Tour 2019: Groenewegen heeft zijn felbegeerde ritzege beet

vrijdag 12 juli 2019 om 17:42
Tour 2019: Groenewegen heeft zijn felbegeerde ritzege beet

foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen heeft de zevende etappe van de Tour de France gewonnen. In Chalon-sur-Saône was hij de snelste in de massasprint. Caleb Ewan kwam nipt tekort om de Nederlander van de ritzege te houden en werd tweede. Giulio Ciccone behield de leiding.

Met de Vogezen afgevinkt in het routeboek trok de karavaan verder in de richting van het Centraal Massief. Maar voordat die bergketen wordt aangesneden, moest eerst nog de langste rit worden verreden. Gestart werd vanuit Belfort, waarna de eerste 140 kilometer over geaccidenteerd terrein ging met beklimmingen van de Col de Ferrière, Côte de Chassagne-Saint-Denis en de Côte de Nans-sous-Sainte-Anne. Daarna ging het over vlakke wegen naar de finish in Chalon-sur-Saône.

Giulio Ciccone in het gele leiderstricot – foto: Cor Vos

In de gele trui zagen we vandaag een nieuw gezicht. Giulio Ciccone maakte gisteren deel uit van de vroege vlucht, waarin hij samen met Dylan Teuns de sterkste was. Op de steile flanken van La Planche des Belles Filles moest de Italiaan weliswaar de winst laten aan zijn vluchtkameraad uit België, maar met de koppositie in het algemeen klassement verliet hij niet met lege handen de zesde etappe. Onder zonnige omstandigheden werd het startsein gegeven voor de zevende rit.

Rossetto en Offredo met de vroege vlucht
Weliswaar hadden de renners 230 kilometer voor de wielen, maar dat schrok Stéphane Rossetto en Yoann Offredo niet af vanuit het vertrek aan te vallen. Offredo leek even te twijfelen toen bleek dat de andere renners hun kruit drooghielden, maar toch haakte de Fransman van Wanty-Gobert zijn karretje aan bij zijn landgenoot van Cofidis. Ze sloegen de handen ineen en namen meteen afstand van het peloton. Beide renners vormden geen gevaar voor het algemene klassement.

In de beginfase werd de koers al meteen opgeschrikt door een valpartij. Mike Teunissen, winnaar van de eerste etappe en twee dagen drager van de gele trui, en Tejay van Garderen gingen tegen de vlakte bij een wegsplitsing. De klimmer-tijdrijder van EF Education First was lelijk geraakt aan zijn gezicht met de nodige verwondingen als gevolg, maar beiden konden hun weg vervolgen en opnieuw aansluiten bij hun collega’s in het peloton.

Vroege vluchters Stephane Rossetto en Yoann Offredo – foto: Cor Vos

Het grote pak deed het rustig aan, waardoor Rossetto en Offredo met een voorsprong van ruim vijf minuten begonnen aan de Col de Ferrière, de eerste klim na 35 kilometer. Offredo kwam als eerste over de top en streek daarmee het enige bergpunt op. Vervolgens brachten de ploegen van de sprinters het verschil met de twee vluchters terug tot een stabiele vier minuten. Op de Côte de Chassagne-Saint-Denis na 95,5 kilometer ging Rossetto ditmaal Offredo vooraf.

Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick Step controleren
Ook Sunweb zag een renner tegen de vlakte gaan. Nicholas Roche buitelde over zijn stuur, maar kon net als Teunissen en Van Garderen opnieuw aanhaken. Voor in het peloton bepaalden met name Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick Step het tempo. Beide ploegen wonnen al etappes en hielden de kopgroep binnen schootsafstand om uiteindelijk opnieuw hun sprinters in stelling te kunnen brengen als de rit in Chalon-sur-Saône in een definitieve plooi zou vallen.

Toen Offredo op de Côte de Nans-sous-Sainte-Anne als eerste de top rondde, was het klaar met het klimwerk. Vanaf dat moment hadden de renners evenwel nog 110 kilometer voor de boeg. In de kilometers die volgden begon het peloton de voorsprong dan serieus terug te brengen. Ook Lotto Soudal begon zich te bemoeien met de achtervolging in dienst van Caleb Ewan. Met een marge van 1:45 begonnen Rossetto en Offredo aan de laatste vijftig kilometer.

De sprintersploegen bereiden de massasprint voor – foto: Cor Vos

Op 33,5 kilometer van de finish lag in Mervans de tussensprint. Rossetto kwam daar als eerste door voor Offredo. In het peloton hadden Bahrain Merida en Sonny Colbrelli hun zinnen gezet op de sprint. De ploeg zette liefst drie renners op kop voor hun sprinter, die niet teleurstelde. De Italiaan haalde het voor Peter Sagan, Elia Viviani en Michael Matthews. Door het harde werk van de Bahreinse formatie slonk de voorsprong van de vluchters als sneeuw voor de zon.

Vluchters na 217 kilometer ingerekend
En amper vijf kilometer na de tussensprint bedroeg hun voorsprong nog maar een halve minuut. Het peloton liet ze nog enige tijd zwemmen, maar op dertien kilometer van de streep boog eerst Rossetto het hoofd en vlot daarna liet ook Offredo zich inrekenen. Ze hadden op dat moment liefst 217 kilometer voorop gereden. Daarna was het aan Jumbo-Visma, Sunweb, Deceuninck-Quick Step en BORA-hansgrohe: alle treintjes waren present.

Wout van Aert leidde het peloton naar de laatste drie kilometer, waarmee de klassementsrenners in de veilige haven kwamen. Hij bleef op kop tot hij op tweeënhalve kilometer van de streep het stokje overgaf aan Amund Grøndahl Jansen. In het wiel van de Noor zaten de ploegmaats van Sagan vervolgens klaar. Daarna was het aan Deceuninck-Quick Step, maar de Belgische ploeg werd overvleugeld door Dylan Groenewegen.

De Nederlander ging de blauwe brigade over links op hoge snelheid voorbij en stormde in sneltreinvaart op de finish af. Caleb Ewan kwam nog dichtbij, maar de rappe man van Jumbo-Visma timede zijn laatste jump net iets beter. Voor de Australiër restte de tweede plaats, Sagan werd derde. Sonny Colbrelli en Jasper Philipsen maakten de top-5 compleet. Giulio Ciccone zag zijn gele leiderstrui niet in gevaar komen en bleef aan de leiding van het klassement.

Dit artikel delen:

64 Reacties

Apemantus 12 juli 2019 om 17:45

Perfece leadout. Hegenomie hersteld. Prachtig teamwork.

Romāns Vainšteins 12 juli 2019 om 17:46

Perfect voorwerk ja, 10 km vooraan gehouden, maar dit was geen leadout. Hij kwam niet vanuit Teunissen's wiel maar koos terecht voor een medesprinters wiel.

leegloper 12 juli 2019 om 17:47

Perfecte leadout was voor Viviani, al hadden zij bijna een mannetje te veel. Richeze kwam op kop en even later begon al de sprint.

Ivanoviclover 12 juli 2019 om 17:54

Morkov en Richeze rijden niet voor Jumbo-Visma dacht ik?

TijmenCamps 12 juli 2019 om 17:45

BAM!

lander luypaert 12 juli 2019 om 17:46

Zeer knappe prestatie van Philipsen!

leegloper 12 juli 2019 om 17:46

800m voor de streep nog 4 man van Deceuninck, maar Groenewegen kwam op tijd en hield vol. Mooi!

thorsen 12 juli 2019 om 17:46

Lekker hoor!

Ewan alweer dichtbij..

Samlambeej 12 juli 2019 om 17:47

Op dit frontale beeld konden we ook even de stijlen vergelijken.
Ewan: met de neus op het voorwiel, Sagan: dat is wat scheef rukken op een te groot verzet en Groenewegen is dan de verfijnste van die 3. Kracht en snelheid in harmonie met vrij breed heen en weer zwaaien. Zeer beheerst.

Romāns Vainšteins 12 juli 2019 om 18:05

Ewan is een hele getructe jongen, die moet ook wel zo sprinten want 10 mtr te vroeg in de wind en hij slaat recht achterover. Ik gun hem ook zijn rit wel in deze tour waar de spurters gewoon heel dicht op elkaar zitten.

Samlambeej 12 juli 2019 om 18:19

Ewan heeft zeker ook iets eigen. Groenewegen trapt de fiets links en rechts, het is fantastisch hoe het standhoudt. Mocht je alleen de voeten zien dan lijkt het wel een sierlijke schaatser.

Colbrelli das met de nek buffelen, Viviani waant zich op de baan. Gaviria is misschien degene die nog het meest op Groenewegen lijkt. Of omgekeerd? Jammer dat we dat duel niet krijgen.

Montgomery 12 juli 2019 om 17:49

Prachtige overwinning

kelderfan 12 juli 2019 om 17:49

Knap hoor dat hij hier scoort met dank aan zijn treintje en dan vooral Wout.
Chapeaux Groenewegen.

thorsen 12 juli 2019 om 17:50

Wout was wel echt impressive ja, die reed een paar kilometer in zijn eentje aan 65 per uur.

kielabokki 12 juli 2019 om 17:49

Yesss.

Ewan lijkt op 50 meter nog een bobbeltje in de weg mee te pakken, wat zomaar eens het verschil zou kunnen zijn vandaag.

ditisdavid 12 juli 2019 om 17:50

Dan toch. Scheelde ook qua snelheid nauwelijks met Ewan, knap dat hij hem pakt.

Viviani onthutsend, in deze vorm kan DQS nog beter Richeze laten sprinten.

Jopster 12 juli 2019 om 17:50

Heerlijke overwinning, bizar dat Sagan weer op t podium eindigd.

Ivanoviclover 12 juli 2019 om 17:51

Meesterlijke lead out van Deceuninck. Koninklijk gefaald van Viviani. Wat een machtsontplooing van Dylan en Ewan. En wat een OERSAAIE rit. Dit kan toch niet meer anno 2019.

ditisdavid 12 juli 2019 om 17:55

Je moet nou eenmaal het grootste deel van Frankrijk rond in drie weken, gezien er grote stukken vlak of bijna vlak zijn betekent dat dat dit soort etappes af en toe onvermijdelijk zijn om de afstand te overbruggen.

Polleke 12 juli 2019 om 18:05

Ze ‘ moeten’ er geen 3 weken over doen, dat is juist het drama…na 2 weken krijg je krek dezelfde uitslag als het terrein er op aangepast is…. door zich aan de 3 weken vast te klampen schiet de wielersport zich uiteindelijk in de voet…

greeny 12 juli 2019 om 18:10

stel voor dat je MTB gaat kijken, nu op redbull tv. toevallig ook in la douce France dit weekend.

Lalsacien 12 juli 2019 om 18:50

Het is een duursport.

Mad 12 juli 2019 om 19:06

Krek?

Fast Freddy 12 juli 2019 om 21:02

Crack!

WernerFranke 12 juli 2019 om 17:51

Wat een beschamende prestatie van Viviani, nog maar eens dit seizoen. Ze zullen blij zijn als Bennett er is.

Peter Lippens 13 juli 2019 om 08:55

als ik mij niet vergis heeft hij toch al een rit gewonnen in deze Tour, kunnen 172 andere deelnemers niet zeggen ….. en tja elke sprint is anders, en de eerste die over de meet gaat is de winnaar en dus de snelste

o ja joh 12 juli 2019 om 17:52

Klasse !!!

fietsvriend 12 juli 2019 om 17:52

Pure klasse. 3 overwinningen in 1 week, bizar.

Ben trouwens ook groot fan van Theo Bos als analyticus – helder en enthousiast.

kelderfan 12 juli 2019 om 17:56

Helemaal mee eens. Daarna ben ik overgaan naar de Belg.

Jean Dumas 12 juli 2019 om 18:02

Zeker, Theo Bos mag terugkomen.

Kpenty 12 juli 2019 om 17:53

Knap van Groenewegen nadat die zijn positie verloor. Zag het toen somber in maar gelukkig flikt die het hem alsnog, chapeau!

o ja joh 12 juli 2019 om 17:53

Niet normaal meer, die beurt van Wout

NCK17 12 juli 2019 om 17:53

Viviani wordt er compleet uitgesprint.

NCK17 12 juli 2019 om 17:54

Groenewegen is de snelste, als hij goed gebracht wordt wint hij bijna altijd.

Sammysosa 12 juli 2019 om 17:55

Binnen! Mooie sprint van Dylan, welverdiend. Die van Ewan zal ook nog wel komen. Viviani-Tour is nog altijd geen gelukkig huwelijk.

Wat een luxe, 3 uit 7. Wat een fenomenale generatie!

the student 12 juli 2019 om 17:57

Ze hebben hem goed voorin gehouden. Maar in de lead-out is quickstep beter. Gelukkig is Groenewegen gewoon vroeg aangegaan. Ewan reed een goede sprint net te kort.

Jeff 12 juli 2019 om 18:00

Machtige beurt van Van Aert, heel sterke Jansen en dan Groenewegen die laat zien wie de baas is in de sprint anno 2019.

borg 12 juli 2019 om 18:02

Lead out voor Viviani was perfect. Goede timing Groenewegen. Van Aert was indrukwekkend. Groenewegen effectief de snelste lijkt me.

Peter Lippens 13 juli 2019 om 08:57

lead out was goed maar verre van perfect, Richeze had duidelijk onvoldoende snelheid zodat de rest er makkelijk overgewalst kwam, niet elke dag is hetzelfde

Jean Dumas 12 juli 2019 om 18:02

Op 3 minuten komt een groep binnen met Poels, Kelderman, Zakarin, Wellens, Herrada

the student 12 juli 2019 om 18:06

Al deze mannen hebben een klassement al uit het hoofd gezet. Het zal ze wat die sprint.

kleomantre 12 juli 2019 om 19:32

vond gisteren ook vreemd dat er hier op forum gezeverd werd over de plus, de waarschijnlijk belangrijkste knecht van ineos gaat gewoon uitrijden om energie te sparen en uit de gevaren te blijven. Gisteren al zo en ik gok ook bi de TTT

FDJ 12 juli 2019 om 18:02

Prachtige zege.

Wel vreemd dat ze Quintana niet op goede achterstand reden. Movistar heeft zelf ook een handje van doorrijden in dat soort dingen dus had de karma wel verwacht.

Jopster 12 juli 2019 om 18:19

Maar goed ook want anders had TJV WvA in sprinttrein gemist ;)

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.