Tour 2019: Voorbeschouwing – Het Bergklassement
foto: Cor Vos
dinsdag 2 juli 2019 om 14:00

Tour 2019: Voorbeschouwing – Het Bergklassement

Met de Tour de France in aantocht begint ook de jacht op de bollentrui. Hoe kan je een bergklassement beter inluiden in België dan met de beklimming van de Muur van Geraardsbergen? Hier liggen de eerste punten voor het grijpen. Afgelopen seizoen ging de bollentrui naar een overtuigende Julian AlaphilippeWielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het bergklassement van de Tour de France deed haar intrede pas in 1933. Dat was dertig jaar na de allereerste Tour. Sindsdien werd in de loop der jaren duidelijk dat de renners die het beste omhoog reden daarvoor een prijs verdienden, waarna het klassement in het leven werd geroepen voor de beste klimmer: le meilleur grimpeur. De punten zorgden jarenlang voor winnaars van dit klassement, maar een duidelijk kenmerk was er nog niet.

In 1975 kwam iemand met het lumineuze idee om een speciale trui aan de beste klimmer te geven: een wit tricot met rode bollen. Dit was naar goed voorbeeld van chocoladefabrikant Chocolat Poulain. Dat bedrijf was destijds de sponsor en wilde graag de rode stippen aan het bergklassement gekoppeld zien worden. Toen in de jaren negentig een nieuwe sponsor kwam voor de bergtrui, hield de trui vast aan het wit met rode bollen.

Virenque in 2003 met Bahamontes – foto: Cor Vos

Richard Virenque staat voorlopig in de recordboeken met de meeste overwinningen in het bergklassement. De Fransman wist zeven keer ‘de bollen’ op te halen in Parijs. Telt u mee? 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2003 en 2004. Op een gedeelde tweede plek staan erkende klimgeiten Federico Bahamontes en Lucien Van Impe uit respectievelijk Spanje en België. Zij wisten ieder zes keer de bergtrui te winnen. Bahamontes deed dat in de jaren vijftig en zestig, Van Impe deed dat kunstje na in de jaren zeventig en tachtig.

Namens Nederland mocht het klimmersduo Steven Rooks (1988) en Gert-Jan Theunisse (1989) zich na drie weken Tour tot beste klimmer laten kronen. De laatste Nederlandse drager van de bolletjestrui is nog altijd Johnny Hoogerland. Een moment dat bij vele Nederlanders nog vers in het geheugen staat, mede vanwege het prikkeldraadincident. Dat incident dateert alweer uit 2011. Van de nog actieve Belgische coureurs hebben Thomas De Gendt (zes keer), Jelle Vanendert (vijf keer), Philippe Gilbert en Jasper Stuyven (beiden drie keer) de bollentrui om de schouders gehad.

Sinds dit jaar is E.Leclerc de sponsor van het bergtricot. De supermarktketen heeft het stokje overgenomen van Carrefour, dat liefst 26 jaar de naam verbonden had aan het nevenklassement. Saillant detail is dat Carrefour en E.Leclerc concurrenten van elkaar zijn in de supermarktbranche.

Laatste tien winnaars bergklassement Tour de France
2018: flag-fr Julian Alaphilippe
2017: flag-fr Warren Barguil
2016: flag-pl Rafał Majka
2015: flag-gb Chris Froome
2014: flag-pl Rafał Majka
2013: flag-co Nairo Quintana
2012: flag-fr Thomas Voeckler
2011: flag-es Samuel Sánchez
2010: flag-fr Anthony Charteau
2009: flag-it Franco Pellizotti


Vorig jaar

Afgelopen seizoen ging de winst in het bergklassement naar Julian Alaphilippe. De eerste bollentrui was voor Kévin Ledanois, die in de openingsetappe het sprintje won. Vervolgens droegen Dion Smith en Toms Skujins het bergtricot respectievelijk drie en vijf dagen. In de tiende etappe greep Alaphilippe al de macht. De Fransman pakte in de bergrit naar Le Grand-Bornand naast 41 bergpunten ook de ritwinst.

Lees ook: Hoe Julian Alaphilippe de bolletjestrui veroverde

foto: Cor Vos

Ook in de etappes naar La Rosière (20), Alpe d’Huez (23), Mende (6), Carcassonne (2), Bagnères-de-Luchon (30), Saint-Lary-Soulan (18) en Lauruns (30) wist Alaphilippe bergpunten te pakken. Hij mocht zich daarmee de 21e Franse bergkoning noemen. Onder meer Bernard Hinault, Thierry Claveyrolat en Richard Virenque gingen hem voor.

