Tour 2018: Roglič daalt naar zege in Laruns na spectaculaire Pyreneeënrit

Door , vrijdag 27 juli 2018 om 17:46
Tour 2018: Roglič daalt naar zege in Laruns na spectaculaire Pyreneeënrit

foto: Sirotti

Primož Roglič heeft de spectaculaire laatste bergrit van deze Tour op zijn palmares bijgeschreven. De renner van LottoNL-Jumbo reed de overige favorieten uit het wiel in de afdaling van de Col d’Aubisque, en wist solo aan te komen in Laruns. De Sloveen won hiermee een levendige etappe door de Pyreneeën, waarin Tom Dumoulin en Roglič op de Aubisque Sky kopje onder probeerden te krijgen.

Waar Geraint Thomas geen vin verroerde, had Chris Froome kunst en vliegwerk nodig om de rit schadevrij door te komen. Dit betekent dat Thomas morgen met een voorsprong van 2:05 mag beginnen op Tom Dumoulin, terwijl Roglič als nieuwe nummer drie nog iets verder volgt.

Startplaats Lourdes: het katholieke bedevaartsoord waar pelgrims en spirituele reizigers van heinde en verre naar toe trekken om tot bezinning te komen. Voor de renners was er echter weinig tijd voor reflectie, want vandaag stond de laatste bergrit van deze Tour op het programma. Bekende Pyreneeënreuzen als de Col d’Aspin, Col du Tourmalet en de Col d’Aubisque kregen de afgematte coureurs voor de wielen geschoven onderweg naar Laruns. Voor de klimgeiten was het kortom de laatste kans om tijd te pakken voor de individuele tijdrit van zaterdag.

Gekwetste Sagan ziet af bij de start 
Om 12:15 gaf koersdirecteur Christian Prudhomme teken vanuit de auto, wat voor veel renners het sein was om ten aanval te trekken. Silvan Dillier, Damien Gaudin en Lukas Pöstlberger: dit drietal wist al snel een gaatje te slaan. De voor AG2R La Mondiale-uitkomende Dillier kwam na acht kilometer als eerste boven op de Côte de Loucrop (1,2 km aan 7%), maar het doorrazende peloton rondde de top slechts twintig tellen later.

Het was toen al duidelijk dat Peter Sagan een lastige dag tegemoet ging: de gekwetste wereldkampioen zag alle kleuren van de regenboog, maar overleefde in de staart van het peloton. Waar de Slowaak afzag, bouwden Dillier, Gaudin en Pöstlberger hun voorsprong uit naar een minuut. Dit was het sein voor Adam Yates, Bob Jungels en Tanel Kangert om met succes de oversteek te maken.

Zes koplopers krijgen gezelschap van Mollema en co
De zes koplopers kregen echter nog geen vrijgeleide van het peloton, van waaruit verschillende groepjes probeerden te demarreren. Uiteindelijk poogden twaalf achtervolgers de oversteek te maken, terwijl het blok erop ging in de favorietengroep, ondanks een wanhoopsoffensief van het zwalkende Katusha-Alpecin. Na goed twintig kilometer wisten de achtervolgers vooraan aan te sluiten, waarmee het aangezicht van de etappe werd bepaald.

De achttien namen? Naast de al eerder genoemde Yates, Jungels, Kangert, Dillier, Gaudin en Pöstlberger waren ook landgenoten Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter, bergkoning Julian Alaphilippe, zijn ‘uitdager’ Warren Barguil, Mikel Nieve, Spaans kampioen Gorka Izagirre, Sylvain Chavanel, Arthur Vichot, Andrey Amador, Marcus Burghardt, Daniele Bennati en Romain Hardy mee.

Katusha-Alpecin rijdt op kop van het peloton
In het peloton – dat na vijftig kilometer vijf minuten in het krijt reed – was het inmiddels Katusha-Alpecin dat de kop had overgenomen. De reden? De twaalfde plaats van kopman Ilnur Zakarin werd bedreigd door Jungels, de nummer dertien in de stand op een kleine drie minuten van de Rus. Hierdoor sneed de kopgroep de eerste serieuze col van de dag – de Col d’Aspin (12 km aan 6,5%) – aan met een voorgift van ruim drie minuten.

Waar Sagan kon overleven in de vlakkere aanloopfase, moest hij er op de Aspin onverbiddelijk af. Marc Soler nam ook afscheid van het peloton, maar dan als aanvaller en springplank voor zijn kopmannen. Ondertussen dunde de kopgroep flink uit op de flanken van de Aspin. Gaudin, Hardy, Pöstlberger: een voor een zagen ze de kopgroep uit het zicht verdwijnen. Bolletjestruidrager Alaphilippe uiteraard niet, de Fransman sprintte op de top naar de tien bergpunten.

Landa en Bardet openen het bal op de Tourmalet
Het peloton – dat stoïcijns naar boven reed – kwam vier minuten later boven op de beklimming van eerste categorie. Op de hevig grimassende Sagan, omgeven door twee ploeggenoten, was het dan weer vier minuten extra wachten. Lang kon de wereldkampioen niet ‘genieten’ van een verpozing bergaf. Op honderd kilometer van de streep doemde de zwaarste klim van de dag op: de Col du Tourmalet (17,1 km aan 7,3%).

De grote vraag voor de start was: zou er vuurwerk plaatsvinden op de flanken van deze Pyreneeënreus? Mikel Landa, Romain Bardet en Ilnur Zakarin gaven het verlossende antwoord: ja! De nummers zeven, acht en twaalf van de stand vielen – samen met Rafal Majka – al vroeg aan, en wisten snel een kloof van 45 seconden te slaan op een inmiddels flink uitgedunde favorietengroep, waar Sky de forcing voerde.

foto: Sirotti

Landa met vlucht naar het podium
Dat klimmen op grote hoogte wat met een mens doet, ondervonden Bardet en Zakarin. De Fransman en Rus moeten passen onder het moordende tempo van Landa, die op zijn beurt weer de grandeur van weleer wist terug te vinden. Niet veel later wisten de twee klimmers toch weer de aansluiting te vinden met de Bask. Met hulp van een uitzakkende Amador wisten Landa en co de kopgroep te naderen tot een vijftigtal seconden, terwijl de favorietengroep volgde op drie minuten.

Ondertussen wist Alaphilippe vooraan ook op de Tourmalet de volle mep aan punten te pakken, waardoor hij zich verzekerde van de bolletjestrui. In de razendsnelle afdaling van de Tourmalet wist de groep-Landa nog meer van zijn achterstand goed te maken. Eenmaal beneden was het verschil tussen beide groepen een halve minuut, terwijl de door Sky gemengde favorietengroep bleef hangen op drie minuten. Hierdoor zag Chris Froome zijn podiumplaats bedreigd door Landa.

Groepen smelten samen onderweg naar Col d’Aubisque
Met nog ruim zestig kilometer te gaan was de samensmelting vooraan een feit. De uitgedijde kopgroep reed vervolgens in gestrekte draf naar de aanloop van de volgende klim van de dag: de Col des Bordères. Op een kleine vijftig kilometer van de finish was het zover, wat in de kopgroep meteen tot enkele versnellingen leidde. Onder meer Bardet en Landa probeerden er vanonder te muizen, maar de koplopers begonnen – zonder de inmiddels geloste Julian Alaphilippe – gezamenlijk aan de daadwerkelijke Col de Bordères.

LottoNL-Jumbo en beresterke Gesink nemen initiatief, Kruijswijk valt aan
In het peloton gingen de alarmbellen af, want Landa was intussen ook Dumoulin voorbij in het klassement. LottoNL-Jumbo nam het commando met een beresterke Robert Gesink. Het tempo van de Nederlander bleek te hoog voor onder meer Alejandro Valverde en David Gaudu. Door het ritme van de Varssevelder daalde de voorsprong van de koplopers naar anderhalve minuut.

De voorsprong stabiliseerde echter nadat Gesink zich aan de kant van weg had gezet. Hierdoor mochten Landa, Zakarin, Bardet, Izagirre, Kangert en Majka met ambities beginnen aan de Col d’Aubisque. Eenmaal op de flanken van de de slotklim zag Steven Kruijswijk zijn kans schoon. De LottoNL-Jumbo-renner – de nummer zes in de stand – viel aan met nog 35 kilometer te gaan.

Dumoulin test Sky-duo met meerdere versnellingen, Roglič kraakt Froome
Niet lang na de demarrage van Kruijswijk schudde Dumoulin een eerste versnelling uit zijn benen. De aanval van de Sunweb-kopman bleek te machtig voor Nairo Quintana, maar gele trui Thomas en Roglic verroerden geen vin. Froome wist met enige vertraging ook weer aan te sluiten. Het Sky-duo mocht zich opnieuw gelukkig prijzen met de aanwezigheid van Egan Bernal, die de aanvalslust wist te neutraliseren door zich op kop te zetten.

Dit was echter niet voor lang, want het was Roglič die in tijdritmodus de concurrentie onder druk wist te zetten. De door het Sloveen ontwikkelde tempo bleek te machtig voor Froome, terwijl ook Dumoulin en Thomas het glazuur van hun tanden beten om de LottoNL-Jumbo-renner te volgen. Het drietal wist Kruijswijk op te rapen: de vier pretendenten reden vervolgens in rap tempo het gat dicht op het nog altijd leidende viertal Landa-Bardet-Majka-Zakarin.

foto: Sirotti

Froome keert terug in afdaling Soulor, aanvallen blijven volgen  
In de mistige afdaling tussen de Col du Soulor en de top van de Col d’Aubisque wist Bernal Froome echter weer terug te brengen naar de overige favorieten. Hierdoor viel het tempo stil, maar desondanks bleef de voorsprong van de koplopers beperkt tot een twintigtal seconden. Majka probeerde van dit schimmige schouwspel te profiteren door weg te rijden. De Pool sloeg een mooi gaatje.

De favorieten leken wel bevangen door de duivel, want het was Roglic die met een aantal fikse versnellingen zijn concurrenten nogmaals onder druk wist te zetten. Het beeld was opnieuw hetzelfde: Thomas en Dumoulin konden volgen, terwijl Froome een gaatje moest laten. Op de top van de Aubisque – op twintig kilometer van finishplaats Laruns – smolt het echter weer samen.

Duel op scherpst van de snede in mistige afdaling, Roglič daalt naar zege
Net als in de afzink van de Col du Soulor was de afdaling van de Col d’Aubisque in nevelen gehuld. Het deerde Roglic allerminst, wiens krachtenarsenaal onuitputtelijk bleek. De Sloveen daalde op het scherpst van de snede, haalde Majka bij en zette de concurrentie onder druk.

Even leek Dumoulin het gaatje te dichten, maar op acht kilometer van de finish brak de veer bij de Limburger. Hierdoor reed Roglic al snel tien seconden weg. Kopwerk van Froome ten spijt, reed de Sloveen alleen maar verder weg. Hij mocht dan ook het zegegebaar maken in Laruns. In de sprint om de tweede plaats wist Thomas zes belangrijke bonificatieseconden te pakken, waardoor zijn voorsprong op Dumoulin – met de tijdrit voor de boeg – 2:05 is.

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

198 Reacties

Guushovd 27 juli 2018 om 17:47

Wat een etappe! Wat een Tour voor Jumbo.

Jandepandaman 27 juli 2018 om 17:47

Schrijf Roglic ook maar op voor morgen. Topfavoriet lijkt mij.

leegloper 27 juli 2018 om 17:47

Prachtige zege. Supersterk gereden van Roglic. Bergop zaten ze al lang in zijn wiel terwijl hij gas gaf. In afdaling en op het vlakke was hij ook gewoon sterker. Wordt nog leuk in tijdrit om plaats 2.

ThijsB 27 juli 2018 om 17:48

Prachtige etappe en wat een tour voor Lotto ja!

martini151 27 juli 2018 om 17:48

Dumoulin weer heerlijk aan het klagen. Niet zeuren!

Cap 27 juli 2018 om 17:48

Dumoulin moet zich echt ernstig zorgen gaan maken om zijn tweede plek. Werd zowel in de afdaling als op het vlakke finaal door Roglic uit het wiel getrapt.

reusjen 27 juli 2018 om 17:48

Mooie etappe, slim gereden van thomas maar toch voelt het als stelen. Geen meter op kop en dan elke keer dat sprintje, nee ik vind het een lelijke winnaar.

Dyllanw 27 juli 2018 om 17:48

Dumoulin fan af. Zo ontzettend dom gereden, zowel op de bergen als in de afdaling.

vevie 27 juli 2018 om 17:48

Mooie etappe, hoor. Eerlijk is eerlijk. Top om te zien. Jammer dat dumoulin geen tijd pakt maar Thomas is gewoon te sterk. De verdiende winnaar van deze Tour. Roglic en dumoulin volgend jaar alles op de Tour zetten. Kunnen zeker winnen

Fritsie 27 juli 2018 om 17:49

Genieten hoe sky stuk gereden werd door gesink

dumoman 27 juli 2018 om 17:49

Ik denk niet dat er, zonder pech, nog iets verandert in het klassement.

Gesink4President 27 juli 2018 om 17:49

Dumoulin is erg boos op de motor die voor Roglic reed.

ghostwriter 27 juli 2018 om 17:49

Roglic wint de etappe en stijgt naar de derde plaats en Kruijswijk stijgt naar de vijfde plaats en toch schrijven de LottoNL haters over een “falende strategie”…

Ventoux 27 juli 2018 om 17:49

Schitterende prestatie van Roglic, Thomas wat een laffe renner zeg. Tom kon weer eens alles opknappen.

Speedy Mark 27 juli 2018 om 17:49

Tom, als je in het wiel zit van Roglic dan was je meegeweest met hem ipv zeiken op de motor

the student 27 juli 2018 om 17:49

Tom zit te zeiken. Maar ik zie geen mogelijkheid dat hij zelf had kunnen winnen

christidoc 27 juli 2018 om 17:50

Haha, dat interview met Dumoulin. Zo gefrustreerd.

Kirsipuu 27 juli 2018 om 17:50

Lotto-Jumbo drie etappes en twee man in de top 5, wouw.

ah-ja 27 juli 2018 om 17:50

ROGLA BEEST, TOM DOM

FrankyCerami 27 juli 2018 om 17:50

Bedankt Gees!

Geit in mijn Kelderman 27 juli 2018 om 17:50

Wat was de strategie van dumoulin?

Tuubke 27 juli 2018 om 17:51

Waarom roepen zoveel mensen hier dat Dumoulin niet mocht rijden? Als hij Thomas niet kan kloppen, moet hij toch zijn 2e plek verdedigen? Wie is hier nou dom?

JJW 27 juli 2018 om 17:51

Eindelijk die ritzege waar hij voor ging. Hopelijk volgend jaar een goed klassement rijden.

MoonChild 27 juli 2018 om 17:52

edit wf: insinuaties mag je achterwege laten

Boelie76 27 juli 2018 om 17:52

Wat moet Dumoulin dan? Die zit ook aan zijn Max en nul komma nul ondersteuning vanuit zijn ploeg. TLJ sterke tour hoor.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair