Tour 2019: Bernal neemt geel over na neutralisatie door noodweer

vrijdag 26 juli 2019 om 17:43
Tour 2019: Bernal neemt geel over na neutralisatie door noodweer

Egan Bernal - Foto: ASO / P. Ballet

Egan Bernal is de nieuwe drager van de gele trui in de Tour de France. In de vroegtijdig geneutraliseerde rit naar Tignes werden de tijden van doorkomst over de Col de l’Iseran aangehouden voor het samenstellen van het algemeen klassement. Op dat moment reed de Colombiaan van Ineos virtueel aan de leiding. Er werd geen ritwinnaar uitgeroepen.

Aanvankelijk zou het peloton in de tweede van drie grote Alpenetappes koersen van Saint-Jean-de-Maurienne naar wintersportgebied Tignes, een rit over 126,5 kilometer. Onderweg was het letterlijke hoogtepunt de beklimming van de Col de l’Iseran, het zogenoemde ‘dak van de ronde’ met 2770 meter boven zeeniveau. Na de l’Iseran zou dan een vrij lange afdaling naar de slotklim naar Tignes volgen. Extreme weersomstandigheden beslisten echter anders.

Vier sterke renners rijden meteen weg
Even voor twee uur zwaaide koersdirecteur Christian Prudhomme met zijn vlag, waarmee de rit op gang werd gebracht. Al meteen liep de weg omhoog, wat de eerste bewegingen in het peloton teweeg bracht. Michael Woods en Rui Costa roerden zich in de strijd om de ontsnapping, maar het eerste echte gaatje werd geslagen door Pello Bilbao, Jesus Herrada, Dan Martin en Vincenzo Nibali. Martin rondde als eerste de top van de Côte de Saint-André, de eerste klim van de dag.

Intussen probeerden meerdere renners de oversteek te maken naar de leidende vluchters, die al een half minuutje te pakken hadden. Op de wegen naar de Montée d’Aussois, de tweede klim, werd het viertal weer ingerekend, maar vervolgens scheidde een omvangrijke groep zich af van het peloton. Opnieuw waren Bilbao, Herrada, Martin en Nibali betrokken bij deze vlucht, waarin Rigoberto Uran (op 5:33) en Alejandro Valverde (op 5:58) de best geklasseerde renners waren.

Samenstelling ontsnapping

flag-nl Dylan van Baarle, flag-at Patrick Konrad, flag-fr Tony Gallopin, flag-it Vincenzo Nibali, flag-it Damiano Caruso, flag-fr Sébastien Reichenbach, flag-es Alejandro Valverde, flag-es Marc Soler, flag-es Andrey Amador, flag-es Pello Bilbao, flag-es Gorka Izagirre, flag-dk Magnus Cort, flag-kz Alexey Lutsenko, flag-be Laurens De Plus, flag-co Rigoberto Uran, flag-it Alberto Bettiol, flag-ca Michael Woods, flag-gb Simon Yates, flag-ie Dan Martin, flag-it Fabio Aru, flag-it Giulio Ciccone, flag-nl Bauke Mollema, flag-au Michael Matthews, flag-es Jesus Herrada, flag-be Thomas De Gendt, flag-fr Guillaume Martin, flag-cz Roman Kreuziger, flag-fr Warren Barguil en flag-fr Elie Gesbert.

De beklimming van de Montée d’Aussois betekende tevens de zwanenzang van Thibaut Pinot. De Fransman, vijfde in het klassement en ritwinnaar op de Tourmalet, liep gisteren een kwetsuur op aan zijn linkerbeen, maar besloot vandaag toch van start te gaan. In de beginfase meldde hij zich echter bij de medische wagen, waar men ook niet veel meer voor hem kon betekenen. Hevig ontroerd zette hij dan zijn fiets aan de kant om vervolgens in de ploegauto te stappen.

