Tour 2018: Voorbeschouwing overgangsetappe naar Valence

Door Tim van Hengel en Martin van den Bosch, vrijdag 20 juli 2018 om 08:00
Tour 2018: Voorbeschouwing overgangsetappe naar Valence

Bijltjesdag voor de sprinters wordt ironisch genoeg gevolgd door een relatief vlakke etappe. Omdat een gering aantal rappe mannen de Alpen overleefd heeft, is het nog maar de vraag of de overgangsrit naar Valence in een massasprint beslist gaat worden. Welke renners zijn er nog over en wie maken er kans op de ritzege? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De sprinters zullen een zucht van verlichting slaken bij het zien van het profiel van deze dertiende Touretappe. Nadat ze zich drie dagen over loodzware Alpentoppen moesten slepen, beginnen ze weliswaar aan de voet van Alpe d’Huez, maar wacht hen een relatief korte en vlakke rit. Het is deze tweede Tourweek de enige kans om zich te mengen in de strijd om het dagsucces.

De startsein wordt gegeven in Bourg-d’Oisans, waar het peloton gisteren al doorheen reed op weg naar de Nederlandse Berg. Hier zijn in het verleden al heel wat etappes in gang geschoten, voor het eerst in 1952. Fausto Coppi won destijds de elfde etappe met aankomst in Sestrière. In 2013 werd er voor het laatst gestart voor de negentiende etappe, die door Rui Costa werd gewonnen.

Hierna verlaten de renners in westelijke richting de Alpen. Voordat zij het door bergen omgeven Grenoble bereiken, moet eerst de Côte de Brié (2,4 km à 6,9%) worden bedwongen. Als de top ervan na 32,5 kilometer is gerond, rijdt het peloton over vlakke wegen naar Saint-Quentin-sur-Isère waar na 71 kilometer de lijn voor de dagelijkse tussensprint is getrokken.

De relatief vlakke overgangsetappe lijkt op papier niet al te lastig, maar de Monts du Matin en de mogelijk aanwezige mistralwind kunnen deze rit verraderlijk maken. Op precies zestig kilometer voor de finish ligt de top van de tweede en laatste klim van de dag, de Côte de Sainte-Eulalie-en-Royans (1,5 km à 4,9%). Daarna is het in de laatste veertig kilometer nog oppassen als het terrein geaccidenteerd wordt.

Op papier leent het parcours zich voor een massasprint in de straten van Valence. Deze stad is voor de derde keer etappeplaats in de Tour. Chepe Gonzalez was in 1996 er de eerste winnaar, waarmee hij het Colombiaanse wielrennen terug in de spotlights zette. André Greipel voltooide er zijn hattrick in de Tour van 2015, nadat hij John Degenkolb en Alexander Kristoff klopte.

Start: 13.45 uur
Finish: tussen 17.21 en 17.41 uur

Favorieten
Na drie zware Alpenritten zullen we op vrijdag weer andere renners op de voorgrond zien treden. De vlakke overgangsetappe naar Valence lijkt op papier een nieuwe kans voor de sprinters. Zijn zij voldoende hersteld van al het klimgeweld?

Het drieluik in de Alpen heeft het sprintersveld aardig uitgedund. Mark Cavendish en Marcel Kittel kwamen te laat binnen in de rit naar La Rosière. Op weg naar Alpe d’Huez zou het een waar slagveld worden voor de sprinters. Tweevoudig ritwinnaars Dylan Groenewegen en Fernando Gaviria stapten in de bezemwagen en ook André Greipel verliet de wedstrijd. Hierdoor zijn er een pak minder kanshebbers voor de rit naar Valence over.

Het wordt afwachten of er in een massasprint over de dagzege beslist zal worden. Aan het einde van de tweede week begint de factor vermoeidheid immers een belangrijkere rol te spelen. Zijn er nog voldoende ploegen die de koers willen (of kunnen) controleren? Aangezien er nog vijftien teams met lege handen staan, zijn er in theorie nog genoeg formaties over die iets moeten proberen. De vraag is of zij meer kans hebben in een vlucht of in een sprint. Dat maakt het een lastig te voorspellen rit.

Sprokkelt Sagan extra punten voor groen – Foto: Sirotti

Wanneer we de namen van de overgebleven rappe mannen doorlopen, komen we al snel uit bij Peter Sagan. Hoewel het zo goed als zeker is dat hij het groen meeneemt naar Parijs, zal hij ongetwijfeld extra punten willen sprokkelen. De bergetappes uitgezonderd finishte hij tot dusver in alle ritten bij de beste tien. Geeft hij deze knappe serie in Valence een vervolg?

