Tour 2019: Quintana herrijst met zege in de Alpen, Alaphilippe overleeft

donderdag 25 juli 2019 om 17:03
Tour 2019: Quintana herrijst met zege in de Alpen, Alaphilippe overleeft

foto: Cor Vos

Nairo Quintana was bezig aan een geruisloze Tour, maar toen kwamen de Alpen. De Colombiaan maakte deel uit van de vroege vlucht, maar wist op de Galibier weg te rijden van zijn concurrenten. De renner van Movistar kwam uiteindelijk solo over de streep. Bij de favorieten viel Team Ineos aan, maar geletruidrager Julian Alaphilippe wist te overleven.

Er is al bijzonder veel gebeurd in de 106e editie van de Tour, maar wie nu de grote favoriet is voor de eindzege… Er kunnen nog zes renners de Ronde van Frankrijk winnen, maar dat was voor de start van de achttiende etappe naar Valloire. Het vermoeide peloton kreeg vandaag niet minder dan drie cols voor de kiezen: de Col de Vars, de Col d’Izoard en de Galibier. Zagen we vandaag de definitieve ondergang van geletruidrager Julian Alaphilippe?

foto: Cor Vos

Spectaculaire openingsfase 
Het ging bij de start vooral over de uitsluiting van Tony Martin en Luke Rowe. Het verhaal is bekend: beide vechtersbazen werden gisteren na een aanvaring door de jury uit koers genomen. Jumbo-Visma en Team Ineos gingen nog wel gezamenlijk in beroep bij het CAS, maar het bleek verspilde moeite: exit Martin en Rowe. Enkele minuten voor de start kregen we ook de opgave door van Lukas Pöstlberger.

Hierdoor begonnen we met 156 coureurs aan de eerste van drie Alpenritten. De niet-klimmers prevelden voor het vertrek nog enkele schietgebedjes, in de hoop op een niet al te furieuze start. Maar voor veel renners en ploegen was dit een van de laatste kansen op dagsucces, en dus kregen we een spectaculair begin van de etappe. Na ruim veertig kilometer en ontelbare aanvalspogingen, was er nog altijd geen kopgroep weg.

Greg Van Avermaet zat nog maar eens in de kopgroep – foto: Cor Vos

Omvangrijke kopgroep met sterke klimmers 
Pas na vijftig kilometer koers kregen 34 renners de zegen van het peloton, net als gisteren in de etappe naar Gap. Dit keer waren er echter heel wat sterke klimmers vertegenwoordigd, met onder meer Nairo Quintana, Romain Bardet, Adam Yates, Lennard Kämna en Michael Woods. Zij kregen het gezelschap van vijf Belgen: bolletjestruidrager Tim Wellens, Tiesj Benoot, Greg Van Avermaet, Serge Pauwels en Jasper De Buyst.

De kopgroep kleurde ook een beetje Nederlands met Mike Teunissen en Dylan van Baarle, die opvallend genoeg de ruimte kreeg van zijn werkgever. Jumbo-Visma en Team Ineos hadden mannetjes mee vooraan, maar wat dan te denken van het Spaanse Movistar. De blauwe telecombrigade kon in de komende uren een tactisch plannetje uitwerken met Quintana, Andrey Amador en Carlos Verona.

Quintana en co beginnen aan Col de Vars 
Het peloton liet (dan eindelijk) begaan, waardoor de voorsprong opliep tot meer dan zes minuten. Meer kregen de vluchters echter ook niet, aangezien Quintana de best geplaatste renner vooraan was. De Colombiaan volgde nog altijd maar op ruim negen minuten van gele trui Alaphilippe. Na ruim zeventig kilometer bereikten de koplopers de voet van de Col de Vars. Het was Wellens die tien kilometer later als eerste bovenkwam, voor Bardet.

Lotto Soudal op de Col de Vars – foto: Cor Vos

Het betekende nog eens tien extra punten voor de renner van Lotto Soudal, die op jacht is naar de bolletjestrui. Het peloton – aangevoerd door Deceuninck-Quick-Step – kwam bijna acht minuten later boven, waardoor Quintana al bijna virtueel leider was. In de snelle afdaling van de Vars zagen we plots Nicolas Roche en een renner van Jumbo-Visma op de grond liggen. Het bleek al snel George Bennett te zijn…

Vallende Bennett komt met de schrik vrij
De Nieuw-Zeelander – die nog een belangrijke rol moet vervullen voor kopman Steven Kruijswijk – was even van de kaart. De renner van Jumbo-Visma wist zich niet veel later toch te herpakken en weer aan te sluiten in het peloton, ruim op tijd voor de tweede klim van de dag: de Col d’Izoard. Helemaal vooraan besefte Van Avermaet dat hij moest anticiperen, wilde hij deze Alpenreus overleven. En dus versnelde de Olympisch kampioen nog voor de voet.

Van Avermaet kreeg de Fransman Julien Bernard mee, waardoor we met twee koplopers begonnen aan de Izoard. De achtervolgende groep volgde op meer dan één minuut, maar van paniek was (nog) geen sprake. Het was immers nog ruim elf kilometer tot de top, en de zwaarste stroken moesten nog komen. De koers leek wat voort te kabbelen, maar plots zagen we enkele mannen van Movistar op kop van het peloton. Mikel Landa had duidelijk plannen!

Mikel Landa heeft plannen: Movistar verhoogt het tempo
Daniel Martin, David Gaudu, Gianni Moscon en Guillaume Martin… Zomaar wat renners die het moordende tempo van Marc Soler niet konden volgen. De groep der favorieten was inmiddels gereduceerd tot een twintigtal renners, maar de grote favorieten – waaronder Alaphilippe – zaten er ‘gewoon’ bij. De geletruidrager had zelfs Enric Mas bij zich, die in de Pyreneeën nog vroeg moest afhaken.

foto: Cor Vos

In de achtervolgende groep werd er eveneens versneld op de steile flanken van de Izoard, en niet geheel toevallig door de betere klimmers. Zo probeerden Yates, Bardet en Quintana weg te rijden, maar de achtervolgers waren niet echt bereid om samen te werken. Het tempo lag wel hoog genoeg om Van Avermaet weer tot de orde te roepen, maar Bernard reed nog altijd alleen vooruit. De Fransman leek de volle buit te pakken op de Izoard.

Bernard als eerste boven op de Izoard 
Maar de dappere aanvaller werd vlak voor de top voorbijgesneld door Caruso en Bardet, die vol voor de bergpunten gingen. In de afdaling kwamen ook Lutsenko, Quintana, Woods en Kämna aansluiten, waardoor we plots weer met zeven koplopers zaten. Het was vervolgens ruim vijf minuten wachten op de groep met daarin de klassementsrenners, waar het tempo flink was ingekakt.

In de afdaling van de Izoard wisten aardig wat renners weer aan te sluiten, waardoor we met veertien koplopers begonnen aan de laatste klim van de dag: de gevreesde Galibier. In de groep-Alaphilippe ging het tempo weer omhoog, maar ditmaal namen de mannen van Team Ineos het heft in handen. Het was duidelijk: de spanning steeg richting de ruim twintig kilometer lange Galibier.

foto: Cor Vos

Stilte voor de Galibier, Quintana versnelt 
Het duurde echter een tijdje vooraleer de koers ontbrandde, aangezien de beginkilometers van de Galibier niet al te lastig waren, zeker niet voor doorgewinterde profs. De koplopers mochten nu echt dromen van een prestigieuze ritzege, want het verschil met de groep Alaphilippe-Kruijswijk was nog altijd ruim vijf minuten. Het was wachten op de steile stroken, hét moment voor Quintana om te versnellen.

De Colombiaan was bezig aan een vrij anonieme Tour, maar de renner van Movistar beschikte vandaag over goede benen. De 29-jarige renner danste weer op de pedalen, waardoor hij alsmaar verder wist uit te lopen op de eerste achtervolgers Bardet en Lutsenko. Quintana was dus op weg naar een hele mooie overwinning, maar wat gebeurde er allemaal bij de favorieten? Het was lang wachten op vuurwerk, maar gelukkig was daar Bernal.

foto: Cor Vos

De Colombianen zorgen voor spektakel, Alaphilippe kraakt 
De jongere landgenoot van Quintana versnelde met nog twee kilometer te gaan, maar de andere favorieten bleven zitten. Het was wachten op de laatste kilometer en een demarrage van… Geraint Thomas! De regerend Tourwinnaar ging enigszins verrassend in de achtervolging op zijn jongere teammaat, maar het bleek wel de versnelling teveel voor Alaphilippe. De Fransman harkte zich naar boven, maar hij was wel moederziel alleen.

De renner van Deceuninck-Quick-Step wist wat hem te doen stond: risico’s nemen in de afdaling van de Galibier. Net als alle andere klassementsrenners, want het veld was flink uit elkaar geslagen. Bernal was nog altijd alleen, gevolgd door een groepje met Kruijswijk, Pinot, Buchmann en Thomas, die op zijn beurt weer was ingerekend. Niet ver daarachter reed Alaphilippe, maar de Fransman had geen steun meer.

Quintana soleert naar de zege, waaghals Alaphilippe houdt stand 
Maar Alaphilippe kan toevallig heel goed dalen, wat hij liet zien in de afzink van de Galibier. De leider wist binnen een mum van tijd weer aan te sluiten bij de groep Thomas-Kruijswijk-Pinot, maar de Fransman nam al snel de kop, in de hoop tijdswinst te boeken. Heel even leek Alaphilippe weg te rijden, maar het was Rigoberto Urán die het gat wist te dichten. Het gebeurde echter allemaal achter een solerende Quintana.

foto: Cor Vos

De Colombiaan had ruim de tijd om zijn shirtje recht te doen en een zegegebaar te maken. Ruim één minuut na de binnenkomst van Quintana moest Bardet genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl Lutsenko als derde over de streep kwam. Het was vervolgens wachten op Bernal, die flink wat tijd wist te pakken op de concurrentie. Geletruidrager Alaphilippe kwam uiteindelijk met Thomas, Pinot en Kruijswijk over de streep.

Dit artikel delen:

145 Reacties

TypischTenDam 25 juli 2019 om 17:05

Volgens mij weten de renners dat ze vanochtend allemaal betrapt zijn. Wat een laffe koers.

JosebaBeloki 25 juli 2019 om 17:06

Kruijswijk de enige favoriet die echt nog 0,0 niks heeft geprobeerd deze tour. Vind ik heel teleurstellend.

Vond hem van de Nederlandse toppers altijd de leukste renner omdat hij niet als Dumoulin alleen tempo omhoogrijd, maar hij koerst nu als een Skybot.

Ik hoop erg op een Nederlandse winnaar, maar met deze manier van koersen heb liever aanvallers als Alaphilippe, Pinot en zelfs die twee van Ineos.

Misschien had ik teveel verwacht. Zeker omdat de ploeg zo supersterk is, maar vind het een hele spijtige ontwikkeling.

TypischTenDam 25 juli 2019 om 17:07

Je gaat bijna terug verlangen naar Froome…

zzz 25 juli 2019 om 17:11

Kruiswijk heeft in de pyreneeën ook gewoon aangevallen. Misschien was hij vandaag gewoon niet extreem sterk en lukt het hem niet om eindeloos aan te vallen. Het lijkt bijna alsof het in het echt moeilijker is dan dat is om dingen voor de tv te bedenken.

de nieuweMerckx 25 juli 2019 om 17:27

Jazeker, Froome die in een echte bergrit van erg ver aanviel en Dumoulin uit het roze fietste. Schitterend was het.

CJJelle 25 juli 2019 om 17:33

@zzz. Onzin. Bolletje 75 Laurens de Plus. Dan bolletje 75 Bennet. Meestal rijdt de rest dan al zwalkend op 2 na en je eindigt met bolletje 78 Kruijswijk en je lost iedereen. In de afdaling doe je of bolletje 99 of je valt gewoon aan want daar verlies je geen energie en pakt 2 minuten in de afdaling.
Simple as ABC

Kelder is de Man 25 juli 2019 om 17:55

De nieuwe..
Tom had geen roze

Le Douche 25 juli 2019 om 17:09

Bernal misschien niet vandaag maar het is duidelijk waar dit heen gaat …

En Kruijswijk top 5. Meer zit er vooralsnog niet in. Enige die de INEOS-trein kan stoppen is Flip. Allez-allez! Morgen een etappe voor Baukema.

PS: wat een enthousiasme en koerskennis op de chat/liveblog. Echt een genot om te volgen!

Jappert 25 juli 2019 om 17:15

Haha vertel! Welke wijsheden werden er gedeeld in de live blog? Je klonk cynisch!

Le Douche 25 juli 2019 om 17:24

Vooruit, een bloemlezing:

“Kruisweik ga dan” “Steven, ik hou van je, ook al vind ik het jammer dat je niet demarreert waar ik dat zelf zeker wel zou doen” “Kruissie, kom op je kunt het jongen” ‘Bernal wat koers je geloofwaardig’ ‘Steven bedankt, Steven bedankt, gaat nu misschien even iets minder maar we ien wel hoe het morgen gaat’ ‘Hup Thomas’, ‘Mooi te zien dat iedereen zo z’n best doet, veel respect voor TJV’.

Luuk Thijssen 25 juli 2019 om 17:28

Helaas…flipke heeft morgen geen afdaling meer, gaat paar minuutjes toegeven let maar op!

NCK17 25 juli 2019 om 17:10

Thomas wil zelf de tour winnen, maar hij is niet beter dan Bernal.

limburgia 25 juli 2019 om 18:36

En dan te denken dat hij hulp krijgt van een superieure Wout Poels die zich om dit te doen 2 1//2 week het rustig aan heeft moeten doen . Wat een afgang van Poels .

Evan Evans 25 juli 2019 om 18:52

Ja Poels overtuigt niet. Integendeel. 5 werkdagen per jaar en dan zakt ie er nog door.

Geit in mijn Kelderman 25 juli 2019 om 17:11

Wachten, wachten, wachten, wachten en nog eens wachten.

Laat Flip deze Tour maar winnen.

jkjustin 25 juli 2019 om 17:12

Flipje, ik ben fan geworden na vandaag!

Romāns Vainšteins 25 juli 2019 om 19:02

Mooi op tijd

leor 16 25 juli 2019 om 17:13

Het ziet er naar uit dat Flipje zijn gele trui pas in de allerlaatste bergrit zal verliezen.

Jappert 25 juli 2019 om 17:13

Als Kruijs die paar extra rode bloedlichaampjes die ze vanochtend hebben afgepakt had gehouden had hij hem gewonnen!

belasco 25 juli 2019 om 17:13

Nogal ongeloofwaardig die Bernal. Eerst niet kunnen op de Izoard en dan dit….
Hoop dat of Ala of Pinot wint.

e.dxb 25 juli 2019 om 17:13

Denk dat iedereen wel doorhad dat Flipje sowieso een minuut of zo terug kon pakken in de afdaling…morgen een andere dag…en natuurlijk hopen dat Bennett de nacht goed doorkomt..

e.dxb 25 juli 2019 om 17:16

Als überhaupt nog opstapt..waarom risico’s in de afdaling…

rennerske 25 juli 2019 om 17:14

Schi-ter- ren-de etappe

Geit in mijn Kelderman 25 juli 2019 om 17:16

Haha I love sarcasm on the Thursday afternoon.

Panclaro 25 juli 2019 om 17:25

En dat op een donderdag !

Jeromb 25 juli 2019 om 17:15

Flip was duidelijk niet goed. Als je ook maar een klein beetje lef hebt probeer je er nu al iets van te maken, want die ruim anderhalve minuut maak je niet zomaar goed. Na één serieuze aanval verliest brak flip gelijk, als je dat eerder doet dondert flip uit de top 5.

Maar nee, deze renners blijven zitten en niks doen. Je zal maar op een tiental seconden achter flip net buiten het podium eindigen. Dat gun ik bijvoorbeeld Kruijswijk eigenlijk wel.

Maenhout 25 juli 2019 om 17:16

Had iemand serieus er op gerekend dat de favorieten voor het AK vandaag los zouden gaan?

Geit in mijn Kelderman 25 juli 2019 om 17:18

Nee, ze moesten alleen maar drie cols van meer dan 2000 meter over, wie had nou verwacht dat een favoriet wat zou ondernemen?

heuveltje af 25 juli 2019 om 17:39

Beetje tourvolger niet maar schijnbaar denken de volgers hier dat je 3 dagen achter elkaar volle bak kunt gaan. Afdalung na de laatste berg is al jaren saai.

sooike 26 juli 2019 om 00:06

Ja, diegenen die geen verstand hebben van de koers hadden dat wel verwacht. Kruijswijk heeft al wekenlang gezegd dat hij de voorlaatste of de laatste etappe in de Alpen zou gaan aanvallen. Maar de meesten schrijven hem nu al het graf in hier en hopen zelfs dat hij door zijn “laffe” manier van koersen “buiten het podium” zal eindigen. Ongelooflijk ! Wacht nu eerst maar eens morgen en zaterdag af, voordat je Kruijswijk de grond in boort !

vevie 25 juli 2019 om 17:16

Toch respect voor Julian, hoor. Zeg wat je wilt, maar hij wordt er af gereden, komt terug en zet de rest onder druk. Gewoon sterk

T80JZ 25 juli 2019 om 17:16

Dumoulin zal wel spijt hebben dat hij van deze Tour niet zijn prioriteit heeft gemaakt en dus de Giro niet had gereden. Hij zou deze Tour zomaar hebben gewonnen.

TypischTenDam 25 juli 2019 om 17:22

Met dank aan datapartner KPMG… Daarom wegwezen bij die ploeg. Gewoon gevoel volgen geen cijfertjes.

n92 25 juli 2019 om 17:31

Het was toch echt Dumoulin zelf die in eerste instantie de ploeg heeft gevraagd of hij de Giro kon rijden.

Geit in mijn Kelderman 25 juli 2019 om 17:34

Met Sunweb? Als hij een keer alleen was komen te zitten in de bergen had hij meteen minuten verloren omdat de ondersteuning bergop om te janken is. Al jaren.

CJJelle 25 juli 2019 om 17:37

KPMG heeft gewoon verstand van zaken. Had bijna het hele podium van Giro goed in “de machinekamer van Dumoulin”.

T80JZ 25 juli 2019 om 17:55

@ Geit
Dumoulin is vorig jaar met Sunweb 2e geworden in de Tour en heeft het jaar daarvoor met dezelfde ploeg de Giro gewonnen. Ik vind ook dat hij te weinig ondersteuning krijgt bij Sunweb, maar hij heeft er wel goede resultaten behaald. Dit jaar met Oomen, die dan ook de Giro niet zou hebben gereden, Kämna en Roche zou hij een betere ondersteuning hebben gehad dan vorig jaar.

Geit in mijn Kelderman 25 juli 2019 om 17:57

Ja alleen vorig jaar was een SKA bijvoorbeeld echt nog wel een pak sterker dan nu en zie je dat het ploegenspel nog veel meer wordt uitgespeeld (Movi, LJV en FDJ hebben ook echt baat bij hun sterke ploeg).

Arema Pro Cycling Team 25 juli 2019 om 20:04

Nou met een fitte Kelderman, Oomen, Kamna, Roche o.a. doet Sunweb niet voor veel andere teams onder.
Maar Tom mag wat mij betreft naar TJV, beetje een zeurpiet geworden. Liever vol inzetten op de jonge gasten en wat kwaliteit halen voor het voorjaar(Benoott o.a.).

Samlambeej 25 juli 2019 om 17:17

Mooie zege Nairoman.

the student 25 juli 2019 om 17:17

Quintana is terug! Hebben die ploegen nu allemaal een bord voor de kop? Normaal wordt elk plekje in het klassement toch verdedigd.

leor 16 25 juli 2019 om 17:18

Gaat vooral zijn ploegmaats voorbij. Wellicht dat het morgen weer aan Landa is .. zo gebeurd er toch ‘iets’

koos verrek 25 juli 2019 om 17:17

Waar kwam dat bloed bij Quintana vandaan??

e.dxb 25 juli 2019 om 17:18

Dopingcontrole in de laatste bocht…ging ff mis

the student 25 juli 2019 om 17:19

Ik heb ook wel eens een bloedneus na snel hoogteverschil. Kan gebeuren. Denk dat dat het is.

den OPQS 25 juli 2019 om 17:19

vraag ik mij ook af omdat hij niet gevallen is in de afdaling want dan zou je het gezien hebben op beeld en in tijd?

Dolfy 25 juli 2019 om 17:45

Volgens de ploeg was het geen bloedneus maar een gel die hij verkeerd geopend had…

Maenhout 25 juli 2019 om 18:08

@Dolfy 25 JULI 2019 OM 17:45 Bloeddoping 2.0, in een gelletje.

Lord Melchett 25 juli 2019 om 17:18

Lijkt duidelijk dat Kruijswijk niet sterk genoeg is voor het podium. 5de of 6de zal het worden in het eindklassement. Zeker niet slecht. Maar je wilt graag meer. Helaas niet dit jaar.
Mooi voor Quintana dat hij wint.

Stoempen 25 juli 2019 om 17:19

Quintana nog naar podium? Op hoogte is ie in z’n nopjes

attickfan 25 juli 2019 om 17:22

Zit je op de bank en denk je: lekker Kruijswijk afzeiken. Heb me gestoord aan de live chat. Steven doet zijn best en ik blijf fan.

koos verrek 25 juli 2019 om 17:37

Stelletje pubers op die chat.. Erglijk

John Bidon 25 juli 2019 om 18:07

Die chat is het afvoerputje van deze site.

Romāns Vainšteins 25 juli 2019 om 19:05

Redactie mag zich van mij schamen, capital B bagger

rennerske 25 juli 2019 om 17:22

Het gevecht tussen de vluchters, de wederopstanding van Quintana en Bardet, het pokerspel tussen de klassementsrenners, de coupe van Bernal, de gekrenkte trots van Thomas, de afdaling van Alaphilippe: Schitterend

platteprijs 25 juli 2019 om 17:25

vergeet de controle van de UCI niet …

vevie 25 juli 2019 om 17:26

Bernal is toch ook gewoon een betere renner dan Thomas. Natuurlijk, alle respect voor Thomas; toch een tourwinnaar. Thomas moet zelf echter ook weten dat Bernal intrinsiek een betere ronderenner is. Toch gaat Thomas normaal gesproken voor Bernal eindigen, alleen al doordat Ineos vast stalorders zal opleggen. Dan is het de vraag wat Bernal op Val Thorens doet, 30 km klimmen moet hem beter liggen dan Thomas. Vroeg aan gaan, zou ik zeggen

GreenDay 25 juli 2019 om 17:22

En de kans dat Alaphilippe de Tour wint, is vandaag weer wat groter geworden. Bernal en Thomas kunnen elkaar duidelijk niet luchten of zien. Alaphilippe zou het alvast verdienen, die vecht voor elke morzel grond.

PS: voor iedereen die Kruijswijk verwijt dat hij niet aanvalt; even een reminder dat wielrennen in het echt iets anders is dan Procycling Manager. Soms lukt het gewoon niet, dat weet eenieder die zelf competitief rijdt/gereden heeft. Ik zie Kruijswijk de Tour overigens ook niet winnen, vreemd dat het dan wel bijna verwacht wordt. Pinot, Alaphilippe, Bernal en Thomas maken alleen meer kans.

bartp25 25 juli 2019 om 17:41

Juist vandaag gezien dat alaphilippe niet gaat winnen. 1 aanval en meteen 50 seconden verloren op bernal. Morgen op 5 km van de top aanvallen ipv 2 km en hij verliest meer dan anderhalve minuut

Peter Lippens 25 juli 2019 om 18:16

dat zeggen ze nu al 2 weken maar Flupke rijd nog altijd in het geel, trouwens het was geen 50 maar 30 secondes, dus alles onder controle, dit was de zwaarste rit.

bartp25 25 juli 2019 om 18:58

Het waren er 50, bernal had 30 seconden op groep kruijswijk en daar zat hij nog 20 seconde achter. En dit was mijn inziens niet de zwaarste rit maar dat is een mening, finish bergaf en wetende dat alaphilippe kan dalen als de beste. Morgen wordt de zwaarste, 2 bergen op rammen met finish bergop. Alaphilippe verliest morgen de gele trui aan Ineos.

Peter Lippens 26 juli 2019 om 04:15

de prijzen worden aan de meet gedeeld en daar was het verschil 32 secondes

krypton 25 juli 2019 om 17:23

Pinot gaat nog wel uitpakken. En anders wordt het Thomas.

vevie 25 juli 2019 om 17:23

Bennet weer gevallen. Woow

Headlines

Materiaalzone

Populair