Caruso jaagt de bolletjestrui na
Vooraan passeerde Nibali’s ploeggenoot Damiano Caruso als eerste de top van de tweede én de derde klim van de dag. Hij was mee in die omvangrijke kopgroep, waarin drager van de bergtrui Romain Bardet ontbrak. Daardoor kon de Italiaan van Bahrain Merida, derde in de strijd om het bergklassement, gouden zaken doen vandaag. De vluchters hadden rond halfkoers twee minuten te pakken op het peloton met daarin gele trui Julian Alaphilippe.

In het peloton nam Ineos intussen de controle in handen. Jonathan Castroviejo voerde het treintje met daarin kopmannen Egan Bernal en Geraint Thomas naar de Col de l’Iseran, waar Dylan van Baarle het werk van zijn Spaanse ploeggenoot overnam. De Nederlander had zich immers laten terugzakken uit de kopgroep om het peloton verder uit te dunnen. Op tien kilometer onder de top van de l’Iseran bestond de ‘groep-gele trui’ uit nog amper twintig renners.

Steven Kruijswijk met Geraint Thomas en Emanuel Buchmann in het wiel – foto: Cor Vos

Op 7,5 kilometer onder de top draaide Van Baarle af en gaf het stokje over aan Wout Poels, die steeds meer mannen uit de kopgroep opraapte. Ook de ooit zo omvangrijke ontsnapping bestond immers uit steeds minder mannen. Met nog zes kilometer naar de top maakte Geraint Thomas zijn eerste move, maar Gregor Mühlberger dichtte het gaatje voor zijn kopman Emanuel Buchmann. Dan was het Steven Kruijswijk die een pijl afvuurde, waarmee de groep favorieten kraakte.

Bernal douwt door na aanval Kruijswijk
De Nederlander zag Thomas als eerste aanhaken en ook Bernal en Buchmann konden mee. De aanvallen legden gele trui Alaphilippe op het rooster. Het was vervolgens Bernal die doordouwde en in een ruk naar de laatste vroege vluchters Warren Barguil, Vincenzo Nibali, Simon Yates en Rigoberto Uran reed. Het antwoord van de uitbarsting van de Colombiaan, tweede in de stand, moesten Kruijswijk en Buchmann schuldig blijven, terwijl Thomas zich in hun wiel nestelde.

Op twee kilometer onder de top nam Bernal ‘virtueel’ de leiding over in het algemeen klassement. Alaphilippe moest steeds meer terrein prijsgeven, terwijl hij ook Thomas, Kruijswijk en Buchmann dichterbij zag komen in het klassement. Bernal bleef stug doortrappen, waarbij hij Barguil, Nibali, Yates en Uran achterliet. De Colombiaan van Ineos kwam als eerste over de top met een kleine minuut voorsprong op het groepje met Thomas, Kruijswijk en Buchmann.

Tourbaas Christian Prudhomme en Geraint Thomas na de neutralisatie – foto: Cor Vos

Alaphilippes schade bedroeg al twee minuten – kon de Fransman zich nog eens oprichten in de afzink door skiplaats Val d’Isère naar wintersportdorp Les Brévières? De weergoden bedachten een ander scenario. Door extreme weersomstandigheden was een deel van de route niet langer begaanbaar, waardoor de organisatie zich genoodzaakt zag de koers stil te leggen. De tijden van doorkomst op de Col de l’Iseran werden als uitgangspunt genomen voor het klassement.

Bernal neemt geel over van Alaphilippe
Daardoor nam Egan Bernal, die al ‘virtueel’ in het geel reed, de leiding in het klassement over van Julian Alaphilippe. Voor de Fransman kwam daarmee een einde aan zijn indrukwekkende ‘gele’ reeks, die al voortduurde sinds de achtste etappe met aankomst in Saint-Étienne. Ook na etappe drie, vier en vijf voerde hij het klassement al aan. Er werd geen ritwinnaar aangewezen, al zal Bernal ook als eerste in de uitslag de boeken ingaan.

In het klassement volgt Alaphilippe nu op 0:45, waarmee hij nu op de tweede plaats staat. Geraint Thomas is derde op 1:03, Steven Kruijswijk (op 1:15) en Emanuel Buchmann (op 1:42) maken de top-5 compleet als de Tour morgen verdergaat met de voorlaatste etappe naar Val Thorens.

Dit artikel delen:

75 Reacties

vevie 26 juli 2019 om 17:45

Duidelijk de sterkste, alleen jammer van de manier waarop

leor 16 26 juli 2019 om 17:45

Vreemd om geen winnaar uit te roepen.

Covadonga 26 juli 2019 om 17:47

Zeker als je wel de tijdsverschillen rekent.

Koers 26 juli 2019 om 17:47

Wie had dat moeten zijn dan?

leor 16 26 juli 2019 om 17:48

De eerste op de top, Bernal dus.

NCK17 26 juli 2019 om 17:45

Benieuwd of er nog ploegen in beroep gaan tegen deze beslissing.

bartp25 26 juli 2019 om 17:47

Welke ploeg zou daar echt belang bij hebben? Denk alleen deceuninck quikstep, anders om zullen er meer ploegen bezwaar maken als de etappe in zijn geheel wordt weg genomen.

Merlinappa 26 juli 2019 om 17:48

Bora en TJV ook.

NCK17 26 juli 2019 om 17:49

Jumbo, Bora en Movistar ook.

NetNiet 26 juli 2019 om 17:50

Bora en TJV op basis van wat? Met name TJV zou zichzelf benadelen want Kruijswijk is niet beter dan het Ineos duo en de afstand met Alaphilippe is groter en dus minder kans op podium. Terwijl voor Bora nu de kans op plek 4 groter is dan als de rit wordt geschrapt

bartp25 26 juli 2019 om 17:51

Tuurlijk niet, denk dat voor iedereen duidelijk is dat bernal de sterkste is anders zaten ze wel in zijn wiel. Dus nu grotere kans op podium.

Velominatus 26 juli 2019 om 18:34

Als de etappe volledig geschrapt wordt mag Pinot morgen ook weer meedoen. Als er morgen weer sneeuw valt haalt hij Parijs ;)

NetNiet 26 juli 2019 om 17:46

Terechte beslissing. Tour had al eerder de finish moeten verleggen (hagel was al even bezig). Dan had je alle renners de kans gegeven zich leeg te rijden richting de top. Maar om de rit te schrappen… Dan benadeel je Bernal zo erg dat je eigenlijk Alaphilippe de Tour in de schoot werpt. Alaphilippe heeft een geweldige Tour gereden, maar deze ronde wordt niet beslist in de eerste 2 weken. Bernal verdient de overwinning

Merlinappa 26 juli 2019 om 17:49

Bernal is de enige die voluit ging van de kopmannen, hij wordt juist het minst benadeeld..

bartp25 26 juli 2019 om 17:49

Geheel mee eens, en niet alleen bernal. Wat denk je van kruijswijk en buchmann, hoeven nog maar 3 kwart minuut te pakken op alaphilippe om het uit te vechten voor het podium.

Grobbel 26 juli 2019 om 17:50

Lang verhaal kort: het lijkt erop dat deze jurybeslissing gewoon de winnaar van de tour bepaalt helaas. Echt een perfecte storm van frustratie zo… Valt die beslissing 10 minuten eerder dan rijden Kruijswijk, Buchmann en Thomas een stuk harder in die laatste kilometer en zijn ze Alaphilippe ook voorbij in het klassement en blijft Bernal nog gewoon binnen handbereik. Bernal gaan ze morgen nooit meer op groot genoege achterstand krijgen.

NetNiet 26 juli 2019 om 17:52

Bernal was de beste (anders volgden er wel anderen). Alaphilippe heeft zich ook volledig gegeven. Je kan hoogstens zeggen dat iemand als Kruijswijk nu wordt benadeeld ten opzichte van Alaphilippe en dus het podium omdat die wellicht 20 seconden sneller waren geweest op de top

NetNiet 26 juli 2019 om 17:54

@Grobbel Als ze de rit hebben geschrapt en Alaphilippe met 1.30 voorsprong aan de slotrit laten beginnen, hebben ze dan niet de winnaar beslist? De kans dat Flipje daar net zo stuk gaat is heel klein

Grobbel 26 juli 2019 om 17:59

@NetNiet: mijn punt is meer dat er zo'n ongelukkige samenloop van omstandigheden is dat de neutralisatiebeslissing te laat werd genomen om een enigszins faire uitslag te waarborgen. Bernal reed als enige voluit die laatste kilometers en pakt nog gewoon 40 seconden; dat zou echt niet gebeurd zijn als ze daarachter wisten dat de streep op de top had gelegen.

En nogmaals: dit is gewoon overmacht. De feiten zullen wel net te laat aan het licht gekomen zijn om eerder te neutraliseren, dus vooral botte pech. Maar gevolg is wel dat welke beslissing de jury ook neemt, de tour lijkt nu gewoon beslist te zijn zonder dat er echt voor gekoerst is.

KennyKlimmen 26 juli 2019 om 17:51

Was voor de koers goed geweest wanneer dit eerder bekend was gemaakt….. Maar ik zou niet graag de jury willen zijn.

Le Douche 26 juli 2019 om 17:58

Was voor de koers goed geweest als de Tour indoor was afgelegd. Heel veel rondjes op een ontdooide ijsbaan ofzo. Thialf zou een optie zijn. Of Albertville.

Tompot 26 juli 2019 om 17:52

Het kan niet zo zijn dat Bernal geel krijgt als niet alle renners over top L’iseran zijn, dan moet je het neutraliseren..

attickfan 26 juli 2019 om 17:54

Krijgt Bernal nog de bonis ?

nobrakes 26 juli 2019 om 17:54

Provisional stage result
17:48
1. Egan Bernal
2. Simon Yates, at 5’’
3. Warren Barguil, at 41’’
4. Laurens De Plus, at 50’’
5. Steven Kruijswijk,
6. Geraint Thomas,
7. Emanuel Buchmann,
8. Vincenzo Nibali, all st
9. Richie Porte, at 1’18’’
10. Gregor Mühlberger, st
11. Wout Poels, at 1’50’’
12. Damiano Caruso
13. Alejandro Valverde, all st
14. Julian Alaphilippe, at 2’07’’
15. Rigoberto Uran, at 2’30’’

xistnc 26 juli 2019 om 17:59

Bron?

Landa ontbreekt, die was onder de top ook aangesloten. En was Uran teruggezakt tot achter Alaphilippe? Lijkt me niet.

nobrakes 26 juli 2019 om 18:03

Site van de tour

T-Rex 26 juli 2019 om 17:54

Bernal geel
Alaphilippe rood :)

Tuubke 26 juli 2019 om 17:58

@Kennieklimmen
De nu gekozen oplossing is niet fraai, maar wel de enig mogelijke, vrees ik.
Stel nou eens dat de jury tien minuten voor de top dit besluit had kunnen nemen. Dan kun je toch nooit iedereen precies tegelijk daarvan op de hoogte stellen? Je zag nu al hoe verwarrend het was omdat de één het al wel via zijn oortjes hoorde en de ander nog niet.

the student 26 juli 2019 om 18:01

Tja, het is gewoon altijd een teleurstellend resultaat. De koers was vol open en erg spannend. En nu is iedereen teleurgesteld. Ook de organisatie.
Maar een betere oplossing is niet voorhanden. Het was de allerleukste tour in tijden. Die heeft jammer genoeg een smetje opgelopen.

r525 26 juli 2019 om 18:02

Ontzettend veel respect voor de organisatie. Zo’n beslissing moeten nemen onder zulke druk, dat moet heel lastig zijn.
Ik hoop echt diep in mijn hart dat Ducrot na vandaag stopt. Wat haalde die man mijn bloed onder de nagels vandaan. Beetje het alfamannetje uithangen dat de renners prima door die sneeuw heen konden. Echt walgelijk gewoon.

Mark 26 juli 2019 om 18:16

En dan als argument de sneeuwrit met de Gavia erbij halen. Dat het toen net goed ging met de renners, onderkoeling en hartslag onder de 20 telt niet ofzo.