De Franse hoop is gevestigd op Arnaud Démare. De Tour bracht hem tot dusver een paar ereplaatsen. In de dertiende rit krijgt hij een nieuwe mogelijkheid om zijn ploeg Groupama-FDJ alsnog een ritzege te bezorgen. De Fransen beschikken naast Démare ook over Christophe Laporte. De sprintkopman van Cofidis werd deze Tour al twee keer vijfde. Namens Direct Energie zou de talentvolle Thomas Boudat zich kunnen mengen in de massasprint.

Sonny Colbrelli

Kan Colbrelli juichen? – foto: Sirotti

Voor de wat zwaardere renners is het afwachten hoe zij de hoogtemeters in de voorfinale zullen verteren. Alexander Kristoff mag tot die categorie gerekend worden. De bonkige Noor moest tot nu toe genoegen nemen met enkele korte klasseringen. Profiteert hij van het uitdunnen van het sprintersgilde? John Degenkolb heeft zijn dagsucces deze Tour al binnen. De Duitser schitterde in de tumultueuze rit naar Roubaix. Kan hij ook succes behalen in de sprint van een grote groep? Ook Sonny Colbrelli is nog in koers. Hij werd deze Tour al twee keer tweede.

Nu de nodige topsprinters naar huis zijn, krijgen de sprinters van de tweede rij een unieke mogelijkheid om hun kans te grijpen. Dan komt bijvoorbeeld Edward Theuns van Sunweb in beeld. Ariel Richeze kan na het uitvallen van zijn kopman Gaviria voor eigen kansen sprinten. Wanty-Groupe Gobert beschikt nog steeds over Timothy Dupont en Andrea Pasqualon, twee namen die eveneens tot deze categorie gerekend mogen worden.

Ook wanneer een groepje renners op avontuur gaat, dan zal daar ongetwijfeld een renner van Wanty-Groupe Gobert bijzitten. Guillaume van Keirsbulck behoort tot de renners, die deze Tour al meermaals ten aanval trok. Tot de usual suspects behoort ook Thomas De Gendt. De rasaanvaller van Lotto Soudal laat zich weliswaar minder vaak zien dan vorig jaar, maar zal deze Tour ongetwijfeld nog een poging wagen om een Touretappe aan zijn palmares toe te voegen.

Bij EF Education First biedt het uitvallen van kopman Rigoberto Uran kansen voor andere renners. Wellicht dat daarom een renner Sep Vanmarcke ten aanval trekt. Bij Dimension Data is na het uitvallen van Mark Cavendish Edvald Boasson Hagen een om naar uit te kijken. Astana beschikt over de rappe Magnus Cort Nielsen, al mengde de tweevoudig winnaar van een Vuelta-rit zich tot dusver nog niet in de sprints. Bij Mitchelton-Scott is Daryl Impey een renner die zich durft te mengen in de sprints.

Sylvain Chavanel zal ongetwijfeld weer ten aanval trekken – foto: Sirotti

Bij de Fransen is Sylvain Chavanel een renner die verwacht mag worden. De routinier van Direct Energie aast tijdens zijn achttiende Tourdeelname op een ritzege en was al meerdere malen te zien in de aanval. Er zijn op weg naar Valence weliswaar niet veel bergpunten te verdienen, maar de strijd om de bergprijs zou in deze rit een rol van betekenis kunnen spelen. Voor renners als Julian Alaphilippe en Lilian Calmejane kan dat een reden zijn om mee te zitten. Beleeft een van hen op weg naar Valence een jour de gloire?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Arnaud Démare, Sonny Colbrelli
** Alexander Kristoff, John Degenkolb, Christophe Laporte
* Sylvain Chavanel, Julian Alaphilippe, Thomas De Gendt, Guillaume van Keirsbulck

Deelnemerslijst Tour de France 2018

[poll id=”876″]
[poll id=”877″]

Weer en tv
De zomer duurt voort in Zuid-Frankrijk. De renners krijgen op weg naar Valence te maken met zomerse omstandigheden. Volgens Weerplaza kan de temperatuur oplopen tot 35 graden Celsius. Overdag blijft het droog. De wind komt uit het zuid-westen en is met windkracht 1-2 vrij kalm.

De Touretappe is zoals gebruikelijk weer te volgen via de gekende tv-kanalen. Eurosport is er zoals gebruikelijk vanaf de start om 13:45 bij. De NOS en Sporza beginnen om 14:10 met de rechtstreekse uitzending.