Top-5 Bergklassement Tour de France 2018
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) – 170 punten
2. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) – 91 punten
3. flag-pl Rafał Majka (BORA-hansgrohe) – 76 punten
4. flag-gb Geraint Thomas (Sky) – 74 punten
5. flag-nl Tom Dumoulin (Sunweb) – 63 punten


Puntentelling

Net als de afgelopen jaren zijn de beklimmingen door de organisatie in vijf verschillende categorieën opgedeeld. De laagste categorie is de vierde, waarvoor ook slechts één bergpunt te verdienen is. De hoogste en steilste bergen zijn van Hors Catégorie, waar de eerste renner op de top 20 punten bijgeschreven krijgt. Daartussen liggen nog bergen van de eerste, tweede en derde categorie.

Enkele keren worden dubbele punten uitgedeeld. Dat gebeurt op Hors Catégorie-beklimmingen met de top boven de 2.000 meter. Dat is vijf keer het geval:

  • Etappe 14, Tourmalet (HC, 2.115 meter)
  • Etappe 18, Col d’Izoard (HC, 2.360 meter)
  • Etappe 18, Col du Galibier (HC, 2.642 meter)
  • Etappe 19, Col de l’Iseran (HC, 2.770 meter)
  • Etappe 20, Val Thorens (HC, 2.365 meter)

Als twee renners in punten gelijk staan in het bergklassement, dan gaat het voordeel naar de renner met de meeste eerste plekken op HC-beklimmingen. Mocht dat ook gelijk zijn, wordt op dezelfde manier gekeken naar cols van de eerste categorie. Daarna de tweede categorie, de derde categorie en uiteindelijk de vierde categorie. Een laatste tie-breaker is de stand in het algemeen klassement na de laatste etappe.

Een laatste vereiste is ‘natuurlijk’ dat renners die het bergklassement willen winnen, ook daadwerkelijk de finish in Parijs moeten halen. In het geval een renner buiten de tijdslimiet eindigt in een etappe, maar door de jury wel in de wedstrijd gehouden wordt, verliest de betreffende renner al zijn punten in het bergklassement.

flag-fr Hors Catégorie (eerste acht renners)
20 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2 punten

flag-fr 1e categorie (eerste zes renners)
10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1 punten

flag-fr 2e categorie (eerste vier renners)
5 – 3 – 2 – 1 punten

flag-fr 3e categorie (eerste twee renners)
2 – 1 punten

flag-fr 4e categorie (eerste renner)
1 punt


Favorieten

Het bergklassement is op voorhand bijzonder lastig te voorspellen. Welke renners moeten knechten en wie krijgt juist de vrijheid om eropuit te trekken? Vaak rijdt een aanvaller in een bergrit met veel te behalen punten zich plots in de trui, en dan wordt het een doel. Dat is altijd afhankelijk van het koersverloop. Daarnaast pakken de topfavorieten voor het klassement standaard hun punten, maar de vraag is of dat genoeg is om de aanvallers voor te blijven. En dan zijn er nog de klassementsmannen die vroeg vallen en het over een andere boeg gooien.

Alaphilippe in de bergtrui van de Dauphiné – foto: Cor Vos

De winnaar van vorig jaar is ook dit jaar weer present. Julian Alaphilippe heeft het niet in zich om stil te blijven zitten, hij moet en zal zich inspannen. De Fransman is een uitstekende klimmer, maar toch meer een heuvelrenner dan klassementsrenner. Door zijn sterke sprint kan hij op cols de puntenstrijd in zijn voordeel beslissen, zoals hij dat ook vorig jaar deed. Wat wel anders is ten opzichte van 2018; Deceuninck-Quick-Step heeft een klimkopman. Enric Mas is de aangewezen kopman. Moet Alaphilippe hem ondersteunen of krijgt hij de ruimte? That’s the question.

Pello Bilbao – foto: Cor Vos

Astana heeft met Jakob Fuglsang een kopman die zal meedoen om de eindwinst. Rondom de Deen is een sterke ploeg gebouwd met klimmers, waarvan zomaar een het op zijn heupen kan krijgen. Omar Fraile bijvoorbeeld. De Spanjaard is een typische aanvaller. Ook voor hem geldt dat hij wel de ruimte moet krijgen van de ploeg en zijn kopman. Ook Pello Bilbao, die in de Giro d’Italia vanuit de aanval twee etappes wist te winnen, is in staat om zich te mengen in de strijd om de bergtrui.

