Tour 2018: Dan Martin schiet raak op Mûr-de-Bretagne, Dumoulin verliest tijd

Door , donderdag 12 juli 2018 om 17:42
Tour 2018: Dan Martin schiet raak op Mûr-de-Bretagne, Dumoulin verliest tijd

foto: ASO

De zesde etappe in de Tour de France 2018 heeft een zege opgeleverd voor Daniel Martin. De 31-jarige Ier van UAE Emirates was op het slotklimmetje naar Mûr-de-Bretagne heer en meester. Hij verschalkte Pierre Latour en Alejandro Valverde. Tom Dumoulin kende in de slotfase pech en verloor kostbare tijd. Bauke Mollema werd zevende. Greg Van Avermaet behoudt de gele leiderstrui.

Vroege vlucht in een zucht vertrokken
Het duurde amper vijfhonderd meter voordat de vlucht van de dag vertrokken was. Anthony Turgis (Cofidis), Laurent Pichon (Fortuneo), Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert), Damien Gaudin en Fabien Grellier (Direct Energie) zetten eventjes aan, waarna het peloton meteen liet begaan. Binnen een mum van tijd hadden de vijf leiders een voorsprong te pakken van vijf minuten. In het peloton leidde BMC de dans.

Quick-Step Floors zet peloton op de kant
Aanvankelijk leek er niets aan de hand, totdat Quick-Step Floors op honderd kilometer van het einde hun kans schoon zag. De wind stond gunstig, waarna de Belgische formatie het tempo de hoogte in jaagde. Daardoor brak het peloton in drie stukken uiteen. Nairo Quintana en Jakob Fuglsang bevonden zich in de tweede groep, terwijl Primož Roglič zelfs in de laatste groep zat.

Fuglsang en Roglič kennen slechte dag
LottoNL-Jumbo zag het gevaar en zette meteen vier renners op kop van het derde peloton. In de eerste groep viel het niet stil, maar uiteindelijk dichtte de Nederlandse ploeg na een achtervolging van dertig kilometer het gat. Net op het moment dat het peloton weer compleet was, kwam Roglič ten val op een vluchtheuvel. In de aanloop naar de eerste beklimming van de Mûr-de-Bretagne kwam ook Fuglsang ten val. Zonder al te veel erg, konden zij redelijk vlot de aansluiting weer maken.

Stilte voor de storm op eerste Mûr-de-Bretagne
Op de eerste passage van de Mûr-de-Bretagne werden de vluchters – we zouden ze bijna vergeten – teruggepakt. Toms Skujiņš kon daar op die manier nog een paar punten voor de bergtrui pakken. Jack Bauer schoof in zijn kielzog mee, waarna de Nieuw-Zeelander het solo probeerde. Even was er sprake van status quo, totdat Tom Dumoulin en Romain Bardet op vijf kilometer voor het einde materiaalpech kenden.

Vuurwerk op laatste Mûr-de-Bretagne
Het peloton was onverbiddelijk en reed in gestrekte draf op de voet van de Mûr-de-Bretagne af. Vooral Dimension Data en Sky maakten daar het tempo. Op een dikke kilometer van de meet smeet Daniel Martin de knuppel in het hoenderhok. Bardet was daarvan het grootste slachtoffer; hij moest lossen. De favorieten voor de eindzege keken daarna vooral naar elkaar. Latour probeerde de bres nog te dichten, maar de vogel was gaan vliegen. Dumoulin verloor uiteindelijk 53 seconden.

Tijdstraf Dumoulin
De gele trui blijft om de schouders van Van Avermaet. Hij blijft Geraint Thomas en Tejay van Garderen enkele seconden voor. Dumoulin zakt uit de top 10 en stond aanvankelijk vijftiende op een minuut en drie tellen van de Belgische leider. Na afloop gaf de jury onze landgenoot echter nog een tijdstraf vanwege stayeren. Daardoor verliest de kopman van Sunweb nog eens twintig seconden en dat resulteert in een achterstand van een minuut en 23 seconden. Dumoulin staat nu negentiende.

[poll id=”861″]

Dit artikel delen:

41 Reacties

Javier 12 juli 2018 om 17:43

Daniel Martin eindelijk met een prachtige Tour etappe!! Maar agh, wat een verschrikkelijk tijdsverlies van Dumoulin :(

wilco zolderman 12 juli 2018 om 17:43

Dumoulin is niet top, helaas

ghostwriter 12 juli 2018 om 17:44

Kruijswijk verliest wat tijd maar Roglic komt mooi met de beste boven. Dit is natuurlijk ook een aankomst die Roglic veel beter ligt dan Kruijswijk.

Baik-Baik 12 juli 2018 om 17:44

Nou Slagter niet meer gezien de laatste kilometer. Heeft het team dan voor op kop gereden.

horsm 12 juli 2018 om 17:44

Bah, echt balen van Dumoulin.

Amsteldam 12 juli 2018 om 17:44

Tom niet heel sterk, in het wiel van de knecht binnenkomen terwijl je bijna geen kopwerk moest doen is geen goed teken.

JosebaBeloki 12 juli 2018 om 17:44

Mollema sterk. Die is dik in orde straks. Verder mooi dat de pech factor van Froome en Porte uit Etappe 1 hersteld is tov Dumoulin. Zou zonde zij als dat het verschil zou hebben gemaakt tussen drie.

Wielrennertje 12 juli 2018 om 17:45

Het is hem gegund hoor, volgens mij zijn er maar weinig mensen die geen sympathie hebben voor Martin.

martbiemans 12 juli 2018 om 17:45

@Wilco Zolderman, heb je wel gekeken? Hij reed lek op het slechts mogelijke moment.

Random wielerliefhebber. 12 juli 2018 om 17:47

Roglic 2 keer gevallen vandaag en toch tiende

ivodepivo 12 juli 2018 om 17:49

Mensen die nu al kunnen zien dat Dumoulin niet goed is. Misschien? Maar vergis je niet, de snelheid van het peloton was moordend op de muur. Dan verlies je met ze tweeën altijd tijd hoe goed of slecht je ook bent.

vlek 12 juli 2018 om 17:49

Zuurste moment van de dag voor een lekke band en hele dure seconden. Hij maakte ook niet de beste indruk in de terugkomst.

Mollema prima en Kruijswijk ook degelijk. Martin is daarnaast altijd een leuke winnaar. Balen alleen van Dumoulin.

west 12 juli 2018 om 17:51

Voor diegenen die nog nooit een anaeroob lactische inspanning gedaan hebben, zo’n klim van 3 minuten is onmogelijk als je onderaan met hartslag 190 en al iets zuur moet beginnen. Van 30 achter naar 52 seconden verliezen op renners die fris gelanceerd worden is prima. Jammer maar helaas.

Zjoske 12 juli 2018 om 17:52

@redactie
Kan dat blauwe bannertje weg rechtsonder?
Ik heb hem geopend en mijn voorkeuren aangegeven in de hoop dat hij zou verdwijnen. Helaas…

thijssss 12 juli 2018 om 17:55

”in het wiel van Kragh binnenkomen dus hij is slecht”, hij begint al met een hogere hartslag aan de klim en Kragh is nou geen koekebakker op dit soort aankomsten. Logisch dat je die niet voorbij rijdt.

KimJungPoels 12 juli 2018 om 17:56

Toch altijd wel mooi zo’n muurtje al zegt het vaak niet veel. Bardet wel heel teleurstellend, dat ziet er niet goed uit. Latour daarentegen heel erg sterk, dat is erg jammer dat hij al meer dan 2 minuten verloor in de eerste etappe.

Lennimator 12 juli 2018 om 17:57

Geraint in the driving seat…

grootverzet 12 juli 2018 om 17:58

Ben je als Dumoulin overal ongeschonden doorgekomen en beng op 1 dag 50sec kwijt. Niemand komt dus helemaal ongeschonden die 1e week door. Maar wat mij opvalt is dat hij niets dichterbij kon komen maar juist meer verloor. Geen lekker gevoel lijkt mij. Balen in het kwadraat..iedereen heeft zijn pech vandaag recht kunnen zetten en hij kreeg die kans niet meer. Op WF heb ik de eerste dagen heel wat gejuich gezien toen zijn concurrenten door pech tijd verloren en hoe goed dat was voor de tdf. Ben benieuwd of die nu nog dezelfde mening hebben nu Dumoulin de Sjaak is.

Gelukkig was Mollema goed bezig en zit Kruijswijk er gewoon goed bij op zo’n klim.

Cap 12 juli 2018 om 17:59

Mooie rit, super voor Martin en jammer voor Dumoulin!

@Zjoske ik schrik anders wel van de lijst met 100+ bedrijven waar je een cookie voor plaatst. Wielerflits is wel erg uit de kluiten gegroeid, het mag allemaal wat simpelen en cleaner wat mij betreft.

Maenhout 12 juli 2018 om 18:00

Al met al staat Dumoulin – ongetwijfeld met een heel boos gezicht – in het AK slechts precies één hele seconde achter Froome en Yates. Lijkt mij geen hopeloze positie.

Pédaleur de charme 12 juli 2018 om 18:05

Mooie winnaar, passend in deze streek: geen Franse regio die zo Iers aanvoelt als Bretagne.

gsmeken 12 juli 2018 om 18:05

@wheelerfan. Rare vraag. Alaphillipe wordt hier toch gewoon vierde? En ze probeerden gewoon geel te pakken. Je die vraag eerder stellen over Dimension Data.

Zinie 12 juli 2018 om 18:06

Zo die Daniel Martin is in orde, ik ben benieuwd hoe ver hij in het hooggebergte komt. Verder zien Valverde, Yates en Majka er ook goed uit.

Was Bardet nu zo slecht, of had hij een veel te kleine/grote fiets? Dat kan misschien ook de oorzaak zijn dat hij er niet aan te pas kwam.

Romāns Vainšteins 12 juli 2018 om 18:08

Dumoulin doet een Froomey, ze staan nu weer gelijk, next.

NDI22 12 juli 2018 om 18:12

Bardet zo slecht? Waar kijken jullie naar? Die moest van fiets verwisselen en verliest zo 20 seconden. Lijkt me logisch dat hij die toch niet weer even terugpakt in 3 kilometer? Dan moet hij 10% sneller fietsen dan de winnaar in dat gedeelte.

Headlines

Materiaalzone

Populair