Dit artikel delen:

58 Reacties

dwightsel 19 juli 2018 om 19:02

Zou cort het nou eens kunnen/mogen gaan proberen ?

lucas14 19 juli 2018 om 19:03

Roosen maar eens meesturen in de vlucht vandaag, kan redelijk goed aankomen en grote kans dat de vlucht het gaat halen.

Gladiool 19 juli 2018 om 19:05

edit wf: bedankt, aangepast

Quintana10 19 juli 2018 om 19:05

Mannen als Cort en Impey hebben nu gewoon vrij baan neem ik aan? Gezien Yates er helemaal doorheenzakt en een top klassering voor Fuglsang ook onmogelijk is.

sudlowe 19 juli 2018 om 19:06

Hoeveel voorsprong zal de vlucht krijgen. 15 minuten?

koos1 19 juli 2018 om 19:09

Dit wordt er eentje voor de vluchters. De ploegen die nu nog sprinters hebben zullen lijkt me niet gaan rijden achter een kopgroep.
Zal koers zijn vanaf de start om in de kopgroep te zitten, waarna een kopgroep van 10/15 renners een grote voorsprong zal krijgen.

Jungle Man 19 juli 2018 om 19:12

Geweldig dat de sprinters naar huis zijn gereden. Hopelijk nu geen pelotonsprint meer.

Deoudjes 19 juli 2018 om 19:15

Verwacht gewoon een massasprint. De ploegen van Demare, Degenkolb, Kristoff , Hagen, Colbrelli en Laporte ruiken nu eindelijk hun kans nu Gaviria en Groenewegen weg zijn

Handige Harry 19 juli 2018 om 19:15

Lijkt mij vrij logisch dat het een sprint wordt, de meeste sprinters ploegen hebben namelijk geen kopman meer die goed in het klassement staat.

the student 19 juli 2018 om 19:27

Rhicheze kan nog zelf gaan sprinten voor quickstep. Is toch ook geen pannenkoek. Wordt niet tussen de sprinters genoemd.

F4L 19 juli 2018 om 19:29

Lastig, doordat een aantal sprinters naar huis zijn zal de kopgroep ook sterker (en groter) zijn. Vermoedelijk zullen ze bij Direct Energie, Quick Step en Lotto Soudal wel de nodige mannetjes mee willen sturen in de vlucht.

hartstikkebedankt 19 juli 2018 om 19:33

Richeze rijdt waarschijnlijk top-5 denk ik idd

TrEb 19 juli 2018 om 19:39

Boasson Hagen vanuit een grote kopgroep.

Veloburto 19 juli 2018 om 19:50

Van Keirsbulck een ster is natuurlijk echt een grap. Zou Richeze 2 sterren geven.

Gebruikersnaam 19 juli 2018 om 19:51

Verwacht ook eerder Richeze dan eender wie van de 2 sterren renners.

WernerFranke 19 juli 2018 om 19:55

Gilbert, die is in vorm.
Alaphilippe lijkt me na drie dagen aanval wel eens rust te nemen.

Tiim 19 juli 2018 om 19:55

De meeste sprinters zijn compleet uitgepierd. Denk dat een aantal sprinters meezitten in de vlucht en ze 10+ minuten vooruit blijven.

ZwartebroekengeIetrui 19 juli 2018 om 20:24

Ja deze is voor boudat

zomaareens 19 juli 2018 om 20:31

Degenkolb is bevrijd..die pakt m

ApotheekMajka 19 juli 2018 om 20:41

Vluchtgroep van 16 renners met De Gendt en Geschke. Kristoff wint sprint van Boasson Hagen.

martini151 19 juli 2018 om 20:55

Gesink zei dat er nog wat grote plannen zijn.. Ik zeg Roglic voor morgen :p

Nee, ik heb geen idee. Iedereen, buiten de top 15, kan winnen morgen

Tom Opheij 19 juli 2018 om 21:29

Off: TLJ staat nu 3e in ploegenklassement. Na Sky en Movistar best of the rest. En zo heel veel verliezen ze niet op die twee in de bergen. Als je niet meer voor Groenewegen hoeft te rijden, ga dan mee met ontsnappingen die misschien voorblijven in de overgangsetappes. Daar win je voor het ploegenklassement meer tijd mee dan dat ze in de bergen kunnen verliezen. Sky zal zeker niemand meesturen en ook van Movistar verwacht ik dat niet.

Tuubke 19 juli 2018 om 21:31

Sagan de grote favoriet, dan een heeeeeele tijd niks – en dan misschien iemand uit de vroege vlucht.

nickdt 19 juli 2018 om 21:33

Deze is voor Arndt.

DrJ 19 juli 2018 om 21:38

Waarom denk ik dat Lampaert of Gilbert gaat winnen? Of misschien wel Roosen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair