Tour 2018: Twee op rij voor Dylan Groenewegen in Amiens

Door Tim van Hengel, zaterdag 14 juli 2018 om 16:18
Tour 2018: Twee op rij voor Dylan Groenewegen in Amiens

foto: ASO

Dylan Groenewegen heeft op de Franse feestdag Quatorze Juillet voor de tweede keer op rij raak geschoten in de Tour de France. De sprinter van LottoNL-Jumbo wachtte in de straten van Amiens geduldig zijn kans af in de sprint en kwam pas in de laatste meters uit het wiel van de concurrentie. André Greipel strandde in zijn wiel op de tweede plaats, Fernando Gaviria was derde. Greipel en Gaviria werden na de rit gedeklasseerd nadat ze in de volle finale met elkaar in aanraking kwamen. De gele trui van Greg Van Avermaet kwam niet in gevaar.


De achtste rit over 181,5 kilometer die startte in Dreux kende kwam maar moeilijk op gang. Het tempo lag zelfs zo laag dat Marcus Burghardt ongewild dertig seconden voorsprong kreeg van het peloton! De Duitse ploeggenoot van Peter Sagan had geen enkele intentie voor een aanval, zette dus zijn fiets aan de kant, wachtte even en begroette zijn collega’s korte tijd later weer met een applaus.

Ten Dam en Minnaard in de aanval
De vlucht van de dag kwam pas na 23 kilometer tot stand. Laurens ten Dam opende de debatten en kreeg gezelschap van zijn landgenoot Marco Minnaard en de Fransman Fabien Grellier. Aan de voet van de Côte de Pacy-sur-Eure na 35 kilometer had de kopgroep al 3’30” voorsprong. Minnaard pakte vervolgens het enige bergpunt, zijn eerste deze Tour. Ten Dam kreeg intussen een seintje van de volgauto dat hij zich moest laten terugzakken – en dat deed hij dan ook.

Minnaard en Grellier bleven vooraan over en breidden hun voorsprong uit naar maximaal zes minuten. De Fransman kwam na 35 kilometer als eerste boven op de tweede beklimming van de dag – de Côte de Feuquerolles, waarmee het klimwerkgedaan was. Grellier ging zijn Nederlandse metgezel ook vooraf bij de tussensprint na 86,5 kilometer in het miniplaatsje La Neuve-Grange, waarna Arnaud Démare groenetruidrager Peter Sagan en Fernando Gaviria klopte.

Valpartij met Martin
In het peloton werd het tempo vervolgens langzaamaan opgevoerd en slonk de voorsprong van de kopgroep steeds verder. Terwijl de grote groep het duo in het zicht kreeg, werd er gevallen in het peloton op 17 kilometer van de finish. Onder anderen Dan Martin, Julian Alaphilippe, bergkoning Toms Skujins en Christophe Laporte waren daarbij betrokken. Ook Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Warren Barguil en Jakob Fuglsang raakten daardoor achterop.

Kruijswijk, Mollema, Barguil en Fuglsang konden snel terugkeren in het peloton, voor Martin en Laporte waren de druiven wél zuur: Martin zou uiteindelijk 1’16” verliezen en Laporte zag zijn sprintkansen in rook opgaan. Minnaard zag er op tien kilometer intussen geen heil meer in en liet zich terugzakken in het peloton. Drie kilometer later werd ook Grellier opgepeuzeld, maar de Fransman werd op Quatorze Juillet wél uitgeroepen tot strijdlustigste renner.

Groenewegen wacht kans af
Sky loodste voorin het peloton Chris Froome en Geraint Thomas naar de ‘veilige’ laatste drie kilometer en kreeg hulp van Dimension Data (Mark Cavendish) en Groupama-FDJ (Arnaud Démare). De Notre-Dame van Amiens kwam in het vizier en het tempo werd nog iets verder de hoogte ingejaagd. Philippe Gilbert probeerde de sprintersploegen zand in de ogen te strooien door enkele meters vooruit te rijden, maar die lieten zich niet afleiden.

Peter Sagan ging de sprint van ver aan, terwijl Dylan Groenewegen geduldig zijn kans afwachtte achter de fel duellerende André Greipel en Fernando Gaviria. Toen de Nederlander de finish zag ging hij aan, passeerde hij Greipel en Gaviria rechtsom en mocht voor de tweede dag op rij juichen. Gisteren was hij ook al de beste in de lange zevende etappe naar Chartres. De gele trui bleef om de schouders van Greg Van Avermaet.

Gaviria en Greipel werden na afloop teruggezet in de daguitslag. Beide sprinters kwamen in de volle finale met elkaar in aanraking, waarbij Greipel eerst Gaviria aanraakte en daarna de Colombiaan een kopstoot uitdeelde aan de Duitser.

Dit artikel delen:

87 Reacties

wielertje 14 juli 2018 om 16:41

Top. Zijn Tour kon gisteren al niet meer stuk, maar nu helemaal niet meer.

jooprioolpijp 14 juli 2018 om 16:42

@nickdt – klopt, was een beetje verlaatte actie, vandaar mijn ‘met een beetje goede wil’, Greipel was ook net niet helemaal lekker, die sneed hem net wel/niet.

EmPeHa 14 juli 2018 om 16:43

Van de diskwalificatie van Sagan van vorig jaar werd na de Tour bepaald dat dat onterecht was. Zo’n fout zullen ze niet nog een keer willen maken.

mark vv 14 juli 2018 om 16:48

Verruit de snelste. Doet Kittel eigenlijk wel mee…

ah-ja 14 juli 2018 om 16:48

Weer vingertjes zie ik?
Gaviria terugzetten. Levensgevaarlijk zul een gedoe..

Covadonga 14 juli 2018 om 16:49

Op letour.fr zijn Greipel en Gaviria al uit de uitslag.

Guido73 14 juli 2018 om 16:50

Greipel en Gaviria disqualified

AndriesW 14 juli 2018 om 16:50

Super dat Groenewegen meteen weer toeslaat!

Het incident tussen Gaviria en Greipel: Gaviria was met zijn voorwiel al bij het achterwiel van Greipel toen er aan die kant nog ruimte was. Had Gaviria dit maar moeten accepteren? Gooide Greipel niet de deur dicht? Ik vind geen van beiden overduidelijk fout. Daarbij lijkt de boarding niet kaarsrecht. Daarna de vraag of Gaviria zijn verlies had moeten nemen en inhouden. Hij zet door terwijl Greipel de deur dichthoudt.

Tiim 14 juli 2018 om 16:50

Gaviria en Greipel allebei teruggezet

Frits des Jeux 14 juli 2018 om 16:50

Dit leek meer op renshaw 2010 dan op sagan vorig jaar

Jean Dumas 14 juli 2018 om 16:50

Beiden gedeklasseerd.

wiebipedia 14 juli 2018 om 16:52

@empaha

Heb je een bron ergens waar de Aso publiceerde dat ze Sagan onterecht hebben gediskwalificeerd? Want ik heb daar nooit iets van gehoord of gezien naast de publieke opinie

stalle 14 juli 2018 om 16:52

De ritten van gisteren en vandaag zijn echt op zijn lijf geschreven.

ah-ja 14 juli 2018 om 16:53

Der uit!

Gids03 14 juli 2018 om 16:54

De tour uit of aleen terug gezet

nickdt 14 juli 2018 om 16:54

Eruit of teruggezet. Als ze zijn teruggezet, heeft Sagan een zaak voor schadevergoeding.

Tiim 14 juli 2018 om 16:56

@wiebipedia

Wat heeft de ASO hiermee te maken? De juryleden met beslissingsbevoegdheid over dit soort zaken zijn altijd van de UCI en het heeft in december in alle kranten gestaan.

Tiim 14 juli 2018 om 16:56

Voor degene die over uitsluiting of Sagan beginnen, lees dit even:

http://www.uci.ch/pressreleases/uci-and-peter-sagan-relieved-end-legal-dispute/

nickdt 14 juli 2018 om 16:59

@Tiim

Niet te vergelijken. Hier was het overduidelijk, vorig jaar niet.

Romāns Vainšteins 14 juli 2018 om 17:03

Omdat Sagan afgelopen jaargang ietwat hysterisch eruitgeknikkerd is hoeven we toch niet verdrietig te zijn dat de jury ervan geleerd heeft en nu ‘gewoon’ zoals het hoort handelt ?
Daarnaast heeft dit geen crash tengevolge, wat krom mag lijken maar natuurlijk wel uitmaakt.

nickdt 14 juli 2018 om 17:11

@RV

Gaviria viel bijna zelf (Kijk naar zijn stuurbeweging en fiets).

Bovendien liep Sagan vorig jaar inkomsten mis in de rest van de Tour, wat ook moet uitmaken met de beslissingen, want het is weer meten met 2 maten.

UrbanSteel 14 juli 2018 om 17:13

Zo, nu moeten alle mensen met twijfels over Dylan Groenewegen toch wel toegeven dat hij nu tot absolute top behoort of de absolute top is. (ook ik had zo nu en dan mijn twijfels). ;)
Dikke proficiat, nu sparen tot in Parijs en daar ook nog een keer proberen toe te slaan.

Henk 14 juli 2018 om 17:16

Waarom wachten tot Parijs?
Rit 13 en 18 zijn gewoon sprinters etappes. Kan er gewoon 5 winnen.

yoeri 14 juli 2018 om 17:17

Betekent dit dat Sagan weer tweede is?

assen 14 juli 2018 om 17:29

Jep, Sagan is 2e.
En morgen, na de TTT de tweede mooie rit in de Tour, ga ik op vakantie en kan ik de kasseienrit niet zien. :-(

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.