Vincenzo Nibali – foto: Cor Vos

Vincenzo Nibali werd in de Giro d’Italia knap tweede. Al tijdens de Italiaanse ronde kondigde hij aan de Tour ook te rijden, maar niet voor het klassement. De Haai van Messina trekt naar Brussel met ritzeges en ‘wellicht’ de bergtrui als doel. Als Nibali zich op iets richt, kan hij zich er ook in vastbijten. Voordeel voor hem is dat Bahrain Merida zonder uitgesproken kopman rijdt; dat geeft Nibali alle vrijheid om zijn gang te gaan.

Zou je zeggen… Want plots kwam het persbericht van de ploeg naar buiten dat de man van Sicilië wél kopman is voor het klassement. Na een zware Giro bestaat de kans dat Nibali – die zegt op gevoel te gaan rijden – zich toch niet kan mengen in de strijd om de knikkers, waardoor de weg naar de bollen alsnog openligt.

BORA-hansgrohe heeft met Emanuel Buchmann een kopman, maar ook meerdere renners die kans maken op de bolletjestrui. Onder hen Maximilian Schachmann en Patrick Konrad. Schachmann was de revelatie van het voorjaar met zeges in de GP Industria & Artigianato, de Ronde van Catalonië en het Baskenland (drie ritzeges). De Duitser is een hardrijder met uitstekende klimkwaliteiten en een goede sprint. Dat komt altijd van pas in de strijd om een bergtricot.

Thomas De Gendt – foto: Cor Vos

Een naam die niet vergeten mag worden, is die van Thomas De Gendt. De rasaanvaller van Lotto Soudal begint aan zijn tweede van drie grote rondes dit jaar. In de Giro was De Gendt niet goed genoeg om zich te mengen in de strijd om ritzeges en de bergtrui. Daar wees de Belg ook naar de puntentelling. Mogelijk ligt de puntentelling in de Tour hem beter. De Gendt streed in 2017 al om de bergtrui, toen werd hij derde achter Warren Barguil en Primož Roglič. Het jaar ervoor werd hij tweede achter Rafał Majka. Is dit het jaar om te winnen?

foto: Cor Vos

Bij Movistar staat El Tridente aan de start. Nairo Quintana is de kopman, als we de verhalen moeten geloven. Maar er is ook nog Alejandro Valverde, die de Route d’Occitanie wist te winnen een week terug, en Mikel Landa. Laatstgenoemde komt uit de Giro d’Italia, waarin hij Richard Carapaz aan de eindzege hielp. Landa kan dus zijn kopman(nen) helpen in de bergen, maar ook voor de aanval kiezen als hij zelf (vroeg in de ronde) tijd verliest in het klassement. Hij weet wat het is om een bergtrui te winnen, want dat deed hij al in de Giro van 2017. Na een vroege val herpakte hij zich door aan te vallen, een ritzege te pakken en het bergklassement te veroveren.

Jesús Herrada – foto: Cor Vos

Jesús Herrada zou wel eens Cofidis een plezier kunnen doen. De Spanjaard verkeerde begin juni in uitstekende vorm, wat hem ritzeges en de eindwinst in de Ronde van Luxemburg opleverde en daarna ook nog de overwinning in de Mont Ventoux Challenge. Op de Reus van de Provence wist hij Tourfavoriet Romain Bardet te volgen en te verslaan in de slotmeters. Dat gebeurde na een indrukwekkende demarrage. Herrada klimt bij vlagen met de besten, maar richt zich niet op het klassement. Hij zal dus mikken op ritzeges. En bijbehorend misschien de bergtrui?

Er zijn meerdere klimmers die terugkomen van een blessure en toch aan de start staan van de Tour. Fabio Aru (terug van beknelde liesslagader) en Wilco Kelderman (terug van gebroken nekwervel) hebben al laten weten het klassement te laten varen. Groeien zij in de Tour, dan kan het klassement vaak ‘zomaar’ in zicht komen. Bauke Mollema ondersteunt kopman Richie Porte bij Trek-Segafredo, maar krijgt ook de vrijheid om aan te vallen. Na zijn ijzersterke Giro pakte Mollema rust, dus hij zal fris zijn als de bergen opdoemen.

Warren Barguil – foto: Cor Vos

Andere kanshebbers zijn erkende aanvallers Alessandro De Marchi (CCC), Rein Taaramäe (Total Direct Energie) en Warren Barguil en Elie Gesbert van Arkéa-Samsic. De Marchi rijdt zonder echte kopman bij de Poolse vrijbuitersploeg. Taaramäe vormt samen met Lilian Calmejane de klimtak bij de ploeg-Terpstra. In de Ventoux Challenge werd de Est onlangs nog knap derde. Kersvers Frans kampioen Barguil kende in de Dauphiné een goede generale, hij werd er dertiende. Hij zal zijn driekleur maar wat graag laten zien, al wil hij hem ook wel inwisselen voor de bollen. De 23-jarige Gesbert werd vierde in de Tour de l’Ain, vijfde in de Ventoux Challenge en klom met Valverde mee in de Route d’Occitanie.

En dan hebben we nog de reeks klassementsmannen die de bergtrui als ‘extraatje’ zullen zien. We noemen namen als Egan Bernal, Geraint Thomas, Jakob Fuglsang en thuisrijders Thibaut Pinot en Romain Bardet. Het is alleen van 2015 geleden dat de eindwinnaar ook het bergklassement won.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mikel Landa
*** Julian Alaphilippe, Warren Barguil
** Thomas De Gendt, Pello BilbaoVincenzo Nibali
* Jesús Herrada, Bauke Mollema, Egan Bernal, Thibaut Pinot

Deelnemerslijst


RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
2 juli 2019 07:32
Eigenlijk een niet te voorspellen klassement waar de afgevallen klassementsmannen in de eerste week zich gaan mengen met de avonturiers.

Mocht Barguil de 2017 vorm weer hebben is hij wel de kanshebber. Veel meer een pure klimmer dan Alaphillipe en met de bergen over 2000 meter is dat een voordeel.
2 juli 2019 07:35
EEN voorspelling wil ik wel doen; Mollema zal m niet winnen.

Ala-Phi en Nibali hebben, volgens de media, aangegeven er voor te willen gaan. Als een goede renner er voor wil gaan, dan hebben DeGendts geen kans, lijkt me.
2 juli 2019 07:40
De koerswijze van DQST zal ongetwijfeld ruimte geven aan ons aller Flipje. Vraag is alleen of die puntenrijke derde week zijn terrein nog is na een lang voorseizoen.
2 juli 2019 07:51
Aru misschien ??
    2 juli 2019 08:11
    Wens vader gedachte
    2 juli 2019 14:17
    Ik denk Loulou, maar Aru is mijn dark horse. Ik hoop stiekem Aru, maar zou ook mooi zijn als Aru deze Tour al voor GC mee kan doen
2 juli 2019 08:15
In dit artikel van jullie staat dat Wanty heeft gezegd dat Guillaume Martin hun troef is voor het bergklassement.
https://www.wielerflits.nl/nieuws/tour-2019-wanty-gobert-maakt-eerste-vijf-namen-bekend/
Ik zou hem toch eerder op de plek van Barguil of Bilbao zetten.
2 juli 2019 08:21
Landa 4 sterren? Vind ik toch wel erg veel. In mijn ogen gaan veel bergpunten in etappes opgeraapt worden door iemand die in een vlucht mee gaat, wat in mijn ogen toch echt Flipje gaat zijn :)
    2 juli 2019 08:26
    Of Nibali.... zeker op de beklimmingen boven 2000 meter.
    2 juli 2019 13:15
    Landa met vleugels in week 3, en het kan zomaar zo zijn. Op die dubbele puntencols zijn meer punten te halen dan het totaal van Flip in 2018.
2 juli 2019 08:34
Ik gok op Barguil. Eén van de weinige klimmers die vrij kunnen rijden, bovendien zal hij zich als kampioen van Frankrijk willen laten zien
Zakarin zie ik als favoriet, gaat vrij koersen na de Giro waar Landa voor t klassement gaat of in het gelid moet.
2 juli 2019 08:40
De sterrenverdeling is altijd lastig maar mijn inziens zijn dit wel de renners die het gaan doen. Alaphilippe zal het zeker proberen en zal mede afhankelijk van de vorm bijvoorbeeld een Barguil / Landa het wel of niet redden. Mensen die bergop toch echt sterker zijn.
2 juli 2019 09:15
ik gok op Schachmann.
2 juli 2019 09:16
Het allereerste bollen tricot was voor Joop Zoetemelk in 1973 ,hij vond de trui afschuwelijk herinner ik me nog .
2 juli 2019 09:25
**** Herrada
2 juli 2019 09:30
Heren (@redactie), aub iets scherper kijken naar het volgende: "De hoogste en steilste bergen zijn van Hors Catégorie, waar de eerste renner op de top 25 punten bijgeschreven krijgt."

Daaronder:

"Enkele keren worden dubbele punten vergeven. Dat gebeurt op Hors Catégorie-beklimmingen met de top boven de 2.000 meter. Dat is vijf keer het geval:

Etappe 14, Tourmalet (HC, 2.115 meter)
Etappe 18, Col d’Izoard (HC, 2.360 meter)
Etappe 18, Col du Galibier (HC, 2.642 meter)
Etappe 19, Col de l’Iseran (HC, 2.770 meter)
Etappe 20, Val Thorens (HC, 2.365 meter)

Hors Catégorie (eerste acht renners)
20 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2 punten"


Het is inderdaad 20 punten normaal bij HC. In dit geval ligt de top van alle HC beklimmingen boven de 2.000, dus kun je evenzogoed zeggen dat op de top de HC beklimmingen (Tourmalet, Izoard, Galibier, Iseran en Val Thorens) 40-30-24-20-16-12-8-4 punten te verdienen zijn.
2 juli 2019 09:38
Met 5 finishes op een top ligt er iets meer voordeel voor klassementsrenners dan normaal gesproken. Tegelijkertijd, in etappe 18 zijn 112 punten te verdienen (ter vergelijk Alaphilippe had er vorig jaar 170 vs 91 voor Barguil), dat alleen al is meer dan als je als klassementsrenner rit 14 (Tourmalet) en rit 20 wint (Val Thorens).

Eens met de voorgestelde top 3 met Landa, Barguil en Alaphilippe als belangrijkste gegadigden. Nibz komt daar bij op het moment dat ie tegenvalt bij de mooie meisjes.
2 juli 2019 10:30
Niet eens dat Landa hier de meeste sterren krijgt. Die heeft Giro gereden en rijdt bij een ploeg die voor een klassement gaat. Deze trui zal toch wel weer gaan naar een aanvaller die gaat voor de punten. Als klassementsman moet je echt meerdere keren een etappe winnen en dat zie ik niet snel gebeuren daar er toch ook tactisch gereden gaat worden eenmaal in het geel. Daarom Alaphilippe grootste kanshebber met daarachter Barguil en Herrada. Als Nibali tegenvalt in klassement komt hij ook te kort tegen deze mannen in een vlucht denk ik.
2 juli 2019 11:05
Is er iemand die het bergklassement heeel interessant vindt? Leuk voor de renner en sponsor maar meer ook niet.
    2 juli 2019 11:11
    het feit dat er een bergklassement is kan invloed hebben op het koersverloop en dus ook op de andere truien. Daarnaast is het vaak een mooie wedstrijd in de wedstrijd, zeker op dagen dat de klassementsmannen zich niet in willen spannen.
    2 juli 2019 13:20
    En voor de tourpooltjes.
2 juli 2019 11:17
Kan die foto van Virenque niet weg, wordt alweer boos als ik die kop zie
2 juli 2019 11:28
De bollentrui als doel aanwijzen is een mooie manier om de druk van het algemeen klassement af te halen.. beetje doorzichtig Vincenzo! ;)

Dat wordt gewoon weer Alaflip natuurlijk.
2 juli 2019 13:31
Ik zou het wel mooi vinden als Kelderman een poging zou wagen. Goed voor z'n zelfvertrouwen en hij heeft best een sprintje in de benen om die punten te pakken.
2 juli 2019 13:49
Prachtig klassement,

Waarvan ik het toch altijd maar raar blijf vinden dat niet meer renners zich er op toe leggen. Het winnen van een bollentrui vindt ik persoonlijk toch indrukwekkender dan een zoveelste top tien eindnotering in een grote ronde te behalen.
2 juli 2019 14:05
Ciccone?

Of te veel moeten knechten en moeten geven voor het blauw in de Giro? De kans dat hij Porte in de bergetappes zal moeten bijstaan acht ik ook nu klein..
2 juli 2019 14:14
Quintana wordt niet eens meer genoemd. Ik denk ook dat klassementsrenners kansen hebben. Bernal is dan ook kansrijk.
2 juli 2019 14:37
Hup Bauke! Vol voor die bollen gaan. Laat die Porte lekker zwabberen.
2 juli 2019 14:52
Ik denk dat Mollema best eens voor de bergtrui zou kunnen gaan..
2 juli 2019 15:04
@Redactie: misschien bij de derde foto ook nog in het onderschift vermelden dat het om Alaphilippe gaat. Het is misschien wel duidelijk vanwege de context, maar ik ben een van die oppervlakkige wielervolgers die zonder de context niet meteen ziet wie dat is.

Reacties zijn gesloten.