Tour 2018: Arnaud Démare zegeviert in overgangsetappe naar Pau

Door , donderdag 26 juli 2018 om 17:53
Tour 2018: Arnaud Démare zegeviert in overgangsetappe naar Pau

foto: ASO

De achttiende etappe in de Tour de France 2018 is gewonnen door Arnaud Démare. De 26-jarige Fransman van Groupama-FDJ was in de straten van Pau de sterkste sprinter in deze overgangsetappe. Hij liet Christophe Laporte en Alexander Kristoff achter zich in de massaspurt. In het klassement veranderde niets; Geraint Thomas draagt nog altijd het geel, gevolgd door Tom Dumoulin.

Terpstra kleurt vroege vlucht
Direct vanuit de start kozen Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) en Niki Terpstra (Quick-Step Floors) het hazenpad. Sprinter Thomas Boudat (Direct Energie), Luke Durbridge en Mathew Haymen (beiden Mitchelton-Scott) sloten niet veel later aan. Dat was tegen de zin van de sprintersploegen, want zij lieten de vijf aanvankelijk niet rijden. Wat volgde was een loeisnelle openingsfase, maar uiteindelijk daalde het tempo in het peloton en kregen Terpstra en co een gaatje. Groter dan twee en een halve minuut werd de voorsprong echter nooit, door toedoen van UAE Emirates, Groupama-FDJ en BORA-hansgrohe.

Aanvallers kunnen massasprint niet voorkomen
Op zo’n honderd kilometer van de streep schudde een valpartij het peloton uit haar slaap. Nairo Quintana en Adam Yates waren de voornaamste slachtoffers, maar zij konden zonder al te veel erg hun weg vervolgen. Trek-Segafredo probeerde op dat moment met Michael Gogl en Jasper Stuyven de oversteek te maken naar de kopgroep, waarbij ook Sep Vanmarcke betrokken was. Het bleek echter een chasse patat, maar ook voor de vroege vluchters was het spel daarna snel uit. In de finale probeerden enkele renners een massasprint nog te voorkomen, maar dat mocht niet baten. Uiteindelijk maakte Démare zijn favorietenrol waar.

Dit artikel delen:

45 Reacties

skylimit 26 juli 2018 om 18:09

Een zege met een klein luchtje. Verder waar zijn de etappes gebleven dat er nog gedemarreerd werd op het einde of als een vluchtgroep werd teruggepakt. Vandaag was het 1 poging op die laatste bult en daarna was alles weer braaf in de lijn van treintjes.
Lijkt wel of er een straf op stap om in de finale nog wat anders te proberen dan een massasprint….

Retro Lex 26 juli 2018 om 18:13

@ Kleomantre
Wat een lulkoek plaats jij zeg.
Greipel heeft excuses aangeboden. Sporza zat gister de gehele koers in de bezemwagen achter demare en NIETS onregelementairs gezien.
Die gozer heeft zich op eigen tempo de Pyreneëen over geknokt. Vandaag werkt FDJ de gehele dag. En Hij pakt gewoon de zege vandaag. Niets dan hulde. Misschien een kwakje hier of daar en een tikkie van je lijn afwijken maar dat hoort bij sprinten.

Kelder is de Man 26 juli 2018 om 18:14

Niet dat Laporte er voorbij was gekomen, maar toch nasty, zo’n net niet genoeg voor diskwalificatie zwieper.

Slurpie Blauw 26 juli 2018 om 18:15

Edit redactie: Niet insinueren

HoofdIsVrij 26 juli 2018 om 18:16

Bij Sporza gaven ze aan dat een Vlaamsche journalist die gisteren in de bezemwagen zat niks verkeerds heeft gezien. Die geloof ik eerder dan wat giswerk van een gefrustreerde thuiszitter.

Verder is het FDJ gegunt. Van begin tot einde op kop gereden en dan ook nog afwerken. Loon naar werken inderdaad.

Edit: Wat Retrolex zegt.

ti-raleigh 26 juli 2018 om 18:17

Euhm…
Overgangsetappes zijn die tussen de Alpen en de Pyreneen, deze niet.
Want je gaat over van A naar B

gebualie 26 juli 2018 om 18:21

La Porte heeft recht om een protest in te dienen maar gezien de media druk op Demare heeft het weinig zin denk ik!

Geit in mijn Kelderman 26 juli 2018 om 18:21

Echt niks mis met die sprint. Wat een gejank hier.

NDI22 26 juli 2018 om 18:25

Ging Greipel natuurlijk vooral om de dag toen hij er uit ging, die frustratie kwam er gisteren uit.

Hemelrijk 26 juli 2018 om 18:28

ti-taleigh maar zon etappe tussendoor is redelijk uniek daar zijn geen woorden voor, een tussendoorgangsetappe misschien?

Lalsacien 26 juli 2018 om 18:29

@Slurpie Blauw juist wel gerechtigheid. Er zijn enkel vage verdachtmakingen en zure meningen gebaseerd op roddels.

mark vv 26 juli 2018 om 19:10

Kwakken, zwiepen van zijn lijn wijken? Welke koers hebben jullie gekeken? Niks raars gezien.

reusjen 26 juli 2018 om 19:43

Ik vind Demare een soepkip eerste klas, maar vandaag toch weinig onreglementairs gezien. Oke aan het eind gaat hij iets van zijn lijn, maar echt veel last had laporte er niet van.

peervaneynthoven 26 juli 2018 om 20:10

Gefeliciteerd Arnaud Demare. Veel pro- en contra reacties. “Gevalletje welles/nietes. Maar ik heb nog geen enkele twijfel of reactie gehoord over het feit dat Demare slechts 9 minuten verloor op de 16 km lange (zware) klim op de Cold de Porte op de winnaar Quintana. Dat is slechts een halve minuut per KM. Op deze Col?? Mijn vraagtekens duiden tegelijkertijd ook mijn mening. Als twijfel zich regelmatig herhaalt zit er vaak een kern van waarheid in. Greipel moest natuurlijk van de ploegleiding een excuus laten horen, want slecht voor het imago. Stel je voor dat beide ploegen elkaar in de wielen gaan rijden. Een voorgeprogrammeerd excuus dus. Een”Mosconnetje”.

Retro Lex 26 juli 2018 om 20:24

@ Peer
Dat jij vandaag niets hebt gehoord over de 9 minuten in de 16 km klim zegt vooral iets over jou en dat je slecht geïnformeerd bent.
Internet stond er namelijk vol mee vandaag. Maar als je dat niet wilt zien of lezen is dat jouw keuze. Greipel heeft bijv zijn excuses aangeboden omdat hij inzag dat hij fout zat…..
Die 9 minuten achterstand was namelijk Niet op Quintana maar op …… Kangert
En er is geen beeld of bewijs van iets onreglementairs.
Kortom wat jij doet is vals beschuldigen en goedkope stemmingmakerij. Zo triest

Laatste man 26 juli 2018 om 22:34

Het is Arnaud en Ramon meer dan gegund vandaag!

peervaneynthoven 26 juli 2018 om 22:41

@Retro Lex. Je hebt volkomen gelijk (geen probleem dat te bekennen). Bij deze mijn excuses aan Arnaud Démare die kennelijk in de 65km etappe alles conform de regels heeft gedaan.Chapeau dan.
p.s. Blijven overigens nog wel een aantal forse beschuldigingen van collegae renners bij andere soortgelijke gelegenheden met hetzelfde beschuldigingspatroon, zoals bij zijn winst in MSM. Maar ja, ook die renners zullen het allemaal wel bij verkeerde eind hebben gehad of niet goed hebben gekeken.Overigens was de “stemmingmakerij” al langer aan de gang.

Lalsacien 27 juli 2018 om 00:05

@peer al die renners bij MSR???? Het bleek om twee Italianen te gaan, niet meer. Het is daarna onderzocht in Italië en er is geen bewijs gevonden.

Covadonga 27 juli 2018 om 00:18

Verdiende zege voor fdj. Demare week af van zijn lijn, maar niet in de mate dat hij daar voor gediskwalificeerd moet worden. Bovendien was er genoeg ruimte en was Laporte niet sterk genoeg.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair