Tour 2020: Caleb Ewan sprint naar de winst in Poitiers
foto: Cor Vos
woensdag 9 september 2020 om 17:45

Tour 2020: Caleb Ewan sprint naar de winst in Poitiers

Caleb Ewan heeft in Poitiers zijn tweede etappe gewonnen deze Tour de France. In de eindsprint timede de Australiër van Lotto Soudal zijn jump perfect en drukte zijn voorwiel net iets eerder dan Peter Sagan (die later werd teruggezet vanwege een onreglementaire sprint) en Sam Bennett over de streep. Primož Roglič behield het geel.

Zouden we weer een duel krijgen tussen Sam Bennett en Caleb Ewan? Het was de grote vraag in aanloop naar de elfde Touretappe, die leidde van de charmante badplaats Châtelaillon-Plage naar Poitiers in het binnenland. Davide Formolo ging daarin niet meer van start. Aan een val gisteren in de rit naar Île de Ré bleek de Italiaan een sleutelbeenbreuk te hebben overgehouden, waardoor hij de strijd moest staken.

foto: Cor Vos

Nog tijdens de neutralisatie werden Alexey Lutsenko, de etappewinnaar op de Mont Aigoual, Cyril Gautier en Ilnur Zakarin kort opgehouden door een botsing met een paaltje op een rotonde. Toen iedereen zijn plek weer had ingenomen, werd het peloton rond kwart voor twee op gang gebracht door François Lemarchand. De voormalige profrenner nam voor de tweede dag op rij de plek van Christian Prudhomme in achter in de koerswagen.

Ladagnous rijdt weg vanuit de start
Bij het zwaaien van de vlag demarreerde Matthieu Ladagnous en de ervaren Fransman, die al aan zijn vijftiende seizoen bij Groupama-FDJ bezig is, mocht wegrijden van de grote groep. Na vijftien kilometer reed juniorenwereldkampioen koppelkoers van Melbourne (2002) al vijf minuten vooruit. Toch gingen na twintig kilometer Lukas Pöstlberger, Oliver Naesen, Stefan Küng, Jasper Stuyven, Tom Van Asbroeck en Michael Gogl in de tegenaanval.

Dat leidde tot een reactie vanuit het peloton, waar de ploeggenoten van groene trui Sam Bennett het tempo de hoogte in joegen. Ze wilden de groep met zes man niet laten gaan en tien kilometer verder was de tegenaanval ongedaan gemaakt. De consternatie zorgde ervoor dat ook de marge van de eenzame koploper Ladagnous was gezakt tot een minuut. Toen de rust was weergekeerd, mocht de Fransman weer uitlopen.

foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick Step en Lotto Soudal hielden het tijdsverschil vervolgens stabiel op ongeveer drie minuten, terwijl de route door het natuurreservaat Marais Poitevin naar de enige klim van de dag, de Côte de Cherveux, leidde. Daar raapte Ladagnous het enige punt op, zijn eerste in deze Ronde van Frankrijk. Zeventien kilometer verder lag dan in Les Grands Ajoncs de tussensprint op het parcours en ook daar arriveerde de Fransman als eerste.

Bennett loopt uit aan de tussensprint
Dan was het uitkijken naar de doorkomst van het peloton, nadat Sam Bennett gisteren het groen voor de tweede keer had overgenomen van Peter Sagan. Bryan Coquard had ook wel oren naar de sprint en zette twee man op kop. Sam Bennett liet zich echter niet verontrusten en kwam als tweede over de streep, vóór zijn ploeggenoot Michael Mørkøv en Peter Sagan. De Slowaak zag daardoor zijn Ierse concurrent weer vier punten uitlopen.

Toen Ladagnous eenmaal de buit binnen had aan de tussensprint, zette hij zich recht en liet zich terugzakken tot het peloton. Na een ontsnapping van een kleine 125 kilometer was de Fransman bijgehaald. Toen restte nog 43 kilometer tot de streep in Poitiers. Even later verloor de Tour met Gregor Mühlberger haar veertiende renner sinds de Grand Départ in Nice. De Oostenrijker hing al de hele dag achter in het peloton en staakte op 37 kilometer van de finish de strijd.

foto: Cor Vos

Vlak daarna, bij een val in de laatste dertig kilometer, raakte Astana in Ion Izagirre een belangrijke pion kwijt. De Spanjaard, in 2016 al eens ritwinnaar in de Tour, werd voor verder onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Daarna koerste het peloton hard door naar Poitiers, waar deze rit zou worden beslist. Het hoge tempo van Lotto Soudal, dat Caleb Ewan aan een tweede zege wilde helpen, zorgde ervoor dat de poort aan de achterkant van het peloton open stond.

Pöstlberger met een late aanval
Op zes kilometer van de aankomst schoot Lukas Pöstlberger weg uit de grote groep en een duo van Deceuninck-Quick Step, Kasper Asgreen en Bob Jungels, reageerde. In plaats van in het wiel van de Oostenrijker te gaan zitten, draaiden Asgreen en Jungels mee. Zo werd Lotto Soudal flink onder druk gezet. Op drie kilometer van de meet loste Asgreen bij zijn twee medeaanvallers, die een gaatje van vijf à zes seconden hadden.

Lotto Soudal hoefde het gat niet zelf dicht te rijden en kreeg daarbij hulp van NTT Pro Cycling en Cofidis. Bij het ingaan van de laatste twee kilometer was de late ontsnapping ongedaan gemaakt. Namens Jumbo-Visma mengde Wout van Aert zich weer in de strijd om de dagzege. Even leek hij het te gaan redden, tot Peter Sagan rechts van hem een gaatje zag en de Belg opzij zette. Luttele tellen later drukte Caleb Ewan als eerste zijn voorwiel over de finish.

De finishfoto wees uit dat de Australiër met minder dan een half wiel had gewonnen. Het verschil daarachter tussen Peter Sagan en Sam Bennett was met het blote oog amper te zien, maar door de jury werd de Slowaak na afloop teruggezet naar de 85e plaats. Hij werd daarmee gestraft voor de schouderduw die hij aan Van Aert uitdeelde. Daardoor schoof Bennett door naar de tweede plaats, vóór Van Aert, Bryan Coquard en Clément Venturini.

RIDE Magazine
153 Reacties
Sorteer op:
9 september 2020 17:54
Pfff 4 uur en 1 seconden erover gedaan. Kon Ewan niet ff 1 seconden harder sprinten?
9 september 2020 17:55
Wederom erg knap wat Ewan weer allemaal voor elkaar krijgt in de laatste 100 meter.
9 september 2020 17:56
Ackermann deed precies hetzelfde in de eerste etappe in Tirreno, alleen liet gaviria daar iets meer ruimte. Sprinten langs de hekken altijd gevaarlijk, maar DSQ iets teveel van t goede
9 september 2020 17:57
Denk dat de 'beuk' van Sagan net op het randje zit, hij gaat sneller dan van Aert en wil er langs. Mooi is het niet, en mag hem best wat punten kosten, maar een diskwalificatie zou ik wel een te hoge straf vinden.
9 september 2020 17:58
edit wf: niet doen

Bol hard op weg voor de eeuwige-belofte-prijs.
    9 september 2020 18:09
    Triest.
    9 september 2020 18:14
    Jeetje, inhoudelijk helemaal afgezakt naar het afvoerputje. Waar blijft de tijd.
9 september 2020 17:58
Door deze actie wordt Sagan nog populairder bij zijn collea's.
9 september 2020 17:59
Levensgevaarlijk, een kopstoot in volle sprint. Naar huis sturen die mafkees.
9 september 2020 17:59
Ik had t idee dat Sagan ook schrok/uitweek voor die twee bordjes die in de boarding zaten vlak voor ‘m. Geen dq, hooguit teruggezet.
9 september 2020 17:59
Ewan en Bennett gisteren en vandaag beste vriendjes en de buit eerlijk verdeeld. Een beetje liefde doet de Tour geen kwaad. Als alle sprinters zouden rijden zonder wraak een revanchegevoelens zouden we veel 'schonere' sprints zien.
9 september 2020 18:01
Caleb is toch echt de beste op pure snelheid. Van Aert zet de sprint gewoon te vroeg in maar volgens Wuyts lag het weer aan zijn werk voor Primoz wat natuurlijk een totale idiotie is. Bora en Astana verliezen een pionnetje en de actie van Sagan is op het randje maar zal wel mogen van de jury om de spanning van de strijd om de groene trui in stand te houden.
    9 september 2020 18:07
    Ik zie dat anders.

    Bennett is de snelste pure sprinter samen met van Aert. Dat zijn de krachtige mannen.
    Ewan is de handigste sprinter die als geen ander de wind weet te ontlopen en ook nog eens de allerbeste jump heeft, het is echt een kunstenaar die precies heeft geleerd hoe zijn geringe gestalte en gebrek aan kracht te compenseren.
9 september 2020 18:01
Van Aert vindt dat Sagan gediskwalificeerd moet worden. Terug naar alle kenners hier die altijd roepen dat renners zelf dit een normale actie vinden.
9 september 2020 18:03
Ik vond dat sagan helemaal niets verkeerd deed, moet ie dan de hekken inrijden?
    9 september 2020 18:05
    Nee inhouden, want er is geen plaats. Simpel toch?
    9 september 2020 18:05
    Nee gewoon inhouden.
    9 september 2020 18:07
    Wat is dat toch een vreemde denktrant: als je verkeerd gepositioneerd zit, maar je bent best snel aan het sprinten mag je dwars door je voorganger heen. Waarom?!
    9 september 2020 18:07
    Nee, hij had genoeg andere opties. Deze overtreding is niet te verantwoorden met te verwijzen naar een onwenselijk alternatief.
    9 september 2020 18:08
    Dus jij vindt het normaal om een kopstoot of een duw van achter te geven in volle sprint als je er niet langs kunt? Bijzonder!
    9 september 2020 18:09
    Hofstetter hield in voor Sagan.
    9 september 2020 18:09
    Maar WVA houdt daar dan toch een deur dicht. Nogmaals, beetje een kwak, maar moet kunnen imo
    9 september 2020 18:15
    @Veloburto, ja natuurlijk houdt hij de deur dicht. Moet zich verontschuldigen dat hij zichzelf wel goed gepositioneerd heeft? Als mijn voordeur dicht zit mag jij die toch echt niet met een koevoet openbreken.
    9 september 2020 18:16
    Van Aert houdt gewoon zijn lijn. Sagan doet is wat niet thuis hoort in een sprint, hoe je het ook went of keert.
9 september 2020 18:06
Heb Cavendish ooit een duw aan Veelers gegeven die daar geen straf voor kreeg, dan is dit zeker niks.
9 september 2020 18:08
Ewan zei net dat Sagan van Aert niet wilde laten vallen, maar hij zag de finishlijn en wilde winnen....
    9 september 2020 18:10
    Ewan moet daar gewoon buiten blijven
    9 september 2020 18:14
    Ewan mag als ervaringsdeskundige desnoods een megafoon pakken en het versterkt van de lokale kathedraal rondtetteren.
    9 september 2020 18:19
    Ewan is niet alleen de snelste sprinter, maar heeft ook nog alle tijd om de beweging van Sagen live te analyseren? +1
    9 september 2020 18:40
    De beelden werden hem vertoond tijdens het interview.
9 september 2020 18:08
Nu gaan we zien hoe consequent de jury is... ze hadden grote plannen na de Jacobsen-crash, ben benieuwd
9 september 2020 18:08
Jammer dat die van Israel (Hofstetter?) geen douw gaf aan Sagan, toen Sagan hem afsneed. Blijkbaar vindt Sagan het normaal. In de waaieretappe gaf Sagan ook een belachelijke douw aan Hofstetter.
9 september 2020 18:08
Het is gebeurd. DSQ! Zie PCS.
    9 september 2020 18:09
    *gedeklasseerd
    9 september 2020 18:10
    Gerechtigheid.
    9 september 2020 18:12
    Terug gezet naar de laatste plaats in de eerste groep idd.
    9 september 2020 18:12
    Bora beleefd echt een ramp Tour, Misschien nog een ritje voor Schachmann?
    9 september 2020 18:12
    "Gedeklasseerd" kan je niet makkelijk afkorten, "disqualified" wel.
    9 september 2020 19:55
    Maar gedeclasseerd is ook niet disqualified, het is relegated.
9 september 2020 18:09
Hatsaa. Sagan eruit.
9 september 2020 18:09
Sagan deed wat hij in de voorbereiding op een sprint ook zo vaak onbestraft uithaalt. Hoog tijd dat er consequent tegen in gegaan wordt.
9 september 2020 18:10
Stop maar met sprinten in grote rondes
    9 september 2020 18:11
    Stel je niet aan.
    9 september 2020 18:13
    Zolang geen goede regelgeving van uci is, is er complete willekeur met uitsluiting, decmkwalificaties of geen consequenties
    9 september 2020 18:22
    Dramaqueen
    9 september 2020 18:27
    Maar toch is er eigenlijk geen andere oplossing dan achteraf, meer op basis van verontwaardiging dan welke regelgeving dan ook, een beetje pruttelen en kloten met af en toe eens een symbooldiskwalificatie. Het fenomeen massaspurt is niet aan een duidelijk stramien te onderwerpen met als logisch gevolg dat willekeur optreedt.
    9 september 2020 18:34
    @Romans, het is hetzelfde als met een tackle met voetbal. Er zijn best redelijk duidelijke regels op papier, maar in praktijk blijft het toch altijd een stuk lastiger te beoordelen. Dat gezegd hebbende vond ik dit een dusdanig lompe en gevaarlijke actie van Sagan (er was gewoon geen ruimte, dus hij creëerde die maar met een enorme schouderbeuk) dat hij m.i. toch echt gedeklasseerd moest worden.
    Dan ga ik nu even wacht op schouderklopje van Thorsen.
    9 september 2020 18:44
    Sorry Chzech, met voetbal kan ik niks maar dan ook niets.
9 september 2020 18:10
Ewan de beste sprint, katachtig. Van Aert de langste sprint (kiest daardoor iets meer voor veiligheid). Sagan kopstootje dat echt niet nodig is. Gefrustreerd. Bol ingesloten, lijkt wat scherpte te missen t.o.v. de eerste week.
9 september 2020 18:12
Het is duidelijk dat Sagan geen groen mag winnen dit jaar. Hiervoor een diskwalificatie? Wat een onzin! Dan hadden ze Bennett bij eerste zege van Ewan ook wel mogen diskwalificeren....
9 september 2020 18:13
Spannende sprint! En die move van Sagan kan niet. De kogel lijkt door de kerk: terug gezet in de uitslag. Goed dat dit wordt gestraft, zo leren we het gedrag af.
Toch vind ik het niet verstandig dat hij überhaupt meedeed. In zo'n grote groep is er toch altijd risico. Ik kan dat niet rijmen met 'alles op het geel.'
9 september 2020 18:14
Sorry maar het lijkt er eerder op dat Sagan naast Van Aert komt en vervolgens Van Aert wel iets moet corrigeren/duwen: anders gaat Sagan de hekken in. Van Aert wijkt heel licht van zijn lijn af: als dat niet gebeurt, kan Sagan er gewoon langs.
9 september 2020 18:17
Is Thorsen al gediskwalificeerd?

Reacties zijn gesloten.