Tour 2018: Twee op rij voor Dylan Groenewegen in Amiens
foto: ASO
zaterdag 14 juli 2018 om 16:18

Tour 2018: Twee op rij voor Dylan Groenewegen in Amiens

Dylan Groenewegen heeft op de Franse feestdag Quatorze Juillet voor de tweede keer op rij raak geschoten in de Tour de France. De sprinter van LottoNL-Jumbo wachtte in de straten van Amiens geduldig zijn kans af in de sprint en kwam pas in de laatste meters uit het wiel van de concurrentie. André Greipel strandde in zijn wiel op de tweede plaats, Fernando Gaviria was derde. Greipel en Gaviria werden na de rit gedeklasseerd nadat ze in de volle finale met elkaar in aanraking kwamen. De gele trui van Greg Van Avermaet kwam niet in gevaar.

De achtste rit over 181,5 kilometer die startte in Dreux kende kwam maar moeilijk op gang. Het tempo lag zelfs zo laag dat Marcus Burghardt ongewild dertig seconden voorsprong kreeg van het peloton! De Duitse ploeggenoot van Peter Sagan had geen enkele intentie voor een aanval, zette dus zijn fiets aan de kant, wachtte even en begroette zijn collega’s korte tijd later weer met een applaus.

Ten Dam en Minnaard in de aanval
De vlucht van de dag kwam pas na 23 kilometer tot stand. Laurens ten Dam opende de debatten en kreeg gezelschap van zijn landgenoot Marco Minnaard en de Fransman Fabien Grellier. Aan de voet van de Côte de Pacy-sur-Eure na 35 kilometer had de kopgroep al 3’30” voorsprong. Minnaard pakte vervolgens het enige bergpunt, zijn eerste deze Tour. Ten Dam kreeg intussen een seintje van de volgauto dat hij zich moest laten terugzakken – en dat deed hij dan ook.

Minnaard en Grellier bleven vooraan over en breidden hun voorsprong uit naar maximaal zes minuten. De Fransman kwam na 35 kilometer als eerste boven op de tweede beklimming van de dag – de Côte de Feuquerolles, waarmee het klimwerkgedaan was. Grellier ging zijn Nederlandse metgezel ook vooraf bij de tussensprint na 86,5 kilometer in het miniplaatsje La Neuve-Grange, waarna Arnaud Démare groenetruidrager Peter Sagan en Fernando Gaviria klopte.

Valpartij met Martin
In het peloton werd het tempo vervolgens langzaamaan opgevoerd en slonk de voorsprong van de kopgroep steeds verder. Terwijl de grote groep het duo in het zicht kreeg, werd er gevallen in het peloton op 17 kilometer van de finish. Onder anderen Dan Martin, Julian Alaphilippe, bergkoning Toms Skujins en Christophe Laporte waren daarbij betrokken. Ook Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Warren Barguil en Jakob Fuglsang raakten daardoor achterop.

Kruijswijk, Mollema, Barguil en Fuglsang konden snel terugkeren in het peloton, voor Martin en Laporte waren de druiven wél zuur: Martin zou uiteindelijk 1’16” verliezen en Laporte zag zijn sprintkansen in rook opgaan. Minnaard zag er op tien kilometer intussen geen heil meer in en liet zich terugzakken in het peloton. Drie kilometer later werd ook Grellier opgepeuzeld, maar de Fransman werd op Quatorze Juillet wél uitgeroepen tot strijdlustigste renner.

Groenewegen wacht kans af
Sky loodste voorin het peloton Chris Froome en Geraint Thomas naar de ‘veilige’ laatste drie kilometer en kreeg hulp van Dimension Data (Mark Cavendish) en Groupama-FDJ (Arnaud Démare). De Notre-Dame van Amiens kwam in het vizier en het tempo werd nog iets verder de hoogte ingejaagd. Philippe Gilbert probeerde de sprintersploegen zand in de ogen te strooien door enkele meters vooruit te rijden, maar die lieten zich niet afleiden.

Peter Sagan ging de sprint van ver aan, terwijl Dylan Groenewegen geduldig zijn kans afwachtte achter de fel duellerende André Greipel en Fernando Gaviria. Toen de Nederlander de finish zag ging hij aan, passeerde hij Greipel en Gaviria rechtsom en mocht voor de tweede dag op rij juichen. Gisteren was hij ook al de beste in de lange zevende etappe naar Chartres. De gele trui bleef om de schouders van Greg Van Avermaet.

Gaviria en Greipel werden na afloop teruggezet in de daguitslag. Beide sprinters kwamen in de volle finale met elkaar in aanraking, waarbij Greipel eerst Gaviria aanraakte en daarna de Colombiaan een kopstoot uitdeelde aan de Duitser.

RIDE Magazine
87 Reacties
Sorteer op:
14 juli 2018 17:34
Bij procycling en wielerflits zijn ze ook niet bepaald snel met de aanpassing van de rituitslag.
14 juli 2018 17:48
Dat was weer."Rije", fantastisch.
14 juli 2018 18:05
Leuk voor Dylan maar heb nou wel genoeg van al die sprintetappes. Hopelijk wordt het morgen wat leuker en gaan we een slagveld zien.
14 juli 2018 18:31
"Minimaal drie", ik werd weggehoond...
Van harte, maar het blijven gemankeerde wielrenners, die top sprinters....
14 juli 2018 18:56
Helemaal mooi die treinen, maar in beide gevallen van winst van Groenewegen komt zijn trein nogal wat later over de streep en moet hij het zonder stellen.

Oftewel; ook die zijn niet per se noodzakelijk.
14 juli 2018 19:09
@GjatlVK
Nou de trein zorgt ervoor dat Groenewegen vooraan in het peleton komt. In de laatste kilometer moet hij en veel andere sprinters hun eigen weg zoeken. Dat kan Groenewegen dus heel goed.
14 juli 2018 19:28
Beelden de vingers van Groenewegen aan de finish niet 34 uit, rugnummer van Appie Nouri?? Zou mij in ieder geval niks verbazen.
14 juli 2018 19:40
@stedelijkstaal idd geef ik toe dat ik het eerst nog maat moest zien van Dylan. Maar hij heeft ook mij he-le-maal overtuigd. Dit was absolute klasse net als gisteren. De hele sprintelite op het scherpst verslaan. Gaviria is wel in achting gedaald. Vervelende trekjes als het niet loopt zoals hij wil. Van mij had jij eruit gemogen. Maar ja, Lefevre hè, daar wordt rekening mee gehouden...
14 juli 2018 19:40
BAM! Ik had Dylan, Gaviria en Demare vooraf ingeschaald als top3 sprinters deze Tour. Met Demare zit ik er vooralsnog behoorlijk naast, maar Groenewegen en Gaviria stellen niet teleur.

Actie van Gaviria naar mijn mening juist bestraft. Vergelijk met Sagan vorig jaar gaat in mijn ogen maar deels op. Grootste verschil; Sagan maakte (als hij dat bewust deed) een beweging waarbij z'n tegenstander onvermijdelijk de hekken in ging. Gaviria doet het de andere kant op waardoor Greipel kan uitwijken en het gelukkig geen val tot gevolg heeft.
14 juli 2018 19:40
Wie is dat??
14 juli 2018 23:52
Sagan maakte minder beweging dan greipel nu deed.
Groenewegen lijkt oppermachtig. Het beeld zal wel vertekend zijn doordat de voornaamste tegenstanders elkaar hinderden.
14 juli 2018 23:55
Ik geef het eerlijk toe: ook ik had niet verwacht dat Groenewegen in dit veld dit zou kunnen. En dat nare vingertje van gisteren heeft hij dus inderdaad niet nodig. Aan tafel is er gisteravond uitgebreid over gesproken. Vandaag liet hij zien dat hij anders kan ! Complimenten!

Reacties zijn gesloten.