Maenhout 26 juli 2019 om 18:30

Maarten had vast niet door dat, naast dat het erg nat en glad was, een deel van het wegdek was weggespoeld. Maar misschien rijdt hij in Zeeland zelf met zijn tuubs uitsluitend door de zeeklei.

Kpenty 26 juli 2019 om 18:05

Belachelijk. Neutraliseren betekent ook alles neutraliseren. Geen uitslag dus en geen tijdsverschillen. Dit is gewoon oneerlijk. Renners hebben niet eens de kans gehad om hun tijdsverlies te beperken. Ook al was Bernal de sterkste op deze klim. In het dal was hij in het nadeel en je moet nog steeds een klim van ruim 7 km op. Er was nog niks gespeeld. Het zou eerlijker zijn als morgen met dezelfde tijden werd gestart. Alaphilippe krijg je er op zo’n slotklim nog steeds af en je hebt nog spanning. Heb nu echt geen zin om morgen te kijken. Deze rit heeft heel mijn tour in ieder geval verpest.

Sauerpraum 26 juli 2019 om 18:09

Balen hè, zo’n anti-climax?

the student 26 juli 2019 om 18:10

Dit is jouw mening. Het regelement voorziet echter prima in deze beslissing. En helemaal neutraliseren? Dat kan je Bernal ook niet aandoen.

mus van de maasstad 26 juli 2019 om 18:13

Haha tuurlijk joh

Flip lekker in het geel laten

Hahaha

nickdt 26 juli 2019 om 18:14

Helemaal neutraliseren is ook oneerlijk voor de klassementsmannen die voor Alaphillipe reden. Is dus ook geen optie.

Sauerpraum 26 juli 2019 om 18:07

Bla bla bla, boeien, het belangrijkste is dat die kwal eindelijk uit het geel gereden is en dat de trui om de schouders zit van de enige terechte tourwinnaar.

hongerklopje 26 juli 2019 om 20:21

loulou een kwal? verklaar je nader.

Sauerpraum 27 juli 2019 om 01:07

Loulou? Dat bedoel ik dus…

Le Douche 26 juli 2019 om 18:08

Nu de gemoederen zijn bedaard (of wordt er nog enthousiast en opbouwend gefoeterd in de livechat?): wat was Kruijswijk vandaag steengoed! Sja, Bernal was beter maar kom maar door met morgen. Prachttour. INEOS kan zich nog verslikken in dat vervelende champagneslurpen dus go Steven! Allez Alaphilippe!

nobrakes 26 juli 2019 om 18:13

Mee eens, die toetsenbord helden in de chat gaan nog vrolijk door

VerstandOpNul 26 juli 2019 om 18:08

Kruiswijk zou nooit bij Bernal zijn gekomen.. Dus eigenlijk maakt het ook voor hem niet zoveel uit…

Sauerpraum 26 juli 2019 om 18:11

Juist, de winnaar reed vooraan. Wat de rest deed was schadebeperken.

Grobbel 26 juli 2019 om 18:15

Er is meer dan alleen maar de eerste plek. Kruijswijk kende de slotklim van haver tot gort en wilde daar zijn slag slaan; hij had hier ook een hele sterke basis voor het podium kunnen leggen.
Maar we zullen het nooit weten nu.

Groningen 26 juli 2019 om 18:16

Daar ben ik nog niet van overtuigd, Bernal moest nog een flink stuk alleen rijden, waarschijnlijk was hij de sterkste, maar weten zullen we het nooit

TeamNL 26 juli 2019 om 18:10

Oef… Kruijswijk nu op 1:15 van de winst… hoevaak zou hij de slotklim van morgen hebben opgereden? Hopelijk probeert hij morgen nog wat, Alaphillipe dondert morgen sowieso van het podium.

Groningen 26 juli 2019 om 18:12

Anticlimax van een verder schitterende etappe. Maar toch dragen zulke verhalen bij aan de magie van het wielrennen. Ik zie de documentaires over 10 jaar al voor me (zonder op de etappe van morgen vooruit te willen lopen): 2019 het jaar waarin Kruijswijk de Tour had kunnen winnen, ware het niet…

Grobbel 26 juli 2019 om 18:19

Andere Tijden Sport in 2039. :)

Retro Lex 26 juli 2019 om 18:27

Het voorgerecht was : “Je suis Tony & Luke.”
Wat wordt het Dessert ?

VerstandOpNul 26 juli 2019 om 18:29

Het jaar waarin Kruiswijk de tour had kunnen winnen, maar waarschijnlijk op gecontroleerd tempo met Thomas mee was blijven rijden..

AndyFan 26 juli 2019 om 18:13

Uiteindelijk de juiste beslissing. Helaas, want wat leek dit een geweldige etappe te worden zeg!

west 26 juli 2019 om 18:21

Bullshit. De regelementen schrijven dit niet voor. Met terugwerkende kracht een finishpunt verzinnen is simpelweg in de regels geen optie. Maar de tour is te belangrijk om zich aan de regels te houden.

AndriesW 26 juli 2019 om 19:12

Nooit ‘bullshit’ roepen voordat je je eigen bewering hebt gecontroleerd. Deze optie staat wel degelijk in de reglementen.

Speedy Mark 26 juli 2019 om 18:22

Die rondjes op de champs schrappen aanstaande zondag. Deze etappe dan nog een keer opnieuw rijden. Stuk boeiender om naar te kijken. Eventueel wat plaatsen omzeilen ivm de aardverschuivingen.

Retro Lex 26 juli 2019 om 18:33

+1 Als ochtend etappe. Dan kunnen ze 's avonds nog een criterium doen op de champs.
En slaan we champagne geleuter over voor een keer

Grobbel 26 juli 2019 om 18:48

Nog even afgezien van het geregel mbt vergunningen, afzettingen, logistiek etc is er ook nog een verplaatsing van een slordige 700 km die dan midden op de dag afgelegd dient te worden. Dagdromen is fijn, maar deze klim gaan ze echt niet meer op dit weekend.

Ajvenema 26 juli 2019 om 18:45

slecht dat er niet een beter plan was voor dit scenario. En slecht dat ze dit niet wat eerder hebben gemonitord hoe het ging, is dit iets wat ineens in 5 minuten tijd van 0-100 ging??

kamiclan1 26 juli 2019 om 18:59

Ik volg je helemaal met je vraagtekens. De renners hebben er niks aan, maar wellicht isnhet wel een idee dat er een onderzoek volgt, om te kijken hoe je dit in vervolg kan voorkomen. En of de organistatie het eerder kon weten? Laten we wel wezen doorgaan was absoluut geen optie.

Ik verbaas mijn echt over de reacties van hulde voor de organisatie. Zonder alle feiten te kennen, durf ik dat echt niet meteen te roepen.

Maar een finish met terugwerkende kracht invoeren. Laten we hopen dat dit nooit meer nodig is.
Ik vind het knap hoe snel de renners alweer kijken naar de dag van morgen. Ze moeten ook wel maar toch.

Wheely 26 juli 2019 om 19:01

Benieuwd hoe het klassement er nu uitziet met tijdsverschillen. Podium voor Kruijswijk in Parijs is niet evident.

Quintypinty 26 juli 2019 om 19:18

Heeft Herrada nog getrakteerd??

Wheely 26 juli 2019 om 20:08

Ja hij had Bossche bollen voor Wellens meegenomen maar die krijgt ie alleen als hij vanavond de rebus raadt.

Jean Dumas 26 juli 2019 om 19:21

Wellens heeft nu nog een kansje op de bollen

mus van de maasstad 26 juli 2019 om 19:40

Flip staat nog steeds als gele trui op de site vd tour

Zie de fransen er best voor aan om vandaag gewoon helemaal te schrappen :’)

Wheely 26 juli 2019 om 20:09

Jaaa, dat Pinot morgen ook gewoon weer mee mag doen. :)

Headlines

Materiaalzone

Populair