteraf ? Je verwart evaluatie met voorbeschouwingen, prognoses, kansberekeningen, discussies over winstkansen, analyse van de vorm van renners, vlak voor de Tour enz. Je kan aan de Redactie meteen ook vragen om dit forum op te heffen, als er enkel nadien mag gereageerd worden, met de uitslag in de hand. Dan hoeft het ook niet meer. @Melkzuur Ik denk dat je het spelletje vrij goed door hebt. In tegenstelling tot een aantal personen hier op dit forum.
  28 augustus 2020
  Ja, maar intussen heb je je punt wel gemaakt. In elk onderwerp wat je maar enigzins kunt kapen poneer je op zeer hoge toon dezelfde stelling, en verwijt je iedereen die het niet met je eens is in niet mis te verstane woorden onkunde. Dat wordt na een tijdje wel vervelend. Bovendien staat jouw mening in dezen dus haaks op die van Van Aert en zijn trainer. Ik heb van deze materie geen kaas gegeten, maar als leek schat ik de mening van deze professionals hoger in dan die van jou. Wellicht vergis ik me hier in, dat gaat de tijd leren. En ja, die evaluatie kunnen we slechts achteraf doen. Zoals de Fransen dat zo treffend zeggen: "the proof of the pudding is the eating"
  28 augustus 2020
  Ga je lekker User?

Reacties zijn gesloten.